Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 7.834
Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.
|
 |
« Odgovori #60 dne:: torek, 09. februar 2021 ura: 11:16 » |
|
Ampak nimaš, da se ti zaleti kdaj pa da ti koščki hrane ostanejo v grlu še nekaj časa pa se moraš potem odhrkati?
Ne, nič se mi ne zaleti, vse ok s požiranjem. A do 50 leta pa nisi imela problemov s tem? Nikoli nič vezanega na prebavila/presnovo. Potem pa res "čez noč", kot strela z jasnega.  Sam se ne dam - probala vse možne naravne metode in očitno deluje neki, da gre na bolje.
|
|
|
Prijavljen
|
Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
|
|
|
jerry2
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 166
|
 |
« Odgovori #61 dne:: torek, 09. februar 2021 ura: 12:36 » |
|
Top, sem vesel zate, čeprav te ne poznam v živo 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #62 dne:: torek, 09. februar 2021 ura: 13:11 » |
|
Top, sem vesel zate, čeprav te ne poznam v živo  Hvala  Tudi tvoje tegobe se bodo unesle, držim pesti, da bodo vsi pregledi BP.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
jerry2
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #63 dne:: torek, 09. februar 2021 ura: 13:14 » |
|
Kako rečejo že, iz tvojih ust v božja ušesa.
Sem bil še pri enem ortopedu za vrat, me je poslal na Magnetno resonanco vratu, pa bomo videli...
S požiranjem sem imel ene par dni manj težav!!! Niti enkrat se mi ni zaletelo, zatikalo se mi je manj.
Danes sem se pa spet prestrašil, ker tam na desni strani kjer se mi je zatikalo in kjer me je bolelo ko se mi je kaj zataknilo mi je v enem trenutku kot bi mi zapulziralo notri nekaj in me je zbodlo ko sem pogoltnil na "orenk", za sekundo ali dve. In to se je v roku minute večkrat ponovilo, sem mislil, da se mi je kaj zataknilo samo nisem imel tega občutka, samo ko sem pogoltnil slino me je ostro zabolelo na desni strani, in potem je nehalo kot je prišlo... Samo verjetno to res ne more biti rak, prej me pa 5 dni ni zabolelo na desni (še prej me pa je)...
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
jerry2
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #64 dne:: sreda, 10. februar 2021 ura: 20:12 » |
|
V soboto imam MR vratne hrbtenice, me je kar groza, če bodo odkrili kakšen tumor kje...
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #65 dne:: četrtek, 11. februar 2021 ura: 10:41 » |
|
V soboto imam MR vratne hrbtenice, me je kar groza, če bodo odkrili kakšen tumor kje...
Bom držala pesti, da bo vse ok ... in po vsej verjetnosti tudi bo vse ok. Probaj ubrati miselnost, da dokler ti ne dokažejo "zločina" si nedolžen. Torej, dokler nimaš diagnoze si ZDRAV!!!  Think positive +  Po mojih feelingih si zdrav a zelo prestrašen. Katastrofiziranje je pa za anksioznost značilno. Situacije preceniš kot zelo ogrožujoče, svojo sposobnost soočanja s tem pa odpisuješ. 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
jerry2
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #66 dne:: četrtek, 11. februar 2021 ura: 13:35 » |
|
Bom držala pesti, da bo vse ok ... in po vsej verjetnosti tudi bo vse ok. Upam, ja. Ker to je THE najpomembnejša preiskava v zvezi z vratom, ki me 3,5 meseca boli brez da bi nehal, kar mi je osnova, da mi je v glavi, da je to nekaj hudega, sicer bi šlo na bolje. Niha od slabega v zelo slabo in nazaj, ni slabše kot 3 mesece nazaj, ampak nikoli ne izgine. Par dni nazaj sem komaj premikal vrat in zjutraj je najslabše (sicer se omenja če je ponoči hrbtenica slabše je to znamenje raka lahko, samo mislim, da je to izvzeto iz konteksta). Ja, ta preiskava je to, kar je ORL pregled za grlo in gastroskopija za želodec in požiralnik. Po tej preiskavi bom izvedel, ali je moja bolečina vratu nevarna ali ni. Po tem, če ne bodo nič našli, bom "fantaziral" samo še za grlo in želodec dokler ne bo na vrsti še ostalo. Ker če je kaj na hrbtenici, se bo tu videlo, v to pa res verjamem. Tudi verjamem, da če se ne bo nič videlo, da nič takega ni. Sem gledal kako delajo preiskavo in kako dobiš prerez človekove hrbtenice in je wau. Naredi RTG rentgen kot iz leta 1900. No saj tudi je. Tole te čisto po "slicih" gleda v vse tri dimenzije naredi slike, noro. Medicina v svojem najboljšem, sicer je pa izumitelj dobil Nobelovo nagrado se mi zdi. Problem je ker to da mene boli 3,5 meseca zame nedvomno pomeni, da bodo nekaj našli  Probaj ubrati miselnost, da dokler ti ne dokažejo "zločina" si nedolžen. Ja, saj zato se mi pa zdi, kot da grem na vislice, dobiti diagnozo... Torej, dokler nimaš diagnoze si ZDRAV!!! Ja, to je problem, tako se počutim, zato ne maram na preiskave, ker do takrat sem zdrav, potem pa se mi zdi, da ne bom več... Po mojih feelingih si zdrav a zelo prestrašen. To drugo definitivno pa zakatastrofiran tudi, zdrav bomo pa videli. Me res zanima ali normalne dražljaje v grlu, ko mi drobtinice ne gredo takoj dol zaradi pozornosti postanejo moteče, če pa ne bi imel tega strahu, da je to ne vem kaj, bi pa pač malo se skašljal tu in tam, malo pohrkal kdaj, večkrat pogoltnil in sploh ne bi prišlo do zavesti da ni vsak požirek optimalen... Katastrofiziranje je pa za anksioznost značilno. Saj terapevtka je odkrila, da jaz nisem zakatastrofiran samo za zdravje, ampak za večino stvari. Preden sem šel na Tajsko enkrat sem se ful bal da me dobi ena meduza, ki ubije, statistično gledano je ubila 3 ljudi od 50 milijonov turistov tam v 10 letih, tako da... Možno je, ampak to je neverjeten dogodek, kot komet na glavo. Jaz se pa teh redkih dogodkov bojim kot da so dejstvo. Tudi ALS, veliko se govori o njemu, samo dejstvo je da na leto zboli 2-4 ljudi na vsakih 100.000. A bi igral loto s tako verjetnostjo? Ne bi, bi rekel, da je idiotsko misliti, da bom zadel pri taki verjetnosti... Tako da na splošno se bojim "za življenje" in se počutim ogroženega iz vseh smeri. Tudi finančno je podobno "ogrožujoče" že leta, čeprav še vedno nekako imam za preživeti. Tudi za druge bližnje se ful bojim, zato mame nisem že mesece obiskal zaradi korone... No, je pa res da sem dobil vrat/grlo/požiralnik v fokus in od takrat res precej manj o koroni razmišljam... En plus vsaj... Lepo bodi! 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
jerry2
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #67 dne:: petek, 12. februar 2021 ura: 21:08 » |
|
Definitivno mi tole niha. Ene 5 dni sem skoraj dobro požiral, danes in včeraj se mi pa pogosto malo zatakne košček hrane pa parkrat sem "vdihnil tekočino", enkrat ko sem med jedjo govoril in drugič ko sem hotel nekaj povedati, pa sem imel še slino v ustih. Tole mi res ni psihološko, ampak bolj nevrološko :-((( To se ne dogaja niti najbolj anksioznim.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
nora
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 95
|
 |
« Odgovori #68 dne:: četrtek, 18. februar 2021 ura: 11:34 » |
|
Živjo jerry2!  Jaz bi ti samo rada povedala, da se meni tudi hrana ustavlja v grlu ob težkih obdobjih. Bolj ko razmišljam o tem, težje pogoltnem. Pri meni je kot, da bi izgubila refleks za požiranje. ko spijem nekaj poleg je ok. Sem imela obdobja, ko sem imela poleg obroka vedno vodo. Drugače pa kepa v grlu je sigurno od kisline. Mene tudi rad muči želodec in razumem tvojo paniko. Sem tam tam včasih  . Naj ti povem še, da tableti znajo dooolgo rabit, da primejo. Pa tudi ko primejo, ni rečeno, ad bo kar dobro. Težave se lahko omilijo, ostalo bo naredil čas. Meni je dieat tudi kar zelo pomagala. Sploh mleko mi zjutraj ne naredi dobro. Jaz poleg jem še probiotike ali pa smrekovo smolo. Meni pomaga, da preživim tistih par slabih dni, ko nisem na nikamor. Vrat in hrbet pa lahko bolita tudi od zategnjenosti. Kako pa je bilo na preiskavah? Drži se, jaz sem s tabo  LP, Nora
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
jerry2
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #69 dne:: petek, 19. februar 2021 ura: 00:40 » |
|
Hvala, Nora za podporo.
Ja, bolj kot sem pozoren na požiranje, slabše mi gre in to bolj tekočine kot trdne snovi, pijača ko razmišljam o tem, se mi precej rada pride malo v sapnik... Se mi pa trenutno manj zaleti kot se mi je 2 tedna nazaj.
Imam pa hud globus ja, a to je od kisline lahko? Ker to je vse prepleteno, dejansko dostikrat ne vem ali imam cmok v grlu ali me boli v žlički, čeprav je razdalja med obema stvarema 30 cm po mojem...
Kaj pa imaš za dieto poleg ne-mlečnih izdelkov? Probiotike jem, ker črevesje me tudi muči, najbolj napenjanje, ki je kakšne dni res hudo.
Smrekovo smolo tudi jaz uživam.
Sem bil pri manualnem terapevtu danes, je rekel da mi ne more pomagati, ker načina življenja ne more spremeniti... karkoli to pomeni. Me je mlo pretipal in pravi, da pri njemu je tako, da ljudje v takem stanju, kot sem jaz prišel, odidejo od njega. Skratka, da moj izvid ni nič zelo pretresljiv (vkleščen živec???)...
Na fizioterapiji so pa kot za tekočim trakom, na magnet, na TENS, nekaj za natezovanje glave, pa konec, ne vprašajo niti dobro, kje me boli :-(
Morda pozna kdo res dobrega fizioterapevta, ki bi mi vsaj kalcinacijo v rami nekako zdrobil?
In ja, grlo in požiralnik/želoec sta še uganki... mi pa simptomi nihajo in se spreminjajo malo, ta globu s je kot bi me kdo tiščal pod adamovim jabolkom. Imam pa res težke in stresne ne samo dneve, cele mesece... nobene zabave, samo zaskrbljenost, verjetno je logično tudi, da bi bilo "psihično", brez raka.
Ker grlo je uganka, vrat pa ni, MR je to za vrat kar je gatroskopija za požiralnik. Če tu niso videli raka , potem mene ne boli vrat od raka. In spet zgleda je tisto, imam neke obrabe, samo... izvid ne pojasnjuje da komaj spim od bolečin v vratu in ramenih (nimam na kateri strani spati ker me vse boli), pa dnevni glavoboli... torej simptomi so, jasnega vzroka pa niso našli za tako hude bolečine tako dolgo :-(
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
nora
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #70 dne:: petek, 19. februar 2021 ura: 09:36 » |
|
jerry2, ta cmok pod adamovim jabolkom imam tudi jaz, vedno ob tezavah z želodcem. To zateka kislina navzgor in zdraži sluznico požiralnika. Zatika se ti pomoje zato, ker imaš fokus tam. Ja, problem je, ker od višine ključnice pa do želodca nekako ne čutimo požiralika in potem zna malo begat občutek kje je točno problem. Težko je odmislit, ker ješ pač večkrat na dan. Ampak jaz ko berem tvoje težave najdem s svojimi veliko podobnega. Vključno s strahovi  . Točno take težave sem imela 5 let nazaj, pa sem še vedno tu. Jerry, tesnoba je hudič in temu kar se ti trenutno dogaja je začaran krog. Centripetalna sila te je potegnila not in te melje in ne moreš ven. Simptomi --> tesnoba --> še več simptomov --> še večja tesnoba ... stvar eskalira in si na koncu hin od tesnobe. Počutje je pa grozno, vem. Vem tudi kako težko je prepričat prepričanega, tako da le pojdi na vse preglede, da te pomirijo. Jaz sem bila vedno po pregledih super nekaj časa, pa se je vrag vrnil in butnil drugje. Sem zamenjala vse možne ponovne preglede s psihoterapijo in ko sem tja hodila, sem bila še vedno prepričana, da nisem na pravem mestu. Ampak sčasoma pa gre. Mene še vedno skrbi. So obdobja ko me bolj in so obdobja ko sem čisto ok. Trenutno me spet skrbi in moje skrbi so podobne tvojim v tem trenutku, pa potiho vem, da mi je vse spet kapnilo čez rob in da nisem dovolj zase poskrbela. Pa grem vseeno na pregled h svoji zdravnici in če bo potrebno še enkrat na gastro (dvakarat sem že bila). Ampak pomemben premik se mi zdi v tem, da zmorem kljub skrbem funkcionirat, da nisem vseskozi na robu panike, da lahko delam, uživam z družino. Pride slabši dan, pa ga nekako preguram. Jaz predlagam psihoterapijo, če pa ne gre, pa vsaj za berglo na začetku kak ad, da si toliko opomoreš, da boš lahko delal na sebi. Objem, Nora
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
jerry2
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #71 dne:: petek, 19. februar 2021 ura: 13:13 » |
|
Ja, pregledi, pregledi, nikoli se ne neha. Zdaj je grlo, če na grlu ne bo nič je požiralnik (ker sta soseda, težko reči od kje prihaja), potem pa kaj tretjega, znaveličan sem že. Pa vedno je tisto: Tokrat je pa drugače (bolj resni, bolj nevarni simptomi)... Vsak, ki mu rečeš, da težko požiraš se mu vidi, da si misli, da to je pa huda bolezen... Ma tekočino težje pogoltnem kot trdno stvar, pa lažje mi gre po napačni cevi malo, ampak se mi zdi, da ta fukus kvari refleks, fokus pa je, če me stiska pod adamovim jabolkom, tudi ko vodo pogoltnem ali slino. Ko jem je malo boljše s tem, se mi pa dostikrat kakšna drobtina, majhen košček hrane zatakne, da se moram odhrkati ali ponovno pogoltniti. Saj niti ne vem, ali "normalen" človek vedno spravi vsako drobtinico dol od prve, ali se tudi kaj odhrka po kosilu, po mojem ljudje, ki jih ni strah niti ne vedo, da to počnejo recimo. Če te ne straši pač malo pokašljaš pa je.
Ta občutek globusa imam 10 dni ful močan, prej je bilo pa kakšen teden bistveno bolje nasploh s požiranjem. Takrat sem si rekel, da to potem gotovo ne more biti rak, zdaj imam pa spet hujše simptome, se pa ne držim tega, kar sem rekel... Pa z rakom nekako v sebi vem, da ne bi bilo bolje niti en dan, kajne. Bi bil presenečen, če bi bil po svboje, se ga pa bojim, kot da je, če se da to sploh razumeti. Počutim se, kot da ga imam, bi bil pa presenečen, če bi ga res imel...
Globus mi je zato hujši ker je konstanten in prisoten tudi ko ne jem, če se mi je kaj zataknil se mi je le med jedjo.
A tebi globus tudi nagaja če ne ješ?
Ja, začaran krog je, ampak 10 dni nazaj je bilo bolje in mi je tesnoba popustila malo, zakaj je spet tako nazaj prišla, res sem se malo oddahnil, da potem že ne more biti tako hudo, če je bolje (z vratom ni, z grlom pa je bilo)...
Ja, če zmoreš funkcionirati kljub problemom je že en korak, se strinjam. Imam slabo splošno zdravnico, zato pri njej ne iščem nasvetov. Nove pa ni za dobiti :-( Vse zasedeno.
Psihoterapijo zdaj obiskujem, 2x sem bil, šele uvodna srečanja, me ne pozna še dovolj. Bo pa verjetno rekla, da nečesa ne morem prebaviti, pogoltniti, da je to čisto simbolično s požiranjem glede na to, kaj "se mi je zgodilo" v zadnjih 2 letih vse in v kakšni tesnobi sem. Globus je celo značilen za tesnobo, zatikanje hrane ne najbolj. Ampak res, samo za hip si pozoren na požiranje, pa je problem. Pa ko je ta globus se mi zdi, da imam dejansko oteklino tam in ko pogoltnem je občutek, kot da je stisnjeno in težje pogoltnem vodo, ampak jo. Oh ja.
Objem
Jerry
PS - Me pa te preizkave tako psihično uničijo, kot me je ta MR zdaj, da enostavno ne morem iti hkrati še na gastro zdaj, preveč me je strah.
PS2 - Je pa hec, zjutraj ko se zbudim, ponavadi nimam globusa, čez dan ga imam, počasi nastane proti poldnevu oz. vsaj poslabša še... Da še slino "komaj pogoltnem" (pač občutek je tak).
|
|
« Zadnje urejanje: petek, 19. februar 2021 ura: 13:16 od jerry2 »
|
Prijavljen
|
|
|
|
Dantalion
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 81
|
 |
« Odgovori #72 dne:: petek, 19. februar 2021 ura: 23:55 » |
|
Ok, mogoče bom malo naivno izpadel... Jerry, berem te že en lepš čas, pa si ne morem kaj, da se ne bi javil... Dobil sem občutek, da imaš nekakšen "fetiš" za to, da se ti zaleti ob vsakokratnem hranjenju. To ti nabilda ego v smislu "Tako je! Saj sem vedel! Raka na požiralniku imam!" A pa bi znal samega sebe spravit v neko formo, kjer bi odmislil zunanje občutke in enostavno užival v hrani? Mogoče za prvo pomisli, kaj je tebi najljubša zadeva, kruh, melnacani, paradižnik, sir, brstični ohrovt, zabeljen z drobtinami, you name it...? Si kdaj poizkusil uživati v obroku? Poizkusi s kombinacijo... Skuhaj si nekaj, kar ti dela lušte, se vsedi, navij svojo najljubšo glasbo in predvsem, vzemi si čas. Veliko časa. Mogoče še telefon utišaš, da te ne kliče glih vsak akviziter med jedjo  Pa v smislu "ne goltaj, ker pričakuješ v naslednjem momentu zatik v grlu zaradi zvonca z jehovimi pričami in stražnim stolpom". Aja, pa seveda, ne išči v vsakem momentu tisti tik, ko se ti zatakne. Verjamem, da je to težko izvesti, če te stalno nekaj preganja v ozadju... Človek, daj si priložnost. Uživaj v malih stvareh. Pa predvsem, rad se imej. 
|
|
|
Prijavljen
|
Who are you to question my sincerity?
|
|
|
nora
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #73 dne:: ponedeljek, 22. februar 2021 ura: 14:09 » |
|
Jerry ojla! Jaz sem trenutno v fazi, ko čutim cmok kar precejšnji del dneva. Je pa znatno bolje, ko se držim lahko hrane, za katero vem, da mi ustreza. Riž zmaga. Tudi mene čaka gastro in mi je težko ob misli na preiskavo, ob misli na rezultate. Pa moja zdravnica ni nič kaj zaskrbljena. Jaz pa kar tavam. Danes je en čuden dan zame. me daje strah pa v resnici niti vem ne pred čim  LP, Nora
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|