FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
ponedeljek, 20. april 2026 ura: 00:38

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Danes sem začela z jemanjem Asentre......  (Prebrano 9626 krat)
bonie
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 10

« dne:: četrtek, 28. maj 2015 ura: 16:57 »

Pozdrav vsem,

berem vas že nekaj let in marsikaj mi je pomagalo, kar sem prebrala.

V glavnem, moj problem so že nekaj let panični napadi ter GAM, kar sem "mirila" s pomirjevali, jogo, terapijami......ampak ni pomagalo.

AD sem dobila že nekajkrat, pa sem vedno vrgla recept stran, ker se jih blazno bojim.

Zadnje dni pa je bilo spet par hudih paničnih napadov in rekla sem si, da zdaj je pa dovolj, če ne gre, pač ne gre. Pa celodnevne tesnobe, glavoboli......

Ravno sem vzela Asentro, 25 mg in zdaj samo čakam, kaj se bo zgodilo.

Tisti, ki jo jemljete, pomagajte mi, kaj lahko pričakujem?Huh???
Bojim se, da ne bom mogla normalno funkcionirati (imam službo, kjer je bolniška trenutno nemogoča ter majhnega otroka, s katerim živim sama).

Za kakršenkoli nasvet bom zelo zelo hvaležna.
Prijavljen
Soncnica
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 603

« Odgovori #1 dne:: četrtek, 28. maj 2015 ura: 17:13 »

Živjo in pozdravljena na forumu.

AD se začne jemat postopoma, torej iz najnižje možne doze do tiste optimalne, za katero sta se dogovorila skupaj z zdravnikom oz. psihiatrom. Če začneš direktno z "optimalno" dozo znajo bit stranski učinki kar precej neprijetni. Vsak jih opisuje drugače - nekaterim se počutje še dodatno poslabša, drugi čutijo mravljince, tesnobe itd.

Vsekakor pa se ne bo počutje uredilo čez noč. Včasih traja par tednov, preden se začnejo poznat znaki izboljšanja. Vsekakor pa ne jemlji in ne prenehuj jemanja sama na lastno pest, ampak vedno v dogovoru z zdravnikom/psihiatrom/terapevtom.
In seveda če imaš možnost, da imaš poleg zdravil tudi psihoterapijo. Na koncesijo so kar čakalne dobe, samoplačniško si prej. Ad-ji niso čudežne tabletke, ki jih jemlješ in je težava odpravljena. Ad-ji so bergla, ki ti pomaga, da začneš funkcionirat, na tebi pa je, da odpraviš vzroke in se zaveš sprožilcev za tvoje prvotno stanje, torej panični napadi, anksioznost. Včasih je potrebno "kopat" dost globoko po sebi. Žal. Pot ni enostavna, vendar se pride do cilja, če smo vztrajni in pripravljeni delat na sebi.

Glede Asentre bi te samo opozorila, da bodi pozorna, če se ti bo povečal apetit. Sama sem jo jemala slabo leto in ravno zaradi volčjega apetita, ki sem ga dobila, pridobila kar nekaj odvečnih kg. Ko sem zamenjala za druge ad-je (Cymbalta) se je tudi apetit umiril.

Pa srečno!
Prijavljen
bonie
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: četrtek, 28. maj 2015 ura: 17:24 »

Hvala,

na psihoterapijo hodim že eno leto enkrat tedensko, precej delam na sebi, vendar se mi stanje kljub vsemu ni izboljšalo.

Problem je, da sem že po naravi panik in se AD bojim ko "hudič križa".

Začela pa sem z minimalno dozo, polovičko 50 mg. Kdaj pa lahko pričakujem stranske učinke in ali bom lahko normalno funcionirala (delala, vozila avto......)Huh??

Ker paničnih napadov in jemanja lexaurinov imam res dovolj.
Prijavljen
Srečkica
Global Moderator
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 844

« Odgovori #3 dne:: četrtek, 28. maj 2015 ura: 17:51 »

Ojla bonie,
tudi jaz sem imela Asentro. Začela sem mogoče z 1/8 oz še to na pol.. tabletke 25 mg. To sem jemala par dni in sem spet za malenkost povečala odmerek tabletke in tako naprej dokler nisem prišla do cele. Je trajalo malo dlje, vendar že pri 1/4 se mi je stanje umirilo in sem lažje zadihala. Ker pa sem višala zelo počasi, tudi hudih stranskih učinkov nisem imela. Mogoče suha usta in zaradi tega žeja, kakšen čuden in pekoč glavobol,...skratka ravno neke hude štale pri meni ni bilo.
Dejstvo pa je, da so stranski pri uvajanju AD-ja različni pri različnih osebah. Lahko ne boš imela nič, lahko pa marsikaj. Dobro je pa to, da to VEŠ in se ne ustrašiš še bolj. Zato ob uvajanju AD- jev, pri hudih stranskih učinkih, kakšen Lexaurin ali Helex ne škodi. Res pa je, da ob jemanju le teh ni vožnje z avtom  kiselnasmeh.

Predvsem pa NE OBUPAJ....srečno bonie  rozicodam

P.S. Sem ti pozabila povedat, da sem se tudi jaz nenormalno bala AD-jev (...no...vseh zdravil), pa sem pregurala. Tudi ti boš. Držim pesti  oki
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #4 dne:: četrtek, 28. maj 2015 ura: 17:52 »

Da si skoraj brez stranskih ucinkov zacnes npr. s cetrtinko ali osminko tablete.
Nato vsak teden ali na 5 dni zvisas se za cetrt.
Do cilja (predpisane doze) prides kasneje ... je pa pot do tja ok in brez drame.
 rozicodam
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
crni panter
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 829

« Odgovori #5 dne:: četrtek, 28. maj 2015 ura: 18:50 »

Pozdravljena Bonie,
zelim ti povedat,da se probaj ne prevec obremenjevati, bati...ok, vem, da ko to govorijo nam panikom je tako kot bi kuziju rekul da ne sme lajat ampak mjavkat Smiley ampak vseeno...jsz sem dve leti nazaj zacela z asentro...ker sem mal predolgo cakala sem zraven na zacetku jemala se minimalno dozo antipsihotika zaradi tega da sem lazje zdrzala dokler ni prijelo.. nikar se ne ustrasi..hocem ti samo povedati, da se da...tudi ce se ti zdi prevec tezko se vedno da pomagat...jaz sem bila zeeeelo obupana in utrujena ko sem jih zacela jemati in sem potrebovala se dodatno pomiritev ampak potem sem antipsihotike kmalu opustila sedaj pa opuscam tudi Asentro...sem skoraj cisto na koncu  wav
 Sem bila pa proti tabletom in sem se jih tudi bala (itak panicar) ampak sedaj mi ni zal...to berglo sem res potrebovala...bos videla da bo vse ok! Bravo in pogumna si ,ker se boris zase in za boljse zivljenje...bolj kakovostno zivljenje..uspelo ti bo! Kadar ti bo tezko se opomionjaj da so le stranski ucinki, da je vse ok s tabo in da bo bolje...saj ves, preziveli smo do danes in tudi naprej bomo..srecno rozicodam
Prijavljen
bonie
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: četrtek, 28. maj 2015 ura: 19:21 »

Hvala vsem, zlati ste. rozicodam

Bom verjetno jutri res samo četrtinko, ne polovičke, že zaradi mojega občutka.

Če sem zdržala s paničnimi napadi pet let, bom pa še tule malo podaljšala.

Že zdavnaj bi začela z AD, če se ne bi tako bala stranskih učinkov.

Ko sem brala forume sem mislila, da bom vzela in potem samo še obležala ter čakala par tednov, da najhujše mine Smiley)))))))

Bom pa vzela kak lexaurin 1,5 mg, če bo hudo na začetku.
Prijavljen
Srečkica
Global Moderator
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 844

« Odgovori #7 dne:: petek, 29. maj 2015 ura: 06:04 »

bonie  oki
Prijavljen
bonie
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: nedelja, 31. maj 2015 ura: 12:43 »

Že par dni jemljem po polovičko. Kakšnih posebnih stranskih učinkov ni, malo slabosti, pa "naspediranost", ves čas imam potrebo po gibanju.
Moti pa me ena stvar, v obraz sem zabuhla, posebej čelo ter podočnjaki in pa jezik je povsem bel.

Čelo deluje napihnjeno, kot bi imela polno vode, ko sem bila na masaži, se mi je črta na čelu (tam kjer tiščiš glavo navzdol poznala še dva dni).

Se je komu dogajalo podobno po Asentri?
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #9 dne:: nedelja, 31. maj 2015 ura: 14:02 »

To bi znala bit alergijska reakcija? ( podobno kot opisujes je ob alergiji na barvo za lase ali hrano ...)
Preveri pri zdravnici.
Prijavljen

bonie
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: nedelja, 31. maj 2015 ura: 16:00 »

Ja, skoraj 100% je alergija, glede na to, da sem alergik in to že kar nekaj let.

Podobno, sicer precej hujše, se mi je zgodilo po penicilinu, takrat so me oživljali.
Grem jutri k zdravniku, danes ne bom vzela.
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #11 dne:: nedelja, 31. maj 2015 ura: 18:08 »

Bonie  rozicodam
Prijavljen

Nucky
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 230

« Odgovori #12 dne:: torek, 09. junij 2015 ura: 15:15 »

Skensli asentro.. Povem iz lastnih izkušenj.. Ubistvu skenslaj vse tablete, ker so strup..
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar