FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
četrtek, 15. maj 2025 ura: 06:14

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2 3   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Generalizirana anksiozna motnja  (Prebrano 6684 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
Stanka14
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 26

« dne:: nedelja, 24. januar 2021 ura: 22:15 »

Pozdravljeni!
Spopadam se z GAM. Jemljem cipralex 10 mg, rivotril 0.5mg za spanje pa triticco. Vendar mi nič ne pomaga. Daje me huda tesnoba ne upam nikamor, strahotno sem utrujena. Kako se spopadati s tem?
Vnaprej se vam zahvaljujem za vsaka mnenja/pomoč.

Lep pozdrav
Prijavljen
Larisaaaa
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 76

« Odgovori #1 dne:: nedelja, 24. januar 2021 ura: 23:13 »

Pozdravljena!
Te popolnoma razumem in vem koliko v takih primerih pomeni podpora...
Koliko časa že jemlješ zdravila? Jaz sem tudi jemala Cipralex 20 mg in mi ni pomagal, sedaj ko sem na Paroxatu 60 mg + Cymbalto 60 mg, pa gre počasi, ampak res počasi na bolje. Za  spanje sem pila Zolrix 5 mg- meni je super pomagal za spat. Sama sem veliko hodila ven na sprehode, probaj tudi ti, tam kjer je čim manj ljudi...
Priporočam ti tudi psihoterapijo, mogoče razmisliš v tej smeri...
Vse dobro ti želim!
Prijavljen
Stanka14
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: sreda, 27. januar 2021 ura: 18:06 »

Hvala za nasvet. Največji problem pri meni je tresenje in da ne upam nikamor kot da me ne bi hotele držati noge. Strah me čisto ohromi,. Ali poznaš kakšnega psihoterapevta ki ni samoplačniški.
Prijavljen
Larisaaaa
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: sreda, 27. januar 2021 ura: 19:57 »

Ojla! Razumem, ja... Pri meni je bilo podobno + močne vsiljive misli...
Žal, ne poznam nobenega, ki ne bi bil samoplačniški. Vem, da so v okviru društva DAM bile organizirana srečnja, ampak predvidevam, da jih sedaj ni. Mogoče vprašaš v svojem ZD domu.
Prijavljen
Stanka14
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: petek, 29. januar 2021 ura: 19:03 »

Kako si se spopadala s strahovi in tresenjem
Prijavljen
Larisaaaa
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 01. februar 2021 ura: 12:21 »

S strahovi in nemirom sem se spopadala tako, da sem izvajala progresivno mišično relaksacijo in dihalne vaje. Pri mišični relaksaciji stisneš eno mišico, npr. dlani v pest in držiš 5 sekund, ter nato spustiš in šteješ do 10. Tako ponavljaš za vse mišice- stopala, meša, stegna, ustnice, ramena, obraz (narediš nasmeh), oči (zapreš oči),... Dihalne vaje: globoko vdihneš, zadržiš za pet sekund in čim bolj izdihneš- to ponoviš 5x, nato če ni bolje, še 5x,...
Upam, da sem ti uspela kaj pomagati...
Si kaj bolje?
Prijavljen
Stanka14
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: ponedeljek, 01. februar 2021 ura: 16:09 »

Zaenkrat nisem še ni bolje. Sem se brez volje in energije, komaj skuham ipd. Vse je muka.
Prijavljen
Stanka14
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: torek, 02. februar 2021 ura: 17:58 »

Ali si hodila na psihoterapijo
Prijavljen
Larisaaaa
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: torek, 02. februar 2021 ura: 18:27 »

Hodim že skoraj eno leto, vmes sem zamenjala terapevtko.
Prijavljen
Stanka14
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #9 dne:: torek, 02. februar 2021 ura: 18:52 »

Ali pomaga, a so to samo pogovori
Prijavljen
Stanka14
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: torek, 02. februar 2021 ura: 18:56 »

Kako ugotoviš kdo je dober psihoterapevt
Prijavljen
Larisaaaa
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #11 dne:: sreda, 03. februar 2021 ura: 00:53 »

Na začetku te seznani z vajami za umiritev in preusmerjanje misli, ti pa ji poveš kje so težave, opišeš sebe. Nato (odvisno od vrste terapije) nadaljuješ, kjer ti psihoterapevt pomaga razumeti tvoje občutke in vsiljive misli. Kasneje pa nastopi že psihoanalitični del, kjer se pogovarjaš o svoji zgodovini, odkrivaš skrite strahove. Meni osebno je pri moji psihoterapevtki, ki je tudi moja psihiatrinja, zelo prijetno in vsakič ozavestim nekaj novega. Ko sem pri njej sem 100% varna in vzdušje je zelo prijetno. Je zelo mila in razumevajoča, obenem pa dovolj stroga in dominantna.
Pomembno pri terapevtu je, da ti je pri njemu prijetno, da te ni strah, da mu lahko vse poveš in predvsem, da te razume. Da ti pokaže sočutje, obenem pa te mora tudi "terati". Predvsem se ne boj iti probati in če ti slučajno ne bi ustrezal, greš komot drugam in ti nič ne zamerijo, ker so tega vajeni. Pomembno je tudi to, da imata fer odnos. Da oba pokažeta resnost.
Upam, da sem ti vsaj malo pomagala. Imaš v kratkem kakšen pregled, glede zdravil itd?
Prijavljen
Stanka14
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #12 dne:: sreda, 03. februar 2021 ura: 12:24 »

V ponedeljek sem imela tel. Razgovor s psihiatrinjo mi je zamenjala antidepresiv sedaj imam brintellix 5 mg, ker sem isto brez volje in fizične moči. Škoda ker ona ni tudi psihoterapevt. Težko bom dobila psihoterapevta, ker sem nezaposlena in nimam denarja za psihoterapije. Mogoče mi bo psihiatrinja dobila koga. Drugače pa ne vem kaj bi.
Prijavljen
Larisaaaa
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #13 dne:: četrtek, 04. februar 2021 ura: 02:35 »

Najbolje, da vprašaš psihiatrinjo za psihoterapevta. Vem, da obstajajo v ZD tudi delavnice za krepitev zdravja in imajo tudi področje depresije/ anksioznosti. Je pa v nekaterih ZD tudi psiholog, na katerega se lahko (predvidevam, da brezplačno) obrneš.
Moraš pa počakati, da AD začne delovati in zagotovo ti bo pomagal v smislu volje in energije. Te mučijo kakšne vsiljive misli? Spiš? Če ne, vprašaj psihiatrinjo za Zolrix oz Kventiax.
Prijavljen
Stanka14
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #14 dne:: četrtek, 04. februar 2021 ura: 19:24 »

Po Trittico se kar v redu spim. Moje misli pa se sučejo veš dan okrog mojih telesnih znakov strah, kot da bi imela trde noge da komaj hodim, od časa do časa zamegljen vid,, utrujenosti. Kot da bi imela prazno glavo sploh ne vem kaj bi se pogovarjala.
Prijavljen
Stanka14
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #15 dne:: nedelja, 07. februar 2021 ura: 13:02 »

En teden jemljem brintellix 5 mg pa je zelo hudo, ali bo minilo
Prijavljen
Larisaaaa
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #16 dne:: nedelja, 07. februar 2021 ura: 16:16 »

Antidepresivi potrebujejo kar nekaj časa, da primejo. Tako da se ne prestrašit, če še ni v redu. V prvem tednu se bolj kot ne, telo privaja na zdravilo in lahko se stanje malo poslabša. Ko bo zdravilo prijelo, bi sigurno bolje- telo si odpočije in tresenje se umiri. Res probaj izvajati mišično relaksacijo, meni je to zelo pomagalo. V pomoč so mi bili tudi video posnetki od prof. Mojce Zvezdane Dernovšek (youtube) in njene zgibanke (npr. Prepoznajmo in premagajmo depresijo; zgibanke Omra). Si vprašala za psihoterapijo? Je zjutraj slabše in proti večeru boljše?
Prijavljen
Stanka14
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #17 dne:: nedelja, 07. februar 2021 ura: 17:45 »

Zjutraj Oz. Dopoldne je slabse
Prijavljen
Larisaaaa
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #18 dne:: nedelja, 07. februar 2021 ura: 18:10 »

Meni je psihiatrinja rekla, da je to normalno- v smislu, da se vstrašimo novega dne, ki nas čaka. Fizično se bo telo zagotovo opomoglo.
Prijavljen
Stanka14
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #19 dne:: nedelja, 07. februar 2021 ura: 18:24 »

Hvala ti za nasvete. Koliko časa se pa že ti spopada s s tem
Prijavljen
Strani: [1] 2 3   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na: