FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
petek, 16. januar 2026 ura: 04:43

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Generalizirana anksiozna motnja?  (Prebrano 2866 krat)
Bilsom
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 5

« dne:: sobota, 04. januar 2014 ura: 11:25 »

Lepo pozdravljeni!

Tukaj sem popolnoma nov in se na Vas obračam z upanjem, da mi boste lahko svetovali in pa tudi pomagali pri meni nejasnih pojmovanjih, ker stvorstnimi težavami se še do zdaj nisem spopadal.

V meni se še od nekdaj kopiči (pretiran) strah pred izgubo najbližjih. Imam brata, ki se sicer vozi daleč v službo in kar pogostokrat se mi delajo scenariji, da se moj brat več nikoli ne bo vrnil iz te poti; ali pa, ob manjši bolezni (kot je naprimer vročina) moje matere, si že delam utvare, da boleha za pitajboga kakšno hudo bolezen ipd. Resda sem se pogosto boril s temi strahovi, ampak, to ni nič kaj vplivalo na moje fizično počutje... vse do meseca decembra in vse do danes. Dobivati sem začel glavobole, zelo neprijetne občutke v trebuhu, kar precejšno izgubo apetita, manjšo izgubo koncetracija (občasno se mi tudi naglo poveča pritisk) in pojavil se mi je neverjetni strah pred norostjo. Predvsem, da ne bom v svoji "norosti" naredil kakšnega neprimernega scenarija, da se ne bi slučajno v tej norosti znesel nad seboj, ali pa da, ne pa temu podobne neumnosti. Te pretirane skrbi se že vlečejo dober mesec dni in že resno vpliva na moje počutje.
In ker nisem kompetenten za postavljanje diagnoze me zanima, ali trpim za generalizirano anksiozno motnjo, kakšno je vaše mnenje? 
Bral sem, da bi mi pri teh "simptomih" pomagala najbolj psihoterapija. Pa me zanima kako sploh poteka psihoterapija? Kdo izvaja psihoterapijo (psiholog, psihijater ?) In kakšna je čakalna doba za samoplačnike?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore in vso srečo v letu 2014.
« Zadnje urejanje: sobota, 04. januar 2014 ura: 13:47 od Bilsom » Prijavljen
betula
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 615

« Odgovori #1 dne:: sobota, 04. januar 2014 ura: 13:25 »

Pozdravljen Bilsom,

glede na simptome, ki jih opisuješ, gre najverjetneje za anskioznost. Diagnozo pa ti bo postavil strokovnjak za to. Psihoterapijo izvaja psihoterapevt, psihiater predpisuje zdravila. Če si samoplačnik, prideš kar hitro na vrsto. Ker je psihotrapij več vrst, ti jaz lahko povem le, kako zgleda skupinska analiza, ki jo obiskujem tudi sama. Najprej imaš tri individualne ure pri psihoterapevtu, da vidi kaj te pravzaprav muči, te povpraša o otroštvu, odnosih, tvojem razmišljanju itn. Nato se vključiš v skupino (v moji skupini nas je 7 in psihoterapevt). Terapija poteka enkrat na teden 1 uro in pol. Pogovor je spontan, torej karkoli. Preko tega začneš spoznavat sebe, svoje vzorce, uvidiš iz kje izhajajo strahovi itn. Ti pa predlagam, da čimprej poiščeš pomoč. Svetujem ji tudi šport.
Če te še kaj zanima, vprašaj Smiley
Lp
Prijavljen
Bilsom
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: sobota, 04. januar 2014 ura: 16:11 »

^^

Zahvaljujem se na hitrem odgovoru. Prebral sem da je ankisiozna motnja relativno hitro ozdravljiva, pa me zanima kakšne so kaj vaše izkušnje s tem? Jaz osebno nisem nekakšen pristaš zdravljenja z tabletami, bolj si želim odpraviti svojo motnjo isključno samo s pogovorom (psihoterapijo). Zanima me tudi, ali drži, da imajo antidepresivi precejšne stranske učinke in, da če si pod vplivom antidepresivov je vožnja z avtomobilom odsvetovana (saj veste tisti trikotnik na škatlicah) ?

Sicer sem pa našel eno psihijatrinjo; kjer piše da izvaja med drugimi tudi psihoterapije, je to mogoče?  Undecided

Prijavljen
betula
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: sobota, 04. januar 2014 ura: 16:22 »

Smiley
Ja psihiater je lahko tudi psihoterapevt, torej je strokovnjak za pogovorno terapijo in hkrati tudi za predpisovanje zdravil. Zdravila se ponavadi predpišejo, ko posameznik ni več zmožen "normalno" funkcionirat  v vsakdanjem življenju. Tudi glede časa zdravljenja je odvisno od posameznika. Delovanje antidepresivov je tudi odvisno od posameznika. Medtem ko bo nekdo imel hude stranske učinke (načeloma na začetku, ko je faza uvajanja oz. da se telo prilagodi kemiji), bo nekdo drug brez. Enim se celo poslabša stanje, preden pride do učinka.
Ni nujno, da je vožnja odsvetovana. Najverjetnje na začetku, ko še ne vemo kakšen vpliv ima zdravilo. Za trikotnik nevem točno al je popolnoma odsvetovana vožnja. To bo verjetno vedel kdo drug na forumu.
 Smiley
Prijavljen
betula
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: sobota, 04. januar 2014 ura: 16:56 »

Meni je ta stran ql, ful fajn razloži ene stvari:

http://www.calmclinic.com/anxiety/specific-thoughts-fears

Če si že slišal za LInden metodo: http://www.lindenmethod.com/ (men je blo kul že prebrat tole knjigo, vendar se nisem lotila tako kot je v navodilih). Če bi želel to prebrat, ti lahko pošljem v elektronski obliki.

Prijavljen
Bilsom
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: nedelja, 05. januar 2014 ura: 17:27 »

Prosim, če mi lahko pošlješ v elektronski obliki. Lp.
Prijavljen
betula
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: nedelja, 05. januar 2014 ura: 18:06 »

Pošl mi mail na zasebno sporočilo, ker je večji file Smiley
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar