FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
četrtek, 15. maj 2025 ura: 06:27

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: 1 2 3 4 [5]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Anksioznost, strah, tesnoba in srce. Prosim za pomoč!  (Prebrano 38567 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
Sasy
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 88

« Odgovori #80 dne:: ponedeljek, 06. januar 2020 ura: 17:56 »

Živjo,
najprej oprosti, ker se ti zadnjič nisem oglasila na zasebno sporočilo. Imela sem pljučnico, ki se je kar zakomplicirala. No zdaj je ok. Tudi jaz sem bila športnica. Srce mi nagaja, tolče ampak ga poskušam ignorirat. Vzemi koga s seboj na športanje, da ti odvrne misli. Ali pa slušalke in glasbo naglas. Meni v 80% uspe. Lahko mi pišeš na zs.
Lp.
Sasy
Prijavljen
polona
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3

« Odgovori #81 dne:: torek, 04. februar 2020 ura: 17:58 »

Pozdravljeni vsi skupaj.

Sem nova na forumu. Naj omenim, da obiskujem psihoterapevta, vendar sva zadnje srečanje opravila 15.1., naslednji termin imam šele marca, v vmesnem obdobju pa so se mi začele pojavljati sledeče težave.

Zgodilo se mi je v noči iz 22. na 23., iz 23. na 24. in sedaj iz včeraj na danes. Verjetno bo danes zvečer isto. Res je, da sem v obeh primerih gledala film z neko čudno, napeto vsebino in da je to mogoče delovalo kot sprožilec. Nekaterih scen v filmih sem se namreč ob gledanju prestrašila. Ampak to se ne more tako nadaljevati. Ne morem kar nehati gledati filmov (torej se izogibati situacijam, ki bi lahko bili sprožilci, ker sena koncu ne bom imela več nikamor umakniti, če se bom vsega začela izogibati), zato, da se mi ne bi to dogajalo.

V glavnem, zmeraj se prvič pojavi ko grem spat. Prvič se je začelo tako, da mi je začel drgetati obraz. Šklepetati čeljust, kot da mi je neznansko mraz ali kot da me je neznansko strah. Nato pridejo misli ali pa občutki. Ne vem, ne morem nikakor ugotoviti, kaj se pojavi najprej. Enako se je zgodilo iz včeraj na danes, s to razliko, da se mi je tokrat začelo tresti celotno telo. Najprej sem mislila, da fant trese z nogo. In ko mi je rekel, da je on pri miru, sem šele ugotovila, da se v bistvu tresem jaz. V tistem, ko sem to ugotovila se zgodi, kot da gre čez mene skener. Verjetno se sliši neumno, ampak tako se počutim. Kot da gre čez mene skener in takrat vem, da zame spanca ne bo. Ne vem si razložiti tega občutka. Kot da me spreleti elektrika. Niti ne vem ali ima za vas moja razlaga smisel. Verjetno je to le nek telesni občutek, ki mi potuje od glave do pet. Občutek gre mimo, nato pa se začne bombardiranje z mislimi, ki sprožajo nove občutke strahu in novo množico misli. Včasih misli sploh ne morem ujeti. Včasih so misli nelogične, nesmiselne. In ker se to ponavlja v nedogled mi gredo občutki že na živce in ne morem nikakor zaspati. Bolj se trudim pomiriti se, bolj se trudim preusmeriti pozornost, manj mi uspeva. Ker mi to ne uspeva, sem nato še dodatno jezna, na koncu obupana. Vmes zmeraj odidem v dnevno sobo. Tudi če poskušam tam zaspati, včasih traja do 2. ure zjutraj. Se pa nato zjutraj spet zgodaj zbudim z istimi občutki strahu, tesnobe, da bo tako tudi čez dan. In tako tudi je. V službi komaj preživim. Lahko se sicer skoncentriram na delo, ampak samo da pride trenutek, ko nimam misli usmerjenih na delo, me prestreli občutek. In ne morem ujeti vsebine misli/občutkov, zakaj se pojavijo. In nato se seveda pojavijo misli, da tega ne želim, da ne želim več tako živeti, sploh pa nočem, da se mi to dogaja celo življenje. Fant seveda opazi vsakič, ko me to muči. Sploh če odidem spat v dnevno. Ne ve, kako mi naj pomaga. Ne vem več niti jaz kako si naj pomagam. Samo to tako ne gre naprej. Bojim se, da se bodo te "krize" pojavljale vse pogosteje in trajale vse dlje.

Prosim, mi lahko v vmesnem času do naslednjega srečanja v marcu karkoli svetujete, kako si naj pomagam. Kam naj se še obrnem, kako naj začnem reševati problem, ker ne vem več kaj naj. Ker se mi bo en dan samo zmešalo..

Pozabila dodati še to..zdi se mi, da v svoji glavi, pri reševanju teh težav preživim vse več časa. V realnem življenju pa vse manj.

Kot že večkrat omenjeno na terapiji se tudi tokrat sprašujem, a so ti dogodki začetek razvoja npr. shizofrenije, bipolarne motnje ali kakšne druge motnje. Tega, da bi imela katero od teh motenj se namreč neverjetno bojim.

Včasih pomislim, da če bi me nekdo videl - takrat ko sem v takem stanju in ležim na postelji, jokam, tulim, tolčem, samo da bi šlo stran - da bi mislil, da se mi je zmešalo, da sem nora.

Hvala za pomoč že vnaprej..
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 7.834

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #82 dne:: torek, 04. februar 2020 ura: 18:43 »

Naj omenim, da obiskujem psihoterapevta, vendar sva zadnje srečanje opravila 15.1., naslednji termin imam šele marca, v vmesnem obdobju pa so se mi začele pojavljati sledeče težave.

Polona dobrodošla na našem forumu. rozicodam

Morda bi samo vprašala ali hodiš k PSIHIATRU ali k PSIHOTERAPEVTU.
Saj me je zmotil dolg razpon med dvema obiskoma saj je nenavaden za psihoterapijo in zelo običajen za psihiatra. Strokovnjaki za psiho človeka so namreč kar trije: psihiater, psiholog in psihoterapevt.

Psihoterapija je v našem sistemu največkrat samoplačniška (razen redkih izjem pa še te so časovno omejene). Psihoterapija ponuja pogovor skozi katerega razrešuješ svoje čustvene stiske, strahove, misli... srečanja so običajno 1x tedensko 1 ura.
Psihiater pa največkrat ponudi kratek pogovor in v kolikor presodi tudi pomoč zdravil.

Overthinking - preokupiranost z mislimi je lahko del obsesivno kompulzivne motnje. Lahko se pojavijo vsiljivke - misli z neželjeno vsebino ki te prestraši.
Ne ustraši se - gre za motnje ki so obvladljive, ozdravljive ... predvsem p aj eproces dela na sebi nujen. ODkrivanj etega kako si s čustvi, kako čustva potiskaš morda in pol butne ven vse skozi misli.

Kot hitro pomoč lahko začneš uporabljati kako sproščanje na Youtube - bodyscan .... ali katerokoli na način MiIndfulneess-čuječnosti. Da se naučiš svoj FOKUS misli umiriti in ga fokusirati na posamezne dele telesa in se učiš sprejemanja telesnih senzacij takih kot so - torej brez "pripisovanja katastrofičnih pomenov".
Vedno pa je tvoj DIH lahko sidro za tukaj in zdaj. Zaveš se vdihov in izdihov in gre vsa pozornost na to. Dihaš s trebušno prepono - to pomiraj telo.

Zakaj je film sprožilec tesnobe boš pa na terapijah odkrivala.
Vsekakor ni fajn gledat kakih težkih psiholoških ali nasilnih filmov ko si ranljiv, tesnoben.
Lahko se ti prebudijo kake potlačene travme -... čustvene stiske ki jih že poznaš od prej...

Nisi nora in vsak ki je že doživel hudo tesnobo ve kako to je.
Ti želim vse dobro oki
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
polona
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #83 dne:: sreda, 05. februar 2020 ura: 22:54 »

Zdravo in hvala za tvoj odgovor,

še moj odgovor na tvoje vprašanje: obiskujem v bistvu kliničnega psihologa, tako da sem se v prejšnjem postu napačno izrazila.

Čuječnost poznam. Vendar mi nikakor ne pride prav v takih situacijah. Ker točno vem, da se moram pomiriti in potem bolj karkoli poskušam, da bi se pomirila, hujše je. Kot da me moj lastni um poskuša ukaniti v smislu.."aha, zdaj si ugotovila, da se moraš pomiriti, sam ti vseeno ne bom pustil"..

Tudi dihanje mi zmeraj ne pomaga. Žal Sad Še najbolj se mi zdi, da mi pomaga, da grem (pa četudi je 2 zjutraj) in da stvari zapišem. Tako da sedaj poskušam s tem (bojim se samo dneva, ko tudi to ne bo več pomagalo).

Kar se tiče čuječnosti..ob prakticiranju (pa vem, da v knjigi piše, da ni cilj "utišati" um) mi stvari ne uspevajo in potem ratam jezna, ker mi ne uspe, tako kot bi mi moralo in je zato sploh raje ne prakticiram..To že vem, da sem do sebe zelo stroga, da imam zase postavljene visoke standarde in da je v določeni meri tudi to vzrok mojih težav..Problem je v tem, da bolj kot mi vsi govorijo, da se moram imeti bolj rada, pa ne bit tak stroga do sebe, pa vzeti stvari bolj na easy, bolj mi ni jasno, kako bi naj to naredila..

Prijavljen
AnjaSanja
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 116

« Odgovori #84 dne:: četrtek, 06. februar 2020 ura: 09:55 »

Točno veš, da se moraš pomiriti...Ne bodi tako stroga do sebe. Tisti trenutek sprejmi in se ne obsojaj še dodatno. Ker se pahneš v še večjo stisko.

Morda pa je to nekaj za pogovor  s terapevtom. Kako se imeti bolj rad, biti bolj strpen do sebe? Pokojna Whitney je fantastično odpela ...Learning to love yourself it is the greatest love of all.
Prijavljen
Ribica
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 806

« Odgovori #85 dne:: četrtek, 06. februar 2020 ura: 11:29 »

Gledati zvečer filme z grozljivo tematiko ni dobro. Pred časom (kako leto ali malo več nazaj) sem brala v reviji Science obsežen članek na temo, kako delujejo naši možgani v primeru, če gledamo grozljivko. Res dober članek, poskusi si ga poiskati.
Možgani namreč ne vedo, da mi gledamo fikcijo in amigdala in vsi hormoni delujejo, kot da je to vse  res, resnična nevarnost. Zato sem se odločila, da grozljivk ne gledam več, ker ne želim svojih možganov s tem obremenjevati.
Sicer pa pisanje je dobra terapija. Kaj pa branje - če bi zvečer pred spanjem brala kakšno dobro leposlovje?

lp, Ribica
Prijavljen
polona
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #86 dne:: četrtek, 20. februar 2020 ura: 11:47 »

Branje mi tudi pomaga, ker me uspava.

Včeraj se mi je denimo zgodilo, da je bilo čez dan vse ok. Potem pa sem prišla domov s službe in pred vhodom v blok me obide misel, kaj če bo spet enako danes ponoči. In potem se je seveda zgodilo, da se je pojavila tesnoba. Ta del že razumem, da ker se mi to običajno dogaja doma, da me je strah pred tem, da se spet ponovi doma. Torej mi strah poganja strah. Ne vem pa se v tistem pomiriti. Oziroma se mi kar vnaprej vsiljuje. Poskušam preusmerjati pozornost kam drugam. Pa mi uspe za 1 min, pa se potem spet spomnim (ali se vsili, saj ne vem sploh, kaj točno se zgodi) in tako se potem ponavlja. In ker se mi nenehno ponavlja, sem živčna in se potem začenjam spraševati, ali se mi bo to celo življenje ponavljalo in da nočem tako živeti, ker se mi bo zmešalo, če se bom morala cel čas s tem boriti.
Prijavljen
AnjaSanja
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 116

« Odgovori #87 dne:: četrtek, 20. februar 2020 ura: 14:55 »

Si poskusila takrat aktivirat vsa čutila? Da se osredotočiš na to kar vidiš, otipaš, slišiš, zavohaš in če se da okusiš.  Se osredotočit na dihanje? In kak opravek morda (priprava kosila, sprehod).

V bistvu bi ti kardio vadba zelo koristila, ampak seveda ne tik pred spanjem, vsaj dve uri pred spanjem.
Prijavljen
safe
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1

« Odgovori #88 dne:: torek, 08. december 2020 ura: 16:53 »

Pozdravljeni,

tesnoba in preskoki srca me mučijo že kakih 7-8 let in sem želel z vami delit video z youtuba, ki mi je zelo pomagal pri spopadanju s preskoki.

Vaja za palpitacije:
https://www.youtube.com/watch?v=wo0l2RMdvCY&t=451s

Razlaga ekstrasiol:
https://www.youtube.com/watch?v=-i3b-ureBxs&t=904s

Ima pa ta kardiolog ogromno video posnetkov, ki vam bodo zagotovo pomagali.

Lp,
Peter
Prijavljen
polika
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1

« Odgovori #89 dne:: petek, 29. januar 2021 ura: 18:36 »

Pozdravljeni...

Zanima me, ali so lahko znaki anksioznosti tudi tesnoba okrog srca, proti pazduhi...Včasih imam tudi občutek hladnega.
Hkati imam probleme tudi z zgornjim delom hrbtenice...sploh na levi strani imam nad lopaticami res noro vozlov. In ne vem, čemu naj pripisujem vse te znake.
Seveda imam tudi palpitacije, zadnje čase sem par noči tudi prebedela, srce mi je nabijalo...vsaj občutek je bil tak. Skratka...tale stres me razžira Cheesy

Ne vem, ali bi morala iti do kardiologa ali je to res samo psiha in kortizol v višavah...

Kakšne znake imate vi ob anksioznosti in povečanem stresu...kako se vam odraža? Kje vas stiska? Je kje občutek hladu...
Uf...sem v stresu že, ko samo pišem o vsem tem... Cheesy
Prijavljen
Strani: 1 2 3 4 [5]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar