FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
sobota, 18. april 2026 ura: 15:12

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Strah pred družbo in puncami  (Prebrano 2472 krat)
JLJ
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 5

« dne:: petek, 20. junij 2014 ura: 16:53 »

Lep pozdrav. Jaz imam eno težavo in bi vas prosil za pomoč.
Torej:
Stvar je taka, da: star sem 17 let in sem iz okolice Kopra. Sem bolj manjši top(171cm) in miren fant, nikoli oz. zelo redko naredim kakšno norost v šoli, vedno sem priden ter hodim na ure. Ker sem že 17 let, zadnje čase vedno več razmišljam o tem, kdaj bom jaz šel ven pač na veselice, koncerte, dogodke in podobne stvari. Saj sem že bil, ampak ne s prijatelji oz. sošolci ampak z družino, sorodniki ter podobnimi. Moji sošolci pa že redno hodijo ven, jaz pa še ne. Eni pač grejo skupaj na koncet, drugi z nogometno ekipo na veselico in podobno. Vsi so že bili pijani, razen mene. No, bil sem tudi jaz, toda ne tak redno le da se mi je čisto malo vrtelo. Zato se počutim nekaj posebnega med mojimi vrstniki. Sta me že dva prijatelja zvala ven na veselico, vendar jaz nisem imel moči da bi šel. Saj imam nekakršen strah. Bojim se, da če grem in se napijem, me tam opazijo ljudlje z moje vasi ter tudi starejši brat in me bodo čudno gledali. Bojim se vsega, kako bi se razpletlo. Rad igram nogomet, vendar se ne upam vpisat niti v kakšno nogometno ekipo, saj se bojim, da me bodo slabo sprejeli.
To naj bi bila prva stvar. Torej, vem da je problem, ampak vseeno ne upam nič narediti da bi kaj napredoval.

Druga stvar pa so punce. Vedno slišim od sošolcev, kako se pogovarjajo o puncah in si pač govorijo, da so dodali tisto punco med prijatelje na Facebooku in da ji je pol pisal pa sta se pogovarjala in podobno. So tudi takšni, ki dobivajo sporočila od punc tudi na telefon. Tudi v živo se upajo pogovarjat z nekaterimi puncami, jaz pa enostavno ne. Meni je že prva težava ta, da punco z veliko težavami dodam med prijatelje ker imam strah. Zadnjič sem poizkusil dodati nekaj punc in sem tudi kliknil opcijo ''dodaj prijatelja'', ampak me nekatere niso sprejele in sem se pol spet ustrašil, da si naredim sramoto ker sem želel dodati tisto punco, zato pa sedaj spet ne upam. Težko mi je tudi stisnit ''Všečkaj'', ampak dobro to mi zdaj malo lažje gre, ampak še vedno se mi zdi to premalo. Saj od sošolcev slišim, da so dodali punco in da so ji takoj pisali v zasebno sporočilo, pa sta se pogovarjala. Jaz pa, da bi kateri punci pisal je nemogoče saj imam zelo velik strah oziroma nimam samozavesti ker si vedno mislim, da če ji bom kaj napisal, bo ona to povedala svojim prijateljicam in pol bi še več ljudli zvedlo to. Sedaj se mi vidi ena punca z moje šole. Vidim jo skoraj vsak dan. Eno leto je mlajša kot jaz. Včasih se mi zdi, da je nemogoče da bi imel kaj z njo saj ima prek 200 všečkov na slikah, včasih pa se mi zdi, da me tudi ona gleda.. vsaj v šoli, ker se večkrat zgodi, da si pogledava v oči. Pogovarjal sem se z njo enkrat, ampak to le tak na hitrico ko nas je blo več, ampak samo nekaj besed. Poznam jo že dlje časa, ampak ne tako fejst. Ne vem pa če se še ona spominja mene, saj ko sva bila mlajša, sva se večkrat vidla pozneje pa 5-6 let ne in sedaj spet. Torej, sedaj je moje vprašanje: Kako jo prvič kontaktirati, kaj ji napisati. Enostavno nimam samozavesti, zato bi na tem rabil kar nekaj pridobit.

Hvala
Prijavljen
MP2011
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 404

« Odgovori #1 dne:: petek, 20. junij 2014 ura: 18:45 »

Preveč tuhtaš kaj bi lahko bilo. Skrbi te, pa sploh ni nič za skrbet. Kako se pa razumeš s starši? Ti govorijo kako se moraš obnašat, da je drugačnost avtomatično nekaj slabega? zakaj te skrbi kaj bojo mislili brat in ljudje iz vasi, saj nič čudnega ne počneš?
Prijavljen
JLJ
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: petek, 20. junij 2014 ura: 19:04 »

Verjamem, da je tak ampak me vseeno skrbi ker se bojim, da se bo slabo razpletlo in si naredim kakšno sramoto ali kaj podobnega. Z starši se razumem dobro, predvsem z mamo. Me podpira in vse, ampak o takih stvareh se prav dosti nisva pogovarjala. Zato me skrbi kaj bojo mislili brat, sosedje in ostali ker do zdaj nisem nikdar bil pijan z sošolci na veselici in me niso vidli takšnega, pa če tudi to ni nič čudnega.
Prijavljen
MP2011
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: petek, 20. junij 2014 ura: 20:12 »

Verjamem, da je tak ampak me vseeno skrbi ker se bojim, da se bo slabo razpletlo in si naredim kakšno sramoto ali kaj podobnega. Z starši se razumem dobro, predvsem z mamo. Me podpira in vse, ampak o takih stvareh se prav dosti nisva pogovarjala. Zato me skrbi kaj bojo mislili brat, sosedje in ostali ker do zdaj nisem nikdar bil pijan z sošolci na veselici in me niso vidli takšnega, pa če tudi to ni nič čudnega.
Jah ne vem... po povedanem se mi zdi, da sploh nočeš jet, da ti je bližje drugačno druženje.
Prijavljen
JLJ
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: petek, 20. junij 2014 ura: 20:28 »

Jaz želim, da bi bil takšen kot ostali moji vrstniki. Da bi hodil na veselice, žurke, da bi užival in bi se včasih malo napil. Ter, da bi se pogovarjal tudi z puncami, ampak enostavno se bojim. Probal se bom potrudit in nekako premagat samega sebe. Bi še kdo znal kaj povedat? Drugače pa hvala
Prijavljen
MP2011
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: petek, 20. junij 2014 ura: 20:58 »

Jaz želim, da bi bil takšen kot ostali moji vrstniki. Da bi hodil na veselice, žurke, da bi užival in bi se včasih malo napil. Ter, da bi se pogovarjal tudi z puncami, ampak enostavno se bojim. Probal se bom potrudit in nekako premagat samega sebe. Bi še kdo znal kaj povedat? Drugače pa hvala
Samo, da se ne boš slabo počutu... pejt  s takimi, ki jim zaupaš pa ne jih probat dohajat, kar se tiče alkohola.  Smiley
Prijavljen
Milcevski
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 10

« Odgovori #6 dne:: petek, 20. junij 2014 ura: 22:28 »

Vse ob svojem času, ljudje smo različni in nam ni vsem naenkrat ob istem času vse kul. Imam dosti prijateljev, ki so ga začeli žurat že pri 15ih in hoditi s puncami ter tudi dosti takih, ki so to začeli početi pri 25ih letih, pa se noben ne počuti, da je kaj zamujal ali pa bil na boljšem.
Dal ti bom 2 primera: Prijatelj A je pri 15 letih imel prvo punco, takrat ga je že tudi žural in se na harda "zabaval". To počne še zdaj, pri 29ih, menja dekleta in se pritožuje, kako ne najde prave, da se mu ne da več žurat in zavida tistim, ki so našli prave punce in imajo že kariere pa vse...
Prijatelj B pa je naredil vse v šoli kot se spodobi, občasno je šel kdaj tudi na kakšno zabavo (po 18 letu), punce pa ni imel do 22. leta. To je bila njegova prava, sedaj že pričakujeta otroka, oba imata službo in odlično življenje.
Prijatelj A ni nesrečen ampak ima preprosto drug način življenja. Vsakomur svoje. Smiley
Prijavljen
JLJ
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: petek, 20. junij 2014 ura: 23:23 »

No, ja upam da imaš prav. Vendar, vseeno bom enkrat rabil pridobiti na samozavesti, kar pa ni sam tko. Saj sem že na več forumih prebral, da samozavesti kar tak skozi čas ne moreš pridobit, ampak moram nekaj naredit za to. Men se zdi, da šola nebi bil problem tudi če bi žural že sedaj, ampak enostavno se bojim. No, res upam, da bom tudi jaz kmalu začel hoditi na veselice in da bom spoznaval punce.
Prijavljen
JLJ
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: sobota, 21. junij 2014 ura: 15:14 »

Ima še kdo kakšen predlog, kako pridobiti na samozavesti, kako upati iti na veselice, kako kontaktirati punco..?

Drugače pa hvala  Smiley
Prijavljen
Cheaney
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 173

« Odgovori #9 dne:: sobota, 21. junij 2014 ura: 23:56 »

Rad igram nogomet, vendar se ne upam vpisat niti v kakšno nogometno ekipo, saj se bojim, da me bodo slabo sprejeli.
zakaj bi te slabo sprejeli? ker rad igraš nogomet, ga verjetno igraš dobro...

v situacijah, ki ti vzbujajo neutemeljen strah, je potrebno vztrajati toliko časa, da strah mine, kdaj je to po 5 minutah, kdaj več.
ključno je prav izpostavljanje, ki ga je potrebno vadit. v ta namen si priskrbi literaturo, ta ima praktične primere http://www.bookdepository.com/Shyness-Social-Anxiety-Workbook-Martin-Antony/9781572245532 vsekakor ti priporočam izbiranje knjig za premagovanje socialne fobije, ki jih napišejo strokovanjaki in ne kar neki guruji.
za začetek si lahko s kolegom ogledaš koncert...tam se itak pomešaš med ljudi in vedi, da ti nisi središče pozornosti, ampak je to izvajalec. vpiši se v ekipo, normalno je, da boš ob spoznavanju soigralcev mal negotov in ti bo nerodno, nej te to ne odvrne, ker bo minilo.
predvsem si izboljšaj najprej samopodobo in potem se ukvarjaj s puncam.

Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar