FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
četrtek, 20. avgust 2026 ura: 17:33

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: ob pamet me spravljajo napadi  (Prebrano 5277 krat)
tocnota
gost
« dne:: torek, 04. februar 2014 ura: 15:55 »

Pozdravljeni,

oglašam se ponovno sem že pisal pred kratkim ... moji famozni panični napadi - od novembra 2013  ... bom opisal situacijo ...

V poletnih mesecih sem doživel hud stres v družini, namreč bile so težave s sestro in določene situacije, ki sem jih potlačil in nikoli razčistil z starši ali njo in vse je bilo okej do famoznega novembra takrat sem prvič doživel napad, zvečer doma, večerjal kar naenkrat mi je nabilo pulz in akcija vožnja do urgence, ker sem mislil da me bo infarkt. Tam nič, da naj grem k osebni zdravnici. Tam sem dobil napotnico za UZ srca, ker sem pač debel in UZ je odkril da imam perfektno srce glede na moje stanje kilogramov ... in okej sem se pomiril nekako, vendar stanje ni izginilo.

Meni se panični napadi pojavijo kar tako ne vezano na stanje kje se nahajam .. primer .. včasih se zgodi v nakupovalnem središču .. enostavno me začne boleti v prsih, postanem nemiren, mehke noge, boli me leva nadlahtnica in mislim da se bom onesvestil ...

ali pa se vozim normalno in kar naeenkrat čutim iste simptome ... in sem bil že 4x na urgenci vedno lažni alarm .. bojim se da bom zaradi tega mojega sitnarjenja na urgenci rahlo izgubil zaupanje osebja ... enkrat ko bo res šlo za res se mi bodo pa smejali in me ne bodo želeli obravnavat ...   :S ... Napadi so bolj intenzivni ob vikendih ko sem sam v stanovanju, ko pač bolj kot ležim in gledam tv, delam za faks ipd...

Ali so vam pomagala kakšne meditacije, namreč zelo razmišljam da bi začel ali jogo ali meditacijo izvajat, ker to ne pelje nikamor več :S ... osebna zdravnica me fila s temi antidepresivi kar piše recepte imam že 15 šktalc doma ampak nisem še vzel nobene, ker pač ne želim .. rad bi napotnico za psihologa vendar mi je ne želi dat dokler ne začnem jemati antidepresivov :S ..sam sem mnenja, da bi mi lahko pomagalo rešit to omenjeno stanje.

kaj vi mislite?
Prijavljen
jovanotta
gost
« Odgovori #1 dne:: torek, 04. februar 2014 ura: 16:41 »

Nič se bat antidepresivov. Jaz sem tudi prvič pred leti bila skeptična, ma ko sem jih začela jemati, sem bila nadvse hvaležbna, da obstajajo. Antidepresivi so zato, da te rešijo teh simptomov in strahov. In ko si pomirjen, je veliko lažje potem delati na sebi. To, da greš do psihologa ali psihiatra je zelo dobro, vendar boš lažje sledil navodilom in delal na sebi če boš pomirjen. Smiley

Prijavljen
Akira
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 180

« Odgovori #2 dne:: torek, 04. februar 2014 ura: 16:55 »

Pozdravljen ,

tudi sama imam doma že cel kup škatlic od antidepresivov, pomirjeval( od osebne zdravnice in psihiatra)...Vendar jih tudi sama še nisem dotaknila (nekak strah pred kemijo), klub temu, da so včasih trenutki paničnih napadov res nevzdržni, pa vendarle preizkušam druge alternative. Joga in meditacija sta za naše misli in telo zelo sproščujoči in poglobljeni ( stik s samim seboj) . Mene joga in meditacija pomirjata, v času paničnega napada pa preusmerim misli na dihanje in začnem z avtogenim treningom (kar je včasih res skoraj nemogoče).  

Probaj mogoče tudi z EFT metodo (tapkanje akupunkturnih točk) :

Link: http://www.youtube.com/watch?v=zItSAfnPqK4

Lep pozdrav in vse dobro happy
Prijavljen

The quality of your life is determined by quality of your thoughts.
VeseliSoncek
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 49

« Odgovori #3 dne:: torek, 04. februar 2014 ura: 17:01 »

Očitno je že pravilo, da noben psihični bolnik ne želi jemati zdravil. To je res pravilo. Od shizofrenikov, preko depresivcev do okmjevcev in tesnobnjakov. Moj oče tudi ni hotel jemati zdravil, končalo se je z  hospitalizacijo. Mama isto tako - hospitalizacija, po letih in letih zavlačevanja, filozofiranja in ne želje po zdravljenju. Dajte se ljudje zavedati, da samo sebi škodite na ta način - nobenemu drugemu. Če se vsaka motnja pravočasno zdravi so opcije ozdravitve neverjetne. Čim dlje odlašate, huje je stanje. Ker pri nekaterih boleznih je dokazano da gre za degenerativno spremembo v možganih in so zdravila potrebna za normalen performans.

In potem se dušijo in umirajo na obroke. Zakaj, ni ti treba trpeti ?

Lej, lahko se seveda lažeš da ni psihičnega izvora - ampak, škodi končno le tebi in nobenemu drugemu. Maš tipično paniko, zdaj lahko je to OKM lahko GAM oz. nekaj tretjega. Rabiš strokovno diagnozo, le to pa psiholog oz. splošni zdravnik ne poda. Zdravila dejansko pomagajo, ker če ne jih ne bi bilo.

Aja pa splošni zdravnik ni pristojen za psihično zdravje, zato bi ji jst kr lepo mal zagrozila z prijavo zavarovalnici - če bi me takole ovirala. Kot drugo, psiholog ne predpisuje psihiatričnih zdravil oz. naj jih ne bi. Drugače za psihiatrijo ne rabiš napotnice. Odideš na polikliniko in se naročiš. To je to.
Prijavljen

Amor vincit omnia
tocnota
gost
« Odgovori #4 dne:: torek, 04. februar 2014 ura: 17:50 »

Veseli soncek ... zdi se mi, da si ti pač takšen tip človeka, ki je vesel če se vse reši z tableti. Jaz osebno nisem, jaz lekadol ne vzamem za vsako malenkost (ne vem manjši glavobol) ali kaj .. mene more zelo zelo hudo bolet, da vzamem tableto. Na žalost ne želim jemati teh antidepresivov ker nisem depresiven, zato ker sem zelo pozitivna oseba, nasmejan, uspešen in ne vidim razloga da bi jemal neke antidepresive če nisem depresiven. Jaz ne ležim doma, ne spim cele dneve .. ustanem ob 6.00 grem v službo oddelam in grem na faks ... in pridem domov Smiley in rad se družim z ljudmi ...

Želim se pač rešit teh tesnobnih vzrokov ne želim pa to s tableti in še isto razlog je da je to zapisano v osebnem kartonu in da morem pri 22 letih jemati antidepresive se mi zdi noro. Najlažje je napisat tablete in poslati pacienta domov
Prijavljen
jovanotta
gost
« Odgovori #5 dne:: torek, 04. februar 2014 ura: 18:54 »

Ni to, da človek rad je tablete. In antidepresivi niso samo za depresijo, ampak tudi za tesnobo, panične napade, telesne simptome ... jaz sem jih jemala pred leti, pa nisem več na njih. Pa sem bila stara kot ti. In nisem bila depresivna, sem lih tako hodila delat, na faks, s prijatelji ven, imela fanta ... ampak tej telesni simptomi in panični napadi mi niso dali živet v miru. Nekaj mesecev sem pila antidepresive in zraven iskala vse možne načine, kako si pomagat sama. Še danes ves čas raziskujem. Če ne bi, bi verjetno še vedno bila na tabletah. Tablete so samo prvi izhod v sili, da se človek umiri in se lahko skoncentrira sam nase in možne rešitve.

Moj sosed, ko mu je umrla žena, je bil depresiven, ves čas mu je šlo na jok, pa je vseeno hodil delat in skrbel za sina. Samo psiha porabi ogromno energije. Je tudi on šel nekaj mesecev na antidepresive in vmes delal na sebi, sedaj je pa že veliko let brez njih.

Pa ne da jih reklamiram. Če si se odločil pomagat brez zdravil in raziskuješ kako, je to dobro zate. Ampak kar hočemo rečt je, da če si na začetku malo pomagaš z zdravili, ni nič narobe.
Prijavljen
zelvica999
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 210

« Odgovori #6 dne:: torek, 04. februar 2014 ura: 19:10 »

Ojla tocnota,

te cisto razumem, kar se tablet tice. Tudi jaz lekadol vzamem samo takrat, ko me res kaj boli. Jaz panicnih napadov sicer nimam, imam pa druge tezave, ki so se v kratkem casu zelo poslabsale, do te mere, da sem si zelela jemat antidepresive. Pa sem vedno bila proti njim. Najbolje, da se posvetujes s psihiatrom, kaj bi se dalo storiti v tvojem primeru, ce ne zelis jemat zdravil, mogoce bi sel na ustrezno psihoterapijo, mogoce bi si lahko pogledal kaksne sprostitvene tehnike... Je pa najbrz treba razcistiti stvari doma, ce pravis, da si potlacil. Drzi se  rozicodam
Prijavljen
milina
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 206

« Odgovori #7 dne:: torek, 04. februar 2014 ura: 19:18 »

hojla prjatu:

http://www.anxietybc.com/self-help-cognitive-behavioural-therapy-cbt

kognitivno vedenjska terapija -> google: terapevti za KVT v Sloveniji

Uspešno!!!!  pomezik
Prijavljen
VeseliSoncek
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: sreda, 05. februar 2014 ura: 06:14 »

Jaz sem imela pri 22 prvi izbruh epizode depresije in če bi, če bi šla prej na zdravila me ne bi čakalo par mesecev trpljenja in to nepotrebnega in bolezen ne bi izbruhnila v tolikšni neobvladljivi meri.

Prvo se je ravno začelo z občanimi paničnimi izpadiči v avtu, trgovini, predavalnici.... in sčasom z izogibanjem takšnim situacijam. Panika in aksioznost sprožita vedno depresijo, slej k prej. Leta nimajo nič s tem, kaj zdaj če imaš 22 ? Saj jaz tudi ne pijem lekadolov, svoja zdravila pa jemljem, ker pač moram. Depresija skupaj z anksioznostjo znanstveno dokazano spremeni strukturo možganov - zmanjša del odgovoren za čustvovanje do 40%. 

Samo ljudje, posebej tu v Sloveniji zaradi neizobraženosti jemljejo psihične bolezni kot nekakšen ogromen tabu. Isto tako zdravila. Zato ti bom tole, "da mislim da zdravila vse pozdravijo", spregledala kot tipično neizobraženost, ker očitno se ne zavedaš koliko nekateri trpijo in da jih potrebujejo. Očitno je že jasno, da meniš da si pametnejši kot tvoj zdravnik, ki ima izobrazbo iz medicine. Tudi prav, sam imaš pravico odločati kaj boš počel s svojim življenjem. Samo ne na takem forumu govoriti da so zdravila za brezveze.

Kdo ti je rekel da te zdravila pozdravijo ? Saj te ne. Omogočijo ti pa normalno življenje brez napadov. Ti moraš sam prenehati tlačit stvari dol, pa bo panika tudi šla. Tudi pri čustvenemu trpljenju ni kratke poti. Kako pa to razrešit ? Hm, verjetno ti dejstvo da je psihoterapevtska seansa do 100 evrov na obisk pove, koliko dober in ne enostaven job je to.

Čustveno razpoloženje vpliva na telo - to se pa, kot si v paniki sam opazil, prilagaja mislim. Ti reagiraš telesno skladno s čustveno paradigmo. Lahko se zgodi da pod strahom leži nekaj čisto x. Strah je itak eden izmed dominantnih simptomov v psihičnih obolenjih.

Vendar si zavestno ob reakciji panike ocenil, da je nekaj tebi vrednega življensko ogroženo in ker se situaciji ne moreš postaviti po robu, telo reagira s paniko. Strah je pač signal da se nahajaš v situaciji, za katero nisi dovolj pripravljen - da bi jo obvladal - si ocenil, da si eksistencialno omejen. In pomoje tudi si, po tem prepiru z družino. Tvoje mesto je očitno na nek način ogroženo.

Lahko da maš napadiče, ker si izgubil feeling varnosti v družini po tem dogodku - ki praviš da je bil. We don't know. Zdaj so ta leta, ko moraš počasi itak prerezati popkovino...

Panika je potlačen konflikt. Enkrat, ko se te plasti začnejo odpirati bo panika ven butala in do dost. Daj poštimaj to situacijo doma, saj si sam lepo si podal odgovor da si to vse potlačil  pomezik

Lahko si pa poiščeš psihoterapevta...oni ne delajo z zdravili, so pa zelo dragi.
« Zadnje urejanje: sreda, 05. februar 2014 ura: 06:32 od VeseliSoncek » Prijavljen

Amor vincit omnia
nicole
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 203

« Odgovori #9 dne:: sreda, 05. februar 2014 ura: 21:10 »

Jaz bom pri vsem tem  kratka.
Če bi ti grozil infarkt, če bi imel sladkorno, visok pritisk.... bi tudi rekli : ne bom jemal zdravil. Sam si bom pomagal. ....
Očitno tisti ,ki nočejo poskusiti z AD-ji niso še dotaknili dna: ko ne greš več skozi vrata, ko ti je slabo da komaj zlezeš do stranišča, ko ti je lastno življrnjr odveč,... ko imaš dva majhna otorka in moraš zaradi njih funkcionirat in ti je škoda tako izgubljenih dni... Taktrat vzamež zdravila, da se spraviš pokonci in začneš s psihoterapijo. In potem je vsak dan bolje- skupinska psihoterapija, kognitivno vedeljska terapija... po vseh teh letih, vem da sem zmagala....

Pa srečno
nicole rozicodam
Prijavljen
VeseliSoncek
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: četrtek, 06. februar 2014 ura: 06:17 »

Saj je standard da noben psihični bolnik noče zdravil, jaz jih tudi nisem hotla - pa sem si sama zakomplicirala lajf ane.

Je pa res da s takim mišljenjem, ko daješ celotno farmacetsko znanost in leta raziskovanj v nič...kar malo,hm. Mislim, da je to kar malo nesramna in drzna trditev - ker vseeno za vsakim produktom stoji tim znanstvenikov ane. Mene so antidepresivi postavili na noge.

Ljudje še vedno ne jemljejo resno psihičnih in duševnih bolezni, ker se ne zavedajo da je to povezano z možgani, lol. Da se dejansko po obolenju zgodijo fizične spremembe v telesu.
Prijavljen

Amor vincit omnia
klarap
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 97

« Odgovori #11 dne:: četrtek, 06. februar 2014 ura: 09:34 »

Nicole lepo si to napisala. Vsak izgubljen dan je škoda. Jaz vem, da nočem oz ne želim doživeti stanja v katrem sem se znašla 4 mesece nazaj. Če bi mi kdo rekel pred tem, da bom na kdaj na ad mu nebi verjela. Danes sem hvaležna, da obstajajo in žal mi je, da mojo depresijo ni opazil moj dr leta nazaj, ko sem prosila za pomoč. Je pa res, da vsak doživlja to po svoje in vsak ima pravico do svojega razmišljanja.
Prijavljen
tocnota
gost
« Odgovori #12 dne:: sobota, 08. februar 2014 ura: 17:07 »

Veseli soncek izvoli http://www.youtube.com/watch?v=1OB-AzVBj3E :=)

pa potem podaj kak komentar Wink

p.s. študiram medicinsko smer Wink pa se nimam za tako pametnega kot se imate vi Smiley

pps kdo pa vam da pravico da govorite da so antidepresivi res tako učinkoviti, mar žalite ljudi z svojo (ne pridobljeno izobrazbo) ... to je isto kot da bi ekonomist bil kirurg .. ne more bit Wink
Prijavljen
Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.607

Dokler zaupaš vase, ni nobena pot pretežka.

« Odgovori #13 dne:: sobota, 08. februar 2014 ura: 17:48 »

p.s. študiram medicinsko smer Wink pa se nimam za tako pametnega kot se imate vi Smiley

Lepo, da si si izbral tak human poklic...  clap

pps kdo pa vam da pravico da govorite da so antidepresivi res tako učinkoviti, mar žalite ljudi z svojo (ne pridobljeno izobrazbo) ... to je isto kot da bi ekonomist bil kirurg .. ne more bit Wink

Pravico nam dajejo izkušnje, ki smo jih dali skozi in verjetno s tem nikogar ne žalimo...
to ni strokovni forum , to je forum za uporabnike, ki se med sabo podpiramo ...
verjetno si se nam pridužil iz istega razloga tudi ti...ali morda NE... kiselnasmeh

Pa brez zamere... pomezik
Prijavljen

KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
nocni_lisjak
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 43

« Odgovori #14 dne:: sobota, 08. februar 2014 ura: 17:54 »

tocnta rozicodam
Lepo si povedu VeselemuSoncku.....
Jebeš adje jebeš kemijo da se brez nje!!!
Prijavljen

Ovir ni. Vidimo jih le takrat, kadar umaknemo pogled s cilja.
nicole
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 203

« Odgovori #15 dne:: sobota, 08. februar 2014 ura: 19:25 »

Ampak jaz še vedno čakam, da mi kdo odgovoori, če bi jemal zdravila za sladkorno, visok pritisk, sklerozo multiplekas , ali bi probal sam kaj narediti.
 Kdo pa je rekel, da tudi jaz nisem iz medicinske stroke, nisem sicer kirurg a za predpisovanje zdravil ni treba , da si kirurug Grin
Prijavljen
tocnota
gost
« Odgovori #16 dne:: sobota, 08. februar 2014 ura: 20:14 »

Sladkorna se ve, da prihaja do poškodbe beta celic pankreasa in ni mogoča tvorba inzulina, zato ga dodajajmo ker drugače glukoze ne bi mogli presnavljat in bi človek zaradi diabetične kome lahko umrl.

Holesterol  kjer uporabljajo statine za zniževanje pa je znastveno dokazano da povzročijo poškodbo jeternih encimov in še kup drugih bolezni, zato jih jaz osebno ne bi uporabljal ker se z gibanjem da rešit.

Pri panični motnji pa antidepresivi ublažijo omenjen napad, ampak ne odstranijo pa vzroka če vzorak ne odstraniš se še vedno ponovijo napadi po prenehanju jemanju, kar je tudi pri večina pacientih dokazano - torej all life na tabletah Smiley ....
Prijavljen
zelvica999
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 210

« Odgovori #17 dne:: sobota, 08. februar 2014 ura: 20:28 »

Saj to pa itak ze vemo, da nam ADji samo pomagajo doseci neko stabilno stanje, da lahko zacnemo resevati svoje probleme  Smiley Ucinek je dosezen sele z delom na sebi... Saj seda tudi brez zdravil, seveda, ampak ko clovek ni na dnu. Fora je samo v tem, da ko se pocutimo ok, itak ne naredimo nic.  Smiley sele ko je clovek na dnu, bo naredil vse, kar je v njegovi moci, da se bo pocutil bolje. Taki smo. Zato pa so nekateri all life na tabletih, kot ti pravis...
Prijavljen
Akira
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 180

« Odgovori #18 dne:: sobota, 08. februar 2014 ura: 21:58 »

Pri panični motnji pa antidepresivi ublažijo omenjen napad, ampak ne odstranijo pa vzroka če vzorak ne odstraniš se še vedno ponovijo napadi po prenehanju jemanju, kar je tudi pri večina pacientih dokazano - torej all life na tabletah.

Ravno zaradi tega AD-jev jaz ne bi jemala.  Sad

Klub napisanemu Nicole:

Očitno tisti ,ki nočejo poskusiti z AD-ji niso še dotaknili dna

nehvala Smo se verjemi, ampak delamo na sebi na drugačen način, AD-ji so v bistvu "bergla" , ki jo imaš ob sebi. Z drugačnim načinom razmišljanja in delom na sebi pa boš največ naredili kar lahko. To mi je tudi sam psihiater meni rekel.

Prihajam pa prav tako iz zdravstveno/medicinskih vod tako, da mi tudi področje farmakologije ni tuje.

Mislim, da se tudi brez kemije da...bomo videli skozi čas...pri meni že teče 7 leto, pa sem še vedno brez kemije.

Lep večer vsem pa brez zamere   pomezik
Prijavljen

The quality of your life is determined by quality of your thoughts.
nocni_lisjak
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 43

« Odgovori #19 dne:: nedelja, 09. februar 2014 ura: 02:20 »

pr men tece 5 leto in isto brez kemije Cheesy
Prijavljen

Ovir ni. Vidimo jih le takrat, kadar umaknemo pogled s cilja.
Strani: [1] 2   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar