FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
nedelja, 19. april 2026 ura: 03:21

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Prvi korak  (Prebrano 298 krat)
Nikk
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 2

« dne:: ponedeljek, 09. februar 2026 ura: 23:54 »

Pozdravljeni,
Prvič pišem na tem forumu. Star sem 32 let in v bistvu imam že od otroštva simptome, ki bi lahko bili OKM in sicer kompulzije v smislu kot so preverjanje oz. dotikanje kljuke pri vratih, omaricah... kot tudi prestavljanja stvari. Kot da moram obsesivno misliti na nekaj drugega-pozitivnega, ko preverim ponovno nekaj.

Zdaj pa že nekaj let doživljam, (čeprav so bile obsesije prisotne od začetka) da so v ospredju bolj misli-prisile po premlevanju, ali kot da moram misliti na boljšo verzijo, če so misli slabe. Doživljam tudi strah, da so misli kot da bi izgubil nadzor in da bi se potem uresničile.

So pa kompulzije s preverjanji zdaj redke in skoraj ničelne.

Diagnoze OKM-ja nimam, sem pa že od nekje 8. leta obiskoval psihiatra, kjer smo obravnavali rituale kot problem, samo površinsko in nič več.

Lahko samo omenim da imam tudi socialno anksioznost, imel sem selektivni mutizem v otroštvu, zato je bil to večji poudarek na zdravljenju in je bil OKM bolj v ozadju, kljub velikim problemom, ki jih takrat nisem mogel zlahka izpostavit.

Veselim se vsakršnega mnenja in nasvetov kako narediti korak pri iskanju pomoči.   
Prijavljen
Champ
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 63

Nasmeh podarjam sebi in ostalim :-)

« Odgovori #1 dne:: torek, 10. februar 2026 ura: 17:15 »

Kot da moram obsesivno misliti na nekaj drugega-pozitivnega, ko preverim ponovno nekaj.
Doživljam tudi strah, da so misli kot da bi izgubil nadzor in da bi se potem uresničile.
To se včasih dogaja tudi meni Sad Sad
Po mojem je vprašanje ali te stvari toliko bremenijo oz. v kolikor močno te bremenijo za opravljanje vsakodnevnih življenjskih opravil ((ugibam: služba, partnerstvo, delo doma, prosti čas (sprehod, fitnes,...))
Jaz sem za pomoč obrnil na psihiatra in mi zelo pomaga, tudi z zdravili, čeprav tudi traja svoj čas da ti najde pravo terapijo, vsaj pri meni.
Vse dobro pomezik
Prijavljen

Om mani padme hum
Nikk
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2

« Odgovori #2 dne:: sreda, 18. februar 2026 ura: 23:06 »

Hvala za odgovor, mi pomaga mnenje

Razmišljam, da bi poiskal pomoč že neki časa, ampak še zbiram pogum.
Problem je bolj miselno-čustven, kot pa da ne bi mogel opravljat vsakodnevnih obveznosti. Pa tudi sem bolj tesnoben, kar se tiče vzpostavljanja stikov, tako da je še tuki ena ovira. In ja, v bistvu bi res rabil strokovnjaka, da bi mi znal pomagat.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar