Pozdravljeni!
Najprej se iskreno opravičujem, ker me dolgo ni bilo na forumu. Zavedam se, da ni lepo, da se oglasim le takrat, ko sem v stiski, ampak vmes (par let) sem bil res dobro in sem mislil, da sem težave dokončno pustil za sabo. Žal se mi je stanje v zadnjih mesecih znova poslabšalo, zato pišem v upanju na kakšno izkušnjo ali usmeritev. V teh dneh sem obiskal tudi psihologa, da sva se pogovorila in poskusila razumeti, kaj se dogaja.
Že nekaj mesecev se soočam z neprijetnimi prebavnimi simptomi. Pred približno pol leta sem imel močne bolečine v želodcu in spodnjem delu trebuha, zbadanje na desni strani, občutek napihnjenosti in polnosti. Takrat sem opravil vse preiskave – kri, urin, UZ trebuha, gastroskopijo. Vse je bilo normalno, razen manjše razjede; blato na H. pylori negativno. Dobljena terapija z Nexiumom je takrat res pomagala in sem bil nato mesece brez težav.
Pred dvema mesecema pa se je vse začelo vračati, sicer v nekoliko podobni in hkrati spremenjeni obliki kot 2020 (glej začetek te teme). Zjutraj imam skoraj vsak dan slabost (čez dan je občasna, valovita), pogosto imam občutek, da se želodec počasi prazni in da hrana “stoji” v njem. Pod levim in desnim rebrom čutim neprijetne občutke, ki sevajo tudi proti hrbtu oziroma ledvenemu delu. Ne gre za pravo bolečino, bolj za neko prisotnost, pritisk ali napetost, ki se seli in nikoli ni stalna. Občasno imam tudi napet trebuh in malo sluzi v blatu, vendar ne veliko. Odvajanje je normalno, brez hujšanja, brez krvavitev, brez vročine. Ko grem na stranišče, se stanje sicer precej izboljša.
Pred kratkim sem ponovno naredil krvne teste in urin – vse normalno. Osebna zdravnica pravi, da gre najverjetneje za psihosomatske težave, zaradi dolgotrajnega stresa, neprespanosti in nerednega ritma (delam tri izmene, nočne in vikende). Moram priznat, da me to že dolgo izčrpava in v preteklosti so se podobne prebavne težave res močno umirile po psihoterapiji, zato skušam to možnost jemati resno, čeprav me fizični simptomi seveda še vedno zelo skrbijo.
Dodatno me obremenjuje tudi družinska situacija. Sestra gradi hišo in dobila je precej finančne pomoči od staršev. Sam pa si že dlje časa želim nekaj svojega, vendar mi starša ves čas govorita, da bom “itak doma” in da bom nekoč vse podedoval, zato naj zdaj ne kompliciram. Po eni strani razumem in sem hvaležen za vse, po drugi strani pa me to zelo omejuje, ker si želim svoj prostor, kjer bi živel po svoje. To že dolgo ustvarja občutek krivice in ujetosti, ki ga težko razrešim. Zdi se mi, da me to psihično precej obremenjuje in verjetno tudi vpliva na telo.
Simptomi v povprečju niso stalni, selijo se, nimam nobenih alarmantnih znakov, a me občasna (sicer na dnevni ravni) slabost, občutek polnega želodca in nenavaden občutek pod rebri že kar izčrpavajo. Težko ločim, ali gre za funkcionalne težave, kronično napetost, ali nekaj organsko-prebavnega. Enkrat me je tako tiščalo v želodcu, da sem vzel Spasmex in mi pomagal.
Zanima me, ali je imel kdo podobne simptome – slabost, občutek počasnega praznjenja želodca, prestavljanje nelagodja, malo sluzi v blatu, hkrati pa normalne preiskave. Kako ste vedeli, da gre za funkcionalne motnje? Je komu pomagala sprememba prehrane, rutina, psihoterapija ali kakšna druga strategija? Ste morali ponavljati gastroskopijo?
Hvala vsem, ki boste delili svoje izkušnje. Vaše mnenje mi v tem trenutku res veliko pomeni.

?