|
muha
gost
|
 |
« dne:: sreda, 26. november 2008 ura: 03:26 » |
|
Pozdravljeni,
Že kar nekaj časa sem se odločala, da pišem. Stara sem 25 let inže kakšno leto in pol trpim za depresijo, resno se zdravim par mesecev, najprej si kar nisem mogla priznati, da je to bolezen, živim v okolju, oziroma sem se gibala med ljudmi, ki take vrste bolezni še zmeraj stigmatizirajo, zato mi je bilo toliko težje priznati, da se to dogaja meni. Zaradi bolezni sem izgubila tudi prijatelje, kar me je še bolj potrlo. Vendar pa odkar redno jemljem antidepresive se mi stanje izboljšuje, dobivam nove prijatelje, rada sem v družbi, tudi ljudje okoli mene pravijo, sda sem se spremenila. Vendar pa me zadnji mesec muči huda nespečnost, s spanjem imam težave že od tretjega razreda osnovne šole, potem so bila obdobja ko sem bolje spala pa spet slabše. No zadnje leto in pol ali dve leti sem imela težave z zgodnjim zbujanje. Avgusta, ko sem začela z zdravljenjem mi je zdravnica predpisala polovico mirtazena in potem sem kak mesec spala in sem nato za kake dva dni prekinla in ker nisem spala sem ponovno začela jemati, vendar sem od takrat dalje slabše spala, zadnji mesec pa skoraj nič, tudi sedajle je ura pol treh zjutraj, jaz pa za računalnikom, ker sem se odločila, da ne bom več vztrajala v pojstelji, ker ni učinka. Zamenjala sem že dvojne tablete, vendar še kar nič, počasi se ponavljajo obdobja iz začetka, ko sem cele dneve ležala in jokala, sedaj sem namreč utrujena, brez energije, in posledica tega je ponoven jok. Zanima me, če je imel kdo podobne težave, če ima kdo kak predlog, zaenkrat bi rada poskusila še brez uspaval.
Hvala in lep pozdrav
Špela
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Anuška
Druge motnje
Aktiven član/ica
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 196
|
 |
« Odgovori #1 dne:: sreda, 26. november 2008 ura: 08:33 » |
|
Jaz se tudi že spet zbujam. Kljub Mirzatenu, sproščanju in vsakodnevni telesni aktivnosti. Sanval vzamem samo za konec tedna, ker sem po njem "zadeta"...ja, pa še navadiš se ga. Moje zbujanje je povezano s slabim počutjem (v buči). Spedenat moram ene par zadev, potem bo pa, verjamem, tudi spanje boljše. Najbrž ti nisem pomagala s svojim opisom  . Pozdrav, A.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
alexx
|
 |
« Odgovori #2 dne:: sreda, 26. november 2008 ura: 08:39 » |
|
Tudi jaz od otroštva *ne spim*. Pa Paroxatu pa sem...nekaj časa. Tudi jaz vzamem Sanval (redko..a ga)...po treh dneh bedenja. Mitzaten pa moraš dolgo jemati. Prekinjati vmes je pa velika neumnost ki si jo naredila. Saj sem jo jaz tudi.  Počasi spet redno jemlji AD...cel Mirzaten bi bil bolje. Po kakem mesecu boš spet OK. Srečno draga muha.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
alexx
|
|
|
tekačica
Druge motnje
Aktiven član/ica
Odsotni
Prispevki: 162
|
 |
« Odgovori #3 dne:: sreda, 26. november 2008 ura: 09:00 » |
|
Imela sem hude probleme s spanjem, podoživljanje dogodkov prejšnjega dne, očutkom krivde prepleteno s slabo vestjo, da delam kaj narobe, anksioznost pa še kaj.... Ko sem začela z AD-ji sem tudi spala bolje - vsaj zaspala sem takoj. Po določenem času sem se začela zbujat po treh urah spanja in bila spočita, budna, že pripravljena za akcijo. Sredi noči sem hodila ven tečt. Ukinili so mi AD-je in dobila se Seroquel po katerem zdaj spim. Seroquel je antipsihotik, ki pa verjetno ni primeren za depresijo. Brez njega bi spala mogoče 1 uro. To sem testirala pred ljubljanskim maratonom; spala sem urco ali dve in na matratonu sveža pritekla skozi cilj - sam pomojem to niti približno ne reši tvojega problema, ker jaz imam itak diagnozo BI.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Be you
|
|
|
|
ton
gost
|
 |
« Odgovori #4 dne:: sreda, 26. november 2008 ura: 09:30 » |
|
Punce, spanc je žganc. Pomenite se z zdravnikom, ravno umanjkanje spanja je zoprna stvar, ki že sama po sebi onemogoča, da čez dan delujemo 100 %. Nimam izkušenj, zdi pa se mi, da v takole nespečnem stanju ena strokovno kontrolirana doza uspaval ni napačna rešitev. Srečno in lahko noč vsaki med vami.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
ribič
gost
|
 |
« Odgovori #5 dne:: sreda, 26. november 2008 ura: 09:41 » |
|
Spanje tud mene zajebava, včasih se cele noči premetavam al pa bluzm okol k kakšen duh. Ampak zanimiv je, da nisem zaradi pomanjkanja spanca nič sesut kar je nenormalno  Še najbolj mi je dal vetra Paroxat, ki večino uspava iz mene je pa naredu vampirja 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
muha
gost
|
 |
« Odgovori #6 dne:: sreda, 26. november 2008 ura: 18:42 » |
|
Hvala za nasvete. Jest sem včerej začela s Paroxatam pa ni bilo nobenega učinka, no sam so mi itak rekel da ne smem pričakovati, da bo takoj učinkoval, bomo videl kako bo, ker sem že mal obupana nad temi dolgimi nočmi.
LP
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
ribič
gost
|
 |
« Odgovori #7 dne:: sreda, 26. november 2008 ura: 19:08 » |
|
Ja muha treba bo počakat vsaj tri tedne da bodo kakšni rezultati.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
muha
gost
|
 |
« Odgovori #8 dne:: sreda, 26. november 2008 ura: 20:14 » |
|
A tolk časa, jest sem zejle po 14-ih dneh že čist fertik.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
trzinka
|
 |
« Odgovori #9 dne:: sreda, 26. november 2008 ura: 20:49 » |
|
Že od majhnega imam težave s spanjem, pa še na stranišče hodim najmanj petkrat vsako noč. Na začetku jemanja ADja sem imela še večje težave, po cele noči sem bedela itd... Zdaj po sedmih tednih jemanja ADja spim na presledke, se pravi da se vmes zbudim, naredim kakšen AT in zaspim nazaj, pa še sanjam brezvezne sanje. Menda se bo to enkrat uredilo. Če že ne moreš spati, pa vsaj počivaj in beri kakšno knjigo.
Pozdrav, Trzinka
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
ribič
gost
|
 |
« Odgovori #10 dne:: sreda, 26. november 2008 ura: 21:39 » |
|
A tolk časa, jest sem zejle po 14-ih dneh že čist fertik.
Še malo zdrži, do takrat boš pa pač "popipsana muha" 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
muha
gost
|
 |
« Odgovori #11 dne:: sreda, 26. november 2008 ura: 22:34 » |
|
[/quote]Še malo zdrži, do takrat boš pa pač "popipsana muha"  [/quote] Hvala za spodbudo. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Anuška
Druge motnje
Aktiven član/ica
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 196
|
 |
« Odgovori #12 dne:: četrtek, 27. november 2008 ura: 08:57 » |
|
Poskusi s kakim Helexom ali Apaurinom do takrat, ko paroxat prime. Sem in tja kako pomagalo res ni nič hudega. Prej dobro, ker se vsaj malo spočiješ.
A.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
lucy80
gost
|
 |
« Odgovori #13 dne:: četrtek, 27. november 2008 ura: 10:48 » |
|
tudi jaz včasih težko zaspim, al pa se ponoči zbudim in pol ne morem zaspat in premlevam ene in iste skrbi in me pol zagrabi še kaka tesnoba in panika. ampak ponavadi potem , ko sem totalno izmučena potem zaspim. včasih pa preveč spim is se mi zjutraj sploh ne da vstati, kot da bi me bilo strah novega dne in ga ne želim začeti
skratka, drži se in probaj s kakšnim uspavalom, če ne bo šlo drugače, sicer pa jaz se trudim tudi z avtogenim treningom in priporočam ga
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|