FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
četrtek, 30. april 2026 ura: 02:27

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Začaran krog-simptom, ki ga ne morem obvladati!  (Prebrano 4367 krat)
Lavanda
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 18

« dne:: ponedeljek, 18. april 2016 ura: 17:57 »

Pozdravljeni!

V tej epizodi paničnih napadov in anksioznosti, sem dala pod streho že marsikateri simptom in počasi so začeli izgubljati moč. Eden pa vztraja in ga po mojem ne prežene niti jedrsko orožje Wink... Tri mesece sem na asentri, trenutno na 50mg ker sem bila na 100 kot tempirana bomba Wink. Vedno me je bilo pri paničnih napadih najbolj strah težkega dihanja, že v prvi epizodi. Zdaj pa že en mesec diham na škrge. Stiska me v prsih in sploh ne morem narediti globokega vdiha. Občutek kot da imam zožano grlo in vse me žge kot hudič Wink....zdraven pa tak strah, da ne morem odmislit dihanja tudi za sekundo. Pa nisem taka da bi ležala doma v trdo in čakala simptome. Počnem marsikaj in se do večera sploh ne ustavim ampak ne morem odmislit težkega dihanja. Se mi zdi da anksiozni tako natreniramo možgane, da lahko razmišljamo hkrati več kot cel oddelek študentov medicine hkrati Wink.... Potem pa še strah da je kaj narobe z mojimi pljuči, čeprav nekje globoko vem da ni. Je pa res da so pljuča najbrž edini organ, ki je v tem času ostal nepregledan Wink..no poslušalo jih je vsaj 5. Zanima me kako se vi spopadate s tem, kako obvladate simptom da izgine. Saj rešujem zadeve tudi s psihoterapijo, tehnikami sproščanja ampak težko dihanje ostaja. Sploh ne vem kako zavraga naj sprostim trup da ne bom kot v oklepu. Ne vem kako naj svoje podivjane možgane prepričam, da mi nič ni. Kako se znebiti srahu, da te simptom ne obvlada in prevzeti nadzor? Takoj bi to težko dihanje zamenjala za katerega drugega če bi se dalo Wink.... Lep dan vsem!
Prijavljen
skylost
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 157

« Odgovori #1 dne:: ponedeljek, 18. april 2016 ura: 21:22 »

Hej Lavanda  Grin ,
ahhhh ja. Vsi ti simptomi se hitro pojavijo, pojenjati pa nocejo tako kmalu. Mi je vse poznano. Jaz sem dosti dosti boljse, kakor je bilo par mesecev nazaj in ko si pomislim, kaj vse sem prezivljala, sama sebe vprasam, od kod sem jemala moc za se spopadati s tem. Da morem se enkrat cez vse to, mislim, da bi mi res odpihnilo pamet  Cry . Jaz sem tudi dala ze cisto vse simptome ankse in panike cez, mogoce se kaksnega vec, kot pise v literaturah. Sedaj pa ostaja se stiskanje v prsih oz. Prav bolecina malo levo od prsnice. In noce in noce pojenjat. Pa spikanje v predelu srca je tudi se prisotno. In vcasih ne morem zadihat s celimi pljuci. Je bilo obdobje (1 mesec), ko teh simptomov nisem imela, ampak pred nekaj casa sem bila spet bolj napeta in se je ta grozna bolecina spet pojavila. Ne vem, kaj naj ti svetujem, saj se sebi ne morem pomagati  seznojim . Jaz sem tudi skozi aktivna (dve sluzbi, druzina, sportam tudi kar aktivno) in se ne dam motit cez dan. Zvecer, pa ko se umirim, pa je druga pesem. Meni ko je bilo res hudio, sem vzela aspirin, da mi je vsaj za 4 urice omililo bolecine. Je pa res grozna ta bolecina in pritisk v prsih. Meni je ta najhujsa od vseh simptomov, ki sem jih imela. Aja pa tudi drhtavica mi je bila grozna, sem imela obcutek, da se cela tresem in da me kar zamika. In je tudi vztrajala kar 3 mesece.
Bo minilo, bos videla. Cimmanj pozornosti dajati na to in bo samo od sebe izginilo. Jaz si recem: ok, ti kar boli, sprejmem to bolecino, ampak premagala pa me ne bos, ker sem bolj trmasta od tebe (bolecine). In potem se sama sebi nasmejem, ker se pogovarjam z bolecino. Apmak vcasih malo pomaga. Vse dobro in porocaj, kako gre. 
Prijavljen

Love the life you live, and live the life you love
Lavanda
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: torek, 19. april 2016 ura: 08:27 »

Skylost hvala za vzpodbudo rozicodam ! Če bi vedela, da bo tako bi se borila brez AD, zdaj imam pa občutek, da mi je Asentra potlačila tudi tisto kar ne bi smela. Jaz sem človek, ki se zjoka od žalosti, veselja in jeze, zdaj pa ne morem in tišči za znort. Enkrat bo moglo ven usekat sam upam da ne bom takrat poletela  angelca . No upam da mine vsaj do poletja, skrajni rok je do božiča Smiley.... Do takrat pa akcija in borba. Sem posadila toliko zelenjave, da bi lahko nahranila eno manjšo državo in zdaj vsak plevel posebaj spulim, da se zamotim Wink... Študiram da bi vzela še kakšen hektar v najem in kupila traktor Wink....no vsaj nekaj mi ni vzela asentra, dobro voljo kljub temu da mi nekdo krade kisik in slon pleše lambado na mojih prsih. Tudi tebi želim, da tvoj slon migrira nazaj v naravni rezervat in te neha tiščat Wink
Prijavljen
skylost
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: torek, 19. april 2016 ura: 08:41 »

sesmejem sesmejem sesmejem no si me pa res nasmejala to jutro. Koliko pozitive imaš v sebi, čez besede vidim!! Kar tako naprej  wav . Ja glede AD-jev pa nimam izkušenj, kako delujejo, ker se jaz borim že vseskozi brez..
Ja ni druge, v kmete se bomo vrgle in kopale po njivah, da preusmerimo svojo psiho v plevel in ne v strah  Grin Grin . Bo boljše, do poletja bomo kot nove oz. kot stare mi  Grin .
Ostani tako pozitivna še naprej in se bo vse poštimalo.  rozicodam
Prijavljen

boj4ncy
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 21

« Odgovori #4 dne:: sreda, 20. april 2016 ura: 18:39 »

Pozdravček sotrpinka... Tudi sama sem imela iste tezave se preden mi je bila postavljena ta prava diagnoza, stvar se je resila tako: po vseh moznih pregledih se je zdravnica domislila, da mogoce pa se mi med spanjem "izliva" kislina iz zelodca, ki razdrazi grlo in zato ima zrak drugacen obcutek  sesmejem predpisala mi je controloc al neki takega, za zelodcek in jaz sem verjela v to, ceprav na gastro niso odkrili razdrazeno sluznico, zato je problem izginil. Pol leta sem bila mirna, ko se je zadeva povrnila sem sla znova po skatlo in bila kar celo leto mirna..  sesmejem mogoce bi vsi mi potrebovali samo diagnozo neke namisljene blage bolezni in skatlo neskodljivih tablet, tako bi nasi simptomi hitro izginili in vsi bi bili zdravi  sesmejem
Prijavljen
mina
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.713

« Odgovori #5 dne:: petek, 22. april 2016 ura: 13:11 »

Draga moja Lavanda,
izgleda, da si se zaciklala v tole razmišljanje o dihanju, da se ne moreš izkopati ven. To je tako, kot da ti nekdo reče naj ne misliš na belega slona. In glej, ravno on ti bo hodil na misel.
Ker sem prepričana, da ni s teboj nič narobe, ti iz lastne izkušnje laho svetujem samo par fint, da ne razmišljaš o dihanju.

1. hitra hoja - dokazano, da med hitro hojo, ne moreš razmišljati negativno
2. komplicirane matematične operacije - odtevanje št.9 od 2458, množenje dvomestnih števil, deljenje  štirimestnega števila....
3. iskanje imen/priimkov na določeno črko, štetje avtomobilov med potjo (v mestu lahko samo določene barve)...

Če pa znaš plesti ali kvačkati, je ni boljše stvari, ki ti odžene neželene misli. Gledam Tv in kvačkam. Malo moram slediti filmu, malo delu, ki ga imam pred seboj in pozabim na vse hudo, ki mi leži na duši.

Rezultati ne bodo od danes do jutri, ampak so zagotovljeni. Poskusiti ni greh, a ne?
Prijavljen

If you are depressed, you are living in the past.
Lavanda
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: petek, 22. april 2016 ura: 13:46 »

Drage sotrpinke! Hvala za spodbudo in vaše izkušnje. Skylost ja v kmetijstvu je prihodnost-traktor naravni antidepresiv Smiley
Boj4ncy ja da bi obstajal en ne nevaren sindrom al pa nedolžna bolezen, ki se konča na "itis" in bi se pozdravila z natrenom zapakiranim v lepo farmacevtsko embalažo pa bi bili rešeni Wink
Mina hvala, tale z matematiko je luštna sploh če jo sovražiš tako kot jaz in bo to dvojna zaposlitev Wink...štrikam tudi, kvačkam tudi oziroma znam zdaj nisem še probala. Hitra hoja mi je pa trenutno izziv, ker ko samo pomislim da se bom zadihala pa že ne morem dihat. Najboljš bo, da hitro hodim, vmes kvačkam in v glavi računam pa za vsak slučaj s čelado Wink... Hvala še enkrat in lep dan vsem.
Prijavljen
mina
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: petek, 22. april 2016 ura: 13:58 »

Drage sotrpinke! Hvala za spodbudo in vaše izkušnje. Skylost ja v kmetijstvu je prihodnost-traktor naravni antidepresiv Smiley
Boj4ncy ja da bi obstajal en ne nevaren sindrom al pa nedolžna bolezen, ki se konča na "itis" in bi se pozdravila z natrenom zapakiranim v lepo farmacevtsko embalažo pa bi bili rešeni Wink
Mina hvala, tale z matematiko je luštna sploh če jo sovražiš tako kot jaz in bo to dvojna zaposlitev Wink...štrikam tudi, kvačkam tudi oziroma znam zdaj nisem še probala. Hitra hoja mi je pa trenutno izziv, ker ko samo pomislim da se bom zadihala pa že ne morem dihat. Najboljš bo, da hitro hodim, vmes kvačkam in v glavi računam pa za vsak slučaj s čelado Wink... Hvala še enkrat in lep dan vsem.

Tale od hitre hoje s kvačkanjem in matematiko in čelado je krasna. Polepšala si mi dan. THX  rozicodam
Prijavljen

skylost
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: petek, 22. april 2016 ura: 15:47 »

sesmejem sesmejem sesmejem sesmejem sesmejem sesmejem
Oh lavanda, spet si mi polepšala dan. Sem se nasmejala do solz. Ravno danes sem te imela v mislih, kako si?? Je kakšen premik (na bolje)?? Mene boli v prsih še vedno, mi vleče že v predel pazduhe. Ne boli me stalno, so obdobja čez dan, ali pa po kakšnem čudnem gibu me fullll zaboli v predelu malo levo od prsnice, v liniji prsa. Sovražim to bolečino!!!! Sam kaj narediti, da zgine?? Verjetno bo samo od sebe minilo, manj pozornosti, prej bo mimo.  Lep vikend ti želim, čeprav deževen.  clap clap
Prijavljen

pavlinm
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 202

« Odgovori #9 dne:: petek, 22. april 2016 ura: 16:04 »

Ojla, nisem sicer doma pri paničnih napadih, a sem pomislila, da bi bilo lahko s pljučki kaj narobe. Si imela mogoče kakšno izmed sevov gripe, ki zdaj razsajajo naokoli in kakšno infekcijo bronhijev? Jst sm imela zaradi kašljanja težave pri dihanju in me je rezalo, dokler nisem od zdravnika prosila sredstvo proti izkašljevanju. Za tesnobo meni pomaga iti ven iz hiše po opravkih, še preden se anksa razpase do nekontroliranih razsežnosti. Lahko tudi pišeš ali pa prideš na Klepetalnico čas preganjat. Srečno!
Prijavljen
Lavanda
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: petek, 22. april 2016 ura: 16:21 »

Mina včasih mi rata, samo pri sebi nimam kaj dosti uspeha Wink
Skylost, ja sem pa nisem. Zjutraj sem ponavadi ok, po ene 2urah pa začne tiščat in diham na škrge. Ponoči dobro spim in se mal sprostim, potem pa počasi spet pridem v stanje ko sem zategnjena kot kamen zato nas pa pol boli tud pr dihanju in gibanju-meni včasih pomaga topla kopel, dokler me ne začne skrbet da bom od vročine omedlela:)... Pol pa študiramo na te simptome in dobijo razsežnost tornada. Ma ta anksioznost je kot da bi imela še četrtega otroka zdravn skoz se je treba z njo ukvarjat. Bomo zmagale Skylost, bomo-kvačke, čelado na glavo pa gas Wink
Pavlinm nisem bila nič bolna, nič ne kašljam,  mene zateguje in ne morem globoko vdihnit k sem že tri mesece v krču. Hvala za mnenje... !
Prijavljen
skylost
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #11 dne:: petek, 22. april 2016 ura: 23:16 »

Ja Lavanda, točno tako je pri meni. Zacne bolet ali "špikat", en čas nekako obvladam situacijo, s 100 stvarmi se probam zamotit in ne mislit na negativno, potem pa se začne spet: Kaj pa če...?? vprašanja. In ta naredijo celo štalo pri meni. In ko se to vleče cele dneve, mi res zmanjka zanimacij za se zamotit. Grozna stvar res. Jaz sem že 1000 x pomislila, da bi šla k dr ali na urgenco. Ma ti po pravici povem, da me je že sram hodit k njim,ker me vsi že čudno gledajo in majejo z glavami, ko se jim pojavim na vratih. Redkokateri dr ima res posluh za te naše probleme. Najbolj pa mi gre na živce to, da čisto vse pripisujejo naši psihi, pa če je ali ni od psihe. Imam občutek, da tudi če bi bilo res nekaj narobe, da bi rekli:"ah spet ta s paniko, njej ni nič!!" Posebno se to odraža pri nas v majhnem kraju, ker se vsi poznamo  med sabo in si dr hitro zapomnijo nas paničarje  seznojim . No uglavnem, jaz se ne dam, bo kakor bo in dokler bo. Upam samo, da je res vse to od psihe in da ni kaj drugega (fizičnega) narobe z mano. 
Lepo in mirno noč vam želim vsem.  clap
Prijavljen

Lavanda
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #12 dne:: sobota, 23. april 2016 ura: 08:54 »

Ja, tale kaj pa če!? tudi mene "ubija"! Jaz sem itak že skoraj bankrotirala s plačevanjem preiskav in se sprašujem kako bom vedla da je kaj narobe z mano, če je vedno vse od psihe. No če si zlomim nogo ne bom glih čakala doma in se spraševala če je mogoče od psihe Wink... Ko pridem k sebi bom odprla ambulanto za razreševanje nepojasnenih simptomov Wink Drugače pa meni zvečer ko vsi spijo pomaga barvanje pobarvank za odrasle. Take ki imajo ful podrobnosti in že naprej študiram o barvah, vzorcih in zelo zaposlim možgane. No včasih mi jih ne bi izklopila niti možganska operacija Wink ampak malo pa pomaga. U glavnem naši organi so vsi ok samo malo so zmedeni ker stalno dobivajo čudne komande od naših hiperaktivnih možganov. No danes jih bomo malo uspavali na sončku in spočili srčke in pljuča. Lep dan vsem.
Prijavljen
mina
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

« Odgovori #13 dne:: sobota, 23. april 2016 ura: 12:56 »

Citiraj
Drugače pa meni zvečer ko vsi spijo pomaga barvanje pobarvank za odrasle.

Kako fajn ideja. Sem jih vidla celo v Bosni, ne moreš verjet.

Takole sem sinoči razmišljala o tebi. Morda pa si kot sem bila sama. A si kdaj pomislila kakšen je tvoj odnos do smrti?  kiselnasmeh
Pri meni je bilo prav to, strah pred bolečino in smrtjo. Ko sem se odločila, da je kljub vsej previdnosti bolje umret medtem, ko pohajam po svetu, kot doma v postelji, me je tudi panika zapustila... sesmejem
Prijavljen

Lavanda
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #14 dne:: sobota, 23. april 2016 ura: 14:17 »

Mina, to mi je rekla že psihologinja, da je dušenje posledica strahu pred smrtjo. Strah me je pred izgubo bližnjih že od nekdaj. Se pa tudi poklicno srečujem z umiranjem in me je tega vedno groza, ponavadi pride za mano, tudi v sanjah. To bova predelale tudi z eft terapevtko. Sem že vse živo razmišljala o mojih vzrokih pa imam občutek da analiziranje ni zame, me dela še bolj anksiozno. Trudim se na vse načine in ni hudič da bodo 1x rezultati. Kljub strahu sem optimistična. Vsak dan malo pa bo. Lep dan.
Prijavljen
Juliette
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 583

« Odgovori #15 dne:: ponedeljek, 06. junij 2016 ura: 09:05 »

Pozdravljena, Lavanda,

govoriš o EFT-terapevtki, pa me zanima, h kateri hodiš in kakšni so občutki, rezultati?
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar