Niti ne vem kje naj začnem. Upam da ne bom predolg. Opravičujem se že vnaprej, če bom pisal malo sem ter tja.
---
Star 23 let, še nikoli imel službe, nikoli imel prijateljev.
- V osnovni šoli sem imel nekaj prijateljev s katerimi sem se družil le izključno v šoli.
- Kasneje v srednji šoli sem imel nekaj prijateljev s katerimi sem se spet družil izključno v šoli. Še med njimi sem se počutil, kot da ne spadam tja.
- Po srednji šoli sem se najprem imel izobraževat na višji šoli v ljubljani, a ker nisem imel pojma o tem kako do karte za vlak/avtobus in kako vse to sploh deluje (še nikoli nisem bil na vlaku) sem se odločil za šolanje na isti šoli kot sem opravljal srednjo šolo, s to razliko, da je spet bila to višja šola. Domači mi pri šoli v ljubljani niso mogli pomagat, ker tud sami nimajo pojma o nobeni zadevi.
- Po obiskovanju višje šole sem imel opravljene vse izpite in mi manjka le diplomsko delo, ki ga še danes nimam opravljenega.
Kmalu bodo 3 leta odkar sem iz šole. V tem času sem opravil le izpit za avto (pa še tega z veliko muko). Nekako sem se še bolj vase zaprl, ker domačim ne morem zaupati. Večkrat so name pritiskal, da naj že službo najdem in me spraševal kaj je narobe. Ko sem jim skušal povedat kaj je narobe sem dobil odgovor v smislu "pol pa ne tolk razmišljat". Hvala, zdaj sem ozdravljen?
Ne vem kaj je z mano narobe, res ne. Doma večino časa preživim pred računalnikom, a mi ni težko pomagat če me kdo kaj rabi (sem se že večkrat spraševal če gre za zasvojenost, pa nebi ravno rekel da gre za to, le nimam drugih reči za počet).
- Če vozim avto se počutim kot, da sem vsem v napoto.
- Strah me je novih krajev in situacij.
- Že samo ob misli na npr. zaposlitev začnem težje dihat in se potit.
- Ljudi ne gledam v oči.
- Imam občuteke manjvrednosti.
- Samozavesti nimam.
- Pri socialnih stikih zmrznem.
Zadnje čase imam vse bolj pogoste epizode depresije. Ko gledam zaposlitvene oglase nekaj časa berem, temu sledi globoko dihanje in potenje, zatem jok. Hkrati razmišljam, da nobenemu delodajalcu ne bom na papirju niti všeč, še manj pa v osebnem stiku. Kdo bi pa hotel nekoga, ki ima opravljeno le srednjo šolo za in že od 18 leta naprej nima niti dneva delovnih izkušenj, medtem ko vsako leto pride na trg dela N število študentov, ki so veliko bolj "sveži" od mene?
Samo želim si, da bi imel službo, tudi če bi bila v proizvodnji. Ampak kaj ko me strah premaguje