FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
ponedeljek, 24. avgust 2026 ura: 08:33

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Antidepresivi v nosečnosti  (Prebrano 4755 krat)
Trisa111
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2

« dne:: ponedeljek, 10. avgust 2020 ura: 18:22 »

Zdravo,

Zanima me ali je katera jemala AD med nosečnostjo.  Nisem zdržala brez njih, vendar me vseeno zelo skrbi za otročka.
Hvala za odgovore.
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.001

"I See You"

« Odgovori #1 dne:: ponedeljek, 10. avgust 2020 ura: 18:38 »

Hi.

Jaz sem na Genetski oddelek Lj. Porodnisnice narocila poizvedbo vpliva Cymbalte na plod. Imela sem srecanje z genetikom, s katerim sva predelala temo. Spomnim se, da je statistika kazala skoraj 100% varnost.
Pozitivno priporocilo mi je dala tudi takratna psihiatrinja.
Morda uredis podobno?
Lp
Prijavljen
Trisa111
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2

« Odgovori #2 dne:: ponedeljek, 10. avgust 2020 ura: 19:30 »

Hvala za odgovor. Že pred tem sem imela težave, vendar sem pred nosečnostjo nehala z jemanjem ad. Stanje se je poslabšalo, zato sem na priporočilo psihiatrije takoj začela z uvedbo ad (sprva paroxat, potem asentra). Sedaj sem noseča 6mesecev. Stanje tekom nosečnosti vseeno niha, veliko jokam, imam tesnobe, zlasti zvečer. Vendar se psihiatrinja ni odločila za zviševanje doze. S partnerjem se veliko kregava, tudi on ni prenesel več pritiska in se je odmaknil. Težko mi je. Sedaj mi je pa prijateljica omenila in bila zgrožena kako lahko jem ad v nosečnosti ter da povzroča avtizem. In spet skrbi...
Prijavljen
Nives
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.001

"I See You"

« Odgovori #3 dne:: ponedeljek, 10. avgust 2020 ura: 19:46 »

Veliko ljudi ima veliko mnenj... ti se raje usmeri v to, da se bos sproscala in skrbela zase.. sprostitvene dejavnosti, gibanje, prehrana, prijateljice.. tako bos zares skrbela tudi za otrocicka.
V partnerstvu se pa usmeri v to, da se asertivno izrazas.. da govoris iz sebe, partnerja ne obtozujes, itd. Konflikte se da tudi s pogovori brez kreganja lepo resevati. Veliko literature je na to temo.
Vse dobro in lepo materinstvo ti zelim 043
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7.893

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #4 dne:: ponedeljek, 10. avgust 2020 ura: 20:23 »

Stanje tekom nosečnosti vseeno niha, veliko jokam, imam tesnobe, zlasti zvečer. Vendar se psihiatrinja ni odločila za zviševanje doze. S partnerjem se veliko kregava, tudi on ni prenesel več pritiska in se je odmaknil. Težko mi je.

TRISA111 glede na to, da smo med nosečnostjo že tako bolj ranljive, občutljive...
ti toplo priporočam psihoterapijo, redna tedenska srečanja, da sproti daš ven iz sebe stiske, skrbi ...
Včasih partner enostavno ni kos ... sam ne ve kako pomagat, ali sam ne zna s čustvi ipd ..
Marsikaj boš odkrila o sebi prav na psihoterapiji, svojih čustvih, se naučila bolje skomunicirat svoje potrebe ipd..
Bolj ko straš vlaga sam vase, v svojo čustveno stabilnost - boljši starš postaja otroku.

Vse dobro ti želim, rozicodam
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
Ireland
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 52

« Odgovori #5 dne:: sreda, 12. avgust 2020 ura: 15:09 »

Jaz sem pa že večkrat slišala, tudi od psihiatrinje, da so nekateri AD, posebej asentra, popolnoma varni za nosecnice. Prijateljica ti želi dobro, vendar o tej temi ni poučena.

Vem za punce, ki so med nosecnostjo jemale cipralex, cymbalto, mirzaten .... za te vem. Asentra je pa itak kao splosno znana kot popolnoma varna. Tudi na antipsihotikih so punce nosece, pa rodijo zdrave otroke.
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7.893

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #6 dne:: četrtek, 13. avgust 2020 ura: 13:10 »

Vsa zdravila imajo stranske učinke tako za naše telo, kot za plod, če si nosečka.
Kako posameznik reagira na določeno snov pa je loterija.

Zato tudi piše (konkretno pri Asentri): "..dajemo ga samo v posameznih nujnih primerih, kadar pričakovana korist za mater opravičuje tveganje za otroka".

Če se otrok rodi telesno zdrav, še ne pomeni, da ne bo imel nikoli nobenih posledic.
Posledice se lahko pokažejo kasneje, ko se razvijajo možgani skozi leta odraščanja.
Tako da TVEGANJE vedno obstaja - lahko pa je zelo zelo nizko.

Vsa zdravila, ki spadajo v psihofarmakologijo so dejansko kar resna zdravila (Ad, AP, pomirjevala, uspavala..) Žal pa jih psihiatri + spl.dr. predpisujejo v izdatni radodarni meri. Še pohvalijo se s tem nekateri.
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
thinkingmind
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 106

« Odgovori #7 dne:: petek, 14. avgust 2020 ura: 23:08 »

Jaz ne vem kaj je res in kaj ne, je pa mi moj psihiater zatrjeval, da je Asentra popolnoma varen AD, za nosecke in dojece matere, navsezadnje jo tudi otrokom predpisujejo. Vsekakor pa je to tema, ki zahteva kaksno konkretno in strokovno razlago.
Prijavljen
ana_banana
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1

« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 05. april 2021 ura: 23:52 »

Zdravo,

si jemala Ad-je med nosecnostjo? Katere pa? Je z otrokom vse v redu ?

Hvala za odgovor,
Lp
Prijavljen
simonchy
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 164

« Odgovori #9 dne:: četrtek, 08. april 2021 ura: 20:13 »

Pozdravljeni,

tudi mene zanima, Trisa111, kako je bilo med nosečnostjo in ali si jemala AD-je?

Imam pa tudi sama vprašanje oz. bi prosila za nasvet. Se spet po dolgem času oglašam tu.

Na kratko: 2015 sem imela res težko obdobje, pristala v urgentni psihiatrični ambulanti. Se zdravila s Cipralexom, hodila nekaj let na psihoterapijo. Bilo je bolje, zato sem čez nekaj let prenehala z zdravili (tudi zaradi želje po otroku).  Vendar se je kmalu spet ponovilo in sem spet pristala na zdravilih. Nato sem spet prekinila, ampak se spet morala vrniti na zdravila (zmeraj sem jemala cipralex, ki mi je zelo pomagal, da sem lahko funkcionirala in delala na sebi). Medtem sva se začela zdraviti v ambulanti za neplodnost. Ugotovili so, da je težava pri partnerju.

In sedaj so se pred mesecem dni spet začele težave pri meni - nisem mogla več funkcionirat, hoditi v službo, razmišljati, zato sem se po letu dni premora spet vrnila na cipralex (poskusila sem brez, samo z bolniško, da bi prišla k sebi, vendar se ni izšlo). In nakar izvem, da sva sprejeta v postopek za umetno oploditev.  Sedaj pa ne vem, kaj naj naredim. Očitno sama ne zmorem biti brez zdravil, vendar pa mi je zelo hudo, da bi morala jemati AD med zanositvijo in nosečnostjo, saj se zavedam, da je tveganje. Mi je pa zdravnica zamenjala Cipralex z Asentro. Nisem pa več vodena pri psihiatru (vse mi je urejala osebna zdravnica in dežurna psihiatrinja) in se moram nujno naročiti, da me bo vodil. Kje bi lahko najhitreje prišla na vrsto, glede na moje dogodke?

Lp

Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar