FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
petek, 01. maj 2026 ura: 21:05

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Ljudje, ki ljubijo samoto, in ljudje, ki so vanjo pahnjeni: sramežlivost ali ..  (Prebrano 2270 krat)
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 8.087

I'm not lost, just undiscovered.

« dne:: sobota, 19. marec 2016 ura: 07:28 »

Če je posameznik v družbi bolj tiho, to še ne pomeni, da je depresiven. Lahko je introvertiran - na voljo ima omejeno količino energije, ki mu jo druženje črpa, povrne si jo lahko le v samoti. Lahko je sramežljiv – strah ga je, da bi se osramotil, zato je zadržan. Lahko pa trpi za socialno fobijo. Kdaj gre za osebnostno lastnost in kdaj za motnjo, ki bi jo morali zdraviti?

Preberite več na portalu --->>
Prijavljen

Štoparski vodnik po poteh anksioznosti in depresije www.nebojse.si
nevermind
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 23

« Odgovori #1 dne:: sobota, 19. marec 2016 ura: 12:11 »

V vsakem primeru pa izpadeš čudak, ki se ga vsi izogibajo in na koncu ostaneš sam kot garjav pes.
Prijavljen

Id rather be hated for what I am then to be loved for what Im not.
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #2 dne:: sobota, 19. marec 2016 ura: 12:56 »

Sem introvertirano bitje pa se počutim čist OK ob tem.
 Cool

Rada se podružim, poklepetam ... a obvezno potrebujem tudi večjo dozo miru in samote.
Dopust v družbi (več družin ali čreda prijateljev) ni zame.
Tudi na izlete grem rada samo v dvoje ali le z otroci, "ovca turist (čreda, ki gre z busom)" sistem ni zame.
Ne da se mi kofetkat, klepetat u tri dni nekaj kar tako ...

V tišini, naravi in samoti oz. ob meni prijetnih nekaj osebah se pa moje baterije hitro polnijo.
Večja druženja mi jih pa (hitro) spraznijo, me izčrpajo, popijejo mi energijo.
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
illusion
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3

« Odgovori #3 dne:: nedelja, 20. marec 2016 ura: 10:11 »

Še en introvert tukaj. Smiley In res je najbolj zorno vprašanje: zakaj si pa ti tako tiho? Pač rada pobegnem v svoj svet, sploh ko sem med skupino ljudi v kateri so vsi glasni.
Prijavljen
SebastjanS
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 302

« Odgovori #4 dne:: nedelja, 20. marec 2016 ura: 10:16 »

Na psihiatrični skupini je mene psihiatrinja označila za introvertirano osebo. S tem se nisem strinjal. Rekel sem, da je to posledica moje duševne bolezni.

V času otroštva sem imel obliko prijateljev. Veliko sem se družil s njimi. Potem so nastopila najstniška leta in s njimi problemi, ki so me pahnili v duševno bolezen. S časom sem res postal bolj tih ter vase zaprt. Samo sedaj, ko delam na sebi vedno več in se počutim bolj zdravega želim vse to odpraviti. Želim biti spet zelo družabno bitje. Vem, da lahko. To tudi želim in vem, da mi bo to tudi uspelo.  Grin
Prijavljen

Cvetlica
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 442

« Odgovori #5 dne:: nedelja, 20. marec 2016 ura: 10:28 »

Jaz sem pa točno taka kot Aslan sesmejem
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #6 dne:: nedelja, 20. marec 2016 ura: 19:58 »

Jaz sem pa točno taka kot Aslan sesmejem

Cvetlica  nazdravje
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
številka
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 203

Zdaj sem človek, ne več številka.

« Odgovori #7 dne:: nedelja, 20. marec 2016 ura: 20:50 »

Če je posameznik v družbi bolj tiho, to še ne pomeni, da je depresiven. Lahko je introvertiran - na voljo ima omejeno količino energije, ki mu jo druženje črpa, povrne si jo lahko le v samoti. Lahko je sramežljiv – strah ga je, da bi se osramotil, zato je zadržan. Lahko pa trpi za socialno fobijo. Kdaj gre za osebnostno lastnost in kdaj za motnjo, ki bi jo morali zdraviti?

Preberite več na portalu --->>
Lahko pa je tudi gluh in preprosto ne sliši, kaj se ljudje okoli njega menijo in je zato raje tiho.
Prijavljen
aria
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 51

« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 21. marec 2016 ura: 13:26 »

Jaz mislim,da se bi introvertirani ljudje še najbolje ujeli z drugimi prav tako introvertiranimi osebami.
Ekstrovertirani osebi, druženje z mirnim človekom ni toliko v užitek kot z drugo osebo,ki je prav tako ekstrovertirana.
Tako,da se mi zdi smiselno,da se ljudje,ki so introvertirani in brez družbe povežejo med sabo, saj je velika možnost,da se bodo razumeli.Smiley
Prijavljen
simonchy
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 164

« Odgovori #9 dne:: ponedeljek, 21. marec 2016 ura: 16:08 »

No jaz pa sem ugotovila na podlagi tega članka, da me je moja sramežljivost res omejevala v normalnem funkcioniranju v vsakdanjem življenju. In da je bila depresija posledica tega. Pomoje.
In sedaj, ko delam na sebi in sem se končno začela malo bolj sprejemati sem tudi bolj družabna, rada sem v družbi, čeprav mi tudi to kdaj pa kdaj požira energijo odvisno od družbe.
 pomisli Ma kaj pa jst vem...imam tudi rada svoj mir in  tišino in da sem sama s sabo.

Smiley
Prijavljen
številka
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 203

Zdaj sem človek, ne več številka.

« Odgovori #10 dne:: sreda, 07. september 2016 ura: 14:18 »

Mene pri takšnih člankih, kot je tale v linku, najbolj moti to, da so pisani z vidika slišečih ljudi. Za gluhe so čisto mimo odstavki kot je prvi odstavek članka:

"Če je posameznik v družbi bolj tiho, to še ne pomeni, da je depresiven. Lahko je introvertiran - na voljo ima omejeno količino energije, ki mu jo druženje črpa, povrne si jo lahko le v samoti. Lahko je sramežljiv – strah ga je, da bi se osramotil, zato je zadržan. Lahko pa trpi za socialno fobijo. Kdaj gre za osebnostno lastnost in kdaj za motnjo, ki bi jo morali zdraviti?"

Oprostite, res ne vem, kako bi pri gluhemu, ki je v slišeči družbi tiho, ker se zaradi gluhote ne more vključiti v pogovor, diagnosticirali, da je depresiven, introvertiran, sramežljivost ali socialno fobijo in podobne osebnostne lastnosti in motnje, če je edini kriterij zgovornost?

Zdi se mi, da se nekatere skupine prav potiska na stranski tir ravno zaradi diagnostičnih kriterijev, ki se uporabljajo, saj gluha oseba ne more najti svoje diagnoze, če bi za kakšno motnjo resnično trpela in tako ne poišče pomoči. Svojo nezgovornost pač pripiše temu, da je gluha in zanjo je vse rešeno. Niti ne pomisli, da bi utegnila imeti kakšno depresijo, sramežljivost, introvertiranost, socialno fobijo ali kaj podobnega. Zato je treba za diagnosticiranje zgornjih motenj uporabiti širši nabor simptomov, ki bi presegli morebitne telesne oviranosti in nanje telesne lastnosti in oviranosti ne bi vplivale.

Poleg tega pa utegnejo gluho osebo, ki bere ta članek, takšni odstavki ne le zmesti, ampak tudi prizadeti, prestrašiti, kajti ugotoviti utegne (še zlasti, če ima  Sad zdravstveno anksioznost Sad ), da so lahko v tem, da se v slišeči družbi ne pogovarja veliko, skrite kakšne psihične motnje in problemi.

Mogoče je res, da je pri slišečih ravno po zgovornosti najlaže prepoznati osebo, ki ima kakšno motnjo ali osebnostno lastnost, vendar pa je treba vedeti, da so lahko posredi tudi razne telesne pomanjkljivosti, ki prav tako vplivajo na zgovornost, zaradi česar je treba diagnostične kriterije tako prilagoditi, da se da motnjo ali problem diagnosticirati v vsakem primeru.

Tudi drugi odstavek:
"Ljudem, ki uživajo v samoti in pogosto potrebujejo čas zase, pogosteje raje prisluhnejo, kot glasno govorijo, namesto druženja s prijatelji izberejo branje knjige ali samoten sprehod, družba pogosto prilepi etiketo: nedružaben, sramežljiv, skratka: nenavaden."

Torej je oseba, ki ne sliši in se zato ne pogovarja toliko, zelo pa uživa v samoti in aktivnostih, ki jih počne sama, nenavadna? Samo zato, ker ne sliši! Japajade!  jok TA stavek me je zelo prizadel, ker se me kot osebo z okvaro sluha zelo pritakne. Sem namreč zelo občutljiv na tem področju.  seznojim Želim pa povedati, da tudi introvertiranih ljudi, kar jih poznam, nihče nima za čudne. Ni vedno tako, da bi se od ljudi pričakovalo, da govorijo in govorijo.

Ogromno je tudi aktivnosti, ki se lahko izvajajo v družbi, pa ti ni treba govoriti oz. veliko govoriti, da si prisoten oz. aktiven - npr. skupinski športi, plavanje, pohodi, izleti, obisk kina, gledališča, koncerta, športnega dogodka, vodene razstave v muzeju, ipd.  laughing

Sploh opažam, da se bolj ceni poslušanje kot zgovornost in da je molčečnost marsikdaj pozitivna lastnost.   pomisli

V članku je tudi vprašanje, ali mi druženje z ljudmi energijo daje ali jemlje. Tukaj pa je vse odvisno  od tega, v kakšni družbi sem. Meni druženje s prijatelji, ljudmi, ki me razumejo, energijo da. Če pa po pomoti zaidem v družbo čustvenih vampirjev, ljudi, ki iščejo moje šibkosti, namesto da bi me sprejeli takega, kakršen sem, mi pa energijo vzame. Mislim, da to velja za vse (ali pa vsaj za mnoge - morda so tudi takšni, ki jim čustveni vampirji energijo dajejo) ljudi, ne le zame. Torej tudi to je eden od dejavnikov, ki ga je pri diagnosticiranju motenj in osebnosti na podlagi zgovornosti treba upoštevati.  oki

Zase žal samo iz kriterija zgovornosti težko ugotovim, koliko na mojo samotnost oz. družabnost vpliva izguba sluha in koliko stanje na osi ekstrovertiran - introvertiran.

Samo, ojoj, proti sredini članka, sem prebral, da introvertirani ne potrebujejo nenehnega dogajanja. No, tukaj pa lahko kontriram - jaz dogajanje potrebujem in to kar dosti dogajanja Smiley Vedno kaj počnem in prav je tako.  Smiley

In ravno to je to - želja po dogajanju me spravi bolj med ekstrovertirane, zgovornost med slišečimi pa bolj med introvertirane. :/ Tako da ne vem, kam bi se popredalčkal... Gibljem se tudi raje tam, kjer je družba, ker me gibanje po osamljenih poteh straši... Ne maram čiste samote... Rad sem med ljudmi, a govorim ne tako veliko kot nekateri drugi. Delam pa ob njih in z njimi druge zanimive in lepe reči Smiley A nihče mi še ni rekel, da sem čuden.  pomisli

sesmejem

Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar