FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
četrtek, 08. oktober 2026 ura: 05:37

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: 1 [2]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Pošast v ogledalu  (Prebrano 4481 krat)
jazzjazz20
Sodelavka/sodelavec DAM
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.104

« Odgovori #20 dne:: petek, 24. december 2010 ura: 00:09 »

da podelim še svoje izkušnje:
realno gledano nisem bila nikoli lepa...takim se ponavadi reče "je poseben tip"...
rojena sem, kot druga....za krasno sestro...

oče, ki je želel sina, me je mal  po moško vzgajal, zato nisem dala veliko pozornosti na svojo zunanjost...počutila sem se dobro v svoji koži...počutila sem se čisto OK...

problem je nastal kasneje...v puberteti, ko začne dekleta razganjati in je vsaka konkurenca drugi...celo jaz, ki nisem bila nič posebnega (na meni res ni nobene klasične lepote)...
tu sem "morala" ugotoviti, da je z menoj vse narobe: da imam štrleča ušesa, kriv nos, krive zobe, krive noge, čudno betico...itd...itd...
s stvarmi s katerimi se do tedaj nisem obremenjevala, me je začela obremnjevati okolica...ženska okolica...
z moško populacijo nikoli nisem imela problema...
fante sem si lahko izbirala, interes moškega dela populacije je bil velik, imela sem celo zelo lepe fante, ki so mi jih zavidala druga dekleta...

zakaj?

ker sem bila samozavestna, ker sem se sprejemala, ker sem vedla, da moja lepota ni zunanja....

če bi spremenila takrat karkoli na sebi...ne bi bila več jaz...menim, da bi se spremenila tudi karakterno...
vedno želim, da me ljudje VIDIJO...ne vidijo na zunaj...vidijo MENE...mene, kot celoto...
ne bi želela biti lutkica za v vitrino...

kaj je sploh lepota? a te silikonske ženske naj bi bile lepe? pa saj so vse enake...isti joški, iste žnable, isti nohti....en sam dolgčas...
tudi vrtnice niso vse enake...ene so rdeče, duge rumene, tretje pisane, četrte majhne, pete velike...
ampak vsaka je nekomu všeč
Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 6.469

vsi smo orli

« Odgovori #21 dne:: petek, 24. december 2010 ura: 07:24 »

Bom še jaz odgovorila. S sicer malce klišejskim odgovorom, ampak stojim za tem, ker preprosto drži.  Smiley
Dejansko je problem v tvojem dojemanju samega sebe, ne pa v samem videzu. !
Vsi imamo kdaj pomisleke glede svoje zunanje podobe, ali pa bolj ali manj slabe dneve, ko bi si najraje poveznil kanto čez glavo. Smiley Sem pa tja kot največji nebodigatreba prileti še kakšna trapasta pripomba od soljudi, ki jo potem še toliko bolj resno vzameš in te prizadene. Torej lastno mnenje o sebi in opazke drugih delujeta nate z roko v roki, pri čemer slednje velikokrat generira prvo. Dobro je imeti super mnenje o sebi, kot neprebojni ščit, ki ga noben komentar ne more streti ... v teoriji! V praksi pa vemo, da je velikokrat žal drugače. Pa vendar, izhodišče je eno samo: samopodoba, samospoštovanje, samozavest! (Da le ne preide v pretirano samoljubje, heh.) Na tem moramo delati. Seveda v praksi velikokrat pride do tega, da naša samozavest popolnoma odpove (kot se morda dogaja zdajle tebi, kot je razvidno iz tvojega sporočila). In ravno tedaj se moraš vedno znova opomniti, kdo si ti, kaj pomeniš sam sebi, katere so tvoje pozitivne osebnostne lastnosti, nadalje da ti je dano to življenje, ki ga ceniš ... itd. In tedaj spoznaš, kako malo je pomemben videz. Kako postranska stvar je to ob tem, da imaš ti sam sebe rad – le kako bi ti potem lahko prišle do živega žalitve nekih nepomembnih bedakov!
Morda se bo komu tale »filozofski aspekt« slišal kot nepotrebno nakladanje, ali celo kot slaba tolažba. Pa ni! Kljub temu da živimo v svetu, obsedenem z videzom, jaz na to nikoli ne bom pristala. Kljub temu da seveda niti sama nisem imuna na zahteve lepotnih idealov in se tudi sama kdaj zasekiram (in je predvsem lažje bodriti druge kot pa sebe), pa na zgoraj opisanem stališču vztrajam. Naj služi vsaj kot osnova, temelj, kot nekaj trdnega in trajnega v tvoji samopodobi, pa čeprav jo kdaj razburkajo zunanji vplivi – naj ti vplivi ne prevladajo, ampak se vedno znova spomni, da je pomemben Človek in njegova notranjost, ne pa lupina.
Ker pa je v današnjem svetu težnja, da smo ljudje plehka vizualna bitja, kjer naj bi veljalo samo to, kdo je lep in kdo ne, naj ti odgovorim še s tega vidika. Smiley Nisi grd. Zagotovo ne. Pa ti sploh kdaj pogledaš okoli sebe in opaziš, kakšni vse ljudje hodijo po svetu? Raznoliki. Ne grdi in lepi. Raznoliki. In vsi vsakogar vidimo drugače. Nekomu boš všeč, drugemu spet ne. In če si imel kdaj slabe izkušnje s tem, da ti je kdo kaj neprijetnega rekel – kaj misliš, da so vsi taki?? Da vsi iščejo samo napake v drugih? Da te vsi vidijo enako (po tvojem mnenju morda grdo)? Ja seveda ne, no! Saj tudi tebi niso vsi ljudje všeč, kajne? To imej vedno v glavi – nekomu boš všeč, drugemu spet ne. In predvsem ne obremenjuj sam sebe s tem, kakšen vse da si in kako slabo izpadeš v očeh drugih. Zdrav razum ti pravi, da ti taka preobremenjenost s samim sabo samo otežuje vsakdanje življenje, npr. navezovanje stikov s soljudmi ipd. Sprosti se, sprejmi se. Ne pusti, da ti kakršnikoli komentarji o videzu pridejo do živega. Ljudje, ki žalijo druge, so največkrat sami zakompleksani. Kar je želostno, ampak nič jim ne opravičuje tega, da se potem znašajo nad drugimi. Samozavesten človek ceni sebe in spoštuje druge. Preprosta resnica.

Glede diktafona in poslušanja samega sebe. Obstaja čisto fizikalna razlaga. Tvoj glas na diktafonu malo spremeni sama mašina, povrh vsega se pa na diktafonu slišiš drugače zaradi potovanja zvoka: preko diktafona tvoj glas potuje od mašine k tvojim ušesom. Ko pa govoriš, potuje zvok po dveh poteh: od tvojih ust k ušesom + še znotraj glave, nekako znotraj lobanje. Od tod razlike v zvenu  našega glasu v živo (nam samim) in po diktafonu. (To sem nekoč prebrala in zanimivo se mi je zdelo, nisem pa 100%, da nisem kaj zgrešila in zamutila. Smiley ) Drugi nas v živo slišijo bolj podobno temu, kar mi slišimo po diktafonu (čeprav tudi sama aparatura naredi svoje). Ampak tega se ni treba ustrašiti, oni so nas navajeni bolj kot mi samih sebe in njim se ne zdi čudno tako kot nam. Smiley Vsekakor pa je to zadnja stvar, ki bi te morala skrbeti.

oki clap oki
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
tiranozaver
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 372

« Odgovori #22 dne:: ponedeljek, 27. december 2010 ura: 13:52 »

Miš, hvala za tvoj prispevek. Dobesedno je tak, kot da bi ga sam napisal. Pa še ravno ob pravem času je bil...

Jaz lahko rečem samo:
1) Če si res grd / nenormalnega videza, ti tega ne bo nihče, ampak res nihče nikoli omenil. Niti posredno. Vem iz primera enega sodelavca iz prve službe, ki je imel nek genetsko-medicinski problem (akromegalija?). Podobno, kot invalidu na vozičku noben ne reče, kak kripel da je. Ti si kao dobil neke pripombe na to temo, tako da si čisto normalnega videza.

2) Verjetno je vzrok nelagodja ob svojem videzu in glasu samo nenavajenost nanju. Za glas ti to mora biti jasno, glede na odgovore v tej temi. Verjetno so edini, ki se jim zdi njihov glas OK, radijski govorci in filmski igralci. No, oni se potem verjetno sekirajo, da mora biti njihov glas res 100% izpiljen in zapaničarijo ob najmanjši hripavosti ali piskanju. Za videz pa ... Če sklepam po sebi, se nisi nikoli kaj dosti ukvarjal z njim, tako da se nisi dosti videl v ogledalu od daleč in se posledično nisi navadil na to podobo. Veliko ljudi gre v puberteti skozi fazo, ko se kako leto ali dve non stop gledajo v ogledalu in jokajo nad tem, kako jim ušesa štrlijo, da imajo predolge noge itd. Ampak potem se navadijo nase.
Prijavljen
Strani: 1 [2]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar