FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
torek, 22. september 2026 ura: 13:49

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2 3   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: tesnoba, panika, saj ne vem kaj je...  (Prebrano 12720 krat)
pinokio
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 116

« dne:: nedelja, 12. september 2010 ura: 19:50 »

Pa sem še jaz tukaj. Oglašam se, ker se ne znajdem. Sem mama 2 otrok, pri obeh sem imela poporodno depresijo - drugič sem jo zdravila z ADji. Po 5 mesecih sem se počutila bolje. ZAdnje tri mesece se mi tesnoba ponavlja, v mesecu juniju se mi je prvič pojavila vrtoglavica - ne vem, ali zaradi stresa ali zaradi okvare ravnotežnega sistema - imam še pregled. Pišem pravzaprav, ker kar moram pisati... Strah, občutek, da ne obvladam panike, kljub (že) 2 lexarinom danes - prvič toliko, ponavadi vzamem polovičko...  Saj ne vem, kaj bi rada od vas... Karkoli bo prišlo prav... LP!
Prijavljen

"Bojevnik je svoboden. Vendar ve, da se brez muje še čevelj ne obuje... " P.Coelho
Slavka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4.159

« Odgovori #1 dne:: nedelja, 12. september 2010 ura: 20:50 »

Draga pinokio  rozicodam prišla si na pravi naslov. Tu boš razumljena in zagotovo boš dobila tudi kakšen nasvet. Tudi jaz sem se borila z poporodno depresijo, ki je sicer izzvenela sama od sebe. V globoko anksioznost in depresijo me je pahnila smrt moje mame pred dvemi leti in pol. Soočala sem se z groznimi simptomi...od vrtoglavice, omotice, depersonalizacije, paničnih napadov.... Sedaj se zdravim z antidepresivom Asentra, ki ga jemljem že dobri dve leti.
Še vedno me stisne in imam slab dan, čeprav se trudim in probam sprejeti to stanje kot del mene. Če je zelo hudo, tudi jaz vzamem Helex za pomiritev. Drugače pa svoje misli preusmerim, če se le da. Govorim si, da se mi ne bo nič zgodilo, da je z mano vse ok, da sem zdrava ženska. Rada grem na sprehod, rada se družim z prijatelji, rada preberem kakšno poučno knjigo....

Vedi, da nas je mnogo s podobnimi problemi kot jih imaš ti...ko nas stisne strah in panika dobro vemo kako je hudo.
Piši nam, morda ti bo bolje....še posebno, če nimaš doma nikogar, s komer bi delila svoje občutke.

Drži se  rozicodam

« Zadnje urejanje: nedelja, 12. september 2010 ura: 20:59 od Slavka » Prijavljen

"Per aspera ad astra"
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.815

« Odgovori #2 dne:: nedelja, 12. september 2010 ura: 21:03 »

Tudi jaz, podobno kot Slavka. Me je tudi mamina bolezen pahnila poleg ankse in paničnih napadov še v depresijo.
Po drugem porodu sem imela rahlo depresijo in tam sem se postavila sama na noge.
Jemljem že dve leti AD in sem zaenkrat v redu, seveda z nihanji, ki pa mi jih uspeva prebroditi.

Verjetno si tudi pregorela, saj pri dveh nadebudnežih potrebuješ veliko energije, da o drugih opravkih ne govorim.
Veliko pozitivne družbe okoli sebe, kakšna knjiga, sprehodi, crkljanje, sproščanje, stvari ki ti veliko pomenijo.....vzemi si čas zase, to so stvari, ki so pomembne.
Priporočila bi ti tudi kakšno psihoterapijo, v kolikor je nisi dala skozi, skupine za samopomoč....pa še naprej AD, v kolikor ga še vedno jemlješ (se mi zdi, da si prenehala-sori , če se motim), če ne pa posvet s psihiatrom, kako naprej.

Tukaj nas je veliko z enakimi težavami, vsak pa se bori po svoje kakor ve in zna. Si pa vedno priskočimo na pomoč in si pomagamo.

Piši, pa vse dobro ti želim rozicodam
Prijavljen
pinokio
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: ponedeljek, 13. september 2010 ura: 20:07 »

Spet jaz. za mano je en težek dan - solze, strah, nemoč... Vse gre v napačno smer, pa še prehlajena sem, presneto... To je mal hec (juhujuhu, še mi je kej hecno...). ali me lahko kdo usmeri na kakšno psihoterapijo - po možnosti na napotnico oz. kam in kako glede skupin za samopomoč? kaj mi priporočate? Hvala!!!
Prijavljen

"Bojevnik je svoboden. Vendar ve, da se brez muje še čevelj ne obuje... " P.Coelho
Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.607

Dokler zaupaš vase, ni nobena pot pretežka.

« Odgovori #4 dne:: ponedeljek, 13. september 2010 ura: 22:23 »

Haj !

Veliko sta ti že Trzinka in Slavka napisali, se popolnoma strinjam ! rozicodam
Me pa zanima ali si ti še sploh na AD ali prekinila in koliko časa si jih jemala?
To, kar se ti dogaja je tesnoba in se ti dogaja zaradi paničnih napadov,
potrebno je ugotoviti vzrok.... ZAKAJ?
Težko ti odgovorim, ker nimam podatkov za katere te prosim v zgornjem delu.
Pinocio, ali mogoče me lahko malo usmeriš v katerem koncu Slo živiš,
ti bom lažje svetovala glede skupin, srečanj in psihoterapije! oki

Zaenkrat toliko, napiši prosim malo bolj podrobno v zvezi z zdravili, ti bom takoj
odgovorila!

Lp T rozicodam
Prijavljen

KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.469

vsi smo orli

« Odgovori #5 dne:: torek, 14. september 2010 ura: 06:59 »

http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=433&Itemid=66
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
pinokio
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: torek, 14. september 2010 ura: 17:10 »

hoj, ne na zdravilih nisem že 3 leta, jemala sem jih približno 5 mesecev, po porodu. Potem sem bila ok do sedaj, ko me je spet zvilo. Sem iz domžal. Hvala, ker se ti da. LP!
Prijavljen

Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: torek, 14. september 2010 ura: 19:16 »

Pinokio pozdravljena! rozicodam

Najprej ti moram rečt, da si preobremenjena in tvoje težave so se ponovile,
kajti 5 mesecev jemanja AD je po mojem mnenju striktno premalo, zato ti svetujem, da se vrneš nazaj do zdravnika, ki te je že obravnaval, oziroma poiščeš novega.

Mogoče pa bi ti pomagal samo razgovor pri psihoterapevtu in zdravila ne bodo
potrebna.
To opraviš tudi lahko s psihoterapevtom, ki ti bo pomagal odkriti vzroke tvojih težav.
Sama hodim na terapijo že nekaj mesecev in ti moram povedati, da mi zelo koristi, žal pa so ti samoplačniški.
Tu, ti dam link in se obrni na center v Lj na g. Lana Pečjaka in se z njim pogovori!

www.psihoterapija-institut.si

V Domžalah imaš v interšparovem centru zelo dobro terapevtko
g. Tjaša M. Kos

Skupine ozioma srečanja kot jih imenujemo pa imaš najbližje v Ljubljani, kjer obstaja skupina samo za novince in jo vodi naša Masi.
Na teh skupinah se zbirajo sami taki, ki imajo podobne težave kot ti in se med samo pogovarjajo, se družijo in včasih jih obiščejo tudi razni strokovnjaki, ki
jim predavajo in jih razložijo kako in kaj.
Kdaj ta srečanja so najdeš na forumu, je vedno sprotno objavljeno!

http://www.nebojse.si/Forum/index.php/topic,6614.0.html

Izgleda takole, žal si danes prepozna, pa mogoče naslednjič. oki

Jaz jih obiskujem v Celju in verjemi, da so prav prijetna!
Srečanja potekajo pod okriljem društva DAM in so zastonj!

Toliko o tem, če pa boš še kaj želela, sem ti na voljo!

Lp Toja

Prijavljen

pinokio
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: torek, 14. september 2010 ura: 20:07 »

Toja, hvala za tole. ja, verjetno sem res preobremenjena, poleg dveh mulčkov, eden je ravno štartal v šolo in jo je zelo odklanjal, oče, star 75 let, sam, bolan in je vsa nega na meni (mame nimam več), oba starša bila alkoholika (oče zdaj že več let ne pije) nizka samopodoba, perfekcionizem, strašna potreba po potrditvah od zunaj... vidiš, kar nekaj že vem o sebi, malo sem tudi iz "foha", pa očitno ne dovolj, da bi si znala sama pomagat. ... no, imam pa fajn in dokaj potrpežljivega moža. Smiley
Upam, da ne morim preveč in hvala, ker se vam da ukvarjat z mano.
Aja, jutri imam psihiatrinjo, ki je sicer fajn, vendar pa ne deluje kot terapevt, meni pa se zdi, da psihoterapijo rabim. Takrat sem z AD prenehala, ker se mi je zdelo da zmorem in da gre le za poporodno... Pa očitno, zdaj po treh letih, vidim, da ni bilo le to... LP
Prijavljen

Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #9 dne:: sreda, 15. september 2010 ura: 10:19 »

Pinokio  rozicodam

Veliko poguma ti želim in uspeh bo tukaj! oki
Prijavljen

pinokio
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: sreda, 15. september 2010 ura: 12:32 »

Smiley Smiley Hvala. Ravno od psihiatrinje. Dobila AD. LP!
Prijavljen

Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #11 dne:: sreda, 15. september 2010 ura: 12:37 »

Pinokio  oki oki oki

Zdaj pa veselo na delo....kaj si dobila...kakšno dozo?
Pazi, kako boš začela jemat, zaradi stranskih učinkov, ker
jih zdaj nisi nekaj časa! Kiss
Prijavljen

pinokio
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #12 dne:: četrtek, 16. september 2010 ura: 08:41 »

Dobila sem cipralex, 10mg, zaenkrat bom teden dni jemala polovičko, nato pa celo. Stranskih učinkov prvič nisem imela - razen blagih prebavnih težav in jih ne  pričakujem niti sedaj. Upam! Pozdravčke!
Prijavljen

pinokio
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #13 dne:: četrtek, 16. september 2010 ura: 15:29 »

Še eno vprašanje, za bolj izkušene - ali lahko jem lexaruine, dokler mi ne primejo antidepresivi? Hvala!
Prijavljen

Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #14 dne:: četrtek, 16. september 2010 ura: 16:01 »

Še eno vprašanje, za bolj izkušene - ali lahko jem lexaruine, dokler mi ne primejo antidepresivi? Hvala!

Pinokio  rozicodam

Jaz sem lexaurin jemala zelo dolgo, ko še AD niso bili na razpolago in ti povem, da je odvajanje od njih zelo neprijetno! Huh?

Poglej, poskusi jemat samo AD in postopoma zvišuj, tako kot si dogovorjena
z zdravnico. Ponavadi se pojavijo stranski učinki, ki tvojo težavo še malo bolj
povdarijo in verjetno zato si, kot predvidevam dobila lexaurin.
Svetujem ti, da ga jemlješ, ko bo zares hudo, drugače pa, da se
jih izogibaš.
Če pa si želela vprašat, če gredo skupaj....ja gredo!

Moraš pa vedet, da te AD ne zasvojijo, lexaurin pa je pomirjevalo in zelo
hitro padeš noter, ven greš pa težko!

Lp T rozicodam
Prijavljen

pinokio
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #15 dne:: četrtek, 16. september 2010 ura: 18:52 »

Draga Toja, hvala. Vendar pa prvič nisem imela stranskih učinkov. Res upam, da jih tudi sedaj ne bo. Kaj misliš? LP
Prijavljen

trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #16 dne:: četrtek, 16. september 2010 ura: 19:02 »

Pinokio,

jaz sem jemala Lexaurin, vendar preveč časa, zdaj mi je to jasno. Lahko ga vzameš, če ti bo res najhuje, oz. 2x na dan, ampak ne več kot 4 tedne, mislim, da tako piše tudi v navodilih.
Jaz sem ga jemala skoraj 4 mesece in sem potem imela odtegnitvene težave, vendar sem preživelani bilo hudo.

Kar se tiče ADja je zelo različno kako vplivajo na vsakega človeka. Lahko da boš imela stranske učinke, lahko da ne boš, neglede na prejšnje jemanje. Jaz jemljem Citalon, kar je zelo podobno Cipralexu in sem imela vse stranske učinke, pa sem tudi preživela. Sicer sem štela dneve, kdaj bodo prijeli, ker je bilo z menoj hudo, ampak sedaj sem vesela da sem vztrajala.

Ne vem, poskusi s 1/4 na vsake 4-5 dni mogoče. Če si pa pogumna, pa tako kot ti je rekel zdravnik.
Upam, da ti bodo čimprej prijeli ADji in ne bo težav. rozicodam
Prijavljen
pinokio
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #17 dne:: četrtek, 16. september 2010 ura: 19:46 »

Po koliko časa pa so se pojavili stranski učinki? In kdaj približno ti je prijel AD? vem, da je različno od posameznika do posameznika...
lexarurin jemljem po potrebi, načeloma pa le pred spanjem, čeprav se mi je danes zgodilo, da sem ga potrebovala tudi zjutraj. Včeraj sem prvič vzela pol cipralexa. LP
Prijavljen

trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #18 dne:: četrtek, 16. september 2010 ura: 20:21 »

Če si že vzela polovičko, potem kar tako nadaljuj. Sem jaz tudi začela s polovičko, ampak sem imela  in imam še vedno 20mg.
Stranski, se niti ne spomnim preveč, ker sem imela hudo ankso in depresijo ravno takrat. Mislim, da sem začutila nekje tretji dan, prijelo mi je pa nekje po treh tednih jemanja. Tako, da so bili stranski učinki in slabo počutje vse v enem kosu, pomešano, sem bila zelo slaba. Ampak vztrajna, sem pa mislila da se mi meša. Takrat se simptomi in strah še povečata.

Brez skrbi, mogoče še čutila ne boš rozicodam
Prijavljen
Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #19 dne:: petek, 17. september 2010 ura: 10:17 »

Draga Toja, hvala. Vendar pa prvič nisem imela stranskih učinkov. Res upam, da jih tudi sedaj ne bo. Kaj misliš? LP

Pinokio, lahko te samo potolažim in ti želim, da jih tudi tokrat ne bo,
samo odvisno je vse od tega v kakšnem stanju je tvoj organizem, nihče
pa ne more 100% trdit, da stranski učinki bodo ali ne!
Jaz upam, da jih ne bilo... rozicodam
Prijavljen

Strani: [1] 2 3   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar