FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
torek, 22. september 2026 ura: 12:23

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Ko soc.fobija postane tvoj posesivni partner...  (Prebrano 3028 krat)
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.554

lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!

« dne:: nedelja, 21. november 2010 ura: 19:44 »

Ojla!

Odpiram novo temo in sicer, kako je z vami in SF ter vašim partnerjem ali zvezami / družino / sorodstvom. Kako ste vstopali v nove veze ali reševali težave SF v sami vezi/družini. Jasno je, da če je nekdo strahec, da drugi to gleda malo drugače, ali pač ne.

Recimo, pri alkoholiko veš, kakšne so težave, ko začne piti in tudi približno kako bo potekal nadaljni potek pitja, njegovega obnašanja ipd (tudi o tem bi dalo veliko razporavljati). Isto pri sladkornih bolnikih,....

Pri SF pa ne veš, kdaj pride, razen, če partner opazi, da imaš večje oči, da se spet pripravlja strah, da so miselne vrzi spet aktivne,.... ali pa ne opazi, ali pa vi skrivate ali mu zaupate. Vas podpira, bodri ali zaničuje?

Skratka kakšen je vaš trojček (jaz+SF+partner) ali dvojček (jaz+SF) glede upanja za novo vezo?

Osebno imam take izkušnje, da ko sem začela s prvo vezo leta 2000, ki je trajala 7 let, sem bila kar skulirana (to pomeni, da sem SF nekak imela v vajetih), vendar se mi pa je že poznalo v zajedljivosti. Bila sem jezna na vse, težko sem sklepala kompromise s partnerjem (in življenjem samim), želela sem stran od staršev, pa zaživeti skupaj z njim. In tudi sva. Lepo sva furala skupno 1 leto, prvi mesec sva se oba zredila in sm bla k ms. Piggy - za 10 kg gor!! Potem sva prekinila z nezdravim prehranjevanjem ala McDonaldsom, ter sem začela kuhati. Shujašala sem v 1 mesecu spet nazaj, s tem da sva ful telovadila, pa tudi športala sem z njegovimi frendi (pazi, jaz!!!). Od moje prehrane je prvič po takrat 27 letih imel urejeno prebavo:) Skupaj sva kupila meni prvi avto, jaz sem mu pomagala okrog dela ker je bil s.p., on me je učil bočnega parkiranja pri Sparu, vsak večer Smiley, skupaj sva posvojila kužko iz zavetišča in kasneje še mucko. Vendar zadeva ni laufala, ker sem že vrela v duši, in še dobila tipa, ki tudi ni hotel se kregati in je vse sprejel, pa če se strinja ali ne - on. Lepo sem ga prosila, naj da čustva ven (medtem ko sem jih jaz preveč), pa ni htel, ko pa se mu je nabralo in je izgubil denarnico, je čisto ponorel name, se drl, divjal z avtom 100km/h kjer je dovoljeno 40 ali 50, a čist nič nisem bila kriva, ker je izgubil denarnco - sploh, ker jo je kasneje našel pod sedežem avtomobila!!??
Glede mene in SF sem mu samo pol povedala, in še tisto, kar sem mu, mi je bilo takoj žal, saj sem vidla, da ne razume!! Jaz njemu, da so me zafrkavali v šoli, pa klicali krivonoga, pa ***** ipd., on pa: ja sj, jst sm hotu vrtec zažgat!!?? Great, SF in piroman skupaj - samo še videti morava, ali bova zažgala mojo dušo ali mene?? Potem sem videla, da je on še bolj zaprt in niti se ne trudi odpreti se, zato se je veza počasi krhala, saj ni bilo pristnega pogovora...ko sem ga prosila, da naj pove po pravici, kaj ga moti na meni, in kaj mu je všeč, tega nikoli ni storil, zato nisem vedela, kaj delam narobe. Opravičila sem se za vse svoje napake, in res sem jih naštela od prve do zadnje, on tega nikoli ni storil. Potem pač ne moreva naprej, če ne položiva karte na mizo ampak jih mečeva skozi okno!! Ostala sva v dobrih stikih.

Pri drugemu, s katerim sva hodila pol leta je bila velika ljubezen!!! Še zdaj imam nasmešek na obrazu Wink Do takrat sem se že navadila sklepati boljših kompromisov v vezi, vendar je tudi SF že rastla. Lepo sva se razumela, dokler, ni po 2 tednih najinega poznanstva in ob 2. obisku pri njegovih starših, prav tisti dan nenadoma umrla njegova mami. Bila sem paf!!! Osupla. In obupana. Šla sem še na pogreb, čeprav se teh stvari smrtno bojim (smrt, pogreb, krsta, žara, vežica, črna zastava) in imam potem še mesec ali dva probleme z bistvom živeti. Po pogrebu, ki sem ga koooomaj preživela, je sledilo njegovo popivanje. Lepo sem ga rotila, da naj ne pije, ker ima sila velike probleme z alkoholizmom že doma. Še isti večer ko sem ga prosila, je šel pit. Ni šlo, ker ne zmorem biti v vezi z alkoholom. Poleg tega me je sili, da grem v družbo, kar sem ga lepo prosila, da ne še tako kmalu, nisem pa mu povedala vzroka - ker ne bi razumel!!! Stikov nimava več, čeprav je preden je postal očka, vedno poslal kak sms, a na kavico ne bi šel, da se kaj ne bi obudilo. Še ko je očka postal, me je poklical, bil je pijan, in bila sem zelo žalostna, ker se bojim, da bo vse zafural....in bi mu pomagala, da reši sebe (in kasneje morebit vezo-družino).
Pri tretjem, je bila SF že kar razširjala lovke povsod po meni, a je nekak še šlo. Bilo je lepo, vendar tudi ni trajalo. Imava še stike, ampak res občasne.

Spoznala sem, da je težko razumeti nekoga, če tega nisi doživljal. Še posebno, če nikoli nisi bil žrtev!
In če ne poznaš kako je biti žrtev, kaj pomeni strah za vsako stvar, kako je ko se vsak dan prebijaš kot starka na hojci čez avtocesto, ko so ti majhni uspehi veliki uspehi (kot je spoznavanje novih ljudi), ko se sovražiš bolj kot je Hitler žide, ko si ujet v lastne okove vsega slabega in potunkan v mlako..... tudi ne zahtevam, da bi razumel partner, vendar lažje je za oba, če zmore razumeti ali če je kaj podobnega, če ne celo isto, doživljal. So partnerji, ki ti bodo stali ob strani, ne glede na njihove izkušnje, hudo pa je, če partner ve, zakaj se mi roke tresejo in me čez čas vpraša, "ja kaj ti pa je?" ko se mi je zatresla šalca Sad Počutila sem se kot spet en butl, ki nima pravice do strahu in razumevanja. "Nič, dragi X, nič ni" in zatrimo SF še globlje, kajti globlje ko jo tiščič, močnejša postaja v tebi!

Pozdravček od Sofie
« Zadnje urejanje: nedelja, 21. november 2010 ura: 19:49 od Sofia » Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.469

vsi smo orli

« Odgovori #1 dne:: ponedeljek, 22. november 2010 ura: 07:19 »

socialno fobijo je možno odpravit...
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Anja88
gost
« Odgovori #2 dne:: torek, 23. november 2010 ura: 19:16 »

Smem vprašat zakaj sprašuješ kaj tipu na tebi ni všeč? Navadno jim ta vprašanja niso všeč. Če je s tabo, je z razlogom in eden je sigurno ta, da mu tvoja družba ustreza.

Glede socialne fobije- s potencialnimi partnerji razčisti takoj. Ne jih vnaprej obsodit, da ne bodo razumeli, povej jim, nalinkaj jim stvari, da bodo lažje razumeli. Če nekdo ne pokaže vsaj volje do razumevanja-ne idi v zvezo z njim.

SF ni enako sramežljivosti ipd...Kar ogromno ljudi misli da je. Je veliko več.
Prijavljen
Soncnica
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 603

« Odgovori #3 dne:: torek, 23. november 2010 ura: 19:39 »

Sofia nekako opažam, da dostikrat poudarjaš zafrkavanje v šoli. Si poskusila to obdobje s kom predelat, iti skozi njega? Očitno se je močno zakoreninilo v tvojo vest. Zdi se mi, da te dosti ovira v samem življenju kot takšnem. Poleg sicer že ostalih težav (alkohol in podobno).

V partnerstvu je pa tako... če vstopaš vanj z odprtimi kartami boš dobila ali odprte karte ali pa pobeg. V vsakem primeru zmagaš. Medsebojno zaupanje se mi zdi, je ključ uspešne zveze. Poleg ljubezni seveda.

Ne vem sicer kako je s tvojo psihoterapijo ali hodiš kam, oz. kako poteka tvoje zdravljenje, vendar se mi zdi nujno, da predelaš določene pretekle dogodke skupaj s terapevtom.
SF je ozdravljiva, vendar sama najbrž že veš, da te čaka delo na sebi, izzivi in premagovanje same sebe. To pa verjamem, da zmoreš.

Lp, soncnica
Prijavljen
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: torek, 23. november 2010 ura: 20:20 »

ANJA88............ glede mojega vprašanja tipu, naj pove kaj mu je všeč na meni in kaj ne, je blo zato, ker sva se že ene 5 let sukala okol težav in sem hotla, da razčistiva in vidiva ali lahko spremeniva tisto kar se spremeniti da, brez da bi partnerja spreminjal. Če pa je cel lajf ja, ja, ja, potem pa izbruhne ob situaciji, za katero nisem bila kriva niti zraven, razen potem ko je ugotovil lastno napako in potem mene obtoževal......tako ne gre. Piši potem obtožbe takrat ko te prosim in ne takrat, ko čustveno eksplodiraš.

SONČNICA.....prav imaš glede šole. Pred to šolo sem lahko nosila pladenj s hrano in pijačo čez celo jedilnico do zadnje mize, danes še enega kofetka ne, niti 1m. Jutri imam prvič psihoterapijo in prerezala bom trak med strahom, motnjo, spomini in neg. mišljenjem! Upam, seveda Wink
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
Anja88
gost
« Odgovori #5 dne:: torek, 23. november 2010 ura: 22:23 »

Aja...jaz sem predpostavljala, da si ga kar naprej spraševala kaj mu na tebi ni všeč...upsala Embarrassed

Prijavljen
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: torek, 23. november 2010 ura: 22:53 »

Potem bi bila jaz posesivni partner, da ne rečem SF, njemu  sesmejem
Prijavljen

urssska
gost
« Odgovori #7 dne:: sobota, 11. december 2010 ura: 21:22 »

Ja, to je zlo velka težava tud zame, povedat partnerju - še vedno, pa čeprav sem že veteran in se je vse skupaj zelo, zelo izboljšalo v zadnjih dveh letih nekako.

Prvič, problem jz vidim predvsem v tem, kdaj se lotit teme, ker je to nekak tako kot če ti zdravnik mora povedat, da maš še pol leta življenja - pač idealnega trenutka za načet zadevo jz še nisem našla. Človeka moraš najprej dovolj spoznat, če na splošno ne zaupaš ljudem, ne vem za druge, ampak zase lahko trdim, da traja nekaj časa preden načenjam, oziroma grem v detajle (tud to je eno vprašanje - do kje pravzaprav it), s komerkoli, ne samo (potencialnim) partnerjem, tako intimno/tabu temo kot so psihične težave in na začetku zveze so že veliko manjše stvari lahko preveč obremenjujoče za oba.

Drugič, to, logično, ni ravno najbolj "rajcih" hehe, bodimo iskreni, tako smo narejeni. Komu pa je privlačno (in koga ne bi prizadelo) dejstvo, da ti morda kdaj vzbuja hudo nelagodje ali, da se med seksom težko sprostiš, ali da občutiš globoko ponižanje že, če se ti zatrese roka, ko se podpisuješ na pošti? Da ne omenjamo razlaganja vzrokov (po katerih bo prav gotovo partner vprašal, čeprav si bo kasneje zelo verjetno želel, da ne bi), ker smo -

tretjič, ljudje načeloma narejeni tako, da se izogibamo poslušanju, gledanju in razmišljanju o trpljenju, kar je popolnoma razumljiva reakcija, ne pomaga pa prav nič. Še nikomur s temi problemi ni blo postlano z rožicami.

Četrtič, zadevo je nekomu, ki nikoli ni imel teh težav, blazno težko razložit, čeprav se mi zdi, da sem v teh letih poskusov razlaganja prijateljem našla primerno slikovito, se pravi približno zadovoljivo/predstavljivo razlago samega občutja v trenutku napada tesnobe, tko da načeloma sem poštudirala vsaj ta najbolj praktični vsebinski del.. recimo.

Me je pa tega "trenutka D" še vedno groza, priznam, ampak, če imaš te težave, se pač navadiš sčasoma počenjat stvari, katerih te je na smrt strah, ker se drugače lahko samo uležeš in stegneš. Smiley
« Zadnje urejanje: sobota, 11. december 2010 ura: 21:51 od urssska » Prijavljen
noname1
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 473

« Odgovori #8 dne:: nedelja, 12. december 2010 ura: 00:46 »

Eventualno mora "laufati" taka zveza, saj če te fant sprejme, te sprejme v celoti. Mora se zavedati, da ima vsak človek kakšne težave in pomankljivosti.

V praksi je malo drugače. Glej, Sofia... Bom obrnil situacijo. Bi ti imela tipa, ki ima recimo depresijo. Verjetno ne, verjetno bi te to obijajo, ker ženske privlačijo močni moški. Pri ženskah je vseeno malo drugače, saj ji glavni čar daje lepota, ne moč. Ti je že ursssska povedaja podobno.

Poleg tega, Sofie se mora vprašati, ali s temi težavami sploh zmore zvezo. Morda bi bilo smiselno najprej težave urediti. Ne zaradi parttnerja, temveč zaradi sebe. Da boš TI lahko uživala v zvezi, da ne bo po nepotrebnem kakšnih težav, zaradi tvojih težav. Razumeš? Pa nič slabega ne mislim. Embarrassed
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar