FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
četrtek, 30. april 2026 ura: 01:40

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: mi lahko kdo pove..  (Prebrano 2043 krat)
katicapovatica
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 24

« dne:: torek, 17. maj 2016 ura: 21:20 »

Pozdravljeni..trpim za socialno fobio ze veliko let...neprestani strah skusala sem brez zdravil ampak nevem ce bom se lahko..
zanima me ali se socialno fobijo da pozdravit z zdravili in koliko casa to traja...in se tisti k so se podravli ali se pijejo tablete
bojim se da bom zacela z tabletami in nebo nic in jih bom skos menjavala bojim se pit tablete..
Prijavljen
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 8.086

I'm not lost, just undiscovered.

« Odgovori #1 dne:: torek, 17. maj 2016 ura: 21:37 »

http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=36&Itemid=38
http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=899&Itemid=84
Prijavljen

Štoparski vodnik po poteh anksioznosti in depresije www.nebojse.si
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #2 dne:: torek, 17. maj 2016 ura: 22:43 »

Katica socialna fobija ni bolezen kot angina, ki bi jo lahko pozdravila ena runda tablet.
 kiselnasmeh ne
Pri socialni fobiji gre za strah, ki ga oseba doživlja ob stiku z drugimi ljudmi,
strah pred biti izpostavljen, izraziti sebe pred drugimi itd ...
Ta strah se postopoma lahko odpravi preko redne psihoterapije ali samostojnega dela na sebi.
Začneš spreminjat prepričanja o sebi, o drugih in o življenju. Učiš se o medsebojnih mejah in asertivni komunikaciji. Ko razviješ zdrav odnos do samega sebe in razviješ svojo lastno vrednost te ni več strah odnosov. Pot do tega ni najlažja, saj pogosto seže v otroštvo, v naše prve odnose, ki so nas zaznamovali.
Raziskati moramo odkod strahovi, kakšen dialog imamo znotraj sebe sami s seboj ...šele nato lahko začnemo to spreminjati v željeni smeri.

Tablete (antidepresivi) so v pomoč saj zmanjšajo strah, omogočajo manjši občutek tesnobe,
ko se učiš novih vedenj in se postopoma izpostavljaš tebi neprijetnim situacijam.

Sočasna terapija z zdravili (psihiater) in psihoterapija (večinoma je samoplačniška)
sta se izkazali za zelo učinkovito kombinacijo.

Mogoče ti bo v pomoč knjiga "Rojeni za zmago" (James, Jongeward)

Prijazen pozdrav,
 rozicodam
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
katicapovatica
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: sreda, 18. maj 2016 ura: 03:02 »

Hvala za odgovore..
nisem bila se pri psihiatru. Razmislam o psihoterapiji in brala sm tudi o hipnozi.to dvoje bom sla sam zmeraj odlasam. Tablete mi sploh odpadejo nevem zakajmi ne povlecejo mam neki odpor proti tabletam.zmeraj sem bila mnenja da se da tudi brez. Delam na sebi s pomocjo knjig..na youtube je tudi veliko posnetkov..ampak se kr vlece in vlece ze veliko let. Vbistvu sem ze kot majhen otrok bila sramezljiva tiha. Kasneje v osnovni soli zbadanje otrok...v srednji zbadanja ni bilo ampak sem bila zmeraj tiho nisem z nobenim komunicirala..sploh se neznam mormalno pogovarjat..prazna glava od straha...kasneje po srednji soli sem tudi veliko dozivela slabih stvari...od ropa na delovnem mestu kjer so mi drzal pistolo na glavi kasneje do posilstva..in zdaj skoraj predkratkim  ko me je partner ubil z nozem...sam nevem ql privlacim slabe stvari..nrkatere stvari sem delala izkljuvno iz straha ker sm hotla bit sprejeta od drugih ker nisem vedla in znala da to ni dobro...vmes med vsem tem so bile droge in alkohol.hvala bogu nikoli vec...nevem ampak velik del otrostva se sploh ne spomnim..z leti se je samo se poslabsalo in zdaj sem na tocki ko neznam normalmo hodit po cesti.mi noge ne delujejo zaradi strahu.se zapletam ko hodim in zato tudi nocem nkamor it..ceprav se mi vcasih zdi da je boljse kot prej ampak se ne spravim na cesto.nemorem niti do trgovine pes niti 100m. Ceprav sem opazla ko dam soncna ocala da je lazje haha Smiley
Da ne omenim da sem prijatelje zgubila..trudim se bit dobra oseba sam ocitn drugim nedajem tega obcutka al nevem.

FuL hvala za odgovore.me pa zanima ali je pri vas delovalo..ali ste zdaj vredu.sicer vas ne poznam ampak vrjetno ker ste tukaj imate iste probleme oz.ste imeli?
Aslan knjigo bom definitivno prebrala.rada berem

lep pozdrav..
Prijavljen
Tadej
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 10

« Odgovori #4 dne:: sreda, 18. maj 2016 ura: 18:12 »

Hej...

Sem nov tu. Moje prvo tipkanje na tem forumu  Grin Sam doživljam/sem doživljal epizode depresije. Povedat želim, da sem v obdobjih depresije hkrati doživljal tudi socialno fobijo. Se pravi poleg absolutne nemotiviranosti, sem bil absolutno štorast pri komunikaciji, se počutil nervoznega, blokada možganov...samo čakanje da pride trenutek, ko lahko grem vstran in se položaj zaključi. Še posebej z mlajšimi ženskami...starejše sem vedno nehote očaral. Kakorkoli...svojo depresijo ( in z njo tudi socialno fobijo ) sem skrbno in učinkovito skrival. Niti na misel mi ni prišlo, da bi iskal pomoč, niti v obliki vprašanja na forumu. Kar se je mene tikalo - to je vse normalno, vsi čutijo enako, jaz imam samo občasne trenutke v katerih se slabše počutim.
In ja....tesnoba....ta pa je bila moja stalnica od mojega zavednega vekomaj.

Nimam odgovora/rešitve za tebe. Želim rečt...jaz sem na koncu vendarle poiskal pomoč. Kakor si ti opisala svoj položaj, bi bilo ( po moje ) dobro, da greš do psihologa. Razlika med psihologom in prijateljem/prijateljico je, da psiholog zna izrečt pravo stvar v pravem trenutku. Prav tako ti bo psiholog znal bolje svetovati okrog tega kaj bo najbolje za tebe.

Vsekakor pa beri knjige, miganje, itd... Pa kar se knjig tiče....vsaj v mojem primeru je bilo tako, da sem ( in še vedno jih ) sovražil neke knjige, ki bi mi naj odprle oči. Rad berem življenjske romane - Življenje kot reka...to berem v tem trenutku. ( Normalni liki z normalnimi problemi in dilemami. ). Ampak moj problem je pač v svojem bistvu drugačen od tvojega.

In kar se tablet tiče - tudi jaz jih ne maram. Vedno sem se jih izogibal...v bistvu tudi potrebe ni bilo, kar se mojega splošnega zdravja tiče. Ko pa sem se končno odločil za pomoč, sem poleg pogovora dobil tudi zdravila. In v mojem primeru so ravno ta naredila bistveno razliko.

Bistvo - ne se borit sama s svojimi težavami, najd si pomoč. Prvi korak je težek. Po prvih rezultatih je vse enostavno...vsaj za mene je  laughing

« Zadnje urejanje: sreda, 18. maj 2016 ura: 19:11 od Tadej » Prijavljen

Have a heart that never hardens,
and a temper that never tires, and a touch that never hurts.
Tadej
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: sreda, 18. maj 2016 ura: 18:19 »

Aja...nekak narobe sem zaključu, namreč pomoč že iščeš...pišeš na tem portalu. Nisem se želel izrazit kot da tega nisem dojel.
Prijavljen

katicapovatica
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: sreda, 18. maj 2016 ura: 20:01 »

Tadej ful hvala..me veseli da si boljse.tudi jaz vrjamem da bom ja skrajni cas je da naredim kej zase..hvala tudi za knjigo in lep pozdrav Smiley
Prijavljen
Tadej
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: sreda, 18. maj 2016 ura: 21:11 »

Z veseljem...še kdaj, če bi bilo treba Smiley

Glede svojih občutkov sem se tudi jaz počutil kot, da ne morem nikomur nič rečt oz. povedat. Zmota.
« Zadnje urejanje: sreda, 18. maj 2016 ura: 21:40 od Tadej » Prijavljen

Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar