FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
sreda, 03. junij 2026 ura: 15:05

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Optimističen pozdrav  (Prebrano 3557 krat)
Optimist86
gost
« dne:: torek, 18. november 2008 ura: 23:27 »

Zdravo!

Sem 22-letni študent jezikov. Že kakih 8 let se borim z depresijo in raznimi anksioznimi motnjami. Trenutno se mi zdi, da imam tesnobo pod nadzorom, vendar mi depresija še vedno predstavlja ogromen problem, in zaradi nje ne morem normalno funkcionirati in čustvovati.

Na začetku zdravljenja sem kakšno leto jemal Prozac. Potem sem to zamenjal za Cipramil in Risperdal. Letos pa sem začel jemati Cymbalto in Prasine. Po potrebi vzamem tudi Apaurin, vendar se ga izogibam, če se le da. Poleg tega že dolgo časa jemljem Bloxan zaradi previsokega krvnega pritiska. Imam tudi prirojeno aortno stenozo, zaradi katere hodim na vsakoletne kontrole. Sem dokaj pretežak, in upam, da mi bo slej ko prej uspelo shujšati.

Oktobra se mi je depresija tako poslabšala, da sem moral za 3 tedne v psihiatrično bolnišnico. Najprej sem bil 1 teden v zaprtem oddelku, potem pa so me premestili v odprtega. Mislim, da mi je kar pomagalo, da sem prebrodil najhujšo krizo. Sedaj kmalu začnem hoditi k novi terapevtkinji, ki naj bi bila zelo dobra. Upam, da mi bo pomagalo.

Ne vem točno, kaj je vzrok moje depresije. Verjetno je v igri več faktorjev. Upam, da mi bo s terapevtko uspelo vse razjasniti in najti rešitev za moje temne misli, občutke in nezmožnost normalnega funkcioniranja. Ne morem reči, da sem popolnoma nefunkcionalen, nekako bi se opisal kot "polfunkcionalen". Mislim, da sem zmožen nekako z muko opravljati polovico stvari, ki naj bi jih opravljal, ampak svojega pravega potenciala še 50 % ne dosegam. Večino časa sem dokaj potrt, nemotiviran in nesrečen. Misli na samomor se mi na srečo ne pojavljajo več tako pogosto, takrat ko pa se mi, jih pa lahko preusmerim in zaustavim. Nikakor ne mislim obupati pri 22ih letih, ker imam še celo življenje pred sabo. Zavedam se, da bo borba z depresijo težka, ampak sem optimističen in mislim da mi bo uspelo čez nekaj časa ozdraveti in postati zadovoljen in zdrav človek z normalnim življenjem.

Drugače pa me poleg jezikov zanima še več drugih stvari: medicina, psihiatrija, farmacija, psihologija, literatura, umetnost, glasba, filmi, politika, ekonomija, znanost, filozofija, religija, zgodovina...

Zelo rad berem, še posebej politične tekste, in politiko tudi redno spremljam, o njej razmišljam in debatiram. Zelo me zanima tudi človeška psiha, bil sem v muzeju Sigmunda Freuda na Dunaju, ki me je fasciniral. Tam sem kupil tudi dve Freudovi knjigi in CD o Psihoanalizi. Poleg tega imam in sem prebral še ogromno drugih knjig o psiholoških in psihiatričnih temah, pa o farmaciji in različnih psihoaktivnih substancah. Zanima me vpliv psihotropnih snovi na človekovo psiho in zavest. Zanimajo pa me tudi druga področja medicine, še posebej kardiologija.

Rad pa preberem tudi kakšen dober roman, posebej klasična dela. Nedolgo nazaj sem se včlanil v knjižni klub, kjer za vsak mesec določimo knjigo ali dve, ki jo vsi preberemo, in potem o tem debatiramo.

Zelo me zanimajo različni svetovni jeziki in rad bi jih čim več znal.

No, pa dosti o tem, verjetno že malo pretiravam, hehe.

Kakorkoli, rad bi se rešil mojih depresivnih občutij in zaživel normalno življenje. Razpoloženje mi zelo niha. Večino dneva sem na dnu, depresiven, potrt, ne vidim smisla...ampak se nekako prisilim da sem kolikortoliko aktiven. Se pa zgodi, da v minuti postanem popolnoma drugače volje, kar naenkrat evforičen in sem potem nekaj časa tak, ampak kmalu spet padem na dno. Če bi pa trenutno moral oceniti svoje razpoloženje od 1 do 10, bi rekel da je kake 5. Čez dan pa sem se počutil obupno, nisem vedel kaj bi sam s sabo. Zjutraj sem šel s svojo psičko na sprehod za eno uro, doma delal raztezne vaje, relaksacijske tehnike, poskušal brati...pa sem bil še vedno čisto na tleh. Včasih, ko poskušam študirati gradivo za fakulteto, sem tako slabe volje in imam tako slabo koncentracijo da sploh ne vem kaj berem, in sproti vse pozabim. Takrat nima smisla da študiram, saj se potem še bolj sekiram, ker mi ne gre in ne gre. Spet drugič, ko se malo bolje počutim, mi uspe študirati kake pol ure, eno uro, več pa enostavno ne gre.

V sebi imam globok občutek praznine, občutek kot da je nekaj grozno narobe. Imam tudi velike težave s spanjem. Včasih spim preveč, tudi po 12 ur na dan, včasih pa trpim za nespečnostjo. Isto je z apetitom, včasih bi pojedel slona, spet drugič mi čisto nič ne paše. Zadnje čase imam tudi pogoste migrene, ki se ponavadi pojavijo kmalu po tem, ko se moje psihično počutje poslabša, tako da sem skoraj prepričan da gre za psihosomatsko motnjo. Prav tako imam pogoste prebavne motnje.

Poskušam se čimveč rekreirati in jesti zdravo hrano. Ampak ko sem čisto na tleh, se ne morem upreti čokoladi ali kokakoli, ker mi sladkor začasno pomaga da se malo bolje počutim.

Že nekaj časa nič ne pijem in ne kadim. Prav tako ne jemljem nobenih ilegalnih substanc.

Upam, da nisem preveč dolgovezil in vas dolgočasil s svojim nakladanjem, hehe.

Lep pozdrav, pa se vidimo kaj na forumu.
Prijavljen
masi
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 3.805

moja mačkonka Opa

« Odgovori #1 dne:: torek, 18. november 2008 ura: 23:43 »

Lepo pozdravljen med nami in hvala za izčrpen post,

želim ti mirno noč in si pišemo.
Prijavljen

Bodi samosvoj, vsi drug so že zasedeni
(O.Wilde)
Tanjas
gost
« Odgovori #2 dne:: sreda, 19. november 2008 ura: 00:16 »

Lepo pozdravljen med nami tudi z moje strani in vesela sem da si optimističen že to je dober prvi korak, ki kaže dobro prihodnost, kar pa se počutja tiče pa te popolnoma razumem tudi sama imam enake težave, včasih lačna včasih se hrane tudi dotaknila nebi, Sladkorja pa itak ni nikoli preveč sesmejem. Super da si se odločil da kaj napišeš tukaj gor, saj je meni to da sem začela tukaj gor se bolj udejanjat zelo pomagalo, to in skupina za samopomoč.

Dobrodošel in veliko sreče!

Tanja
Prijavljen
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.216

« Odgovori #3 dne:: sreda, 19. november 2008 ura: 06:19 »

Dobrodošel Optimist. Všeč mi je tvoja predstavitev. oki Še sploh pa to, da se ne daš. Verjamem, da boš uspešen.
Prijavljen

alexx Afro 
Bogica
gost
« Odgovori #4 dne:: sreda, 19. november 2008 ura: 07:26 »

Pozdravljen....

Berem, da si res veliko storil v boju proti depresiji.... clap clap clap
In upam, da verjameš, da v dober konec.....zmago nad njo.... oki

lpb
Prijavljen
mina
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.713

« Odgovori #5 dne:: sreda, 19. november 2008 ura: 08:21 »

Pozdravljen, Optimist!
Glede na nik, ki si si ga izbral močno upam, da ti pomaga pri premagovanju težav. Skozi rožnata očala moramo gledati, pa je lažje. Tudi ko mislimo, da je vse ena sama katastrofa, obstaja pot da premagamo sami sebe in našo depro....
Srečno.
Prijavljen

If you are depressed, you are living in the past.
Ribica
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 826

« Odgovori #6 dne:: sreda, 19. november 2008 ura: 08:36 »

Bravo, da kljub težavam in depresiji zmoreš toliko aktivnosti in imaš toliko interesnih področij. Že to kaže na zrelost in uspeh, ki bo sledil. Verjamem, da bosta s terapevtko razrešila vzroke in da boš dvignil % funkcioniranja precej višje - do kolikor boš želel. Tudi sama imam hčerko, staro 22 let (tudi študira jezike, zanimivo) in se me je tvoja zgodba še toliko bolj dotaknila. Želim ti, da ti čimprej uspe vse, kar si želiš in za kar se trudiš!
Ribica
Prijavljen
OLJA
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 483

« Odgovori #7 dne:: sreda, 19. november 2008 ura: 09:10 »

Pozdravljen optimist ! Ja tudi jaz imam hčerko pri 21 letih, hodi na FDV v Ljubljano, nekako te razumem ker me vedno skrbi tudi za mojo hči, saj je grozno eksplozivna in hitro užaljena. Vwdno ji pravim da se naj skulira da ne bo  prišla vsa jeza ki jo ima v sebi za njo. Drži se, saj vidim da si se odločil da ti uspe premagati te težave. Saj bo šlo !  oki
Prijavljen

OLJA
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.469

vsi smo orli

« Odgovori #8 dne:: sreda, 19. november 2008 ura: 09:34 »

Grin in vračam topel rozicodam sončen pozdrav  sunny
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
marika
gost
« Odgovori #9 dne:: sreda, 19. november 2008 ura: 12:15 »

Optimist86,

dobrodošel v naši druščini. Vesela sem, da si se nam sklenil pridružiti. Še bolj sem vesela, da si kljub težavam, ki te dajejo, optimističen. Iz tvojega posta ni razbrati, da ne bi imel volje. Zanima te ogromno stvari, izgleda da si zelo bister in hitro dojemaš stvari. Če trenutno težje študiraš, se ne smeš sekirati, na prvo mesto moraš postaviti zdravje in se osredotočiti na izboljšanje svojega stanja.

Verjamem, da ti je občasno zelo hudo in težko in te popolnoma razumem, da posežeš po sladkarijah. Tudi jaz delam enako, vendar jem malo drugih stvari, tako da se na srečo nič ne zredim in še celo shujšam.

Kljub izčrpnemu opisu nisi nič napisal o prijateljih, morebitni punci, tvojih odnosih z ljudmi.

Tvoja pripomba o knjižnem klubu se mi zdi enkratna. Morda bi bilo fajn, če bi tudi v okviru tega foruma določili kaj podobnega; kakšno knjigo ali poglavje iz kakšne knjige, o katerem bi potem debatirali.

Skratka, še enkrat dobrodošel. Želim ti, da bi se hitro pobral in začel živeti tako, kot si sam želiš.
Prijavljen
Orhideja1
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 349

« Odgovori #10 dne:: sreda, 19. november 2008 ura: 12:39 »

Pozdravljen optimist,

všeč mi je tvoj nick in tudi tvoj post deluje optimistično. Verjamem, da si na dobri poti in da ti bo uspelo.
Psihoterapija ti bo zagotovo pomagala in lepo, da si našel primerno terapevtko.

Srečno!

Orhideja
Prijavljen

Na svetu si da gledaš sonce, na svetu si da greš za soncem, na svetu si da sam si sonce, in da s sveta odganjaš sence.(Tone Pavček)
Optimist86
gost
« Odgovori #11 dne:: četrtek, 20. november 2008 ura: 17:38 »

Hvala vsem za dobrodošlico in lepe želje.  Smiley

Tudi vam želim veliko uspehov in sreče, tako na zdravstvenem kot na drugih področjih.

Ribica: Če smem vprašat, katere jezike pa študira? Jaz študiram angleščino in sinologijo (kitajščino).

OLJA: Pa tvoja? Nej ugibam..Politologija? Grin Hmm..al pa kakšna sociologija?
Prijavljen
OLJA
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 483

« Odgovori #12 dne:: četrtek, 20. november 2008 ura: 18:34 »

Optimist86    -  KULTUROLOGIJA Smiley
Prijavljen

OLJA
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni