FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
nedelja, 19. april 2026 ura: 03:38

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Anksioznost in mestruacija  (Prebrano 5433 krat)
TUNA
gost
« dne:: sobota, 14. marec 2009 ura: 09:16 »

Pozdravljeni,

sem v hudi stiski in si ne znam pomagati, poskušam početi stvari, ki jih ponavadi rada počnem...pa ne gre...moja tesnoba, strah, nesprečnost, razdražljivost, žalost, obtoževanje same sebe se samo še stopnjujejo.

Moja težava je moja anksioznost, ki se mi je po 30 letu začela stopnjevati, pojavlja se v vse mogočih situacijah...da pa preidem k svojemu problemu, dolgo časa sem jemala cipralex, pred enim letom ko sem s cipralexom prenehala, sem si močno zaželela otroka, vendar je tukaj nastopila spet moja anksioznost in ko sem se z njo borila in se hkrati že predstavljala kako bom mama...me je "izdalo" telo.
Namreč zadnje tri mesece imam menstruacijo zgolj dva dneva in izredno šibko ( to se mi prej tudi, ko sem jemala cipralex nikoli ni dogajalo, pa tudi noseča nisem), ponoči ne spim, grozno me skrbi, da sem v menopravzi (stara sem 37 let) in da se mi želja ne bo uresničila, spet zaradi moje anksioznosti.
Naročila sem se pri ginekologu, ne vem kako bom zdržala še ta teden...

Še to hvala za odgovor in tudi hvala celi ekipi društva DAM za njihov trud.
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #1 dne:: sobota, 14. marec 2009 ura: 11:36 »

Tuna sama sem imela tudi strahove da se mi je (39) začela menopavza že zdaj,
ker mi je 1x menstruacija izostala, 2x pa bila bolj kilava...
Odkar jemljem Cipralex je uredu..tudi na točen datum, le traja 2 dni, nekaj dni nič in pol spet malo.
Res pa imam stresno obdobje ob vsem skupaj.

Stres vsekakor zelo vpliva na hormonski sistem v človeku.
Torej tudi na menstruacijo.
V vojnah ženske pogosto dobesedno zgubijo menstruacijo....

Po mojem mnenju še nismo zrele za pravo meno, razen izjemnih primerov,
ki se začno bolj zgodaj.
In če je kaj dedno tukaj, moja mami je še pri 50-ih imela menstruacijo, babica je še pri 50-tih rodila.

Čim več sproščanja....življenja, ki te zadovoljuje....
Redne preglede pri ginekologu in sproščeno spolno življenje...
Pa bo tudi otroček prišel...
Z leti se težje zanosi tudi to je baje res...kako folno kislino jemlji...
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.815

« Odgovori #2 dne:: sobota, 14. marec 2009 ura: 18:13 »

Tuna, tudi jaz sem bila v skrbeh. Nimam menstruacije , odkar jemljem AD in odkar sem imela zelo hud stres, panični napad, ankso in depresijo in sicer od oktobra lani. Imam jih sicer 40 in moja mama je bila v teh letih že v klimakteriju. Bila sem pri ginekologinji na pregledu in je bilo vse OK.Dejala je, naj se ne sekiram in naj počakam, da bo že prišla sama od sebe. Lahko se pa zgodi, da bom tudi jaz šla počasi v meno, glede na to, kdaj se je pričela moji mami.

Živčnost, stresi, strahovi, panika, depresija....., izguba ali pridobitev kilogramov ipd, vse to pripomore k izgubi oz. izostanku menstruacije.

Ne obremenjuj se preveč s tem in ne razmišljaj, enostavno uživaj v ljubljenju in crkljanju, pa bo nekega dne pokazal test pozitivno.
Prijavljen
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.216

« Odgovori #3 dne:: sobota, 14. marec 2009 ura: 19:14 »

Trzinka, Tuna, Aslan...in ostala *babja zalega* tam okrog 40...pa malo čes...pa... Tongue
Na delovanje našega (ženskega) telesa najbolj uplivata ščitnica in genetika...mislim na meno. Mena je lahko tudi sprožilec depresije in ostalih psihičnih motenj. V zelo malo primerih mena pride prezgodaj. Povprečje v Slovenije je res okrog 50 let (kakšne sreče sem, bom dogurala do 60... Sad ) Niti pa ni tako narobe, ker varuje ženske pred osteoporzo in ožiljnimi bolezni. Če pride do nje pred 40 letom, je vsekakor pametno NHM. Danes je že zelo varno. Preberite prispevek Vrhovec-Medenove:

http://www.abczdravja.si/pdf/06december15-17.pdf

Moški so pri tem skoraj na istem, ker naj bi andropavza trkala na vrata tudi okrog 50 lete... kuk mal :

http://www.svetujem.com/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=28 
in so v večji nevarnosti pri ožiljnih obolenjih.

Na vse nas pa vpliva stres in nezdrav način življenja....so....preberite si.  ne ne ne Tongue

P.S. gruntam, da bi zamenjala nick, ker se lotevam takih tem.

sesmejem sesmejem sesmejem
« Zadnje urejanje: sobota, 14. marec 2009 ura: 19:28 od alexx » Prijavljen

alexx Afro 
TUNA
gost
« Odgovori #4 dne:: nedelja, 15. marec 2009 ura: 10:13 »

hvala za odgovore, včeraj sem šla v hribe, da sem se vsaj malo zamotila, čeprav povsem uživati nisem mogla.

Danes se pa spet utopaljam v sekiranju, strahu, obtoževanju same sebe, da sem se leta ubadala z anksioznostjo, paničnimi napadi - skratka sama sabo, ko bi "morala" poskrbeti za naraščaj.
Zdaj, ko sem "premagala" oz sem se naučila živeti s svojo anksioznostjo, in načrtovala družino, pa že tretji mesec izredno šibka menstruacija, ki traja dva dni.

Vem, obisk pri ginekologu bo pokazal zakaj gre...
« Zadnje urejanje: nedelja, 15. marec 2009 ura: 10:31 od TUNA » Prijavljen
TUNA
gost
« Odgovori #5 dne:: sobota, 18. april 2009 ura: 21:24 »

Pozdravljeni,

spet se oglašam, aprila mi je potem povsem izostala menstruacija (nisem noseča), šla sem h ginekologinji - bilo me je neznansko strah - strah kaj bo odkrila. Ko sem ji hotela povedati svoje težave me je prekinila in mi rekla naj preidem k bistvu in še preden sem lahko odgovorila je vstala in rekla, da bo vzela bris, češ, da mi to po zakonu mora narediti - moj strah se je samo še stopnjeval.

Vem, da pregled ni nič kaj hudega, vendar sem že tja prišla načeta, ohromljena od strahu, ki ga zadnje mesece doživljam...seveda je zdravnica opazila ta moj strah, zato sem ji tudi povedala, da sem anksiozna in da sem jemala cipralex in mi je prisluhnila.
Ko sem ji pa rekla, da bi rada zanosila in imela otroka je povzdignila glas in mi rekla, če se zavedam, da to pomeni vstajati ponoči, skrbeti za otroka vso življenja...da se naj pogledam kakšna sem, vsa v krču, da naj se skup vzamem in delam na svoji anksioznosti in ne na otroku... Skratka ni mi niti hotela odgovoriti na moje vprašanje ali sem ginekološko zdrava, da bi zanosila.

Bila sem šokirana nad njeno reakcijo...v solzah sem zapustila ordinacijo.

Zdaj ždim doma - počutim se manjvredno, osramočeno, žalostno...sprva sem bila jezna, ker  ni imela pravice mi kaj takega reči, saj me sploh ne pozna - to, da se zdravim za anksioznostjo in, da sem jemala anti-depresive še ne pomeni, da ne bi bila sposobna biti mati?
Včasih se mi pa vsiljujejo misli, da ima prav saj je zdravnica in naj se res raje ukvarjam s svojo anksioznostjo, kot pravi...
Prijavljen
jazzjazz20
Sodelavka/sodelavec DAM
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.104

« Odgovori #6 dne:: sobota, 18. april 2009 ura: 22:04 »

tuna...s teboj ni nič narobe...z ginekologinjo pa...

če čutiš, da bi postla mati...boš tudi prej, kot slej to postala...

samo času daj čas
Prijavljen
Jagodka
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 957

« Odgovori #7 dne:: nedelja, 19. april 2009 ura: 06:30 »

Tuna pozdravljena, sama nimam ginekoloških težav, kakršne opisuješ. Imam pa komentar in predlog.

Zamenjaj ginekologinjo. Za moje pojme je tesnobe in anksioznosti, ki jo opisuješ čez in čez zadosti (še preveč) in ne vidim nobene potrebe, da te sekira in straši še zdravnica.

Ljudje zdravnikom zaupamo zaradi njihovega poklica, znanja, profesionalnosti in smo zelo odvisni od njihovega mnenja (no, večina). Če si toliko samozavestna, da ji to poveš bo super.

Pokroviteljsko vedenje strokovnjaka je neetično in neprofesionalno. Imam tako izkušnjo z eno psihiatrinjo.

Ti želim, da se ti želja uresniči, da boš kmalu uživala v nosečnosti in materinstvu. 
Prijavljen

Jagodni sladoled: 175 g jagod, 2 žlici mlečnega prahu, 4 medu, 150 g jogurta, 150 ml smetane.
V mešalcu zmešamo jagode, mlečni prah in med. Dodamo še jogurt in stepeno smetano in zmrznemo. Dober tek
ForbbidenWish
gost
« Odgovori #8 dne:: torek, 21. april 2009 ura: 16:42 »

Ne se sekirat zrd nekoga k ne ve kaj prestajaš, ni ravnala prou- jst bi jo nekam poslala  sesmejem Nč ni ubistvu narobe s tabo da nebi bla zmožna bit mama- ubistvu boš še bolša kot večina žensk brez anksioze.
Prijavljen
moonica
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.667

« Odgovori #9 dne:: torek, 21. april 2009 ura: 19:51 »

Tuna, zakaj ne greš drugam ? Jaz bi se prestavila k drugi ginekologinji.

Te anksioznost ovira pri vsakdanjih opravilih ?
Prijavljen

Ni pogumen tisti, ki ga ni strah, temveč tisti, ki ga je, pa ta strah premaga!
TUNA
gost
« Odgovori #10 dne:: sreda, 22. april 2009 ura: 18:58 »

Hvala vam za odgovore in spodbude ... zdravnica me je tako poteptala, da se počutim kot pohojena žuželka...saj vem, da moram iti mimo tega...

Ja, res je moja anksioznost me vse bolj ovira...
Prijavljen
himiko
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 857

« Odgovori #11 dne:: sreda, 22. april 2009 ura: 19:11 »

Cao Tuna, menjaj ginekologinjo - nima pojma, je neprofesionalna in za po riti!!!

Ti se pa sam drzi!!! A glede anksioznosti hodis na kaksno terapijo?

Drzi se, pa poroci, kako si!!!

Objem  rozicodam

Himiko
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar