FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
sobota, 18. april 2026 ura: 19:23

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Slaba samozavest, občutek ničvrednosti...  (Prebrano 5286 krat)
Onix
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 1.527

« dne:: torek, 21. julij 2009 ura: 13:42 »

Hey usi,

Mal sm razmišljov kaj bi bil lahko vzrok za mojo slabo samopodobo in občutek, da nisem nič vreden in sm prišel do teh spoznanj. Ko sm bil mejhen sm bil zlo priden pa občutljiv otrok, mami je bla ful uredu do mene, oči je pa skos pil in že kot mejhen sm mogu gledat njegovo pjano glavo. Sj on ni slb človek, samo alkohol ga pa čist glupga nrdi, ker ma tud on zgleda dost frustracij. No in kmalu je bil čas, da grem v malo šolo. Tm se je pa že use skupej začel komplicirat. Bil sm res občutljiv, sramežljiv, priden otrok. In to so drugi otroci v mali šoli opazili in so se skos name spravljali (npr. so mi skrili torbo, jes pa v jok... , niso mi pustili igrač, pač so mi dajali občutek, da ne spadam tja). No z velikim odporom sm hodil v malo šolo, kmalu pa se je začela osnovna šola in tudi tam sm bil zelo plah in sramežljiv, in drugi so se spravljali name fizično in psihično (še danes se vsega spomnim). Zelo sm sovražil šole v naravi, saj sm bil ful navezan na mamo in mi je blo zlo težko za en teden it preč. V četrtem razredu pa sm dobil svojo prvo OKM misel, bili smo v zimski šoli v naravi in sm kr naenkrat dobil misel, "kaj če ne bom spoznal maminega obraza", potem sm mel pa kompulzijo da si moram skos predstavljat kakšna je, ampak se nisem in nisem mogel spomniti. To sm povedal učiteljici in mi je rekla da naj neham govorit take traparije in me dobesedno napizdila. V osnovni šoli sm bil odličnjak in že zarad tega sm se nekak počutil, da drugim nisem ušeč. No pol ko sm bil pa v petem razredu sm se pa že mal znov postavit zase, čeprov še ne kej dost. Kljub temu da sm se ukvarjal s košarko in sm mel skos dobre ocene v šoli, me je stara mama skos primerjala z drugim, češ da so oni boljši in da sam nikoli nebom tako dober. Zdj ratam čist alergičen, če na to pomislim. Aja to sm pozabu povedat, ko sm bil star ene 8 let je moj oče delov samomor in vsi so zvedeli in me zaradi tega zafrkavali (k da sm bil jes kej kriv). Vse to je melo močne posledice na mojo psiho, sploh zato ker sm že takoalitako bl čustven in nežen človek. Mami mi skos prav, da bi se mogu rodit kot punčka ker sm bil tako miren in nežen. No na koncu srednje šole, pa sm si rekel da imam dovolj vsega in sm se začel zelo močno postavljati zase. V srednji šoli, pa sm bil ravno obratno (največji frajer v razredu, ocene popustile, samo še pil sm ga in kadil travo), ampak to ni bil moj pravi jaz, to je bila samo zaščita, ki se mi je naredila zarad vseh teh frustracij. Na začetku srednje šole sm dobil vsiljivo misel da me nikoli nobena punca ne bo marala, ker sm pač slab, grd, nezanimiv človek in zdelo se mi je kot da sm preklet in da bom celo življenje sam. No pol sm pa dobil punco in z njo sm bil 1 leto in pol, tud fulim sm bil všeč, pa jim tega nisem vrjel, ker sm mel v sebi pač prej omenjena prepričanja. No eno leto zatem, ko sva pa s punco nehala sm pa doživel izbruh mojga OKMja v vsej svoji moči. Nasilne vsiljive misli in grozna tesnoba in potem hospitalizacija v begunjah. Zdej se pa pobiram že 2 leti in pol in morm rečt, da sm OKM začel zelo dobro obvladevati, samo ta samozavest mi zdej dela probleme. Se oproščam za tako dolg post, samo sm pač hotel povedati celo zgodbo, pa me zanima kaj vi mislite (če se bo kermu dal prebrat, se že v naprej zahvaljujem). Hočem si dvignit samopodobo in mnenje o sebi, kar pa je zaradi slabih izkušenj v otroštvu zelo težko... Za terapijo nimam denarja, pri svojem psihiatru pa sm naročen enkrat na 3 mesece. Nevem, a mislite, da si sam lahko pomagam dvigniti samozavest, a bom rabu strokovno pomoč?

Prijavljen
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 3.216

« Odgovori #1 dne:: torek, 21. julij 2009 ura: 16:35 »

Pogovor dela čudeže Onix. Strokovna pomoč vodenje bi ti prav prišlo. Vem, da je težko dobiti koga na koncesijo...privat cene so ubitačne. jok jok
Morda kdo s foruma pozna kakšno rešitev...cenejšo. Če zmoreš sam. ne vem. Mislim, da. Samo dolgo traja.

« Zadnje urejanje: torek, 21. julij 2009 ura: 21:26 od alexx » Prijavljen

alexx Afro 
taja1
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 286

« Odgovori #2 dne:: torek, 21. julij 2009 ura: 19:26 »

Živjo Onix!

Kaj so zdaj tukaj konkretni tvoji problemi, zaradi katerih si prišel do sklepa, da imaš nizko samozavest...Lažje se je lotit problemov bolj parcialno in raziskat okoliščine, ki te trenutno bremenijo kot pa vse skupaj spravit pod idejo "nizka samopodba". Samopodobe na splošno se po moje ne da zvišat, lahko pa določene vidike samopodobe in šele s tem zvišaš celoto, ne vem če sem razumljiva... npr.: nizka telesna samopodba- raziščeš zakaj je tako, se poslušaš, ukrepaš...

Običajno potem, ko začneš reševat stvari, tako da se lotiš delčkov, dobiš konkretne vzroke in bolj jasno sliko o vsem... (vsaj iz mojih izkušenj)

Lp

« Zadnje urejanje: torek, 21. julij 2009 ura: 19:34 od taja1 » Prijavljen
Tayana
Druge motnje
Izkušen član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 532

« Odgovori #3 dne:: torek, 21. julij 2009 ura: 19:56 »

Onix, vedi, da so na tem svetu potrebni moški, ki so nežni po značaju. Moj oče je bil zelo nežen in to mi je bilo pri njem zelo všeč. Vsekakor izredno cenim nežne ljudi, pa naj bodo to moški ali ženske. Bodi takšen, kot si in se ne odločaj za nobeno preobrazbo! Bodi to, kar si in pri tem vztrajaj! Če pa si tudi občutljiv, vedi, da te bo življenje z leti utrdilo. Lepo je, da ima vsako človeško bitje svojstven značaj. Vsi smo unikati. Tudi ti. Vsekakor se spoštuj! Nežna in mehka voda gladi kamen. Bodi ta voda! rozicodam
Prijavljen
Onix
Expert
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: torek, 21. julij 2009 ura: 20:27 »

Hey, hvala vam  rozicodam

Ja posvoje me najbol to mori, ker že 3 leta nisem mel punce in zdej razmišljam, če bom sploh kdaj dovolj zdrav da jo bom lahko imel. Pa še slabo mnenje mam o sebi in se sikiram zarad tega, ker se ful bojim zavrnitve in nevem če bi jo prenesel. Ampak drugače se mi zdi, da res lepo napredujem in upam da se bo tud men spet sreča nasmehnila. Sm pa tak tip človeka, da se pač preveč sikiram in kompliciram pri stvareh kjer drugi ne. Ko sm pisal to temo sm bil zlo potrt, zdej je že bolš Smiley. Loh sm samo hvaležen, da se mi je use skupej porihtal do te mere kot se je in trudil se bom da se bo še bolš porihtal, padci so pa itaq vedno in na to sm že navajen. Tayana lepo si napisala, hvala  rozicodam.
Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.469

vsi smo orli

« Odgovori #5 dne:: sreda, 22. julij 2009 ura: 06:44 »

Onix, vse razloge poznaš, vse za nazaj obelodanjeno, raziskano. Kaj sedaj? preteklost dati ad acta - bilo je, kar je bilo, na to nimaš vpliva. To je dejstvo. Poznaš razloge za sedanje stanje in od tu štartaš dalje. Veš, kakšne vzorce imaš na podlagi vseh teh dogodkov in sedaj poskušaš te vzorce spremeniti.

Da povem iz svojega primera: recimo, meni so selitve iz kraja v kraj med drugim tudi strah pred zapuščenostjo, osamljenostjo zapustile, pa strah pred ljudmi, novimi okoliščinami,... - in ko sem to ugotovila, sem se laže spopadla s temi strahovi. Vem, od kje izvirajo, vem, da so pogojeni iz otroštva in vem, da imam kot odrasla sedaj vpliv na lastno življenje.... začela sem sprejemat kraje, ljudi,... čedalje manj se bojim sprememb ipd

Ker me je bilo strah ljudi, me je bilo strah tudi sošolcev in prav tako sem bila bolj tko tko v šoli... - in sedaj vem, da so otroci taki in drugačni, da so tisti, ki so se name spravljali, spravljali zato, ker se pač otroci spravijo na šibkejšega... jaz pa sem take energije oddajala zaradi vsega prej napisanega... poleg tega so tudi sošolci imeli doma marsikaj (to vem danes)... in to je to - sedaj razumem dogajanje takrat, vem, da za marsikaj ni bila moja krivda... in je pač nekako treba it čez to, odrasti, objeti sebe, sprejeti sebe... in začeti od začetka. Danes je nov dan.

Ja, kje sem se pa z lastno samozavestjo srečala? kaj pa vem... nekako spotoma; čeprav priznam, da sem na momente še kako cagava  seznojim - pa tudi to se nekako premaguje.

Onix, kombinacija vsega človeka spremeni, gradi,... z leti, z izkušnjami zorimo. S poznavanjem zgodovine se učimo (saj veš tisto, da se na napakah učimo), s spreminjanjem misli, vzorcev, vedenja rastemo, s sprejemanjem sebe se kažemo svetu v novi luči...

Praviš, kako do boljše samopodobe? kakor te berem, vidim, da si že na poti tja  oki. Bereš kaj? sposodi si strokovno literaturo v knjižnici... začni redno (a res redno, vsak dan) hoditi ven, v naravo. Nauči se par sprostitvenih tehnik (so knjige za to)... poslušaj sebe, svoje telo... poslušaj lastno dihanje, bitje srca... sprosti se... pojdi v kino, pojdi na kolo,... prehrano si že začel spreminjat - drži se tega.  Pojdi na plesne vaje, vzemi žogo in pojdi na igrišče žogo v koš metat... vsak dan je nov dan, vsak dan naredi kaj zase in garantiram, da boš do novega leta spoznal par novih ljudi. A, samopodoba, praviš? bo pa istočasno z vsem, kar delaš zase, tudi rasla s tabo  pomezik

p.s.
in spotoma zagotovo srečaš/spoznaš tudi kako dekle; prepusti se spontanosti
« Zadnje urejanje: sreda, 22. julij 2009 ura: 06:48 od Arwen Coprnica » Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Jagodka
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 957

« Odgovori #6 dne:: sreda, 22. julij 2009 ura: 08:42 »

Samo toliko bi dodala na zgornje poste, da pozitivna samopodoba ni nekaj kar si na tak ali drugačen način pridobiš in potem imaš. Že sam pojem si razlagamo vsak drugače, pa še več podobnih izrazov je, ki jih mešamo....

Pozitivna samopodoba je krhka stvar, ki jo je potrebno dnevno nežno negovati in si včasih dovoliti tudi kakšen "slab" dan, ko nas je strah, si nismo všeč, smo žalostni.... Ta del naše osebnosti je ravno tako naš, kot tisti, ko smo močni, veseli, polni energije. Kadar pride na plano nas ponavadi opozarja na nekaj. Tako kot glavobol, ki pride, kadar nam želi telo povedati, da smo premalo spali, smo preveč v skrbeh, preveč spili...

Če je naša samopodoba, nizka so razlogi večinoma v čustvih, ki imajo svoje korenine v dogodkih iz otroštva. Res nimaš vpliva na to, kar se ti je zgodilo, imaš pa vpliv na to, kako te stvari ovrednotiš in prevrednotiš. Kakšen pomen jim daš v svojem življenju.

Onix, občutljivost in čustvenost nista le za dekleta. Mislim, da se v tebi skriva prijazen, nežen in čuteč fant.  rozicodam

Prijavljen

Jagodni sladoled: 175 g jagod, 2 žlici mlečnega prahu, 4 medu, 150 g jogurta, 150 ml smetane.
V mešalcu zmešamo jagode, mlečni prah in med. Dodamo še jogurt in stepeno smetano in zmrznemo. Dober tek
Onix
Expert
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: sreda, 22. julij 2009 ura: 09:47 »

Hvala Arwen in Jagodka  rozicodam.

Sj posvoje vem točno kako izboljšati samopodobo, samo delat še nisem začel na tem. Zadnje 2 leti in pol sm dal veliko hudega skos, posvoje me je to okrepilo in tudi zavedam se, da so vse te negativne misli samo nerealen vzorec v glavi, ki sem ga pridobil v odraščanju. Dr. Rebolj mi je rekel, da sm zelo prijeten in sposoben človek, ki pa je trenutno malo zapacan Smiley. Čist v njegovem stilu hehe. Tko da, morm se mal odpacat, pa bo bolš. Sj trenutno mi je bolš, da nimam punce, ker pomoje zveza nebi delovala tako kot mora, ker imam zaenkrat še preveč dela ki ga moram naresti na sebi in nebi imel dovolj energije še za zvezo. Mogoče morm sprejeti dejstvo, da gre pač use skupaj počasi, ampak da to še ne pomeni, da nikol nebo ql. Šenkrat hvala za vse odgovore, res sm vesel, da imam podporo tukaj na forumu, to mi res veliko pomeni Smiley.
Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.469

vsi smo orli

« Odgovori #8 dne:: sreda, 22. julij 2009 ura: 09:51 »

Dr. Rebolj mi je rekel, da sm zelo prijeten in sposoben človek

in se čist strinjam z njim  rozicodam; kar se pa partnerke tiče - eni so pač malce prej, drugi pa malce kasneje v paru; jaz sedaj 4 leta nisem samska, prej pa ves čas  kiselnasmeh je pač tako naneslo...
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Onix
Expert
Odsotni Odsotni

« Odgovori #9 dne:: sreda, 22. julij 2009 ura: 09:58 »

Ja sej pr men nejvečji razlog, da sm samski je to, ker sm bil tako bolan, da niti iz hiše nisem stopil zelo dolgo časa. Pač nism mel nič stikov z zunanjim svetom. Ampak zdej gre pa kr dost na bolš, sam mal bolj potrpežljiv morm bit Smiley.
Prijavljen
Betka
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 482

« Odgovori #10 dne:: sreda, 22. julij 2009 ura: 16:16 »

Onix, kar tako uspešno naprej, korak za korakom...   clap
Prijavljen
tutifruti
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 36

« Odgovori #11 dne:: petek, 14. avgust 2009 ura: 14:24 »

Mislim, da je zdrava samopodoba čisto pri vsakem človeku bistvena, da lahko živi neko kvalitetno življenje, pri nas pa je to še toliko bolj pomembno. Nekaj dobrih nasvetov si že dobil zgoraj, jaz pa ti predlagam eno stvar, ki med drugim tudi zelo pomaga (sicer ne vem koliko so ti te stvari blizu, pa vseeno), da si nekajkrat na teden vzameš čas za meditacijo. Ko se popolnoma umiriš si v mislih predstavljaj, da te objema zlata svetloba, ki te popolnoma sprejema takšnega kakršen si. Zadeva je res fajn in te napolni z eno tako lepo, umirjeno energijo, tudi tvoje misli bodo lažje in počasi se bo začela izboljševati tudi samopodoba. Držim pesti.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar