FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
ponedeljek, 24. avgust 2026 ura: 17:20

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Distimija  (Prebrano 12143 krat)
zala
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 290

Sonček je... in jaz sem skuštrana....

« dne:: sobota, 24. april 2010 ura: 23:47 »

Prav gotovo ste o tej temi že debatirali. Ker je ne bi želela ponavljati prosim tiste, ki se spomnijo kakšnega linka za prebiranje in izkušnje...

Hvala. rozicodam

Vse dobro!
Prijavljen

"Na probleme glej kot na priložnost za osebno rast in obvladovanje samega sebe."
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 8.091

I'm not lost, just undiscovered.

« Odgovori #1 dne:: nedelja, 25. april 2010 ura: 20:40 »

Link na stari forum http://www.nebojse.si/ForumArhiv/index.php/topic,845.0.html
Prijavljen

Štoparski vodnik po poteh anksioznosti in depresije www.nebojse.si
Suzy
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.154

« Odgovori #2 dne:: ponedeljek, 17. maj 2010 ura: 05:09 »

Distimijo so prvič strokovno opisali leta 1974, vendar je kasneje niso več proučevali prav poglobljeno. Distimija je veliko manj očitna oblika depresije - tako za tiste, ki za njo trpijo, kot za okolico. Življenje s distimijo je življenje prikritega obupa, čeprav distimije večina ne šteje za bolezen, ampak kvečjemu za slabost. Gre za neke vrste motnjo samospoštovanja.

V učbenikih piše, da so simptomi naslednji: vsaj dve leti slabega razpoloženja, poleg tega pa še vsaj ena ali dve izmed naslednjih motenj: pomanjkanje apetita ali čezmerno uživanje hrane, nespečnost ali pretiravanje s spanjem, utrujenost, negativna samopodoba, težave s koncentracijo, težave pri sprejemanju odločitev ter splošen občutek nemoči.

Pri skoraj vsaki osebi, ki trpi za kroničnim občutkom žalosti ali nezadovoljstva, in to kljub uspehom in navidezni sreči v življenju, gre običajno za distimijo oziroma motnjo razpoloženja. Tudi največji strokovnjaki s področja psihiatrije se strinjajo, da tega bolezenskega stanja prepogosto ne opazimo, kaj šele zdravimo, še posebej pri moških. Po uradnih podatkih v Sloveniji za različnimi oblikami depresije trpi 10 odstotkov ljudi, izmed teh naj bi jih 3 odstotke imelo distimijo. Vendar je - že sodeč po odzivu na Men's Healthov poziv - ljudi z distimijo bistveno več. Nekateri strokovnjaki zato upravičeno trdijo, da gre za pravo epidemijo. Po predvidevanju slovenskih strokovnjakov naj bi duševne bolezni do leta 2020 postale ena izmed dveh najpogostejših zdravstvenih težav.
Kar velik literature je na netu o tem,malo pa o izkušnjah,razen kar je Lost dodal.
Zala a imaš ti kakšne izkušnje z distimijo?
Napiši kaj?
Pozdravček! rozicodam rozicodam
Prijavljen

No matter how dark the darkness, there’s always Light...
zala
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: četrtek, 27. maj 2010 ura: 20:23 »

Tudi sama sem prebrala kar nekaj teorije glede distimije. Izgleda tudi, da imam z njo tudi kar nekaj izkušenj....
Ko sem imela dve leti nazaj kar nekaj zelo stresnih situacij za sabo (po kar nekaj takih, ki so mi spodnesle tla pod nogami) je bilo vsega preveč in nisem več znala "odmetavati" vsega, kar se je dogajalo....zgodila se mi je tudi izredno velika stiska, ki je imela za posledico močno poslabšanje fizičnega stanja (bolečine v hrbtenici) poleg tega, da se me je lotevala nepopisna panika vsled vseh fizičnih bolečin. No, pa sem rekla, da bi bilo morda dobro kakšno reči s psihiatrom...prvi, s katerim se nisva ujela je menil, da se je nabralo preveč vsega (smrt, moja kronična bolezen, operacija, pa spet neka akutna bolezen....izguba službe in še..) ... nikakor pa ne v depresiji...tale drugi zdaj pa meni, da gre za distimijo, ki je sicer čisto normalen pojav v sličnih situacijah....
Kakorkoli, morda bi se v nekaterih znakih res lahko spoznala, kot npr.:težko sprejemanje odločitev (ampak samo zadnji čas!), nespečnost, občutek nemoči, pogosto težave s koncentracijo..... ne bi pa mogla reči, da bi imela premalo samospoštovanja, saj sem znana kot izredno komunikativna, odločna in močna osebnost (tako drugi o meni, ki sploh ne morejo verjeti, da bi imela kake težave!). Res je tudi, da včasih res razmišljam o tem, če imam premalo samospoštovanja ali slabo samopodobo, pa sem to nekako spravila v okvir svojih zelo visokih zahtev... te se že celo življenje kažejo tudi do drugih, do sebe pa seveda najbolj. Zato pogosto rada rečem, da "ne znam nič", pa čeprav se zavedam, da imam pravzaprav na poslovnem, socialnem, zasebnem in življenjskem pogledu veliko izkušenj pa tudi znanja. Res je tudi, da si na zunaj nisem preveč všeč (hahaha.. kdo si pa je v teh letih???), čeprav moški komplimenti govorijo povsem drugače...a je že tako, da bi radi bili bolj "perfektni"...vprašanje pač je zakaj to rabimo. Sprejemanje takega kot si je včasih težko.. a gre!
Torej; ne bi mogla reči, da se kaj veliko razlikujem od "normalnih" smrtnikov z vsakdanjimi težavami, razen morda tega, da težave zadnja leta nekoliko težje rešujem...
Življenje mi je pač naprtilo veliko bremen, od smrti očeta, bolezni in nege matere, (oba do mojega 22. leta), ki je umirala za rakom na dojki (tudi sama imam ciste!), do samomora svaka in tete, smrti tasta, bolehne in skoraj nepokretne tašče, smrtne nesreče mojega dolgoletnega partnerjain očeta mojega otroka, do kronične bolezni hrbtenice, operacije in konstantnih težav z nekimi organi, izgube službe, ... in vse to pač pusti neke posledice. Menda je kar pričakovati, da se te loteva obup in nemoč, vprašanje pa je, koliko gre tukaj res za "bolezen" ali zgolj trenutno karakterno slabost. Psihiater pač meni, da so to situacije, na katere nimam vpliva....
Sicer zdaj jem antidepresive, pa vendar ne bi mogla ravno reči, da se po njih bolje počutim... vedno pride do tega, da je treba na stvari pač gledati nekoliko drugače oziroma se ne prepustiti toku obupa, žalosti in nemoči. Vse to zelo dobro vem in skušam sproti tudi reševati. Veliko nepodelanih stvari nosimo v sebi že od otroštva in zavedanje le-teh včasih tudi težko pade...
Toliko "na kratko"... prav gotovo se bodo tudi te zadeve postavile na pravo mesto oziroma jih bom postavila sama, le tokrat rabim malo več časa. Kaj vem...Dokler vidim cvetenje rož, pihanje vetra, čutim sladkobo sladoleda, in še... je prav gotovo to znak, da bo še vse dobro. Do zadnje postaje je še daleč in do takrat je treba še veliko doživeti, okustiti, dojeti....

Vse dobro!
Prijavljen

"Na probleme glej kot na priložnost za osebno rast in obvladovanje samega sebe."
Janja
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.713

« Odgovori #4 dne:: petek, 28. maj 2010 ura: 15:17 »

Zala,

jaz vsekakor nisem strokovnjak, da bi se ukvarjala z diagnosticiranjem, pa vendar se mi zdi, da je imel tvoj prvotni psihiater, čeprav se nista ujela, kar prav.

Ko sem imela dve leti nazaj kar nekaj zelo stresnih situacij za sabo (po kar nekaj takih, ki so mi spodnesle tla pod nogami) je bilo vsega preveč in nisem več znala "odmetavati" vsega, kar se je dogajalo....zgodila se mi je tudi izredno velika stiska, ki je imela za posledico močno poslabšanje fizičnega stanja (bolečine v hrbtenici) poleg tega, da se me je lotevala nepopisna panika vsled vseh fizičnih bolečin. No, pa sem rekla, da bi bilo morda dobro kakšno reči s psihiatrom...prvi, s katerim se nisva ujela je menil, da se je nabralo preveč vsega (smrt, moja kronična bolezen, operacija, pa spet neka akutna bolezen....izguba službe in še..) ... nikakor pa ne v depresiji...tale drugi zdaj pa meni, da gre za distimijo, ki je sicer čisto normalen pojav v sličnih situacijah....

Življenje mi je pač naprtilo veliko bremen, od smrti očeta, bolezni in nege matere, (oba do mojega 22. leta), ki je umirala za rakom na dojki (tudi sama imam ciste!), do samomora svaka in tete, smrti tasta, bolehne in skoraj nepokretne tašče, smrtne nesreče mojega dolgoletnega partnerjain očeta mojega otroka, do kronične bolezni hrbtenice, operacije in konstantnih težav z nekimi organi, izgube službe, ... in vse to pač pusti neke posledice. Menda je kar pričakovati, da se te loteva obup in nemoč, vprašanje pa je, koliko gre tukaj res za "bolezen" ali zgolj trenutno karakterno slabost. Psihiater pač meni, da so to situacije, na katere nimam vpliva....
Tudi meni se namreč zdi, da so tvoje trenutne stiske odgovor na vse tisto, kar se ti je dogajalo. Priznati si moraš, da si imela kar precej preizkušenj, ki niti slučajno niso bile najlažje. Popolnoma se mi zdi normalno, da se te v takšnih situacijah loteva obup, ki najbrž ni bolezen (moje laično mnenje), karakterna slabost pa sploh ne.

Sicer zdaj jem antidepresive, pa vendar ne bi mogla ravno reči, da se po njih bolje počutim... vedno pride do tega, da je treba na stvari pač gledati nekoliko drugače oziroma se ne prepustiti toku obupa, žalosti in nemoči. Vse to zelo dobro vem in skušam sproti tudi reševati. Veliko nepodelanih stvari nosimo v sebi že od otroštva in zavedanje le-teh včasih tudi težko pade...
Ker se določenih stvari dobro zavedaš, verjamem, da ti bo uspelo, ker ti to hočeš.

Toliko "na kratko"... prav gotovo se bodo tudi te zadeve postavile na pravo mesto oziroma jih bom postavila sama, le tokrat rabim malo več časa. Kaj vem...Dokler vidim cvetenje rož, pihanje vetra, čutim sladkobo sladoleda, in še... je prav gotovo to znak, da bo še vse dobro. Do zadnje postaje je še daleč in do takrat je treba še veliko doživeti, okustiti, dojeti....
Ja, stvari se bodo postavile na pravo mesto, ker ti to veš, se zavedaš določenih stvari in tudi delaš na tem. Jaz te po vsem napisanem občudujem. rozicodam
Prijavljen
Roza
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 115

« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 14. junij 2010 ura: 01:00 »

Pozdravljeni.
Mislim da se tudi sama srečujem s tem problemom. Nikoli nisem pomislila na samomor ali kaj podobnega, sem pa večino časa negativna in v življenju ne vidim prihodnosti. Moja bolezen se je začela že nekje konec osnovne šole, takrat je popustil tudi moj učni uspeh. ( naenkrat) Vedno sem imela občutek da so drugi boljši od mene, zato se nikoli nisem spopadala z izzivi, tudi čez gimnazijo in faks sem se komaj vlekla...ker nikoli nisem imela energije za napore kot je učenje-slaba koncentracija in po 3h urah učenja in sem bila tako zbita da sem šla lahko samo spat. To se mi pojavlja še zdaj, tista utrujenost po vsakem delu, ne glede na to kaj počnem. Večino časa sem žalostna, sem pa tja se pojavijo kakšni občutki sreče, ki pa hitro minejo. Nažalost sem jaz za to bolezen izvedela prepozno in me sedaj vlečejo občutki da je moja mladost mimo in da sem marsikaj zamudila v življenju. Škoda...takrat ni bilo interneta, ni se govorilo o depresiji. Vedno sem mislila, da takšna pač sem, da je to del moje osebnosti, da sem lena ker se mi nonstop spi, da nisem sposobna ničesar. Nimam nikogar s komer bi se o tem lahko pogovarjala...pred boleznijo sem bila ambiciozna, vesela, vedno za akcijo itd...opažam da me v dobro voljo spravlja kakšen dober pogovor s kakšnim fajn človekom...na trenutke se mi dozdeva da nikoli ne bom dobila službe in da z mene ne bo nič....Nikoli pa nisem imela takšnih dnevov da sploh nebi mogla vstat s postelje ali da bi razmišljala o samomoru. Je pa res da rada dosti spim in da sem se kar precej zredila. To je moja izkušnja, ima še kdo podobno? LP
Prijavljen
zala
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: ponedeljek, 14. junij 2010 ura: 20:36 »

Janja,
hvala za tvoje vzodbudne besede. Pravzaprav je kar lepo videti, da sploh kdo bere tvoje (beri moje) izpovedi. Še dobro, da sem jih pravzaprav nanizala v zelooo skrčeni obliki in brez nekih opisov čustev ob vseh neljubih dogodkih. Včasih resnično dobim preblisk, da bi morala spisati roman, a kaj, ko se to sliši tako poetično in klišejsko...
Kljub vsemu skušam ostajati vedre volje, čeprav opažam, da me nekatere stvari dosti prej vržejo iz tira kot včasih...in potem vidim, da tukaj tudi noben ad ne pomaga, saj tesnoba nikakor ne izgine, dokler za določene dogodke ne najdem razumske razlage. Hvala za tvojo pozornost, res!

Roza,
ne bi se mogla strinjati, da deliva enake občutke in počutje. Posledica mojega negativizma in slabe volje so pogosto dogodki, na katere nimam vpliva. Redko sem brezvoljna, brez energije, ne pogosto utrujena (razen, kadar me daje dalj časa trajajoča nespečnost in fizični napori)... tudi žalostna nisem pogosto, sploh pa ne brez razloga. Včasih morda manj koncentracije, kot bi je sama želela... Morda pri tebi manjkajo neki cilji v življenju, kakšno življenje hočeš, kakšna hočeš biti sama in iskanje poti, kako do tega priti. Tvoj opis mi bolj diši po brezvoljnosti, vprašanje pa je, zakaj do te prihaja. Vedno so stvari, ki človeka veselijo, le da so včasih obdobja, ko teh stvari ne odkrijemo tako hitro. Le preveč neučakan ni pametno biti, se zanašati na druge in iskati vzroke izven sebe... le redko situacije vplivajo na nas, pa še v teh primerih se moramo naučiti spopadati se z njimi (kar je npr. moj trenuten problem).
A... življenje je kot vreme... vsakega nekaj....tudi sneg in mraz je lahko prijeten, če se oblečemo in najdemo voljo za med snežinke.

Vse dobro!
Prijavljen

Janja
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.713

« Odgovori #7 dne:: ponedeljek, 14. junij 2010 ura: 23:37 »

Zala, pozdravljena!

Pravzaprav je kar lepo videti, da sploh kdo bere tvoje (beri moje) izpovedi.
Jaz se potrudim, če mi le čas dopušča, da preberem vse izpovedi. Odgovarjam pa na tiste, kjer menim, da lahko s svojimi izkušnjami kaj dodam, ali pa na tiste, katere me pritegnejo. In ti si me s svojo pozitivnostjo, kljub temu, da nimaš najlažjih izkušenj v življenju, vsekakor pritegnila.

Še dobro, da sem jih pravzaprav nanizala v zelooo skrčeni obliki in brez nekih opisov čustev ob vseh neljubih dogodkih. Včasih resnično dobim preblisk, da bi morala spisati roman, a kaj, ko se to sliši tako poetično in klišejsko...
Zala, če imaš čas in energijo, napiši še kaj več. To je namreč zelo terapevtsko. Jaz te bom vsekakor prebrala.
Res ti želim, da se ti končno življenje malo umiri! rozicodam

Roza, pozdrav tudi tebi!

Nažalost sem jaz za to bolezen izvedela prepozno in me sedaj vlečejo občutki da je moja mladost mimo in da sem marsikaj zamudila v življenju. Škoda...takrat ni bilo interneta, ni se govorilo o depresiji. Vedno sem mislila, da takšna pač sem, da je to del moje osebnosti...
To poznam tudi jaz. Ko sem se jaz soočala s svojimi fobijami, ni bilo ne interneta, nikjer nobene literature in bila sem čisto izgubljena...

Velikokrat se mi je zdelo popolnoma krivično, da je vse šlo mimo mene... Ampak časa ne morem zavrteti nazaj. Bilo je tako kot je pač bilo. Očitno sem to potrebovala... Ker če ne bi, se mi to ne bi zgodilo.

Sedaj pa imava obe možnost, da se vsaka na svoj način soočava vsaka s svojimi težavami in odkrivava poti, ki vodijo iz tega. Poišči si strokovno pomoč, če si je še nisi. Piše še! rozicodam
Prijavljen
Roza
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 21. junij 2010 ura: 01:37 »

Morda pri tebi manjkajo neki cilji v življenju, kakšno življenje hočeš, kakšna hočeš biti sama in iskanje poti, kako do tega priti. Tvoj opis mi bolj diši po brezvoljnosti, vprašanje pa je, zakaj do te prihaja.

[/quote]

Zala. Veš , v mislih imam tisoč in eno stvar ki bi jo lahko v življenju počela, a nažalost nimam moči da bi se premaknila z mrtve točke. Zakaj je temu tako enostavno ne vem. Kot sem sama napisala so se stvari poslabšale naenkrat konec osnovne šole, v začetku srednje šole so doživele dno...enostavno nikakor se nisem vklopila med sošolce, v šolo, v cel svet...veliko sem spala, nisem imela energije za učenje, imela sem slabo samopodobo, nenehno sem si želela družbe, ki je nikoli nisem dobila. Imam sicer fanta, a nikoli nisem imela kolegico ki bi ji lahko zaupala , s katero bi res uživala v skupnih trenutkih...vedno je obstajal nekdo ki me je "dol" tlačil. Najhuje je bilo ko me je družba zapustila ob mojem popravnem izpitu. Moje kolegice so prekinile stike z mano takrat, saj nisem spadala med tiste ta pridne..čeprav sem bila samo punca ki ima probleme s sabo, ki ni nikoli ponočevala ali kaj podobnega...samo pač nisem spadala med njih ker se nisem učila...pa ne da nisem imela želje po učenju, sem jo imela, a enostavno nisem zmogla. KO sem prišla iz šole sem bila tako utrujena da bi šla samo spat-kaj da bi se šele učila. In od takrat sem mislila, da sem lena, a če zdaj pogledam nazaj nisem bila lena, samo enostavno nisem zmogla...pred tem sem bila zelo aktivna, odličnjakinja , ambiciozna itd..imela sem visoke cilje v življenju, pa saj jih imam še zdaj, a enostavno z mene ni nič. Nimam niti toliko volje da bi shujšala-saj nisem pretirano debela, a vseeno imam kil preveč in se ne počutim dobro. Na faksu se je začela druga tiranija-večno psihično nasilje s strani moje tašče, selitev v odročne kraje zaradi ljubezni itd..
Zdaj vidim, da sploh nisem bila razvajena nikoli, samo nekaj drugega mi je manjkalo...
Danes sem dobila pod nos da se ne  morem nikamor premaknit ker do 10h spim-enostavno povedano, rada grem pozno spat in pozno vstanem. Dobila sem pod nos tudi to da naj se opravim k psihiatru in naj me nafilajo s tabletami..enostavno nimam več občutka da bi se lahko s kom pogovarjala..večno premlevam stvari o sebi kar sama in se žrem. KO preberem klinično sliko distimije se čisto najdem notri v tem. Sem tudi dokaj kritična do sveta in si včasih mislim: vsi mladi uživajo življenje, jaz pa se ukvarjam z nekimi svetovnimi problemi ki jih tako ali tako ne bom spremenila, obrnila na bolje..Ne, strokovne pomoči si še nisem poiskala, ker mi je nerodno iti k zdravnici ker me tam vsi poznajo:(((
Hvala za vaše odgovore.
Prijavljen
Roza
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #9 dne:: ponedeljek, 21. junij 2010 ura: 01:52 »

Vredno branja:

http://porodicnamedicina.com/download/distimija.pdf

Zelo lepo je opisano na koncu da se ta bolezen zgodi v večini primerov pred 25.letom in da ljudje včasih potrebujejo 10 let da prvič poiščejo pomoč in da se ravno zato ker se začne v tako mladih letih ljudje počutijo kot da so takšni po naravi . Torej slaba volja, utrujenost, vse to sem tudi jaz sprejela kot del svoje osebnosti in se zato imela za slabo osebo, kar sploh ni res.

In še to:
Distimija bukvalno znači 'loše raspoloženje' i dobro objašanjava subjektivne i objektivne znake bolesti. Životu nedostaje boja i definisanost. Osoba koja pati od distimije ima izraženu nesposobnost da oseća zadovoljstvo zbog događaja ili podsticaja zbog kojih je ranije osećala zadovoljstvo. Životu manjka radost, boja, uzbuđenje i zadovoljstvo. Ljudi sa distimijom su obično nervozni, samokritični, preokupirani događajima iz prošlosti, razočaranjima ili ličnim neuspesima. Tokom vremena se ljudi sa distimijom povuku iz društvenog života i izoluju. To je najverovatnije zbog njihove nesposobnosti da uživaju ili pružaju zadovoljstva prilikom socijalnih kontakata.

Mnogo ljudi sa distimijom nije svesno da pate od poremećaja koji se leči i traže izlaz u alkoholu i drogama koji samo podstiču njihov problem. Ovaj poremećaj oduzima od ljudi zadovoljstva života, a može im oduzeti i život. Ispitivanja pokazuju da između 3 i 12 % ljudi sa distimijom izlaz iz svojih muka traže u samoubistvu.

Procenjeno je da oko 3-5 % opšte populacije pati od distimije i da je nešto češća kod žena nego kod muškaraca. Deca, tinejdžeri i stariji mogu da razviju distimiju ali će njihovo raspoloženje pre biti nervozno nego depresivno. Za neke distimija traje čitav život, drugi iskuse jednu ili nekoliko epizoda tokom života. Neki ljudi posle distimije razviju depresiju, a neki razviju distimiju posle depresije. Ovu činjenicu je bitno zabeležiti jer može značiti da se prethodna terapija nije okončala sasvim uspešno.

Distimiju su u prošlosti zvali mnogim imenima kao: neurotska depreseija, laka depresija, srednja depresija i depresivna ličnost. Takođe se smatralo da je ovaj poremećaj deo karaktera i temperamenta, ali su istraživanja pokazala da na njega može da se utiče terapijom i tretmanom. Dobijanje ove dijagnoze sada može značiti otvaranje vrata za izlazak iz patnje.

Kako se distimija dijagnostikuje

Za postavljanje ove dijagnoze neophodno je da depresivno raspoloženje traje više od dve godine, da se dešava skoro svakodnevno i sa najmanje dva sledeća simptoma:

ˇ Loš ili prejak apetit;

ˇ Nesanica ili preterano dugo spavanje;

ˇ Umor ili manjak energije;
ˇ Loše mišljenje o sebi, nisko samopoštovanje)

ˇ Loša koncentracija;

ˇ Problemi u donošenju odluka;

ˇ Beznađe.

Šta prouzrokuje distimiju

Tačan uzrok distimije je nepoznat. Kao i ostala depresivna stanja može biti prouzrokovana kombinacijom nekoliko faktora.

ˇ Ispitivanja ukazuju na to da pojedinci mogu naslediti predispoziciju za razvoj depresivnih stanja. Oni koji imaju članove porodice koji su patili od depresije pod većim su rizikom da sami razviju takav poremećaj.

ˇ Disbalans ili poremećaj u hemiji mozga je vezan za promene raspoloženja i promene kod neurotransmitera u mozgu mogu da imaju uticaj na misli, osećanja i ponašanje.

ˇ Okolina takođe može da utiče na buđenje depresivnih stanja. Razočaranje, stres, i/ili trauma koji proističu iz stvari kao što su nezaposlenost, lični neuspesi ili tragedije, raspad porodice, mogu da utiču na razvoj depresije.

ˇ Psihološki faktori takođe mogu da utiču na razvoj depresije. Na primer, neke studije ponašanja govore da depresija može da bude prozivod 'naučene bespomoćnosti' koja proističe iz ponavljanog gubitka pozitivne potpore i koja je možda uticala na uvećanu stopu negativnih dešavanja u životu.

ˇ Pogled na svet može da pojača depresiju održavanjem negativnih i/ili nerealnih verovanja i stavova o sebi, ljudima oko sebe ili budućnosti.

ˇ Zbog uspeha lečenja distimije lekovima pretpostavlja se da njeni uzroci mogu biti i biološki. Istraživanja pokazuju da su moguće imunološke, hormonalne i neurotransmiterske veze sa distimijom.

Tekst preuzet od "Kanadskog drustva za poremećaje raspoloženja" - "Mood disorders Society of Canada"
« Zadnje urejanje: ponedeljek, 21. junij 2010 ura: 02:11 od Roza » Prijavljen
Roza
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: nedelja, 04. julij 2010 ura: 01:03 »

Zdravo.Spet se oglašam čeprav vidim da moje pisanje ni nikogar preveč zanimalo...vseeno da si malo olajšam dušo, spet sem tukaj,<pozno v noč prijateljujem z računalnikom.
Danes sem izvedela, da kljub na tisoče poslanim prošnjam tukaj kjer sem zdaj nikakor ne bom dobila zaposlitve, ker moraš imeti zveze...tukaj, kjer sem si ustvarila dom, daleč od vseh mojih travm kjer sem se vsaj za silo iz razdrobljenih koščkov končno kolikor toliko sestavila skupaj. Dobila sem možnost da se zaposlim v mojem rodnem kraju kar pa pomeni spet življenje pri starših, ker z mojo minimalno plačo drugače pač ne bo šlo..najemnine tukaj so drage, imam še avto, ki ga je potrebno vzdrževat, nekaj denarja bo šlo za vožnjo na drugi konec Slo da bom videla fanta in eto, plačice ni več.Najraje bi se pogreznila v zemljo, zginila z obličja tega sveta....saj ne vem če bom preživela bivanje poleg mojih staršev,<ki so me psihično zlorabljali. In žalosti me to, da tu kjer sem si ustvarila dom nikogar ne poznam da bi lahko dobila službo. Tako malomeščanska je Slovenija...danes so spet padle težke besede o tem kako sem debela, da še zdaj nisem končala faksa itd..šla v sobo, se zjokala...pravzaprav se mi zdi, da je moje življenje čista nula. Nimam družine,<nimam svojega stanovanja, nimam službe....pa se mi zdi da bi to pri teh letih morala imeti....zdi se mi, da danes ni nič več normalno...mladi smo brez vsega, stari se vlečejo po dobro plačanoh službah in oddajajo svoje odvečne nepremičnine....bo sploh kdaj priložnost za nas mlade???
Prijavljen
beli
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 163

« Odgovori #11 dne:: nedelja, 04. julij 2010 ura: 08:05 »

Jutro, Rozi  rozicodam

Da nebi nikogar zanimalo tvoje pisanje ni res..., sam ljudje imajo malo časa, pa poletje..., je pa za napisati kaj konkretnega treba imeti voljo in inspiracijo, pozitivno energijo in podobno izkušnjo......

Če so te starši maltretirali, ko ste še živeli skupaj, NIKAKOR IN RES NIKAKOR NE SMEŠ ITI NAZAJ ŽIVETI K NJIM, PA NAJ ŠE BO NEVEM KAKO.., RAZEN ČE....
Če se preseliš k staršim, lahko izgubiš marsikaj, če ne kar vse....
Lahko nastanejo veliki konflikti..., tebi se stanje poslabša..., obstaja možnost izguba volje, energije, in posledično izguba službe..... Kaj pa pol? Sedaj vsaj nekako funkcioniraš, pa češrav težko ampak funkcioniraš..

UKREPAJ: išči še naprej nove možnosti.., delaj naprej na tem, da najdeš novo službo, ali vsaj kaj dodatnega za delat, da se ti stanje vsaj malce izboljša.
Potrebuješ avto?
Pogovori se z fantom o možnostih skupnega reševanja problema, mogoče (če te ljubi), začni iskati službo v njegovem kraju,in se preseli k njemu.. Lahko en avto takoj odpišeta...
Če je on za to, da se preseliš k njemu, sprejmi bilokakšno službo za začetek..., sej pol ko se aklimatiziraš, se že lažje znajdeš v drugem kraju. Saj si to že enkrat iskusila.., torej(?), že imaš izkušnjo, ki te ni  "ubila" kolikor vidim.

Praviš, da se ti v službi posmehujejo..., pa to je njihov problem če niso zadovoljni s tvojim izgledom, sej pol tudi s svojim niso, zato so se pa spravili nad tebe....

Delaj na sebi, tiste stvari, ki so zastonj.., nap: uredi si frizuro vsak dan, da boš sama sebi všeč.., pa bodo to opazili tudi drugi...

Poskusi kaj okoli faksa nardit, da ti dvigne samozavest....
HODI pokončno z dvignjeno glavo.., ne glej v tla.....
VSAKEGA, v službi s katerim imaš opravka GLEJ DIREKTNO V UČI, KO SE POGOVARJAŠ Z NJIM, TUDI ČE GA NE MARAŠ.. (vloži pozitivno energijo ko imaš opravek s kom, pa če tudi se ti posmehuje kmalu se ti ne bo več, ko bo opazil-a da si pokončna oseba..)

NE JAMRAJ PRED SODELAVCI KAKO JE HUDO IN PODOBNO NE RAZGLABLJAJ O SVOJEM PRIVATNEM ŽIVLJENJU Z SODELAVCIM!!!!!!!!!!!!

....KJER JE VOLJA TAM JE POT ! ! !  za vakim  dezuje posije  sunny

Oprosti, ker nisem jamral s tabo... imej seee, pa glavo pokonci....

lp beli
Prijavljen

življenje ni potica....  
ZAVEDAM SE MOČI SVOJIH BESED
beli
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #12 dne:: nedelja, 04. julij 2010 ura: 08:23 »

Rozi, veš kateri mejkap najbolj užge na ženski.... Grin.. pa še zastonj je !
Prijavljen

življenje ni potica....  
martinca
gost
« Odgovori #13 dne:: nedelja, 04. julij 2010 ura: 09:07 »

VSAKEGA, v službi s katerim imaš opravka GLEJ DIREKTNO V UČI, KO SE POGOVARJAŠ Z NJIM, TUDI ČE GA NE MARAŠ.. (vloži pozitivno energijo ko imaš opravek s kom, pa če tudi se ti posmehuje kmalu se ti ne bo več, ko bo opazil-a da si pokončna oseba..)

NE JAMRAJ PRED SODELAVCI KAKO JE HUDO IN PODOBNO NE RAZGLABLJAJ O SVOJEM PRIVATNEM ŽIVLJENJU Z SODELAVCIM!!!!!!!!!!!!

....KJER JE VOLJA TAM JE POT ! ! !  za vakim  dezuje posije  sunny

lp beli

To pa je tako fajn prebrat, Beli,  :oki:čisto res je, kar praviš, da se spomnim tega. Iz moje izkušnje vem za nazaj, da tam, kjer sem govorila o svojih problemih (pravzaprav krilila, včasih kaj vpila lepega ali slabega) mi niso podaljšali delovnega razmerja (mogoče pa so me imeli za trčeno, nikol ne bom vedela, ampak ni čudno).
Kjer pa sem molčala kot grob in se menila samo o delu, pa so mi.  Smiley

Roza, se strinjam s tabo, kako je danes. Ljudje oddajajo in služijo kot sloni. Redno službo pa je brez vez težko dobit, da bi kdaj imel lahko kak kredit. Tud sicer službo. Brez redne službe pa ne moreš vzet stanov. kredita.  Kje pa iščeš lastno stanovanje? Pojdi na :

www.nepremicnine.net 

obkroži sobo in garsonjero in kraj mesta, pa nastavi tako, da bo s ceno naprej.
Vidla boš, da so celo v Lj garsonjere lahk poceni, v izmeri do 20 kvadratov sicer. Ampak so.
DAJ oglas, da iščeš sostanovalko ali sostanovalca in boš zmogla tudi SAMA BREZ STARŠEV.  Smiley  Nisi edina, ki ne more s plačo preživeti sama.  Saj zato pa gredo ljudje skup, zaradi delitve stroškov, ampak pol mora bit večji plac.

K staršem se v primeru službe nikar ne vračaj, č nočeš poslabšanja svojega stanja, pa stalne ujetosti v slabe odnose in hkratne čudne vzpostavljene negativne čustvene odvisnosti od njih in nesrečnosti.    ne
« Zadnje urejanje: nedelja, 04. julij 2010 ura: 09:20 od martinca » Prijavljen
martinca
gost
« Odgovori #14 dne:: nedelja, 04. julij 2010 ura: 09:21 »

HODI pokončno z dvignjeno glavo.., ne glej v tla.....

Tako !   wav Pa kupit pas za ravno držo, če ne gre drugače ravno stati ! Nosit pol leta pa mir, prve tedne in mesece bodo bolečine, potem pa se telo zravna. Če ne gre zlepa, pa s prisilo. To je kot šport. Sprva vse tečno, nato pa elan  Grin Vem ja, ni primerjave,a ne da se mi iskat primernejših vzporednic, izkoriščam to temo zato, da povem, da je slaba drža (v prsnem delu hrbtenice rahla upognjenost) lahko pogosto razlog slabe volje v življenju, večkrat prebrala. ne gre na silo spreminjait drže, BAJE pa, ljudje ki imajo glavo pokonci oz. nazaj, so pozitivnejši, nekateri celo polni sebe (kar je druga skrajnost). V glavnem, da veste, jaz si bom kupla ta pas .

-----------------------

Nekoč mi je en mlajši moški povedal nekaj, kar me je totalno zadelo, da je v življenju najbolj pomembno poskrbeti sam zase- materialno, delati za lastno preživljanje, če se le da, če le nisi kakorkoli onemogočen (da ne moreš dobiti službe ali pa kakšna bolezen).

Ja, jaz bi tudi morala imeti to ali ono pri teh letih, pa sem se že sprijaznila, da tega in onega nimam. Veš kaj me bodri ? To da nisem edina in da so danes taki časi. Sploh če si osamljen, težko napreduješ.  kiselnasmeh  Pred 20, 30 leti je blo vse bolj varno. Vsak je imel delo ali dobil stanovanje. Ni bilo mučne negotovosti. Še dobro, da si lahko tukaj povemo, kaj nas muči .
Prijavljen
beli
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #15 dne:: nedelja, 04. julij 2010 ura: 09:58 »

Martinca  pomezik

Kar se tiče pokončne drže.., previril na sebi.., DELUJE, dvigne te....

Lej, ne rabiš kupovat nobenih pasov in pripomočkov, ker pol si hrtenico delaš samo še bolj leno.... in postaneš na nek način odvisna od pripomočkov... Hrbtenične-križne mišice morajo DELATI, da se ojačajo!!!

Hrbtene mišice preprosto ojačaš z eno preprosto vajo. In sicer, uležeš se na trebuh in sočasno dviguješ roke in noge (lahko tudi izmeničnon roke, pa pol noge dokler ne ojačaš, sam največji efekt v najkrajšem času je sočasno dvigovanje).  Vajo ponavljaš in s časoma stopnjuješ do rahle utrujenosti ne pretiravaj. Ko prideš do "kondicije", jo samo vzdržuješ. Vsak dan narediš 3x3- ( tri dvige trikrat, lako tudi več serij če čutiš da lahko), potem pa stopnjuješ v vsakem tednu, da prideš do 5x5. Več sploh ni potrebno.
REZULTATI SO VIDNI ŽE PO ŠTIRINAJSTIH DNEH, če "treniraš" 5x do 6x na teden. Po petih tednih lahko še samo vzdržuješ kondicijo in je dovolj 3x tedensko.., seveda pa ne škodi večkrat  Smiley

Ne kupuj si pripomočkov, če imaš zdravo hrbtanico, jih NE POTREBUJEŠ ! ! !

Malo vstrajnosti in 5min do 10 min na dan. Prav pa pridejo tudi  razgibalne vaje.
Če imaš razgibano hrbtenico, bodo možgani dobili več krvi, s tem več kisika, posledično večja sposobnost možganov za premagovati naloge, ki jih morajo opravljati, da bi človek lahko funkcioniral...!!!!!!

Če možgani nimajo dovol kisika, človek postane len v celoti..., potem pa se začnejo ona negativna razmišljanja...., pol pa se vlečeš kot megla..., nezadovoljstvo in si že v začaranem krogu..!!!!!!!!!!

Vaj je dosti, samo ta je najbol enostavna, hitri rezultai, pa malo vložka volje.

prijetno razgibavanje  oki
Prijavljen

življenje ni potica....  
martinca
gost
« Odgovori #16 dne:: sreda, 07. julij 2010 ura: 11:04 »

Hrbtene mišice preprosto ojačaš z eno preprosto vajo. In sicer, uležeš se na trebuh in sočasno dviguješ roke in noge (lahko tudi izmeničnon roke, pa pol noge dokler ne ojačaš, sam največji efekt v najkrajšem času je sočasno dvigovanje).  Vajo ponavljaš in s časoma stopnjuješ do rahle utrujenosti ne pretiravaj. Ko prideš do "kondicije", jo samo vzdržuješ. Vsak dan narediš 3x3- ( tri dvige trikrat, lako tudi več serij če čutiš da lahko), potem pa stopnjuješ v vsakem tednu, da prideš do 5x5. Več sploh ni potrebno.
REZULTATI SO VIDNI ŽE PO ŠTIRINAJSTIH DNEH, če "treniraš" 5x do 6x na teden.

Ne kupuj si pripomočkov, če imaš zdravo hrbtanico, jih NE POTREBUJEŠ ! ! !

V bistvu, nimam zdrave hrbtenice. Imam kifozo, zadaj na hrbtnih prsnih vretencih torej 'pukl'  = 1 ali 3 vretenca so napol združena v  eno večje vretence ven, v izboklino torej. Tako da se mi je zelo težko ravno držati, pravzaprav nemogoče, lahko sicer dam glavo nazaj, toda me sčasoma močno duši, ker je celotni vratni in prsni predel z rameni vred, ukrivljen naprej v krivo držo,er so kosti tako zraščene.

In v ledvenem in križnem delu pa močna hondroza - obraba.

Hvala za vajo, ki si mi jo povedal, marsikomu pride prav  oki

Ko jo skušam delati, začutm blazno neugodje in pritiskanje tam v sredini zadaj  ne Ampak se trudim, da vsaj ne bo tako hitro napredovalo...

tud kiropraktik mi je rekel, da se mi slabša in da je pukl večji kot je bil pred 5 leti in mnogo večji kot pred 10 leti, ko sem ga zarad tega prvič obiskala  Undecided  In da naj delam neke vaje. Ampak se najraje ukvarjam s trebušnjaki. Hvala da si me spomnil  Cool
Prijavljen
beli
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #17 dne:: sreda, 07. julij 2010 ura: 11:09 »

Martinca, mlada si še zdaj še zmoreš... moraš, ker na stara leta nas bo itak pigalo.. Cry
Prijavljen

življenje ni potica....  
martinca
gost
« Odgovori #18 dne:: sreda, 07. julij 2010 ura: 20:25 »

Saj mi nič ne manjka, imam pač krivo držo. Vse ostalo so pač besede in napovedi.  (hondroza ni močna, moja napaka, pa saj vseeno). Drugač pa sem ok , ne se sekirat zame   Embarrassed
Upam da si tud ti ok.  Smiley  Če delaš te vaje, pol si že, prav gotovo. Tud jaz dam veliko na gibanje, skoraj največ.
Prijavljen
beli
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #19 dne:: sreda, 07. julij 2010 ura: 20:34 »

Sej, si ne pulim lase matrica, sam telovadba velik da sej veš.

Drgač pa dolgi sprehodi po gozdu so dobrodošli, ker kisik odpira use čakre in "rane" se neverjetno hitreje celijo...

imej se matrica
Prijavljen

življenje ni potica....  
Strani: [1] 2   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar