FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
nedelja, 19. april 2026 ura: 01:04

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Spet se javljam  (Prebrano 5435 krat)
edn
gost
« dne:: nedelja, 01. junij 2008 ura: 13:52 »

Ok, da zacnem. Na tem forumu sem se ze oglasil.
Moja zgodba:

Vse sega nekako nazaj po mojem obcutku ze pol leta. Opazil sem, da sem postal takrat nekako brez cilja, mogoce malo razocaran ... Bil sem na delovnem mestu, in kot ze nekajkrat prej je moj poglet strmel v prazno, nakar sem dozivel svoj prvi napad panike. Zvrtelo se mi je, nek cuden obcutek, ki ga prej nisem nikoli dozivel, temnitev pred ocmi ... Ok, sem si rekel, pac nekaj cudnega, bo ze mimo. Cez dva tedna sem dozivel drugi napad. Potem me je zacelo skrbeti, mislil sem, da je z mojim zdravjem nekaj hudo narobe. Sel sem k osebnemu zdravniku, meril mi je pristisk, pregledal kri in mi rekel, da sem popolnoma zdrav. Imel sem grozno tesnobo in sem se pocutil grozno. Nekega dne sem odsel v trgovino in se je napad skoraj razvil. Potem sem odsel nazaj k zdravniku in ta mi je predpisal Cipralex. Nisem ga jemal, rekel sem, da bom to sam prebrodil. In sem zacel bitko sam s seboj. Izpostavljal sem se situacijam katerih me je bilo najbolj strah, veliko sportal, se druzil pa ceprav je bilo tezko.  Odsel sem tudi k psihiatrinji, ker sem bil narocen se od prej. Tam sem bil 2× in ocenila je, da lahko prebrodim brez AD in naj nadaljujem aktivno zivljenje. In s casom je vse minilo. Napada ni bilo nobenega, omotice, tezkega dihanja ... vse je izginilo. Potem pa se je nek dan zacelo zvonenje v glavi. Spet me je dotolklo ampak napadov nisem imel. Zvonenje se imam sedaj ampak ne vsak dan in je znosno. Nekako sem se ze privadil. Torej, ko sem vse prebrodil sem se odlocil, da si ponovno poiscem sluzbo. Preko studenta sem si poiskal delo v rac. servisu kjer sem sedaj mesec dni. Zadnja dva tedna pa spet cutim to omoticnost, nevoljo do vsega, razocaranje, nezbranost ... Simptomi me motijo in spet sem postal zelo aktiven. Prej sem odkrito povedano, ko je prislo izboljsanje zapustil vse. Spet sem zacel nocno zivljenje, neurejeno. Nekako se sedaj pocutim depresivnega. Ko berem tukaj zgodbe o pravi depresiji vidim, da sem sele na zacetku. Nimam volje do stvari, ki so me prej zanimale, omotica, zaspanost in utrujenost, nezmoznost ucenja, koncentracija peša ... Sedaj ne vem, tesnobe nekako ne cutim kakor sem jo 4 mesece nazaj  v podobnih simptomih. Tako, da nekako sumim ali depresija ali pa GA. Panicnega napada nisem imel ze 4 mesece. V bistvu skoraj 5. Odlocil sem se, da bom ponovno obiskal psihiatra in se odlocil za zdravljenje z AD, ker mi ta omoticnost ... gre posteno na jetra. Rad bi bil ponovno aktiven, zjutraj nasmejan, vesel clovek, ki se veseli vsakega dne. Sedaj pa sem mrk, zagrenjen. V druzbo se hodim in takrat se nekako sprostim in je stanje dokaj ok, se tudi nasmejem. Ampak ko sem sam, sem razocaran nad vsem, osamljen, piska mi v glavi/usesu. To piskanje ne vem kako naj opredelim. Zacelo se je 3 dni po tem, ko sem bil na streliscu in nisem imel naglusnikov. Ampak vseeno. Opazam, da piskanje ne traja neprestano in, ko sem v druzbi in sproscen ga ne slisim, pa ceprav se trudim in prisluhnem ce mi piska. Tudi ko kuham, ga ne slisim pa ceprav poskusam slisati. Kuhanje namrec me zelo veseli.

Vprasanje je tudi, ali se pri depresiji pojavijo telesni ucinki kot so omotica, zgodnje zbujanje, vcasih rahla vrtoglavica, zmedenost?
Prijavljen
Anchi
Administrator
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.674

« Odgovori #1 dne:: nedelja, 01. junij 2008 ura: 22:50 »

Pozdravljen Edn!
S piskanjem v ušesih kot simptomom depresije je bilo precej govora na starem forumu, lahko pogledaš, če te zanima (http://www.nebojse.si/ForumArhiv/index.php/topic,3554.0.html in http://www.nebojse.si/ForumArhiv/index.php/topic,7207.0.html).
Glede tvojega vprašanja: ja omotica, zgodnje zbujanje, vrtoglavica, zmedenost so lahko simptomi depresije, vendar je najbolje, če o tem vprašaš zdravnika ali psihiatra(ali psihologa). Mogoče bi bilo tudi dobro, da si daš pregledati sluh, da boš potem miren, vendar si zaenkrat že sam ugotovil, da se ti piskanje pojavi samo takrat, ko se ne počutiš dobro. Do ene mere piska vsem nam, koliko pa piskanje slišimo je pa v veliki meri odvisno od zvokov v okolici (v družbi, ali med kuhanjem, ko stvari cvrčijo ali vrejo ga bomo dosti težje slišali kot recimo v tišini), ter koliko se na to piskanje koncentriramo. Vem, da je težko odmisliti piskanje, in v končni fazi ti ga ni treba odmisliti - poskusi ga samo pustiti tam kjer je. Naj piska, enkrat bo nehalo, če ne prej, ko boš kuhal.

Jaz bi ti svetovala odhod do psihoterapevta (ali psihiatra ali psihologa), da še tam razložiš kako se počutiš. Mogoče bo potrebna kakšna terapija; nekatere stvari se dajo odpraviti samo z aktivnostjo in športom, za druge pa potrebujemo strokovno pomoč, še posebej, če čutiš, da ti za te aktivnosti zmanjkuje volje in energije.
Prijavljen

Everything will be ok in the end. If it’s not ok, it’s not the end.
She_
Veteran
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 678

« Odgovori #2 dne:: torek, 03. junij 2008 ura: 22:05 »

Nujno do (dobrega) otologa.

Jaz sem imela napad tesnobe in omotičnost med vožnjo.
Oblivala me je enkrat vročina, enkrat mraz in nisem bila sposobna prevozit niti metra več (in to na avtocesti!) Sčasoma se je ponovilo še kar tako (na kavi, v trgovini).

Sem se enako namenoma izpostavljala in utrjevala in je bilo boljše.
Me je pa zdravnica dala k otologu, ker sem imela v teh istih primerih občutek omotičnosti in je predvidevala, da bi mi lahko poškodba notranjega ušesa nagajala pri ravnotežju.
Ušesa me sploh niso bolela, ampak so ugotovili, da je res prišlo do poškodbe notranjega ušesa in to zaradi navadnega prehlada..

Včasih so zadeve čudno povezane.
Poskusi, splača se vsaj preverit, še posebej, če ti piska v ušesu..
Jaz sem šele potem prebrala, na kaj vse lahko ušesa vplivajo..

Kakorkoli že, vso srečo  oki
Prijavljen

She is growing up.
*Sebi verjamem in grem naprej.*
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar