FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
sobota, 14. februar 2026 ura: 14:44

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Ekstrasistole - spet  (Prebrano 4571 krat)
MARIANA
gost
« dne:: sobota, 22. avgust 2009 ura: 09:46 »

Pozdravljeni!

Sem nova uporabnica tegale foruma in zadnje dve leti vas občasno berem, vendar ponavadi nič ne napišem. Danes je očitno dan, ko se moram skašljat...Stara sem 35 let in cca pred tremi leti so se mi začele dogajat "čudne reči"....Zvečer pred računalnikom se mi je nenadoma zelo zavrtelo in občutek sem imela, da bom omedlela...To se sicer ni zgodilo ampak počutje se ni popravilo cel teden. Prvicč v življenju sem ostala doma, v postelji za en teden - bolniška. Vrtoglavico so seveda spremljali tudi že vsem znani simptomi od mravljincev, težeka dihanja, zelo slabega počutja, vrtoglavih skokov pritiska in verjetno bi še lahko naštevala. V tistih parih mesecih sem bila tolikokrat pri zdravniku kot v celem svojem življenju skupaj. Pregledana mi je bila ščitnica, narejenih cel kup EKg-jev, sladkor, holesterol, itd...Vseskozi sem imela občutek, da se bojim čisto vsake stvari - pajkov, tunelov, mostov, letala,...Zdravnica mi je predpisala AD Cipralex, ki pa ga po treh letih še nisem načela. V tem času sem mi je uspelo znebiti vseh simptomov brez zdravil , pojavilo pa se je nekaj novega - ekstrasistole...V začetku malo, zdaj pa so obdobja, ko jih je vedno več.Bila sem na kardiološkem pregledu, kjer so ugotovili, da imam srce zdravo. Prebrala sem že vse linke o tem, pa vendar. Do danes so me ti neredni utripi spremljali samo zvečer, zdaj pa so postali stalnics tudi zjutraj in včasih čez dan...Nikoli nimam tahikardije oz. bitje srca nikoli ne preseže 90 utripov na minuto...Ob vseh vaših težavah se mi zdaj nekako zdi, da sem blažji primer, pa vendar...Ali je med vami kdo, kateremu so neredni utripi izginili sami od sebe? Zdravnica mi je rekla, da naj neham kaditi in piti kavo jaz pa obožujem kavo in kave ni brez cigatera:) kadim...Sicer sem že prebrala in preštudirala vse možno o svojih težavah in verjetno tudi zdaj ne bom odkrila kaj posebnega, ampak kakšna debata pa koristi, sploh zdaj, ko vem da nisem edina...Hvala za potrpljenje !

Mariana Smiley
Prijavljen
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 3.216

« Odgovori #1 dne:: sobota, 22. avgust 2009 ura: 10:11 »

Dobrodošla Mariana. Smiley

Meni se zdi, da pašeš v naše "leglo" in vse ostalo...bla, bla... Če bi jaz bila strokovna oseba, bi ti takoj diagnosticirala anksiozno motnjo (tu se namreč doma sesmejem) In zdravilo je psihoterpija z (vsaj začetno) podporo AD-jev. Ne vem ali še imaš strahove? Na tem je treba delati. Pomaga tudi TRIS

Mislim, da ekstrasistole same od sebe ne izginejo. Če so organskega izvora se zdravijo z betablokatorji. Psihičnega izvora pa na zgoraj omenjeni način.

Imam jih, pa niti pijem kave (pijem brezkofeinsko), niti kadim. Edino sem se strenirala v temu, da se več ne oziram nanje. Grem spit malo zelo mrzle vode in se poskušam umiriti.

A.

Prijavljen

alexx Afro 
MARIANA
gost
« Odgovori #2 dne:: sobota, 22. avgust 2009 ura: 10:54 »

Oj!

Moji izvenredni utripi menda niso organskega izvora, ampak vseeno jemljem pol Concorja. Pregled pri kardiologu je bil v redu, prav tako vse druge preiskave. Sicer se mi ostali simptomi ne pojavljajo več. Verjetno me rešuje to, da sem zelo trmast tip človeka, kar se tega tiče in sem se že 6x naravnost prisilila sesti na avion....Bilo je peklensko ampka sem preživela z razbijanjem srca in tremi perseni ... En čas me je grabilo v trgovinah ampak ker obožujem šoping (kaj morem ženska sesmejem)sem enostavno šla v šoping pa če me takoj pobere...Danes v trgovinah simptomov ni več. Še en podoben primer so bili porasti krvnega tlaka - zdravnica mi je naročila vsakodnevno merjenje, potem strah in evo začaran krog....Zdravnica je spoznala, da ga je polomila, merjenje mi je prepovedala in eto- na redni kontroli enkrat letno pritisk normalen, dostikrat nizek...Seveda sem se domačega merilnika znebila, če me slučajno popade skušnjava. Verjetno bi na isti način morala tretirati tudi ekstrasistole? Do danes, priznam, mi to še ni uspelo, vem pa, da mi enkrat bo, čeprav trenutno je kar zoprno...Zaradi njih se zelo izogibam kavicam s prijateljicami, ker se mi obvezno pojavijo prav takrat, na splošno se zaradi tega raje držim doma, ne hodim nikamor, razen v službo in po nujinh opravkih.Vem, da to ni v redu, ker bo samo slabše. Rabim eno pošteno brco v rit, da se spravim na kofe al pa športat :nazdravje:Trenutno ne morem prit do tega, kaj je srž problema ali je to stresna služba, kjer odnosi niso najboljši delam pri žlahti, kar stvar še poslabša)ali so mogoče običajni vsakodnevni domači problemi ali pa bližajoč začetek šole...Hči je namreč dislektik in me že vnaprej skrbi kako bo šlo njej in kako bo šlo meni- sem namreč zelo nepotrpežljiv in živčen tip človeka, rabi pa veliko moje pomoči in sprotnega učenja...Razmišljam, kako se človek spreminja..Še ne tako dolgo nazaj sem živela za tista druženja in odklope s prijateljicami, bila zelo družabna in komaj čakala tistih pet žurov na leto. Zdaj sem raje doma, ker se bojim, da mi bo spet vrglo "srce s pantov" in bom drugim in sebi pokvarila lepe trenutke..Kakšen nasvet?
Prijavljen
Hana
gost
« Odgovori #3 dne:: sobota, 22. avgust 2009 ura: 12:18 »

Pozdravljena,

glede ekstrasistol bi povedala to, da se tudi jaz z njimi ubadam že vrsto let. Imela sem nekako upanje , da bodo zginile same od sebe, tako kot so se pojavile, ker je že bilo kar eno obdobje brez njih, potem pa se ti nepridipravi zopet pojavijo. Tudi jaz nekako ohromim, ko jih imam. Evo, dva dni nazaj, sem že bila pripravljena za na kolo, pa  dobim eno zelo močno ekstrasistolo, tako da se mi zdi, da se kar sliši in z njo seveda strah v kosti in kaj sem naredila? Ja, lepo sem ostala doma vsa prestrašena, pa je šlo športanje , ki bi mi zeloooo koristilo po vodi. Sem pa nekaj opazila. Upoštevala sem nasvet z magnezijevimi tabletkami. Sedaj jih redno jemljem in je malo bolje.  Drugač se pa trudim, da bi si rekla "ko jih šiša", ampak ni tako lahko, enostavno ne gre. Mislim, da je veliko odvisno od tega kakšen tip človeka si. Moj kolega je bil že na seznamu za menjavo srca, (res bolezen), pa je trikrat bolj flegma kot jaz, ko so mi vse preiskave pokazale, da imam zdravo srce. On si upa na pohod na goro, jaz ne. On si je na morju upal kravlat, jaz ne. Skratka, ne vem kaj je za nardit. Ima še kdo kakšen nasvet, da bi lahko bolj kvalitetno živeli, brez tega groznega strahu in omejitev? Tudi jaz namreč ne pijem alkohola, ne kadim, pijem le capuccino. Pa me ima, da bi si včasih dala malo duška na kakšni žurki    utopivkozarcu, pa enostavno ne upam. Sem vedno edini trezen človek med kolegi, če imamo kaken žur.
lp
Hana   sonce
Prijavljen
Sarah
gost
« Odgovori #4 dne:: sobota, 22. avgust 2009 ura: 14:03 »

hej...

Tudi sama sem imela ekstrasistole in se prav spomnim kolk mi je bilo to nadležno..Šla sem na ultrazvok srca in so ugotovili rahli mitralni prolaps...ampak baje da ma to full folka...Kardiolog mi je rekel naj enostavno to odmislim in da je normalno,da ma to miljon ljudi in da eni pač to čutimo eni ne.Predlagal mi je tudi donat al pa magnezij,da se vse skupaj umiri.
Kava, cigateti...predvsem verižno kajenje...al pa preveč kave...meni vedno povzroči te neredne utripe..Tako da probaj omejiti kavo in cigarete. Predvsem pa se ne ubadaj preveč z srčkom pa boš vidla da samo od sebe mine.

Konc koncev ni nič hudega in si zdrava Smiley
Prijavljen
cvetkus
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 153

« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 26. april 2010 ura: 10:13 »

zanima me koliko krat na dan je normalno da se ti pojavijo ekstrasistole? Meni se dogaja, da jih začutim od 1 do 4 krat na dan. Včasih tudi nič. Naprimer če malo spim, ali jem kakšno težko hrano (čips, dosti sladoleda, po tem ko smo ga žurali). Zelo mi gre na živce, ker mi utrip zamudi. Ukvarjam se zelo s športom. Pa nevem, če je nevarno, bil pri kardiologu na UZ, ekg ... vse bp. Razen na obremenitvenem pa hotlera nisem imel. Ma kateri kakšne izkušnje?

LP
Prijavljen
buljo13
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 164

« Odgovori #6 dne:: ponedeljek, 26. april 2010 ura: 14:06 »

mariana, že leto sem anksiozen, od takrat imam nareden srčni utrip, enkrat počasi, drugič hitro, pa tu in tam mi preskakuje, pika me oz. stisne mi v prsih, in še in še.... bil sem na preiskavah kar se dalo, vse b.p.
pa sem se spraševal kako je to mogoče, ker sprva nisem verjel da je to vpliva tudi stres....
skratka, počasi sem doumel da je moje srce ok, mora bit, ni druge  sesmejem sem športnik.
edino je da poskusi ignorirat, vem da je je to neprijeten občutek, strah...

zunaj sonček sije, gremo ven oki sesmejem
Prijavljen
cvetkus
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: ponedeljek, 26. april 2010 ura: 16:15 »

Drugači imamo vsak dan trening. Nevem zakaj se mi to dogaja. To preskakovanje al kaj bi temu rekel. Danes sem tekel zjutraj pa se mi je po teku, ko sem si pulz meril to zgodilo (zaradi tega sem bil pri kardiologu lani), pa še punci se je isto zgodilo. Kriza Cheesy
Prijavljen
Lado
Druge motnje
Izkušen član/ica
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 238

« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 26. april 2010 ura: 16:23 »

Kaj pa pregled ščitnice? Ta včasih tudi povzroča motnje?
Prijavljen

Nikoli ni tako, da nekako nebi bilo
asdf
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 488

« Odgovori #9 dne:: ponedeljek, 26. april 2010 ura: 17:05 »

a je to mogoč to? Ko čutiš kok gre nek čuden občutek od srca proti vratu in grlu ?? in je zlo neprijetno
Prijavljen
buljo13
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 164

« Odgovori #10 dne:: ponedeljek, 26. april 2010 ura: 17:48 »

asdf, tud ščitnice vpliva... sem za to dal pregledati, ampak b.p....

cvetkus, si pa res obseden s srčnimi utripami sesmejem

vsaj en dan ne misli nič, pa boš morda dobil odgovor...
Prijavljen
cvetkus
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #11 dne:: sreda, 28. april 2010 ura: 11:19 »

Vem, sam sebi to gorovim, da sem kreten itd... Včeraj smo šli na donačko, pa še po nekih klinih smo šli (tam mi ga je res nabilo, mogoče malo od adrenalina). No sem si ga meril tu in tam imel sem ga celi čas od 130 do 170. Bil sem zadihan ko konj. Punca si je merila tudi, pa je mela podobno, jaz pa kmet pa sem se bal. Čutil pa sem celi čas skoraj utrip, pa dihal cjo. Kmet od kmeta sem sam sebi govoril.

probom bom ne misliti ja. Hvala!

LP
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar