Prilagam povezavo:
https://fokuspokus.si/article/2374.
Sama sem doživela depresijo in to ne samo enkrat. In se močno ne strinjam z avtorico. Preveč posplošuje in se hkrati norčuje. Obenem je kristalno jasno, da ni nikoli zbolela za depresijo in tudi da nima prav nobenega psihiatrične izobrazbe oz. ozadja. Če bi bila malo zlobna, bi ji želela hiter šut ta najhujše depre ... pa da potem vidim, kako bi se spopadla s tem ona. Citiram ...
Ni res, da depresija pride, ko se nam NE dogaja nič slabega. Ravno nasprotno.
Nekateri pa vemo — ampak ji ne moremo pomagati. Pravi, da ji ni pomoči. Da je to bolezen.
Jaz tega ne verjamem.
Res? Pa še kako je to bolezen in kemično neravnovesje v možganih.
In ima super punco — ki ga bo sicer vsak čas pustila, ker ga ne more več psihično podpirati. Boji se, da je depresija nalezljiva in da bo tudi sama postala depresivna.
Sorry, samo depresija res ni nalezljiva. Ne zboliš kar tako, če nekoga gledaš v takem stanju. Ampak neravnovesje v možganih, tu ne pomaga ne noben sprehod, ne noben sonček kot govori veliko ljudi, ki nima pojma.
Depresivni po mojem postanemo, če imamo “vse”. To pojasni, da je na Zahodu več depresije kot pa v tretjem svetu. Tam imajo neprimerno manj materialnih stvari, slabše službe, slabše izobraževalne in zdravstvene sisteme.
Pa vendar se Vzhodnjaki počutijo bolj srečne.
Res? Kako naj bodo revni depresivni, če posplošujemo kot avtorica, če sploh ne vedo, kaj je izobilje? In NE, ne rataš depresiven od vsega dobrega.
Depresija pride, ko dobimo, kar si želimo. Depresija pride, ko nimamo izzivov. Depresija pride, ko se nam v resnici ne dogaja nič slabega: nismo v vojni, nismo lačni, nismo žejni, nismo osamljeni. Depresija pride, ker si želimo preveč. Ker se ne znamo zadovoljiti z tistim, kar imamo. Ker ničesar ne cenimo, ker vemo, da imajo drugi še več.
NI res. Ko imamo vse, ne ratamo kar tako depresija. Tudi ne drži, da ko si depresiven, pa res nimaš čisto nobenih ciljev. In tudi ni res, da nismo osamljeni, ko je depresija na udaru. Torej jaz sem si želela, da sem depresivna, po tem sem hrepenela? Ne bi rekla.
Ne vem, mogoče samo jaz rdeče vidim, ko berem članek od te gospodične pa pretiravam. Samo se mi zdi ponižujoče in žaljivo do vseh nas, ki smo dali čez depresijo.