Pozdravljena, Sasana!
S psihiatri imam zgolj omejene izkušnje, sem pa dal kar nekaj psihoterapevtov skozi. Kar sledi je zgolj moje osebno mnenje, tako da ga jemlji kot tako, prosim.
Jaz bi ti svetoval, da v kolikor nimaš nekih hujših nagnjen, v stilu misli na samomor, nagnjena k samopoškodbi, želje po fizičnem nasilju nad drugimi, halucinacij ipd, da ne iščeš psihiatra, ker tipično ta ne bo izvajal psihoterapije in te bo nafilal z zdravili, ki lahko pomagajo ublažiti taka res huda stanja, ne bo pa ti pomagal razrešiti vzrokov za tvojo stisko.
Psihoterapija, pa naj jo izvaja psihiater, klinični psiholog ali kdo drug, je tisto, kar naj bi ti pomagalo razrešiti vzroke za stisko. Pred izbiranjem psihoterapevta bi ti toplo priporočal se vsaj na grobo pozanimati o vrstah
psihoterapije.
Glede samega psihoterapevta pa je ključno kako se bosta razumela. To je človek kateremu boš zaupala intimne stvari o katerih ti bo dostikrat težko govoriti in je zato zelo pomembno, da se razumeta. Ne glede na to kakšno vrsto psihoterapije bo izvajal s tabo terapevt, ali kako dober je sicer, ti ne bo mogel pomagati, če se ne boš dobro počutila v pogovoru z njim in mu ne boš mogla zaupati.
Glede denarja je žal tako kot je. Sicer lahko prvi mesec ali dva porabiš toliko več denarja in obiskuješ terapevta vsak teden, potem pa se dogovorita za na vsaka dva tedna, ali enkrat mesečno. Vedi tudi, da po par mesecih bi morala počasi napredovati iz trenutnega stanja. V kolikor to ne bi bilo tako je vredno razmisliti o menjavi terapevta.
Dodal pa bi še eno zelo pomembno stvar. Terapija ni pasivna zadeva.
Vse delo do izboljšave moraš opraviti ti. To je tvoje življenje. Noben drug ne more narediti potrebnih sprememb namesto tebe. Morala boš kaj prebrati in aktivno delati na sebi. Terapevt je tam samo zato, da ti daje oporo, svetuje, usmerja, da prideš na zeleno vejo prej kot bi sicer.
V kolikor si res ne moreš privoščiti psihoterapevta so tu tudi skupine za samopomoč, če bi ti ustrezale, ali pa pomisli, če imaš kakšnega družinskega člana, ali prijatelja, ki bi ti bil pripravljen prisluhniti, da lažje prebrodiš te težave.
Upam, da ti to kaj pomaga. Ti želim vso srečo pri premagovanju težav, ki jih imaš! Drži se!