FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
sreda, 13. maj 2026 ura: 23:42

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: 1 ... 8 9 10 [11]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: 9 let star fantek  (Prebrano 68682 krat)
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 7.889

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #200 dne:: ponedeljek, 19. januar 2009 ura: 16:05 »

Tak kot oče, tak je sin Grin...in obratno

Aha hvala.
Zdej lažje razumem podobnost tebe in tvojega očeta... zvizgam
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
scorpion
gost
« Odgovori #201 dne:: ponedeljek, 19. januar 2009 ura: 16:52 »

Tongue

Berem neki zdaj o Mariji Montessori, italjanski zdravnici, ki je s svojo karizmo pustila pečat v pedagogiki 2o. stoletja (Montessori vrtci)..

"Nagrajevanje in kaznovanje je spodbuda za neenakopraven, prisiljen trud...Jezdec ponudi konju košček sladkorja, preden se povzpe v sedlo.Trener konja udari, da potem uboga ukaz vajeti. vendra pa noben od njiju ne teče tako lepo in popolno, kakor svoboden konj na širnih planjavah" ( str 26)..

Potreba po svobodni vzgoji, otrokova aktivnost, spontanost, interes., iniciativnost..to sploh niso nove vrednote , ki se spet povdarjajo v zadnjem času..S temi mislimi se je ukvarjal že Rousseau v 18.stoletju,  pa Komensky, pa Lock,pa misleci razsvetlejnstva, pa v začetku 20, stoletja gibanje za progresivno pedagogiko (Niell, Steiner, Montessori.....) itd.

Zanimvo, da marsidko razmišlja še tako, kot so razmišljali 300 let nazaj...Sicer pa ta razvoj ni linearen proces..to je res

« Zadnje urejanje: ponedeljek, 19. januar 2009 ura: 17:15 od scorpion » Prijavljen
zarja0
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 80

« Odgovori #202 dne:: ponedeljek, 19. januar 2009 ura: 17:39 »

Mene pa nekaj zanima.
Mi nisi odgovoril na vprašanje. Odnos tvoje zdajšnje žene in vajinega otroka?

Ker imam občutek da pri tebi ni samo težava oče ampak tudi mati.

Tvoja bivša ima pač bol racionalno razvit um kot ti, zato stvari gleda bol iz praktičnega vidika.
Ni učenja..ni izobrazbe...ni dela...ni denarja.
Saj po eni strani ima prav samo način s kakšnim poskuša dosečt cilj tebi ni všeč in ne tudi tvojemu sinu.

Če že omenjaš Russeua in otrokovo spontanost, interes, iniciativnost...potem se tukaj poraja eno samo vprašanje če otrok tega interesa in spontanosti nima samorazvite potem v šoli ne bo nikoli uspel.
To se pravi če tvoj sin nima lastnega interesa da bi se učil potem ne bo z njega nikoli nič, ker očitno funkcionira samo pod prisilo ( ti pa naj ne želiš pritiskati).

Ker tukaj ne gre samo za učenje temveč razvite temeljne delovne navade za kar koli.
So ljudje, ki so uspeli v življenju brez izobrazbe narediti ogromno, nekateri so miljonarji ampak vsi ti ljudje imajo nekaj skupnega in sicer to kar ti navajaš, interes in inciativnost ter garaško delo.

Brez muje se še čevelj ne obuje...baje tako pravjo
Prijavljen
scorpion
gost
« Odgovori #203 dne:: ponedeljek, 19. januar 2009 ura: 17:47 »

..Ja zanimvo Zarja..Všeč mi je tvoje razmišljanje..

Ja, jaz verjamem, da ne obstaja lenoba..Lenoba je ali posledica bolezni ali pa posledica prisile..Res je, da vse kar se otroci danes učijo in KAKO se učijo ni zanimivo, je prej dolgočasno..torej se je treba učiti marsikaj kar je zoprno..

Vendar..Jaz mislim, da pretirano poseganje v otroka, in vmešavnaje in sliljenje otroka odbija hkrati pa ga navaja na to, da ne prevzame odgovrnosti za svoje delo in učenje..Sam mora prevzeti odgvornost...za svoje delo, napake in uspehe..da pride do tega pa je potreben proces in veliko strpnega, nevsiljivega odnosa nj.staršev..do njega

Tako lahko imamo mamo, ki se strašno sekira za svojega sina, ki nič ne dela, medtem ko se njemu sladko fučka..Zakaj? Ker ni imel možnosti prevzeti odgvornost za svoje delo in življenje, ker se mama preveč vmešavala. In ker je prevzemala nejgove težave, kot svoje, mu ni mogla mirno in z zaupanjem stati ob strani...zmeda

Moja bivša ima težavo, da ne ZAUPA v njegove sposobnsti in da bo znal sam sebe upravljati..tu vidm težavo..Čeprav ji je tisočkrat dokazal, da je sposoben in da je samostojen in da zmore..ona še vedno kr teži in išče napake..

Nevrotično, ni kaj...Jaz jasno vidim, da dela narobe..ona pa ne..in si ne more pomagati..žal

« Zadnje urejanje: ponedeljek, 19. januar 2009 ura: 17:52 od scorpion » Prijavljen
zarja0
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 80

« Odgovori #204 dne:: ponedeljek, 19. januar 2009 ura: 17:56 »

Vendar..Jaz mislim, da pretirano poseganje v otroka, in vmešavnaje in sliljenje otroka odbija hkrati pa ga navaja na to, da ne prevzame odgovrnosti za svoje delo in učenje..Sam mora prevzeti odgvornost...za svoje delo, napake in uspehe..da pride do tega pa je potrebe proces in veliko strpbega, nevsiljivega odnosa nj.staršev..

Čeprav ji ej tisočkrat dokazal, da je sposben in da je samostojen in da zmore..

Ja se strinjam samo če do nedavnega živel pri njej je pač dobil tak vzorec, ti me kontroliraj koliko se učim, ti mi povej kako na delam, ker sam očitno tega ne zmore. In mislim da boš sedaj težko kaj naredil samo z zaupanjem.

S čim je dokazal da je sposoben, samostojen in da zmore...kolikor vem te skrbi da ne bo zdelal letnika.
Oprosti meni se to ne zdi nobena sposobnost.

No imaš pa še drugo možnost da pač rečeš kako pač bo pa bo, vržeš čez ramo in se ne brigaš več.
Kakor si bo postlal tako bo spal.
To bi bilo še najbolj enostavno a ne?

Prijavljen
scorpion
gost
« Odgovori #205 dne:: ponedeljek, 19. januar 2009 ura: 18:00 »

..Zaupanje , vera vanj, je temelj  vsega, Zarja..če tega ni potem deluješ nehote destruktivno...ravno kontra od tega kar želiš..

Mene ne skrbi..res..

Da pa nimaš zaupanja (ne ti konkretno) pa je tvoj problem..Ne otrokov..in  otrok ni vzrok tega
« Zadnje urejanje: ponedeljek, 19. januar 2009 ura: 18:08 od scorpion » Prijavljen
trina
Druge motnje
Veteran
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 982

« Odgovori #206 dne:: ponedeljek, 19. januar 2009 ura: 18:06 »

Tak kot oče, tak je sin Grin...in obratno

Ojej...
Torej ni upanja zate, scorpion? Shocked
Prijavljen

Če hočeš zmagat, ne smeš zgubit. (Otto Grunf)
scorpion
gost
« Odgovori #207 dne:: ponedeljek, 19. januar 2009 ura: 18:07 »

Oooo to pa ni res, da sva si midva z očetom podobna..Jaz sem levičar on pa desničar..politično mislim Grin
Prijavljen
Strani: 1 ... 8 9 10 [11]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar