jona
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 87
|
 |
« dne:: torek, 15. december 2009 ura: 09:05 » |
|
Včeraj sem spet morala v Ljubljano. ne boste verjeli, nisem sama vozila; sem pa celo pot zavirala, v tunelu globoko dihala, se ustrašila vsakega tovornjaka, ki nas je prehiteval. sranje... ful sem jezna na sebe!!!!!
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
|
jona
Aktiven član/ica

Odsotni
|
 |
« Odgovori #2 dne:: torek, 15. december 2009 ura: 10:46 » |
|
Vaja, vaja, vem. Vadim že dve leti. Očitno se bojim hitrosti in se ne počutim dovolj varno. ne vem kako lahko folk telefonira, kadi, malica.... meni se zdi, da sem kar v krču in se neizmerno potim, vključno s potnimi rokami. Ta strah traja od takrat, ko se mi je ravno na avtocesti prvič v življenju zgodil panični napad. Jaz pa tri ure od doma. res me ful obremenjuje.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Janja
|
 |
« Odgovori #3 dne:: torek, 15. december 2009 ura: 11:18 » |
|
ne vem kako lahko folk telefonira, kadi, malica.... Če mene vprašaš, to niti ni varno, niti priporočljivo.  Jaz, ko vozim, samo vozim. Z mnogo vaje bo tudi tebi uspelo, da boš vozila brez strahu, vendar potrebna je vztrajnost. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
kremenko
Izkušen član/ica

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 267
moja živika je manekenka in rada pozira
|
 |
« Odgovori #4 dne:: torek, 15. december 2009 ura: 11:20 » |
|
Z vožnjo imam tudi jaz vse večje težave. Sama se sploh več ne čutim sposobna vozit in nikakor se ne čutim da sem varna za sebe in druge udeležence na cesti, zato vozim izjemmoma in še toi samo zelo kratke razdalje, do trgovine pa nazaj domov. Relacije se izogibam. Imam pa tudi strahove in velike težave če se moram vozit v avto s kom drugim. Grozno slabo prenašam vožnjo in grozno strah me je in na cilj vedno pridem povsem psihično izčrpana. In to je vedno slabše in vedno hujše in na vse kriplje se izogibam vožnji v kakršnikoli možni obliki, samo kadar je nujno in da ne gre drugače sedem v avto, sicer pa se držim svojega doma kot klop. No, saj tudi sicer se izogibam vseh stikov z ljudmi in odhoda čez vrata svojega varnega stanovanja. Jap, takole ga biksam in namesto da bi mi šlo na boljše, mi gre vedno bolj na slabše....  živim povsem izolirano in samotarsko, ker nikamor ne upam, ne peš kaj šele z avtom...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Janja
|
 |
« Odgovori #5 dne:: torek, 15. december 2009 ura: 12:00 » |
|
Kremenko, želim ti, da tudi ti vidiš, da si zelo fajn oseba, in da najdeš nekoga, ki se bosta vzajemno osrečevala, če te samota ubija. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Tanjas
gost
|
 |
« Odgovori #6 dne:: torek, 15. december 2009 ura: 15:30 » |
|
jona  tudi meni je vsaka vožnja pa čeprav kratka prava katastrofa 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
mina
|
 |
« Odgovori #7 dne:: torek, 15. december 2009 ura: 16:12 » |
|
Hvala Bogu nimam več teh težav. Že dolgo ne. Vem pa kako je to mučno, groooozno.  In da je edini način, da to premagaš, DA ENOSTAVNO GREŠ. Kljub vsemu strahu, paniki, slabemu počutju, potnim in tresočim rokam in nogam, utripu srca 250udarcev/minuto....ipd. Večkrat in bolj pogosto kot ponoviš "vajo", lažje je, bolje gre. Počasi simptomi izzvenijo. Priznam, občasno me še popadajo nore gliste, ampak se jim znam postaviti po robu in me ne zadržijo več doma. Nasprotno, postala sem prava potepinka...  Upam, da uspe tudi vam. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
If you are depressed, you are living in the past.
|
|
|
jona
Aktiven član/ica

Odsotni
|
 |
« Odgovori #8 dne:: torek, 15. december 2009 ura: 16:50 » |
|
Hvala, zelo ste prijazni. Na srečo še nikoli nisem imela prometne, razmišljam pa vedno, kaj če se ta vame zaleti, kaj če zavozim..... in take bedarije. to so najbrž vsiljivke ali kaj?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
trzinka
|
 |
« Odgovori #9 dne:: torek, 15. december 2009 ura: 18:13 » |
|
Včeraj sem spet morala v Ljubljano. ne boste verjeli, nisem sama vozila; sem pa celo pot zavirala, v tunelu globoko dihala, se ustrašila vsakega tovornjaka, ki nas je prehiteval. sranje... ful sem jezna na sebe!!!!!
jap, tako meni že 23 let srce pada v hlače, ampak vseeno grem kot voznik ali kot sopotnik  , kaj mi pa drugega preostane. Nekam moram pa prit anede 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Slavka
|
 |
« Odgovori #10 dne:: torek, 15. december 2009 ura: 19:14 » |
|
Uh, mene tud matra vožnja. Ampak se ne dam....prvič po ne vem kolikem času sem se v soboto odpravla sama v Lj in to ponoči, pa še nazaj....me je blo cel dan groza...med vožnjo sem si navijala muziko, brundala. Sicer me je vožnja zelo utrudila, psihično in fizično, vendar sem zmagala  Pa še take fajn ljudi sem spoznala (srečanje DAM), ki jih drugače ne bi, če bi bila doma. Tako, da je bil moj trud nagrajen...pa še dokazala sem si, da ZMOREM.  In če zmorem jaz, madonca, da boste tudi vsi ostali 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
"Per aspera ad astra"
|
|
|
|
martinca
gost
|
 |
« Odgovori #11 dne:: torek, 15. december 2009 ura: 20:53 » |
|
Nekje mora bit vzrok za strah pred vožnjo. Lahko se vozite po kratkih poteh, težko pa se vozite po mestu, ker se pač pričakuje kolona, sodelovanje z drugimi, hitro znajdenje, dobro znanje upoštevanja pravil in reagiranje, potrebna je samozavest glede lastnih sposobnosti za vožnjo. VSAK, ki je opravil vozniški izpit v teoriji in praksi, je sposoben. Kot vem, nikogar ne pustijo mimo. Strah pred reagiranjem, znajdenjem, občutek ogroženosti pa je lahko tudi pravilen. Morda ni težava v samem tehničnem slabšem upravljanju avtomobila, ampak je to pomanjkanje samozavesti npr. iz počasnejšega prilaganja na presenečenja v prometu, na trenutno spremenljive situacije - primer je tabla za obvoz, nujni obvoz, a cesta pa te pelje v neznano in te prime stiska, uiti ne moreš, v koloni si in greš za njimi. Tukaj ne preostane drugega kot samoprepričati se, da si enak vsem drugim, da vsi delajo isto. Pa dopovedat si, da to pa že znaš, prestavljati sklopko,stiskat na bremzo in gas. Dopovedat si, da ti nima biti kaj. Te skrbi se rešiti. Prisotno pa je še napeto zijanje, kje je zdaj tabla za nazaj na znano pot. Tud tukaj smo vsi na istem, ampak mi živčni smo napeti tudi ob hupanju drugih, kriljenju in kazanju sredincev ali vrtenju kazalcev okoli glave, kaj češ. Na to ne moreš vplivat, to se pač dogaja. Previdna počasna vožnja, vsak skrbi zase. Slej ko prej najdeš nazaj. Če pa gre za težjo vožnjo zaradi ustrašenosti zaradi nepoznavanja ceste, izgubljanja na ulicah, je pred selitvijo ali nastopom nove službe v tujem zelo prometnem kraju, zelo na mestu, da si pri kakšno avto-šoli v tistem kraju kljub že opravljenemu izpitu tud na stara leta kupiš recimo približno 6 ur voženj z njihovim avtom. In s potrpežljivo učiteljico ali če bolje sodelujete z moškim, pa učiteljem, prevoziš večkrat mesto po dolgem in počez, da ga spoznaš in veš, kaj pričakovat. Pozornost itak vedno, ampak zaradi boljšega občutka. Da najpomembnejše poti ostanejo v spominu, kako se pride tja in nazaj, najbolje v času gneče, zato da se naužijete stresa v spodbudni družbi, ampak z dogovorom, da vas učiteljica prepusti lastnemu znajdenju, bo že povedala, če kaj ne bo prav. In lahko se ta stres naslednjič prelevi v izziv, seveda zlahka premagan. Poleg tega pa si je treba tud nekaj dat dopovedati, da te ne bo nhče požrl na cesti. Če poznaš pravila vožnje in ne trmariti dalje s strahovi, če le gre. Problem št. 1 je tud stiska v primeru pravila srečanja. Ko si na glavni cesti, rdeča luč, naproti tebe stoji avto, semafor pokaže zeleno, on bo peljal mimo tebe, ti boš sejal v levo njegovo pot in zato ima prednost pred tabo. Z levim žmigavcem spelješ malce naprej in počakaš, da boš imel prosto pot v svojo levo. Tukaj mene navadno začne grabiti, ali bom uspela ali ne, priti v levo, ali bojo končno vsi zvozili mimo mene, da bom tudi jaz lahko šla v levo, ker kaj pa če ostanem v sredini prometa takole. In se je to dejansko zgodilo že 2 x. Ker sem tako buljila, kdaj bom lahko speljala in ušla, v pričakovanju, da mi ne bo avto ravno pri speljevanju crknil in me kak tovornjak ne bi zgazil.... sem spregledala tisti prečni semafor, ki je nakazal oranžno lučko, ki me usmerja v mojo pot, daje ukaz, da grem tudi jaz, vendar traja samo kakšnih 3 ali 4 sekunde in se na soncu ni dobro videlo, meni se je vse bleščalo.  In nato mi začne razbijat srce, ker so začeli vsi voziti z leve in desne, se me ogibati, en stari stric v avtu mi je s kazalcem pretil ko otroku, kot da že nisme bila dovolj zgrožena in vsi so me gledali in odkimavali z glavo, češ kaj delam, kam pa gledam, i kam neki, jaz se v grozi oziram nazaj, za menoj se nihče ni premaknil, pa sem vključila ritenski , se premaknila nekaj metrov in potem pa solidarna vsa kolona za mano nekaj decimetrov, kolikor jim je dopuščalo, so šli nazaj, mene je popadel smeh, noge so se mi tresle, ampak preživela. Še vedno sem bila sicer izven svoje črte na prehodu za pešce, ki so morali hoditi okoli mojega avta, toda nisem pa ovirala prometa, kot bi ga, če bi bila ostala na sredini križišča. No in potem, ko sem prišla ponovno na vrsto za zeleno luč, je tisti za menoj takoj zahupal, čim sem imela prvo prosto priložnost za speljevanje v mojo levo, tako da sem speljala s polnim gasom in uspela. In vedno je vse vredu. Od takrat je zame to malce neprijetno, ampak ni pa panike. Preživela. Mislim da je to najhuje, kar se ti lahko zgodi sredi križišča. V predoru pa tudi ni fajn, ampak samo pazi na odmik od roba in počasi na desni strani.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
stasa_
gost
|
 |
« Odgovori #12 dne:: torek, 15. december 2009 ura: 22:51 » |
|
No bom še jaz mal pokomentirala tole..tudi mene daje tale vožnja. Ubistvu kadar sem sama v avtu se lahko peljem tudi do Maribora če je treba(sem iz Gorenjske)  Kadar imam pa koga v avtu pa takoj dobim potne roke,v obraz me kuha,zdi se mi da ne morem trezno razmišlat,srce mi bije tko hitr da mam občutk da ga bo vrgl vn...uglavnm groza in strah. Vse to pa je zarad mojega strahu pred napadom panike med vožnjo. Sprašujem se kaj naj naredim v primeru če me zagrabi panika,naj kar tam sredi ceste ustavim?!Ostali bi si itak mislili da se mi je zmešal,da sm nora... Nazadnje ko sem imela povn avto sem pojedla polovičko helexa(0,25),moram reči da za malenkost je blo bolš,ampak po mojem je biu bolj placebo učinek... Se pa strinjam s tem,čimvečkrat greš bolje je..vaja,vaja,vaja...najslabše se je izogibati temu. Tako da kar pogumno 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
heli
gost
|
 |
« Odgovori #13 dne:: sreda, 16. december 2009 ura: 08:06 » |
|
Pozdravljeni šoferji :-))) tudi jaz sem med vami.Službeno se že leta veliko vozim okoli in sem vedno uživala v vožnji - prav sproščala me je zadnje tri leta pa je katastrofa..pa ko se sama peljem še nekako gre čeprav se moram prepričevati vso pot, da je vse ok največji problem nastane ko vozi mož, ker vso pot trzam, vpijem, opozarjam tako, da me ima totalno poln kufer...pa ne pomaga nič, preden se vsedem v avto se pogovorim sama s seboj ampak čez 5 minut je ta pogovor že pozabljen, ker že vpijem...običajno smo čez vikende kam odpotovali zdaj najdem vse mogoče izgovore samo, da mi ni potrebno nikamor iti...
Pa kaj naj...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
tekačica
Druge motnje
Aktiven član/ica
Odsotni
Prispevki: 162
|
 |
« Odgovori #14 dne:: četrtek, 17. december 2009 ura: 07:28 » |
|
Ko me je lani obiskala manija, se se samo vsedla v avto in šla. Bilo je malo nevarno, par situacij, toda fučkalo se mi je za vse. Hodila sem na kavo v LJ...amapak, to nisem bila pravi jaz. Sem bluzila.... Zdaj ko je mimo, ko sem spet umirjena, me je spet malo strah (pred tem 10 let nisem upala v LJ), toda če moram it, grem. Zelo pazim, sem pozorna na promet...ampak pridem. Sem sprejela, da je to del mene in da me je strah, ker zelo poredko vozim. Če bi imela službo v LJ, bi bilo to zelo preprosto. Po zdravljenju pa sem na srečo veliko manj panična in sproščena. Prav zadovoljna sem, da sem se po 10 letih uspela rešit vsega tistega šita, ki me je spremljal.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Be you
|
|
|
jona
Aktiven član/ica

Odsotni
|
 |
« Odgovori #15 dne:: petek, 18. december 2009 ura: 12:12 » |
|
Katera zdravila so vam pomagala?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
trzinka
|
 |
« Odgovori #16 dne:: petek, 18. december 2009 ura: 14:50 » |
|
psihoterapija in pogum se soočit s problemom 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
dragica
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 117
|
 |
« Odgovori #17 dne:: sobota, 19. december 2009 ura: 15:15 » |
|
jaz sem imela izpit za okras, haha, 21let....nikoli vozila...no, ja...mogoče ene 50 km v vsem času...in septembra sem enostavno bila prisiljena se vsest v avto, pa peljat...ne moreš do nezavesti se naslanjati na druge, pa prositi za prevoz, pa otroci bolni, pa opravki, ma ni da ni...sama sebi sem se zagravžala, ker sem tolk nesposobna..res...in sem si rekla-če drugi lahko, majke mi, da sem sposobna jaz tudi...pa sem se vsedla v avto, pa na cesto...sicer khm, khm...včasih mal zašaltam, včasih se bi kar mal z ročno peljala, no, v tale sneg si res ne upam,ampak drugače pa grem...ma da me bo en avto noro delal, ni šans...ja, me zvija, ko se vsedem za volan, pa kr na wc, pa kr slabo, haha, ampak se ne dam... aja, kolk je avto priročen, ko človeku ponoč čikov zmanjka, alelluja 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
kar te ne ubije, te naredi močnejšega
|
|
|
|
Slavka
|
 |
« Odgovori #18 dne:: sobota, 19. december 2009 ura: 16:06 » |
|
Dragica 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
"Per aspera ad astra"
|
|
|
|
nicole
|
 |
« Odgovori #19 dne:: sobota, 19. december 2009 ura: 22:26 » |
|
mene je bila tudi groza in naenkrat je nekaj v glavi naredilo klik. sva šla sama z možem poleti v Črno Goro. pa se peljemo prvi dan do Omiša,pa do dubrovnika,pa malo naprej ...že v ČG. Pa pravi mož,če bi peljala.In...Sem se usedla za volan, peljala na Lovčen.luda cesta,pa okoli Durmitorja, pa v Titograd. In od vseh 2500 km ,ki sva jih prevozila,sem jih jaz 500!....ma nisem mogla verjet... Je pa res,da ne grem rada sama,če ni nobenega drugega vzamem psa s seboj..samo da imam družbo. To je to....zmaga je na moji strani...in še nekja...ugotovila sem,da me vožnja pomirja!!!!!!!1 Kaj se dogaja z menoj,skoraj neverjetno. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|