FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
nedelja, 19. april 2026 ura: 01:45

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: OKM - strah pred samomorom  (Prebrano 1957 krat)
Janko
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4

« dne:: nedelja, 30. marec 2025 ura: 11:03 »

Pozdravljeni

S tesnobo se borim zadnjih 10 let, jemljem Paroxat, se gibam s psom in hčerko,
ne pijem kave in alkohola, odlične družinske odnose, tako z ženo kot starši.
V zadnjem letu pa je počutje občutno slabše, panični napadi na avtocesti, na službe daljše terene
si sploh več ne upam, velikokrat raje delam od doma, kjer se počutim varneje.
Vsak četrtek imam srečanje s psihoterapevtko, kjer me je opozorila, da sem mogoče razvil toleranco na Paroxat. Psihiater pa pravi, da lahko Paroxat jemljem vse življenje in da ni razloga, da bi imel toleranco na zdravilo. Pa mi je predpisal še Eglonyl, da ga vzamem po potrebi.

Začel pa se mi je pojavljat strah pred samomorom, kaj če bom v trenutku panike, tesnobe obupal, kaj če si bom kaj naredil, kaj če ne bom našel izhoda itd.
Psihoterapevtka in psihiater, sta mi razložila, da je to samo moj OKM, da gre za vsiljive misli, potem sem kakšen dan v redu, in nato zopet panika in spet ponavljajoče se misli. Strah me je zase in za družino, če si res kaj naredim in vseskozi razmišljam, če sem psihiatru dovolj dobro razložil svoje težave, kaj če me je narobe razumel in mi postavil diagnozo.

Prosim vas za pomoč, je že kdo imel tudi takšno izkušnjo.

Hvala 

Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #1 dne:: nedelja, 30. marec 2025 ura: 11:28 »

Pozdravljen Janko.

Glede na opisano so res lahko vsiljivke od OKM.
Obsesivna misel je "kaj če naredim samomor" ... nato razviješ "varovalno vedenje" npr. nisi sam doma ipd ... Ujameš se v začaran krog. Naučit se MISLI vzeto "samo" kot misli in ne kod dejstva. Z nekaj radovednosti opazovati sebe kaj vse um namisli ... kaj vse se um sprašuje...

OKM je zelo pogosto povezan z potlačeno jezo - mogoče malo načnita to temo na terapijah.

Citiraj
se gibam s psom in hčerko,
ne pijem kave in alkohola, odlične družinske odnose, tako z ženo kot starši.
Tuki bi bilo fajn mau preverit sam pri sebi ali gre za idealizacijo. Realni odnosi niso odlični in imajo svoje kratke stike a jih mi uspešno rešujemo. Vprašaj se ali v odnosih izražaš pristnega sebe.

Misli na samomor so pa tudi eden stranskih učinkov Paroxata (in drugih SSRi).
Odvisno kok visoko dozo jemlješ in koliko časa.

Tesnoba (anxa) pa ima tudi enega svojih simptomov to, da mislimo da se nam bo zmešalo in da bom kar nekaj nekontroliranega naredil (npr. samomor) ker ne bom zdržal z občutki.
Na terapiji se pogovarjat tudi o tem "kako zdržat z nelagodjem" ... delo s telesom vključit in mindfulness.

Lp, rozicodam
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
anitram
Druge motnje
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 9

« Odgovori #2 dne:: torek, 01. april 2025 ura: 16:48 »

hvala aslan zelo si prijazna in veliko ves lp
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na: