Rubi
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 3
|
 |
« dne:: četrtek, 12. februar 2026 ura: 11:29 » |
|
Lepo pozdravljeni vsi. Pišem prvič in niti ne vem kako in kaj. Kako naj napišem v nekaj stavkih, da ne bom zatežena že na prvi pogled, da me bo nekdo razumel in sploh prebral, da se bo morda našel nekdo, ki si želi podobno kot jaz, kot moj sin. Poskusiti pa ni greh, a ne:). Sem mama sinu, ki ima diagnozo negativne shizofrenije. Torej anksioznost, socialna fobija in vse okoli teh strokovnih izrazov. Najina pot je dolga, zelo dolga. V vseh teh letih sva dala skozi zdravstveni sistem (psihiatrične bolnice, psihiatri, klinični psihologi..) in v bistvu tudi vse ostale sisteme raznoraznih pomoči. Lahko rečem z mirno vestjo, da imam izkušenj dobrih 18 let, izkušenj praktično z vsemi institucijami poleg zdravstvenih (CSD, razni centri za duševno zdravje, raznovrstni terapevti itd.). Seveda se človek ne sme zanašati samo na druge in ko sem se z leti utrudila s sinom trkati na razna vrata in ko se je stanje mojega sina vidno poslabševalo tudi zaradi negativnih odzivov, sem vzela stvari v svoje roke. Našla sem psihiatrinjo, ki je sinu prisluhnila (mu zamenjala 9 zdravil za dve) in delno prisluhnila (končno)tudi meni. Se poučila o bolezni in zdravilih, predvsem o Reagili. Sin je bil dejansko 18 let v osami doma. Vsa njegova družba smo bili samo najožji družinski člani. In seveda največ jaz-mama, ki sem z njim odkrivala svet te bolezni in se z njim pogovarjala ure in ure, mu iskala prostovoljce (neuspešno). A jaz želim biti le mama, ne morem biti njegova prijateljica in terapevtka. Ostali sestri imata svoji družini. Moj sin je danes star 33 let. Ima izreden dar za igranje kitare in klavirja, učenja jezikov, borilnih veščin, šaha itd. Ko sta njegova učitelja predlagala, da ga posnamejo, da bi ga pripravili za glasbeno akademijo - puf, konec vsega. Ne gre več tja. Hodi pa zdaj na borilne veščine, kjer je končno sprejet z vsemi težavami vred. Po 15 letih osame, brez socialnih stikov z drugimi, je kar planil v ta svet. In, ja, bilo je pestro. Bilo je hudo. A zdaj je bolje. Zdaj je celo dobro. Ja, hodi 3x na teden, a ostale dni je sam. Je inteligenten zelo, čustven zelo, pravičen zelo in zelo nesposoben sprejeti, da ljudje ne morejo biti takšni do njega kot misli da bi morali biti, da so različni, da se jezijo. Ja, dolgočasna sem že. In kaj bi zdaj jaz sploh rada, a ne? Brez ovinkarjenja, brez sramu - tole bi rada: - da bi se našli ljudje s podobnimi težavami kot jih ima sin, da bi ustvarili na začetku vsaj skupinico, ki bi se srečevala na nekem varnem mestu, si delila težave, iz oči v oči, ne le elektronsko. Seveda na začetku preko foruma ali preko emailov. Potem osebno. Se pogovarjali po telefonu ipd. Morda skupaj internetno zaigrali šah, kakšno igro itd. Bili sprejeti v vsej svoji drugačnosti, ki jo še vedno družba obsoja. In z vedenjem, da smo starši na voljo. Lahko bi tudi sama vodila zadevo, lahko bi imeli srečanja in piknike tudi v našem okolju, saj živimo v mirnem okolju, blizu gozda, slapa, reke. Igrali namizni tenis, pekli na žaru in si končno dovolili tudi jokati in se jeziti in verjamem..se na koncu smejali. In to je največje zdravljenje. Ko nikoli, tudi ko si, nisi sam. Jaz sem tu. Za vsa in za vaše starše. Rubi
|