FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
ponedeljek, 20. april 2026 ura: 05:31

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Vzroki  (Prebrano 4812 krat)
Roza
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 115

« dne:: četrtek, 09. julij 2009 ura: 00:47 »

Kakšni so sploh vzroki za OKM?? Sem malo brskala po netu, pa nič našla.....

lp
Prijavljen
Yang
gost
« Odgovori #1 dne:: četrtek, 09. julij 2009 ura: 01:55 »

Jaz menim tako (kdo drug pa bo napisal oz. gleda na to kako drugače):

Mislim, da kot večina psiholoških problemov je OKM nekaj kar je pridobljeno oz. "priučeno" in
ni podedovano oz. genetsko oz. kaj kar bi bilo fizološko oz. posledica telesne "napake" (npr. napačnega delovanja možganov).

Torej so vzroki verjetno ("travme") iz otroštva (najbolj občutljivo obdobje za izoblikovanje psihe, ki se posledično (nezavedno, npr. skozi "avtomatizme") potem čuti še celo življenje) oz. osebne zgodovine oz. preteklosti vsakega posameznika. Kaj konkretno je pa za vsakega različno; vsak je "svet za sebe" in ima svojo zgodbo in svoje okoliščine, ki so ga pripeljale do stanja, ki ga doživlja.

Skratka zadeva je psihološkega izvora in ozdravljiva. S pomočjo dobre psihoterapije se to da čist dobro in tudi trajno pozdravit.
« Zadnje urejanje: četrtek, 09. julij 2009 ura: 02:03 od Yang » Prijavljen
Onix
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 1.527

« Odgovori #2 dne:: četrtek, 09. julij 2009 ura: 08:54 »

Hey Smiley

Vzroki so genski in tudi okolje in način življenja vpliva na nastanek OKM. Mislim, da so znanstveniki celo odkrili en okvarjen gen, ki povzroči OKM. Je pa res, da noben še ni definiral točnih vzrokov za nastanek te bolezni...
Prijavljen
Anchi
Administrator
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.674

« Odgovori #3 dne:: četrtek, 09. julij 2009 ura: 14:35 »

Mislim, da so znanstveniki celo odkrili en okvarjen gen, ki povzroči OKM.
Jep.
http://psychcentral.com/news/2006/07/27/genetic-link-for-ocd-discovered/131.html
Prijavljen

Everything will be ok in the end. If it’s not ok, it’s not the end.
Onix
Expert
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: četrtek, 09. julij 2009 ura: 16:10 »

Toseprav mamo upanje v prihodnjosti za gensko terapijo Smiley.
Prijavljen
sherlock holmes
gost
« Odgovori #5 dne:: četrtek, 09. julij 2009 ura: 16:50 »

jaz sem preprčan, da ima yang kar prav.zadeve iz otroštva ...
Prijavljen
trina
Druge motnje
Veteran
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 982

« Odgovori #6 dne:: petek, 10. julij 2009 ura: 00:21 »

Zadeve iz otroštva, ki se izrazijo na genski podlagi? Smiley

Bipolarna motnja je na primer bolezen, ki ima povsem genetsko podlago in jo povzroča cel kup genov, od katerih noben sam zase ni odločilen. Da pa se ti geni izrazijo, jih mora najprej v zgodnjem otroštvu nekaj aktivirat; kasneje v življenju pa nek sprožilec sproži prvo epizodo. Aktivatorji in sprožilci so travmatični dogodki: ne samo psihični, ampak tudi fizični. Kako močno se bo motnja izrazila, je odvisno od tega, koliko genov, ki so ji podlaga, ima posameznik.
Brez ustrezne genetske podlage se motnja ne more razvit, pa naj so stresorji še tako silni. In v idealnem življenju brez stresorjev lahko imaš stokrat vse bipolarne gene do zadnjega, pa te ne bo nikoli odneslo v epizodo.

Bi podoben princip morda veljal tudi za OKM?
Prijavljen

Če hočeš zmagat, ne smeš zgubit. (Otto Grunf)
Yang
gost
« Odgovori #7 dne:: petek, 10. julij 2009 ura: 01:40 »

No tale kombinirana razlaga, se mi zdi pa dobra - za bipolarno motnjo razpoloženja (ki ni ozdravljiva s pomočjo psihoterapije), bi rekel, da čisto drži,

za ostale, psihoterapevtsko ozdravljive težave, kot mislim da OKM je,
je pa to, po moje, bolj psihično in pa manj gensko.
Prijavljen
She_
Veteran
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 678

« Odgovori #8 dne:: petek, 10. julij 2009 ura: 23:26 »

Js se strinjam s tem (quotano iz druge teme v zvezi z isto težavo Smiley )

predvsem opažam, da se je pr men OKM pojavu zarat depresije, ker sm bil ˝potlačen˝
se mi ni kej dost dal dihat, pa sm pol zlo težko sledil zadevam v realnem času
in sem potem 10000000x ponavaljal eno miselno operacijo za drugo....
cela možganska kirurgija, rezanje možganov z mislimi na rezine nano premerov...
zdej se še ujamem v kako zanko ala brain-lock sindrom, ampak ni več tok hudo.

Dokler najdejo vsakič nov gen za vedno novo psihično motnjo, me zelo težko prepričajo, da je kej res na tem.  kiselnasmeh
Prijavljen

She is growing up.
*Sebi verjamem in grem naprej.*
Azrael
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 808

« Odgovori #9 dne:: sobota, 18. julij 2009 ura: 12:13 »

Sploh ob dejstvu, da človek nima blazno dost genov.
Dokler je bil genom večja neznanka kot zdaj, so znanstveniki razlagali da, ko bodo razvozlali človeški genom, bodo lahko jasno vedeli za vsako bolezen, kateri gen jo povzroča... pa so potem uvedeli, da iz te moke ne bo kruha... ugotovili so, da imamo ljudje mnogo manj genov, kot so se nadejali.

Za nekatere oblike OKM so ugotovili, da obstaja povezava s potlačenimi čustvi jeze. Sicer pa menim, da potlačena čustva, lahko pripeljejo do različnih bolezni, motenj. 
Prijavljen
Onix
Expert
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: sobota, 18. julij 2009 ura: 13:24 »

Posvoje je OKM tako kompleksna bolezen, da lahko samo ugibamo kaj bi bili lahko vzroki...
Prijavljen
Gigli
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 375

« Odgovori #11 dne:: torek, 08. september 2009 ura: 19:20 »

Onix in Azrael.. clap clap clap

..dobro povedano!!!

se podpišem..,

OKM-jevka gigli
Prijavljen
Ventilator
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 856

« Odgovori #12 dne:: torek, 08. september 2009 ura: 20:21 »

V bistvu je genov ogromno (ne vem od kod ti ideja, da jih je malo - očitno si sploh ne predstavljaš, kako komplicirana so živa bitja) in dejansko je prav vsaka bolezen genetskega vzroka - če veš, kaj to pomeni. Da razložim na primeru prehlada: v telo pridejo klice in telo se nanje odzove z večjim številom belih krvničk, ki poskušajo zatirati klice; nato se ta opadek izloča skozi skozi nos kot smrkelj. Genska podlaga je v reakciji telesa na te klice. Če ne bi imeli gena, ki bi bil odgovoren za povečanje števila teh krvničk, bi pač na klice reagirali drugače in bi bila bolezen smrtna. Tudi recimo celjenje ran ob poškodbah je gensko pogojeno (če nimaš gena za trombocite, imaš hemofilijo ...). Sicer ta dva primera nista najboljša, ampak upam, da je razumljivo.
Prav tako je težko reči, da je nek gen okvarjen oz. da povzroča bolezen. V bistvu večinoma odsotnost nekega gena povzroči t.i. gensko bolezen (če zanemarimo, da so vse bolezni genski pogojene). O okvarjenosti gena pa lahko govorimo le, če ima ta izključno negativen vpliv - vendar isti gen lahko človeku koristi in škoduje (celo na različnih področjih). Ena teorija o hiperaktivnosti npr. govori, da so imeli hiperaktivni ljudje v prazgodovini več možnosti za preživetje, saj so bili bolj aktivni pri iskanju hrane, izogibanju nevarnostim oz. so bile pač situacije drugačne kot danes. Pravih konkretnih primerov ne znam na pamet, ampak lahko podam izmišljen primer: npr. da imamo gen, ki povzroči raka. Vendar ta isti gen lahko povzroči večjo kapaciteto pljuč. Če je ta rak take oblike, da se pojavi šele po dobi razplojevanja (po menopavzi), se bo lahko širil, hkrati pa ga bo v populaciji vse več, saj bodo osebki z večjo kapaciteto pljuč imeli večje možnosti za preživetje pred dobo razplojevanja, ker bodo lahko dlje bežali pred živalmi, na dan bodo naredili več kilometrov in tako našli več hrane, živeli bodo lahko v območjih, kjer je manj kisika itd.
Zanimivo je tudi, da so ljudje, ki so bolj anksiozni dokazano tudi bolj inteligentni (v povprečju) - na ta način bil lahko razložili, zakaj je so te motnje v celotni populaciji tako pogoste, če privzamemo, da imajo inteligentni več možnosti za preživetje. Vendar tu genetska povezava ni tako neposredna, saj se genom ne spreminja tako hitro, kot se viša število obolelih z anksioznimi motnjami - enako pa velja tudi za inteligentnost (oz. karkoli že merijo IQ-testi).

Pa še glede o količini genov - ni jih malo, je pa res, da jih večina nima aktivne vloge in obstajajo zgolj zato, ker so imeli večje možnosti ohranitve, saj se bolje podvajajo znotraj kromosomov.

Za več informacij o genih priporočam knjigo Genom znanstvenika Matta Ridleya (za razumevanje je sicer priporočljivo vsaj srednješolsko znanje biologije).

O vzrokih za OKM tudi po moje zaenkrat res lahko ugibamo, vendar sem prepričan, da bomo z znanstvenimi metodami (tudi raziskovanjem genoma) prišli do resnice. Pa prosim vas, da ne ločujete tako strogo bioloških in psiholoških vzrokov - nemogoče je namreč postaviti neko strogo mejo - npr. smeh ima tudi biološko podlago, obrazni izrazi so prirojeni, takisto želja po družb - kljub temu po moje vsi to dojemate kot neke psihične prvine. Ne obstaja namreč neka duša, ki ločljiva od telesa, reakcije v telesu omogočajo zavest in misli. Vse kar mislimo je torej oboje - psihično in biološko.
« Zadnje urejanje: torek, 08. september 2009 ura: 20:29 od Ventilator » Prijavljen
martinca
gost
« Odgovori #13 dne:: nedelja, 13. september 2009 ura: 18:45 »

O vzrokih za OKM tudi po moje zaenkrat res lahko ugibamo, vendar sem prepričan, da bomo z znanstvenimi metodami (tudi raziskovanjem genoma) prišli do resnice. Pa prosim vas, da ne ločujete tako strogo bioloških in psiholoških vzrokov - nemogoče je namreč postaviti neko strogo mejo - npr. smeh ima tudi biološko podlago, obrazni izrazi so prirojeni, takisto želja po družb - kljub temu po moje vsi to dojemate kot neke psihične prvine. Ne obstaja namreč neka duša, ki ločljiva od telesa, reakcije v telesu omogočajo zavest in misli. Vse kar mislimo je torej oboje - psihično in biološko.

Ventilator, jaz sem čisto navdušena nad tvojim podajanjem teh zadev oz. nad tvojim razmišljanjem , danes te prvič prebiram , razmišljam pa podobno kot ti, zdiš se mi pravi resnicoljuni balzam za vso to splošno slepo sledenje današnji zamegljeni moderni prepričanosti celo s strani strokovnjakov, da je je psiha izvor vseh težav ... Prav tako so nekoč negirali psiho in zdravili samo telo ... 

(svoje mnenje o tem sem malce humorno napisala tud v temi Cymbalta :

http://www.nebojse.si/Forum/index.php/topic,277.120.html  )

Zdrav duh v zdravem telesu, so rekli že v antiki in eno brez drugega težko da gre.

Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar