UrskaP pozdravljena na našem forumu.
Za teboj je velik travmatski dogodek ... in nažalost tudi zelo nesupportivni odziv okolice.
Moje iskreno sočutje.
Nasilje se dogaja in je nekaj vsakdanjega podobno kot nezvestoba recimo. . ..v nasi druzini se o custvih ne govori in se jih ne izkazuje, solze niso dovoljene. Za njih sem vedno bila jaz kriva in vecx kaznovana se danes ne razumem zakaj tocno. Mogoce ker sem kdaj zajokala. To je znak slabosti in sibkih ljudi. Tudi ok zdaj zivim na svojem stran od njih kul.
Sami nezdravi vzorci ... in vsa krivda vedno na tebi kajne.
Fajn je da si se uspela odseliti od njih, da nisi v toksičnem okolju, kjer ni razumevanja.
Obiskovala sem razne psihoterapije, jemala en kup zdravil, zredila sem se takrat 25kg stranski ucinki zdravil, prespala vecino dneva, zivela iz dneva v dan glih toliko da obstajam. Doma z njimi. V svoji sobi. 3 leta.
Si hodila na psihoterapije posebej, individualno samoplačniško ali le v okviru bolnišničnega zdravljenja?
Psihoterapija travme traja nekaj časa in je pravzaprav edina pot, ki jo poznam, da ti jo priporočim.
Ne gre toliko za podoživljanje stiske (zgodbe), kot za razrešitev "zamrznjenega" dela v tebi, ki povzroča travmo. Travma namreč ni to kar se mi je zgodilo - temveč to KAKO se je telo na dogodek odzvalo (boj,beg, freeze). Telo takrat vklopi preživetvene mehanizme in nato se vsakič znova sprožajo ob določenih sprožilcih (triggerjih). Fleshbacki ipd ... strahovi ...
jemala en kup zdravil, zredila sem se takrat 25kg stranski ucinki zdravil, prespala vecino dneva, zivela iz dneva v dan glih toliko da obstajam. Doma z njimi. V svoji sobi. 3 leta.
Verjetno si imela zelo močna zdravila ali kombinacijo le teh?
Tudi ko si v terapiji doza ne sme bit premočna, da lahko čutiš feelinge, da se da delat ...
Ali da grem naprej kot do sedaj naj se naucim se kaksnih tehnik sproscanja, karkoli, da bi taksne dneve lazje prebrodila? Verjamem, da bo s casom manj bolelo. Do takrat pa potrebujem pomoc.
Sproščanje pomaga umirjati telo tu in zdaj ...
Travma se s tem ne more razrešiti ... zato je psihoterapija pravi naslov.
Lahko pa delaš tudi sama na tem, da si sočutna do sebe, do svojih čustvenih ran ... da si dovoliš čutiti čustva, da znaš drugim postaviti meje a hkrati, da jih upaš spustiti blizu, ker ljudje potrebujemo človeško toplino, človeški odnos. Praviš, da greš s psi v naravo ...res ja naši psi so tudi terapevtske duše ... bližino dajo, toplino, brezpogojno sprejemanje ...