FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
torek, 25. avgust 2026 ura: 11:53

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Depresivno lahko  (Prebrano 4263 krat)
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 8.091

I'm not lost, just undiscovered.

« dne:: petek, 02. januar 2009 ura: 01:29 »

Industrija izdelovanja antidepresivov, kjer se vrtijo milijarde dolariev, kot vzrok depresije že več desetletij navaja neravnovesje nevrokemične snovi serotonin.
Raziskave pa še niso dale prepričljivega dokaza, da je le-ta nedvomni vzrok depresije; kljub do zdaj najvišjemu razpoložljivemu številu farmakoloških sredstev proti tej bolezni je stopnja depresije višja kot kdaj prej.

Povezava do članka tukaj ---->>>
Prijavljen

Štoparski vodnik po poteh anksioznosti in depresije www.nebojse.si
DAMa
Administrator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.839

« Odgovori #1 dne:: petek, 02. januar 2009 ura: 13:01 »

Super, zelo zanimivo!  oki

Pravzaprav nekaj, kar v sebi že tako ali tako vemo - samo nič ne naredimo, da bi povečali svojo fizično aktivnost. Večino časa pravzaprav bedno vegetiramo. Gledamo v razne ekrane. Beremo.

Smo pozabili, kako lepo je vihteti motiko in mesiti kruh?!
Prijavljen

Pogum potrebujemo, da vstanemo in spregovorimo; prav tako pa ga potrebujemo, da sedemo in poslušamo.
Jagodka
Veteran
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 957

« Odgovori #2 dne:: nedelja, 04. januar 2009 ura: 12:14 »

Že od kar sem ta članek prebrala se mi mota po glavi, kaj je vzrok in kaj posledica. Tako v smislu ali je prej jajce ali kura. Najbrž nikoli ne bomo vedeli odgovora.

Mi pa take stvari odkrivajo neko vedenje/čutenje, ki je v meni, pa ga zanikam, ker se vse preveč zanašam na tehnologijo in znanost tudi farmacevtsko, kot na zdravo kmečko pamet. Pa to ne velja le za bolezen, tudi na drugih področjih življenja funkcioniram tako.

Prijavljen

Jagodni sladoled: 175 g jagod, 2 žlici mlečnega prahu, 4 medu, 150 g jogurta, 150 ml smetane.
V mešalcu zmešamo jagode, mlečni prah in med. Dodamo še jogurt in stepeno smetano in zmrznemo. Dober tek
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.216

« Odgovori #3 dne:: nedelja, 04. januar 2009 ura: 12:24 »

Smo pozabili, kako lepo je vihteti motiko in mesiti kruh?!

Draga DAMa. Nič nisem pozabila...saj nikoli nisem znala. zardevam zardevam zardevam
Prekleta reč. Angry
Prijavljen

alexx Afro 
dragica
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 117

« Odgovori #4 dne:: nedelja, 04. januar 2009 ura: 16:40 »

vihtim motiko in mesim kruh....pa sem vseeno na ad sesmejem
Prijavljen

kar te ne ubije, te naredi močnejšega
Orhideja1
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 349

« Odgovori #5 dne:: nedelja, 04. januar 2009 ura: 17:34 »

Zanimiv članek. Všeč mi je. Še posebej mi je všeč, ta del:

Kaj lahko storimo, da bi se obvarovali pred depresijo? Izdelava kolaža ali pletenje puloverja nas lahko razbremenita stresa in zaposlita naše možgane v korist duševnemu zdravju. Sprehod ali vadba, še posebej,
smiselna. lahko ravno tako spodbudi nevrokemične snovi, kot so serotonin in endorfini,
počutje. Take dejavnosti lahko spreminjajo možgane veliko bolje od odmerka katerega koli zdravila. Zakaj? Ker jih opravljamo v kontekstu svojega življenja. Kadar smo pred izzivom in začnemo premišljevati o učinkoviti strategiji, uresničevati načrt in opazovati, kako se uresničuje tisto, kar si želimo, si možgani te situacije zapomnijo, da jih bodo po potrebi uporabili v prihodnje.
Prijavljen

Na svetu si da gledaš sonce, na svetu si da greš za soncem, na svetu si da sam si sonce, in da s sveta odganjaš sence.(Tone Pavček)
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 8.091

I'm not lost, just undiscovered.

« Odgovori #6 dne:: nedelja, 04. januar 2009 ura: 18:37 »

Jaz pa sem vesel da tudi clanke berete ne samo forum. Vsi v ekipi DAMa se trudimo
da bi bil tako portal kot forum vir informacij. Embarrassed
Prijavljen

Štoparski vodnik po poteh anksioznosti in depresije www.nebojse.si
DAMa
Administrator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.839

« Odgovori #7 dne:: ponedeljek, 05. januar 2009 ura: 09:24 »

Dragica, ja, jaz tudi delam redno kolaže, pa pletem tudi, kvačkam, šivam  Grin

Tako da najbrž ni kriva samo sodobna neaktivnost in nepovezanost z zemljo. Je zanimiva teorija in najbrž lahko eden od vzrokov - vprašanje je, kaj smo podedovali od staršev in starih staršev. Morda so že oni razvili kakšen drugačen način spopadanja s svetom in mi smo podedovali občutljivost za stres.

Pa tudi to ni res, da v preteklosti tega niso poznali, ali da je bilo tega toliko manj... Danes je stokrat več ljudi, kot pred sto leti, pa ogromno se govori, dela na tem, veliki denarji se služijo na ljudeh, ki so bolni, zato pa toliko več vemo o teh težavah.
Če berete Poeja ali kakšno Emily Bronte, boste izvedeli, da so ravno tako v 17. in 18. stoletju veselo bolehali za vsemi možnimi oblikami tesnobe in depresij, tako da ... Smiley
Ne vem, kako se o tem ne govori. V zelo različnih knjigah klasikov se najde čisto nazorne opise paničnih napadov ali depresij.
In še to - če ne bi bilo teh in drugih motenj, se ljudje ne bi zapijali že celo zgodovino, kajne?

Mislim, da fizična aktivnost res lahko premaguje stres. In da je skrb za lastno preživetje v preteklosti, s praskanjem po zemlji, zadovoljstvo ob vidnih rezultatih na njivi, lahko pomagalo, da so ljudje manj obolevali. Pa tudi manj pesticidov, herbicidov in ostalih strupov, zaradi katerih je spremenjen naš avtoimunski sistem... Tako da ... Vse je povezano.
Prijavljen

Pogum potrebujemo, da vstanemo in spregovorimo; prav tako pa ga potrebujemo, da sedemo in poslušamo.
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.216

« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 05. januar 2009 ura: 10:08 »

To pa znam. Kvačkat, šivat, makrame, goblene...ni, da ni. Samo malo lena sem zadnje čase.
Se strinjam z člankom in ostalimi. Treba je zaposliti roke in glavo....samo... zardevam meni se zdi, da ko samo fizično delam, moji glava ima še več prostora za prosti tek. Treba je zaposliti možgane.  oki
Zato visim na internetu. Poskušam narediti spletno stran...menjam ozadja.

Kaj ko bi kdo pripravil tečaj o računalništvu. Plačam tudi potne stroške...pizzo...ali pridem na Obalo. Tudi nekaj prispevam... zardevam Rada bi malo, HisTer-ju, Anchi. Nič nimam proti tudi če mi rečeta, da sem lolek. Lahko se ves čas dereta name. Čisto tiho bom. Samo, da lahko postavim vsa *čudna* vprašanja.
Moja obramba...*počena sem*. kiselnasmeh zardevam
« Zadnje urejanje: ponedeljek, 05. januar 2009 ura: 10:23 od Alexx » Prijavljen

alexx Afro 
Betka
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 482

« Odgovori #9 dne:: ponedeljek, 05. januar 2009 ura: 11:48 »

Zanimiv prispevek. oki
Prijavljen
morskival