Pa vendar: moč je v tebi, svobodo govora pa si moramo izboriti sami.
Govori!
--> Booko, vesnav ti je zelo lepo napisala - sploh s citiranim se izredno strinjam.
Bom pa dodala se svojo izkusnjo, ki je zelo podobna tvoji. Svoje case sem bila zelo sramezljiva deklica, de ne govorim o travmah v srednji soli. Ko pa je napocil cas faksa, sem zacela na novo - dobesedno. Odlocila sem se, da je cas, da si nekako izborim mesto v druzbi. Veckrat, cetudi mi je bilo strasno nerodno, sem se vklapljala v pogovore s sosolkami ter sosolci in zacuda - nisem se jim zdela cudna... No, ne da bi jaz vedla

In se danes, po koncanem faksu, smo ohranili lepe odnose, cetudi se zavoljo delovnih obveznosti manj videvamo.
Kar hocem povedati je to, da poskusaj zaupat vase. Pa se to. Ko se bos naucil zaupat vase (ja, ni lahko, ampak pocasi se da, tudi s postopnim afirmiranjem samopodobe - saj tako je bilo pr men) , bos postajal vse bolj sproscen, s tem pa bodo tudi teme dezevale kar same od sebe.
Morda bi poskusil tudi s kaksnimi krozki, na katerih bi "vadil" samega sebe? Npr jz sem se kar mal zanalasc izpostavljala razlicnim situacijam, v katerih sem se preizkusala... Tako sem se vpisala na razlicne tecaje, hodila na javna mesta kot so knjiznice, delala kot hostesa v gledaliscu itd.
Da opisem, kaksna sramezljivost se me ja na zacetku drzala: vcasih mi je bilo npr zelo tezko iti ze sami v knjiznico itd. Na koncu pa sem v knjiznicah - aka citalnicah - prezivela vecino svojega casa, saj sem tam studirala... Torej pocasi se vse da, obljubim!
Psiholoska pomoc je vedno dobra izbira. Saj nam marsikaj olajsa - razgrne nam pogled na dele nase osebnosti, ki so nam nedostopni, prav tako pa nas opremi z razumevanjem situacije, nasveti, kako se soocati z dolocenimi zadevami. Zato kar pogumno s psihologinjo oz psihologom.
No, pa se to... Ljudje pravzaprav ne potrebujemo dosti za pogovor; veliko je ze samo to, da imas sogovornika, ki ti zna prisluhnit... Ti nameni toplo besedo, vzpodbudo, se s teboj smeji in ti stoji ob strani, ko ti je hudo.
Booko, drzi se! In verjamem, da ti bo uspelo. Na svojo sramezljivost pa glej kot izziv - saj jz tako gledam nanjo...
Himiko