FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
nedelja, 19. april 2026 ura: 01:45

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Obsesivne misli  (Prebrano 1954 krat)
AnonimnaA
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2

« dne:: četrtek, 15. junij 2023 ura: 20:29 »

Pozdravljeni,

Odločila sem se da tudi jaz opišem svoje težave, ki me mučijo že nekaj časa. Začelo se je z decembra lani z anksioznostjo, pa to bi nekako še lahko premagala, vendar so se mi januarja letos začele vsiljevati grozne misli oz. besede (kot so satan, hudič in podobno), ki me spremljajo cel dan. Ne vem zakaj se je to pojavilo, saj teh besed nikoli nisem uporabljala. So groznooo moteče in ne izginejo tudi ko se s čim zamotim, kar koli počnem so tukaj. Februarja sem pričela z Asentro 50mg, zdaj sem na 100mg in od sredine aprila zraven še Aripiprazol 5mg. Imam super psihiatrinjo, delam vse da bi to izginilo, vendar po vsem misli še vedno vztrajajo. Sicer mi je jasno da je razlog tudi to, ker bi se jih tako rada znebila, ampak poskušala sem jih tudi sprejeti, pa naj bodo, pa tudi tako ni pomagalo. Sprašujem se ali bom morala celo življenje živeti s to morijo. Zanima me ali ima kdo podobne izkušnje? Glede na to da sem že nekaj časa na tabletah bi moralo to že počasi izginiti , zato sem zelo zaskrbljena. Za vsakršno mnenje ali komentar vam bom hvaležna. Lp
Prijavljen
MP2011
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 404

« Odgovori #1 dne:: petek, 16. junij 2023 ura: 03:24 »

Podobna tema:
http://www.nebojse.si/Forum/index.php?topic=23795.msg432619#msg432619

Zavaruj se pred stresom. Ne obsojaj se, če ti stres povzroča vsiljivke. To jih samo utrjuje, kot tvoj odziv na stres, če še takrat ko nimaš teh misli se sekiraš, da jih maš, zakaj jih maš, kaj povejo o tebi. Meni se moje vsiljivke zdijo smešne, ne grozne. Hudič ne obstaja, verjetno ne verjameš v njega in v to kar naj bi hudič predstavljal v moralnem smislu. Smešno je, da so tvoji možgani nekje dobili idejo, ki ne izvira iz tebe, ampak okolice in postal obsedeni z njo.
« Zadnje urejanje: petek, 16. junij 2023 ura: 03:28 od MP2011 » Prijavljen
Michael
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 64

« Odgovori #2 dne:: petek, 16. junij 2023 ura: 12:59 »

Pozdravljeni,

Odločila sem se da tudi jaz opišem svoje težave, ki me mučijo že nekaj časa. Začelo se je z decembra lani z anksioznostjo, pa to bi nekako še lahko premagala, vendar so se mi januarja letos začele vsiljevati grozne misli oz. besede (kot so satan, hudič in podobno), ki me spremljajo cel dan. Ne vem zakaj se je to pojavilo, saj teh besed nikoli nisem uporabljala. So groznooo moteče in ne izginejo tudi ko se s čim zamotim, kar koli počnem so tukaj. Februarja sem pričela z Asentro 50mg, zdaj sem na 100mg in od sredine aprila zraven še Aripiprazol 5mg. Imam super psihiatrinjo, delam vse da bi to izginilo, vendar po vsem misli še vedno vztrajajo. Sicer mi je jasno da je razlog tudi to, ker bi se jih tako rada znebila, ampak poskušala sem jih tudi sprejeti, pa naj bodo, pa tudi tako ni pomagalo. Sprašujem se ali bom morala celo življenje živeti s to morijo. Zanima me ali ima kdo podobne izkušnje? Glede na to da sem že nekaj časa na tabletah bi moralo to že počasi izginiti , zato sem zelo zaskrbljena. Za vsakršno mnenje ali komentar vam bom hvaležna. Lp
Lahko da se motim, ampak se mi zdi da si vernik ali pa si morda nekoč obiskovala verouk, ker se ti pojavljajo misli o biblijskih likih (hudič, satan). Sam sem veren in so se tudi meni nekoč vrtele vsiljive in blasfemične misli o Bogu, Jezusu, itd... Kaj je v ozadju teh misli in zakaj se producirajo je bila meni vedno uganka. Znanost pravi, da je to amigdala, ki naj bi nas obvarovala pred nevarnostjo.
Pri vsiljivkah si pomagaš tako, da jih ignoriraš, ker te misli ne predstavljajo tebe. Na zavedni ravni veš kaj je tvoja normalna misel in kaj je vsiljiva in iracionalna misel. Misli pač pridejo in gredo, mi smo pa tisti kako na njih odreagiramo. Bolj ko boš razmišljala na način "o fak, kere grozne misli, zihr sem slab človek zaradi" bolj se ti bodo te misli pojavljale. Gorivo pri simptome anksioznosti je vedno kako ti odreagiraš na te simptome. Bolj boš prestrašeno odreagirala na njih bolj bodo tam ker te hočejo "obvarovati" pred nevarnostjo. Ali je v ozadju res neka nevarnost ali ne je za primitivno amigdalo popolnoma vseeno. Ti se odzivaš kot da gre za pravo nevarnost in amigdala potem v podobnih situacijah sproža stresne hormone po telesu.
Poglej si spodnji video in poskušaj razumet kako se "otresti" vsiljivih misli:
https://youtu.be/05bXj13Fkqc

Evo še en koristen link okoli vsiljivih misli od yt kanala katerega rad gledam:
https://youtu.be/mzVBK8pgUSU

« Zadnje urejanje: petek, 16. junij 2023 ura: 13:11 od Michael » Prijavljen
Nives
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.990

"I See You"

« Odgovori #3 dne:: petek, 16. junij 2023 ura: 21:16 »

Verjamem, da so ti vsiljivke neprijetne in ja, seveda bodo v času izzvenele. Skušaj se sama tolažiti okrog tega, tako da boš bolj zaupala, da bo vse vredu.

Tako kot si že sama napisala... Lažje se bodo poslovile, če jih boš sprejela. Morda skušaš še prisluhniti kakšno je ozadje sporočila. Kdaj se ti pojavljajo.. kako se počutiš takrat... kaj takrat potrebuješ... lahko to izraziš kako drugače?

Skušaj biti nežna in sočutna do sebe. Pa čimmanj drame okrog tega. 

In bo najhitreje ok.
Prijavljen
lilija
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 90

« Odgovori #4 dne:: petek, 16. junij 2023 ura: 21:34 »

Jaz si pomagam na ta način da napišem na papir ker papir prenese vse in olajša trpljenje. Meni pomaga Smiley Potem papir raztrgam na majhne kose in v koš.
« Zadnje urejanje: petek, 16. junij 2023 ura: 22:05 od lilija » Prijavljen
Nives
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.990

"I See You"

« Odgovori #5 dne:: petek, 16. junij 2023 ura: 22:13 »

Jaz si pomagam na ta način da napišem na papir ker papir prenese vse in olajša trpljenje. Meni pomaga Smiley Potem papir raztrgam na majhne kose in v koš.

Odlicna metoda rozicodam
Prijavljen
lilija
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: petek, 16. junij 2023 ura: 22:15 »

Hvala Nives  rozicodam
Prijavljen
AnonimnaA
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2

« Odgovori #7 dne:: ponedeljek, 19. junij 2023 ura: 11:34 »

Najlepše se zahvaljujem vsem skupaj za tolažbo in sočutje, imam upanje da bo šlo počasi na boljše, ker sem bila že res čisto obupana.

MP2011, res je, ne verjamem v hudiča in podobno, ravno zato mi ni jasno od kot vse to, ampak nekaterih stvari se očitno pač ne da razumeti. Um očitno deluje čisto drugače, kot sem bila celo življenje prepričana.

Michael, res je da sem verouk nekoč obiskovala, ampak nisem pa posebej verna. Verjetno globoka podzavest. Hvala za video posnetka, jih bom čim večkrat pogledala, super sta.

Nives, se strinjam, očitno ne bo šlo drugače, kot da jih sprejmem.

Lilija, tudi super ideja, bom poskusila še to.

Hvalaa vsem, super ste! Skupaj zmoremo in verjamem da bo enkrat vse še dobro.  srce-utrip
Prijavljen
lilija
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 19. junij 2023 ura: 16:37 »

Anonimna želim da bi ti moja metoda vsaj malo pomagala.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar