FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
četrtek, 10. julij 2025 ura: 03:18

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Paničnost, socialna anksioznost  (Prebrano 1187 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
lilay
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1

« dne:: ponedeljek, 21. december 2015 ura: 21:41 »

Hej,

sem 20-letna študentka in se spopadam s socialno anksioznostjo in paničnostjo.
Naj najprej opišem, kaj me je pripeljalo do situacije v kateri sem zdaj. Februarja letos sem bila hospitalizirana 2 meseca. Diagnoza: živčni zlom oz. strokovno psihoza. Ne bom šla v detajle, vendar me je izkušnja precej zaznamovala. Potrebovala sem kar nekaj časa, da sem se pobrala (precej težko je, ko se enkrat zaveš, kaj se ti je zgodilo in da je to kar si mislil in doživljal neresnično). Zato sem tudi prekinila s šolanjem in ostala doma približno 7 mesecev.  V tem času sem se družila samo z mojo družino, fantom ter eno prijateljico. Vmes sem sicer sodelovala pri enem projektu, tudi delala sem, vendar nisem bila pretirano družabna, držala sem se bolj zase...Zdaj sem povsem OK, sicer še jemljem zdravila, ampak s čudnimi mislimi ali podobnimi simptomi nimam težav. Mislim, da me imajo ljudje za popolnoma zdravo. Razen tega, da sem doživela en panični napad pred ljudmi, ostalih znakov ni videti navzven.

Fastforward letošnji oktober. Spet sem se vpisala na faks, a obenem začela doživljati strašno paniko, ko sem obiskovala predavanja, ko sem se družila z ljudmi... Rezultat je, da zdaj nimam niti enega prijatelja, na predavanjih sicer vprašam koga kdaj za zapiske ali podobno, ampak ves pogovor ostane na ravni šole. Ne upam si vprašat povabit koga za kavo, ker se bojim da pogovor ne bo stekel ali, da se bom obnašala čudno in me ljudje ne bodo sprejeli. Odkar sem bila v bolnici mi je samozavest zelo padla, samo sebe imam za čudno in bojim se, da se sploh ne bom več znala družit z ljudmi...Bojim se avtoritet, javnega nastopanja. Sploh si ne morem predstavljati kako bom imela predstavitev pred celim razredom. Celo zelo težko mi je bilo iti k fantovim sorodnikom, ker sem se bala, da se bom osramotila. Najprej sem imela malo treme, potem pa se je to stopnjevalo do paničnega napada. In to za mizo, pred družbo. Ne morem pozabiti tega trenutka in ves čas premlevam in se sprašujem kaj so si mislili o meni... Seveda se teh dogodkov ne bom mogla izogibati v nedogled, zato me je že zdaj strah, kdaj bom morala iti naslednjič na obisk.

Nočem več živeti tako. Moje življenje je nekako tako: poskušam pregurat predavanja, potem pa grem domov in spim, spim, spim in jem junk food. Edino kar me še osrečuje je druženje z mojim fantom. Drugače sem veliko časa sama in zelo žalostna. Veliko razmišljam, a ne najdem poti ven... Pred enim mesecem sem se odločila, da imam tega dovolj in se naročila pri psihoterapevtu dr. Rebolju (če ima kdo kakšno izkušnjo z njim, prosim naj napiše). Pri njem sem že bila enkrat in sem dobila kar dober občutek, a še vseeno sem skeptična če lahko (le) pogovor res pomaga.

Prosim za kakšen nasvet ali vsaj prijazno besedo, hvala. Smiley
Prijavljen
Cvetlica
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 437

« Odgovori #1 dne:: torek, 22. december 2015 ura: 12:33 »

Živjo. Veliko več nas je takih, ki smo navzven normalni, ali celo zelo uspešni, doma pa se sprašujemo kaj je z nami. Tale 20ta se mi sploh zdijo taka leta, ko rade udarijo ven take stvari. Mogoče to, da se življenje malo stabilizira in nas ne razmetavajo več hormoni.
Verjetno poznaš že kar nekaj teorije na tem področju in zato verjetno sama veš da je čas da jo spraviš v prakso. Popoldan namesto da preživiš pred tvjem z hrano v roki pojdita s fantom ven, včasih te že sprehod spravi v dobro voljo. Tudi ljudi, ki bi radi prijatelje je več kot si mislimo. Tudi jaz sem še v fazi kjer iščem veselje, ampak ravno to je treba poiskati. Tako boš počasi zamenjevala negativne misli z pozitivnimi  in se posvečala drugim stvarem in bo imela anksicioznost in panika vedno manjši pomen. Pogovori z terapevti pomagajo, ampak na koncu si ti tista, ki imaš moč v rokah in lahko z majhnimi koraki začneš že danes! rozicodam
Prijavljen
pavlinm
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 202

« Odgovori #2 dne:: torek, 22. december 2015 ura: 15:40 »

Živjo,

izkušenj s paničnimi napadi sicer nimam, imam pa živlenjske izkušnje. Mogoče lahko pomagam s kakšnim nasvetov. Meni se zdi, da je pomembno, da poskušaš biti čimbolj aktivna in da se ne zapiraš med štiri stene doma. Mogoče čez teden ne zmoreš veliko hoditi ven, zagotovo pa si lahko v soboto in nedeljo vzameš čas za kakšno aktivnost npt. obisk kina, gledališča, impro lige, živalskega vrta, muzeja... Če nimaš s kom iti, pa pojdi sama, ker ti bo zagotovo pomagalo. Treba se je samo prisiliti in iti ven. Trenutno ne rabiš pritiska, da se moraš z drugimi ljudmi na vsak način družiti in se nekam vkjučiti. Kar se tiče faksa, jst mislim, da v današnjem času faks ni več to, kar je bil včasih. Da skupaj prežuraš, špricaš predavanje, hodiš na počitnice. Da veliko ljudi hodi na faks res samo poslušat predavanja in nato domov se učit. Iskreno povedano, jst bi si družbo iskala izven predavalnic, ker so ti odnosi s sošolci po mojih izkušnjah bolj kolegialne narave in v smislu, daj dam.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar