FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
četrtek, 20. avgust 2026 ura: 09:07

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: s5 sem tu....  (Prebrano 2189 krat)
Jinjo
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 138

« dne:: sreda, 17. september 2014 ura: 06:44 »

Pozdravljeni! Sem povratnica na forumu,kajti pred leti ko sem potrebovala pomoč mi je ta forum nudil oporo in sem našla marsikakšen uporaben nasvet.
Ko sem pred nekaj leti imela težave mi je zdravnica predpisala ad in počasi sem se izkopala iz brezna. Kmalu sem tudi prenehala z jemanjem ad,ker nisem čutila potrebe po tem.
smeh in dobra volja se je vrnila v moj vsakdan in tudi večje stresne situacije sem lahko obvladovala.
do sobote. V soboto se mi je podrl sistem in od takrat ne vem več kako naprej. Začelo se je zjutraj ko sem se zbudila in  se vstala, ko se mi je zvrtelo v glavi da sem se morala prijeti. In potem isto nedeljo, v ponedeljek zjutraj je bila vrtoglavica že zelo močna. Obenem se mi je takoj pojavila še slabost in občutek,da mi nekaj stiska želodec, neprestano imam cmok v grlu gre mi na jok in ne morem se umiriti. Ne morem jesti, ne morem funkcionirati, najhujše pa je da ne morem spati. In to se vlece že od vikenda, tko da sem že precej izmučena. Pošteno povedano, me je preprosto strah kaj bo zjutraj ko se bom zbudila, če me bo spet popadla vrtoglavica in tega se bojim, kajti občutek je bil strašen. In potem ne morem zaspati, vstanem in gledam tv in potem se prisilim da zaspim za kakšno uro, pa se prebudim in prvo pomislim če se mi vrti.
 Seveda sem šla zdravniku, in dala me je v laboratorij, ker bi bila lahko vrtoglavica posledica prehlada, ampak sem sama poštudirala kam pes taco moli.
Edino kar je lahko opazila je, da imam visok pritisk, kar pa sama tudi opazim ko mi naenkrat naraste in v obraz gorim,da bi lahko spekla jajca na licih.... butasta prispodoba vem, ampak jaz se počutim da sem v brezizhodnem položaju.
Poskušam odmisliti vse črne misli, pa se tolažiti da so vse fizične težave zaradi stresa, ampak ne uspeva mi pretirano dobro.
Grozno mi je že ko berem tole objavo, pa vidim kaka jokica sem. Ampak res me skrbi.
zanima me, ali je imel/ima kdo takšne težave, predvsem mislim na vrtoglavico in pritisk, in kako si pomagate.
Prijavljen
melita
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 459

« Odgovori #1 dne:: sreda, 17. september 2014 ura: 17:03 »

Pozdravljena,

Prav zares ni fanj, kadar nas znova zadene, vendar se dogaja. Vendar ti ta trenutek ne veš, če gre pri tebi za neke fizične probleme ali pa za psiho. Predlagam ti, da si nekako "daš" nekaj dni, v katerih se ne obremenjuješ preveč s svojim stanjem, pač pa počivaš oz. se zamotiš na kakšen drugi način in poskušaš pozabiti na vrtoglavico in druge občutke, ki te begajo.
Vem, da je to lažje reči, kot narediti, saj se navsezadnje s podobnim srečujem tudi sama. Če gre za kakšen fizični problem - recimo viroza... ti bo kmalu bolje, če pa gre za psiho - in takrat še bolj! - se opomni, da si to že premagala. Torej, orožje že poznaš, saj si ga že uporabila, samo ponovno se ga moraš poslužiti.
Dr. C. Weekes pravi v knjigi Kako ohranimo zdrave živce, ki je mimogrede zares odlična knjiga, da se moramo s simptoni soočiti, jih sprejeti, plavati z njimi in pustiti času čas. Zelo preprosta razlaga tega je, da npr. analiziraš vse fizične občutke, ki jih zaznavaš in ko to delaš ugotoviš, da morebiti le niso tako hudi, kot jih ti čutiš v tistem trenutku, sprejmeš jih tako, da jim enostavno pustiš, da so tu, se z njimi ne obremenjuješ, pač pa se zamotiš /ukvarjaš z nečim drugim, kljub vsem tem težkim občutkom narediš, kar si se namenila, nekako kar plavaš mimo vseh teh občutkov in kot zadnje - čas...., da nisi preveč nestrpna, da si dovoliš počitek, slabo počutje...Joj, poskusila sem to razložiti sila preprosto, pa ne gre.
Sicer mora vsak izmed nas najti način, ki je njemu najbližji. Meni najbolj pomaga, da si ponovno preberem simptone bolezni, razmišljanja, vprašanja, obnašanje kakšnih drugih pacientov...in tako ugotovim, da se tudi drugim dogaja isto in to mi pomaga, da se lažje soočim in sprejmem simptone bolezni, ki me sem pa tja opozorijo, da je bolezen še vedno tu, pa čeprav vmes "pozabim" nanjo.

Prepričana sem, da boš kmalu bolje.  rozicodam
Prijavljen

Nikoli ni prepozno za drugačen pogled nase. In na druge. (Alenka Rebula)
bucimatej
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 50

« Odgovori #2 dne:: sreda, 17. september 2014 ura: 17:23 »

Hojla !
Ob branju tvojega pisanja sem se spomnila na moj začetek depresije, ki se je ponovila že večkrat. Imela in imam daljša obdobja, ko sem popolnoma v redu, ko pa me zopet zagrabi depra pa se začne prav na način, ki ga opisuješ. Ko zjutraj vstanem se mi zvrti, postane mi slabo in zagrabi me panika, da se je spet ponovilo. Malo kasneje pa dobim grozen občutek žalosti in posledica je nepremagljiv  jok. Sem pa skoz na AD samo, ko se mi depra pojavi mi je dr. Dernovškova svetovala, da povišam Eglonyl, ki je stabilizator razpoloženja. Stanje se mi po kakšnih 14 dni izboljša in spet sem stara jaz,
Glede na moje izkušnje in tvoje pisanje se posvetuj s psihiatrom in verjetno boš morala na AD v kolikor se stanje v enem tednu ne izboljša. Je pa res grozna ta vrtoglavica in občutek, da boš padel. Glede na izkušnje, ki jih imaš le korajžno, če je depra, bo minila. Srečno
Prijavljen
Jinjo
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: četrtek, 18. september 2014 ura: 07:42 »

hvala obema za spodbudne besede!  rozicodam
dejansko so moji izvidi bp, tako da mora biti vzrok s5 tisti znani-panika, strah, stres. medtem ko tole pišem, doživljam hudo agonijo, saj se mi danes vrti že kar od petih zjutraj, noge se mi tresejo, želodec mi bo raztrgalo in sili me na bruhanje. in noče popustiti. problem je, ker moje zdravnice ni ta teden, in bom verjetno vse to doživljala do drugega tedna.  zglavovzid
bedno mi je iti k drugemu zdravniku, ker te takoj začnejo obravnavat kot da si simulant, da si zmišljuješ in da iščeš pozornost. glede na to, da sem to že dvakrat doživela pri zdravnikih, me res mine, da bi šla tja in prosila za neko pomirjevalo ali kaj podobnega.
nimam kaj... ali bom zblaznela ali pa mi bo uspel nekak preživotarit do drugega tedna, brez da bi se mi zmešalo.  Cry
Prijavljen
bucimatej
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: četrtek, 18. september 2014 ura: 18:48 »

HOJLA !
Zmešalo se ti nikakor ne bo, so pa vsi ti občutki grozni, vse to poznam. Mene je poleg vsega tega še pekla koža. Ali si mislila svojega osebnega zdravnika ? Če ga ni ga mora nekdo nadomeščati. V kartoteki pa itak piše, da si to že enkrat dala skozi.  V začetku ti pomagajo pomirjevala potem pa, ko primejo AD jih ne potrebuješ več. Nič ti ne zavidam ampak saj veš, da bo bolje. Poskusi se zamotiti, pojdi na sprehod čeprav je ta občutek vrtoglavice grozen. Povabi nekoga s seboj, da boš imela občutek varnosti.
LP
Alenka
Prijavljen
Jinjo
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: četrtek, 18. september 2014 ura: 19:01 »

ja, res je. lažje je rečeno kot storjeno Smiley sem šla k zdravnici, ki jo nadomešča in sem dobila nazaj cipralex, potem ko si je prebrala v kartoteki kaj se mi je pred leti dogajalo. pomirjeval nimam, sem pa kupila čas za pomiritev/sprostitev. mogoče mi bo vsaj malo pomagal. ja, res je. ko se sklonim in dvignem me dobesedno zanese. grozen občutek ko si tako nemočen!
zdaj pa upam na najbolše, in si močno želim, da bi se lahko naspala...
Prijavljen
bucimatej
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: četrtek, 18. september 2014 ura: 20:01 »

V kolikor  ti ne bo takoj bolje naj ti napiše se pomirjevalo. To psihiatri vedno predpišejo za začetek dokler ne prime AD.
Srečno!
Prijavljen
Kristy
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.547

« Odgovori #7 dne:: petek, 19. september 2014 ura: 09:17 »

ja, res je. lažje je rečeno kot storjeno Smiley sem šla k zdravnici, ki jo nadomešča in sem dobila nazaj cipralex, potem ko si je prebrala v kartoteki kaj se mi je pred leti dogajalo. pomirjeval nimam, sem pa kupila čas za pomiritev/sprostitev. mogoče mi bo vsaj malo pomagal. ja, res je. ko se sklonim in dvignem me dobesedno zanese. grozen občutek ko si tako nemočen!
zdaj pa upam na najbolše, in si močno želim, da bi se lahko naspala...

naj bo čimprej bolje  rozicodam

Prijavljen

Life is like a box of chocolates...you never know what you're gonna get !
Tayana
Druge motnje
Izkušen član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 532

« Odgovori #8 dne:: nedelja, 21. september 2014 ura: 22:52 »

Jinjo  rozicodam
Težko ti kaj svetujem, ker nisem izkusila tvojih težav.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar