FORUM Nebojse.si
Novice:
 
*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
petek, 19. april 2024 ura: 20:28


Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.


Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Poporodne tezave  (Prebrano 1096 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
Maksima
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1


« dne:: nedelja, 08. marec 2020 ura: 00:48 »

Pozdravljeni moji sotrpini Smiley

Sem mamica 6 mesečnemu fantku. Ze od kar se spomnem imam probleme z vsiljivimi mislimi in paničnimi napadi (tudi depresijo sem ze prebolela). Stara sem 28 let in po doolgem premisleku sem se odločila za otroka. Ze vnaprej sem vedela, da je velika verjetnost da bodo ob prihodu novega člana prišli moji problemi zopet na plan. Seveda v povezavi z vsilivimi mislimi oziroma velikim strahom pred izgubo kontrole in nasilnim vedenjem. Nevem zakaj se te misli pojavljajo samo do ljudi, katere imam najrajši. V bistvu sem se tega na nek način ze navadila, me ne ovira pri vsakodnevnih opravilih. Od Novembra jemljem tudi Asentro 100 mg (zaradi ponovnih paničnih napadov in groznih migren).

Kje se pa zdaj moja tesnoba začne? Med stranskimi učinki jemanja Asentre sem prebrala psihozo, manijo in zdaj sem vsa prestrašena seveda. Vem, da je psihoza mnogo več kot le nasilno vedenje, ampak v moji glavi to zveni tako, kot da je napisano, da bom izgubila nadzor nad sabo in bom škodovala svojemu otroku.

Kaj menite o tem, je mozno, da bi sami antidepresivi to povzročili? Glede na to, da se jih jemlje, da si olajšaš simptome, ne pa povečaš   Sad
Prijavljen
thinkingmind
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 105



« Odgovori #1 dne:: nedelja, 08. marec 2020 ura: 11:49 »

Pozdravljena Maksima  pomezik

tudi sama sem se in se še borim s vsiljivkami. Ko sem bila sama v tisti akutni fazi, sem tukaj na forumu predelala vse pogovore na temo OKM+ prebrala malo morje knjig o tej tematiki. In ko enkrat ''spoznaš'' naravo svoje bolezni je zadeva bistveno lažja. Vsiljive misli ima čisto vsaka oseba na tem planetu, razlika med tistimi, ki trpijo za OKM in ostalimi je v tem, da se mi teh mislih prestrašimo, analiziramo, potenciramo in iz tega potem nastane ena velika zmeda, panika,...
Tudi to, da se ti te misli pojavljajo v povezavi s tistimi, ki jih imaš najrajši, je del tega. Prav zato, ker jih imaš rada, ker se bojiš, da bi se jim karkoli zgodilo, se teh misli še bolj ustrašiš. Pravzaprav se OKM pojavlja prav v povezavi z bližnjimi, stvarmi, ki jih rad počneš, kraji, ki jih rad obiščeš. Vsaj pri meni je bilo tako, s tem, da so bile vsiljivke prisotne praktično na vseh področjih in tako intenzivne, da sem potrebovala hospitalizacijo.
Kar se tiče stranskih učinkov Asentre, to da bi se lahko pojavila psihoza ali kakšna druga motnja, je verjetno zelo zelo malo verjetno, ponavadi farmacija poda čisto vse MOŽNE stranske učinke, da se zaščitijo pred nevšečnostmi. Je pa res, da na začetku jemanja zadeve vsekakor poslabšajo. Meni so se vsiljivke pojavile ravno takrat, ko sem ponovno začela jemati Asentro. Pred tem je bil OKM prisoten v blagi obliki, je pa bila anksioznost veliko hujša.
To, da ti rečem, da se ne obremenjuj s temi mislimi, ker niso realne, je verjetno v tem trenutku slaba tolažba. Svetujem ti, da si vzameš čas, se informiraš na tem področju, se izogibaš stresnih situacij, se posvetiš otroku brez strahu, da boš mu karkoli naredila, ker to so SAMO MISLI, ki te spravljajo v stisko. Razmisli o kakšni psihoterapiji, o stvareh, ki te sprostijo. Da zaposliš misli z bolj prijetnimi. In da poskusiš se ne prestrašiti, ko do teh misli pride, ker potem izgubijo na svoji moči. Je pa res potrebnega veliko časa in potrpežljivosti.

Vse dobro ti želim in lep dan žena  rozicodam pomezik
Prijavljen
ThinkPink
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 136


Ljubezen do sebe, je pot do zdravja.


« Odgovori #2 dne:: sreda, 11. marec 2020 ura: 09:22 »

Hej, Maksima.

Znano, znano...

Zelo lepo ti je odgovorila Thinkingmind, tako da se ne bomo ponavljali. Smiley Malo preberi tale forum -  ogromno je bilo napisano o vsiljivkah.

Jaz bi samo na kratko napisala:

1. Informiraj se o OKM, boš lažje razumela, vedela boš, da nisi edina in da je zadeva zelo obvladljiva.

2. Toplo priporočam psihoterapijo. (Pri meni so vsiljivke bile povezane z globoko potlačeno jezo na starše. Ko sem tole razrešila, sem bila že skoraj ozdravljena. Vredno vsakega evra Smiley Tudi jaz sem imela vsiljivke agresivne narave v povezavi z najbližjimi, tako da te še kako razumem.

3. Da bi AD povzročili psihozo? Močno dvomim. So le eden izmed naštetih možnih stranskih učinkov, ki so zapisani, da se farmacija zavaruje. Moja hči jemlje antiepileptična zdravila. Ko sem prebrala stranske učinke sem dva dni jokala. Zdravnik mi je takrat razložil zakaj mora biti vse navedeno in da v praksi skoraj nihče nima nobenega stranskega učinka, razen občasne slabosti ob začetku jemanja. In tako je tudi bilo.

Vse dobro ti želim...
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  
 
Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar
Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC

Društvo DAM in uredništvo Portala Nebojse.si ne odgovarjamo za vsebine prispevkov na Forumu in vsebine komentarjev novic.
Vsi komentarji so lastništvo osebe, ki jih je napisala. Za njihovo vsebino so odgovorni njihovi avtorji.
Stran je bila ustvarjena v 0.071 sekundah z 21 povpraševanji.