FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
ponedeljek, 24. avgust 2026 ura: 06:51

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Ponovitve depresije ob prenehanju z zdravili  (Prebrano 3894 krat)
j
gost
« dne:: nedelja, 23. junij 2013 ura: 12:09 »

Lep pozdrav, po več letih opazovanja teh forumov, se tudi sam pridružujem.

No morda že izlitje zgodovine nekomu ki razume nekaj pomeni ... predvsem pa se gre tule za iskanje izkušenj mnenj glede ponovitev depresije.

Povzemam svojo zgodbo, na koncu pa jo strnem v trenutno stanje in dilemo.

Z depresijo se ukvarjam že kake 4 leta - prvič se mi je pojavile nekje na sredini svojih 20ih let, ni pa se najavila samostojno - sprožena je bila z anksioznostjo, ki je bila posledica nesreče.
Anksioznost me je takrat podrla - nisem si upal na sprehod, iz hiše, kaj šele kam dalj - predvsem zato ker ima panični napad podobne simptome kot infarkt, za posledice nesreče pa sem si predstavljal kako tako možnost. Živo se spomnim trenutka ko sem bil že malenkostno bolje, se vsedel za volan in ko sem se peljal mimo policijske patrulje dobil občutek da sigurno vozim kot popolnoma pijana oseba. Dobil sem gromozanski napad, ki je trajal 45 minut in sem ga skušal uravnati s sprehajanjem po parkirišču (skoraj sem padel skupaj, a to sem nikdar ni zares zgodilo) - ni se končal, dokler me ni nekdo zapeljal domov in sem se tam lahko ulegel in sprostil ... tega ne bom nikoli pozabil.
No v tem času se je dogajalo še marsikaj drugega - življenje se mi je takrat podrlo na vseh področjih - eno za drugim, končalo pa se je še z razdrtjem dolgotrajne zveze, seveda ...

No to le za opis kako hudo je bilo.

Ko pa so s časom prijela zdravila - Paroxat - se je svet obrnil na bolje. V bistvu se je vse tako izbistrilo, da sem šele v tem trenutku opazil kako dolgo sem imel težave - opazil sem da me je vse skupaj dajalo tam že iz sredine najstniških let in da je bila nesreča le sprožilo, ki je s svojo posledično anksioznostjo le privlekla na plan mojo depresijo, jo izkristalizirala.
Lažje sem začel fukcionirati, postal veliko bolj odprt, prijazen, pomirjen.

Po določenem času jemanja zdravil, ko je bilo vse ok, oz. več kot ok na katerega sem bil navajen iz prejšnjih obdobij, pa mi je osebna psihiatrinja svetovala, da lahko počasi preneham z jemanjem zdravil.

To sva počasi naredila, vse je bilo nekaj časa ok, a poglej, poglej, čez kak mesec - pok, depresija, s pripeto anksioznostjo, a manj močno - tokrat sem ob trudu lahko funkcioniral, a težko.

Zgodba se tu še enkrat ponovi - zdravila, vse odlično, tokrat daljše jemanje zdravil in po prenehanju spet padec.

In ponovno na zdravila (tokrat že tretjič) a tokrat pripeto še z nekaj svetovanji psihoterapevta, ki so mi razjasnila nekatere težave, obenem pa sem dobil tudi širšo in globjo sliko človeškega vedenja, osebnih odnosov.
Napredoval sem odlično, stvari so se uredile, tudi ob stiskah v zasebnem življenju in kruti realnosti današnjega časa za na "mlade" sem normalno funkcioniral, sekiral sem se le glede stvari ki so si to res zaslužile in tako dalje - deloval sem res super Smiley
No to je trajalo približno dve leti in ko je bilo že toliko časa super, vse ok sva se s psihiatrinjo odločila da počasi ampak res počasi manjšava odmerke ... dokler ne pridem do tega da neham, kar je trajal kake 3-4 mesece.
Pred kakim mesecem in pol sem zdravila nehal jemati in vse je bilo super, bilo je najbolje od vseh prenehanj do sedaj, a s časom se je spet začela pojavljati zaskrbljenost, razdražljivost, pred kakimi desetimi dnevi pa tudi slabost - tista prisiljena, ko v bistvu ne gre za to da bi bruhal, le želodec ti zvija in te sili na tisto posiljeno kašljanje. Včeraj se mi je prvič zgodilo da sem se med spanjem zbudil, danes pa sem se zbujal zadnji dve uri na vsake 10-15 minut. Imam težke oči, hrbet, manjka mi zanimanja, a je daleč od tega kar sem preživljal pred leti.

Torej, pri meni je vsaka epizoda milejša, anksioznost se je umirila, a depresija ostaja - čeprav veliko bolj mila.

Ko potegnem črto vidim, da se vsi simptomi spet počasi a vztrajno nabirajo in vidim da peljejo nekam kjer nočem biti - manjka mi veselja, čeprav družba to odpravi, problem je predvsem ko sem sam in zjutraj pa čez dan. Moram priznati tudi osamljenost, saj se od tistega zgoraj omenjenega lomljenja srca tudi nisem spuščal v nobeno zvezo.

Torej očitno bom moral spet poseči po mojem dragem Paroxatu, čeprav si tega ne želim - želim si zaživeti normalno, brez pomoči tablet a očitno temu ni tako. Zgleda da je pri meni to neka konstantno prisotna zadeva, ki jo zdravila povsem izničijo ...

Tole sem začel tipkati z namenom postavitve vprašanja če naj zdravilo spet začnem jemati, a vidim da mi je pisanje vse skupaj toliko razjasnilo, da sem skoraj prepričan, da bi bilo najbolje da vzamem tableto in se naročim za obisk pri psihiatrinji Smiley

Hvala vam vsem ki boste kaj pripisali!
Prijavljen
zverca87
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 170

« Odgovori #1 dne:: nedelja, 23. junij 2013 ura: 13:05 »

Dragi j, dobrodošel med nami. Lepo da si se odločil pisati.
Moja depresija se je prvič začela pri dobrih 13-ih letih. Začela sem z antidepresivi in bilo je bolje. AD sem jemala približno leto dni, nato pa opustila. In depresija se je (ne morem točno reči kdaj) ponovila. In znova sem pristala na AD. Tako se je ponavljalo do pred dobrimi 4 leti. In takrat sem začela spet jemati AD in se odločila, da jih ne bom več prenehala jemati. Zdaj jih jemljem 4 leta, depresija pa se ni več ponovila. Dr. sem povedala, da nočem živeti brez AD, ker le z njimi nimam več depresij (ne rečem da ni obdobij, ko sem slabše, ampak glede na preteklost, so ta slabša obdobja mila).
Odločila sem se, da bom še naprej živela z AD. In priporočam tudi tebi tako.
Povej mi, si kdaj razmišljal tudi o samomoru? Jaz sem se ful krat hotela ubiti (rezanje žil, tablete), ampak zdaj ko 4 leta jemljem AD, imam mir. Hvaležna sem za AD.
Prijavljen
j
gost
« Odgovori #2 dne:: nedelja, 23. junij 2013 ura: 13:19 »

Živjo, hvala ti za odgovor Smiley

Hja, po tem kar sem zapisal, sem se sprehodil do škatlice na kateri piše Paroxat in spet vzel tablet.

O samomoru nisem razmišljal, so pa prihajale take misli a so bile strukturirane bolj na način: Kaj pa če pridem tako daleč - v bistvu me je bilo strah da bi take misli imel in to močno strah ...

Sem namreč kar analitičen človek in si znam razložiti kaj nima smisla iz zakaj, ampak včasih pa ti ta turobnost in zamegljenost - tema - čisto zakrije logiko in brezskrbnost.

Ampak ok, očitno tako je, kar me moti glede zdravil je to da ne morem u miru s prijatli spiti pira in pa da sem se ravno spravil shujšat in lejga zlomka vemo kako je z antidepresivi Smiley Ampak konec koncev - dobro počutje je več vredno ko en pir!

Hvala Zverca, lepo je da obstaja okolje ljudi, ki so se soočali ali se soočajo s podobnimi problemi ... in s katerimi se lahko pogovoriš - depresijo (po lastnih izkušnjah) razume le tisti, ki jo je doživel ... preden me je srečala sem bil prepričan, da je to le šibkost, a je daleč od tega!

In ko te zadeva prime rabiš nekoga ki ima nezamegljen razum, da ti pomaga pri kaki odločitvi ...
Prijavljen
zverca87
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: nedelja, 23. junij 2013 ura: 16:01 »

Res je, kdor ni izkusil depresije, pojma nima kaj je to in kako nam je. Se celo najdejo ljudje, ki nam ne verjamejo in celo mislijo da si vse skupaj domišljamo.
Ti kar lepo redno jemlji Paroxat. A ga jemlješ zjutraj ali zvečer? Jemlje pa tudi moja teta Paroxat. Jaz jemljem Cymbalto.
Imaš mogoče tudi kdaj težave z utrujenostjo?
Prijavljen
j
gost
« Odgovori #4 dne:: nedelja, 23. junij 2013 ura: 16:20 »

Ko sem jemal večje doze je bilo to zjutraj in popoldne, a to je bilo ko sem bil res pri tleh, da me je pobralo, potem pa sem prešel na le zjutraj, kjer sem dolgo ostal.

Tako da bo kar zjutraj z uvajanjem najprej kake pet dni (manjša doza) ... nisem na podnu, le čutim da je možnost da tja pridem če ne ukrepam, zato ukrepal pač sem Smiley

Utrujenost, hja pride in to je takrat ko se slabo spi ... ko ti možgani premlevajo namesto da bi počivali - danes je bilo nekaj tega, ampak v kombinaciji z včerajšnjim dnevom ko sem neke stvari urejal na vikendu - tako da je bila utrujenost obojestranska.

Prijavljen
zverca87
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: nedelja, 23. junij 2013 ura: 18:48 »

Sprašujem o utrujenosti, ker eni AD povzročajo utrujenost, pomanjkanje energije. Prav zaradi tega sem mesec dni nazaj prešla iz Zolofta na Cymbalto. Cymbalta vsebuje noradrenalin, kar pomeni da daje energijo. Jaz sem bila popolnoma na koncu z energijo, komaj sem posesala ali dala cunje prat. Tako mi zdaj Cymbalta delno pomaga.
Prijavljen
j
gost
« Odgovori #6 dne:: nedelja, 23. junij 2013 ura: 18:54 »

Noup, Paroxat ni nikdar povzročal utrujenosti, vsaj pri meni ne ...
Prijavljen
zverca87
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: nedelja, 23. junij 2013 ura: 21:09 »

Paroxat je torej ok. Če pa se boš nekega dne začel počutiti utrujenega, takrat AD Cymbalta zelo pomaga. Vsebuje noradrenalin (tako imaš vsaj malo energije).
Kako bi na primer opisal svoj zadnji dan? Si bil vesel, srečen, te je dajala depresija, si jokal...?
Prijavljen
zverca87
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: nedelja, 23. junij 2013 ura: 21:14 »

Pravzaprav obstajajo AD, ki le prvih nekaj dni dajo občutek zaspanosti, potem zaspanost mine.
Prijavljen
j
gost
« Odgovori #9 dne:: nedelja, 23. junij 2013 ura: 21:38 »

Danes? Hm ...

Ne srečen / ne povsem depresiven  - bolj kot ne otožen

Jok ne, čeprav sem zapazil zadnji teden, dva, da mi ob kakšni situaciji ki je malo bolj čustveno žalostna, kar od nekje prihromi ta občutek ... ko se ti zatrese glas in se bliža jok, a se ustavi.

Malo na širše:
Kot sem že omenil sem se zadnji dve uri spanca zbujal vsakih 10, 15 minut, v povezavi z nekakšnimi sanjami, ki so se vrtele okoli ure ko sem si zadal da vstanem (bolj natančno ne poznam vsebine), vstal sem normalno, brez da bi se pri tem trudil, brez apetita, s težkimi rameni, očmi, otožen.
Potem pa sem se, kot sem si že včeraj rekel, spravil k brskanju po netu, glede odločitve če naj spet začnem jesti Paroxat ... po kaki uri branja sem se odločil da zapišem to na ta forum in kot sem že omenil sem tekom pisanja ugotovil da je to pravilna odločitev.
Po tem ... ni bilo danes nekaj veselja, tudi ko sta prišli na obisk nečakinji (ki mi zelo veliko pomenita in ju imam zelo rad) nisem bil ravno infuziastičen - vesel da ju vidim a ne pripravljen za neko pretirano igro (čeprav v tem drugače prav uživam). Skočil sem še na eno kavo s kolegom, ki mojo situacijo pozna in se glede tega malo z njim pogovoril in nabral malo sonca (kolikor ga je bilo danes za najti).

Za misliti mi je dal predvsem včerajšnji dan, ko so me situacije ki me drugače razveselijo, kar v veliki meri pustile povsem hladnega.
Prijavljen
Lira
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 415

« Odgovori #10 dne:: nedelja, 23. junij 2013 ura: 23:31 »

Živjo j  Smiley

Kolikor je meni znano, se pri ponavljajoči depresiji kljub hitremu izboljšanju priporoča daljše jemanje antidepresivov: to je vsaj 1-2 leti, nekateri pa jih morajo jemati kar stalno. No, imamo pa vsaj to srečo, da pri nas AD-ji tako dobro delujejo ...  Smiley

Jaz AD-je tokrat jemljem drugič v življenju. Zdaj je 5 mesecev, kar sem začela. Čeprav so vsi simptomi depresije izginili, zaenkrat še ne razmišljam o ukinitvi. Kakšnih motečih stranskih učinkov nimam, zato me ne bi kaj posebej motilo, če bi morala s tem zdravljenjem nadaljevati več let. Kar se mene tiče, glede tega ni dileme, sploh. To je, kot bi se odločala med životarjenjem in življenjem. Jaz življenje naravnost obožujem in sem hvaležna, da ga s pomočjo AD-ja lahko spet uživam. Tudi če bi imela kakšno drugo kronično bolezen, npr. sladkorno, se gotovo ne bi otepala vsakodnevne doze insulina.

Prvič pa sem začela jemati AD (Prozac) ob zelo hudi epizodi depresije kakšnih 13 let nazaj. Jemala sem ga eno leto, kljub temu, da se je stanje dramatično izboljšalo že po parih mesecih. Ob prenehanju jemanja nisem imela nobenih težav in vsaj še naslednjih 5 let je bilo moje počutje odlično in zelo stabilno. To mi je omogočalo, da sem bila v tem času vsestransko zelo aktivna, kar je po svoje tudi odločilno prispevalo k mojemu zadovoljstvu in kvaliteti življenja nasploh. Mislim, da je bilo to najlepše obdobje v mojem življenju.

Žal pa so se zatem začele kar vrstiti razne neprijetnosti, zelo konkretne skrbi in udarci: dve smrti v najožjem družinskem krogu, težka bolezen otroka, pa še sama sem hudo zbolela in po operaciji in zdravljenju zelo dolgo nisem zmogla nobene fizične aktivnosti in tudi v službo nisem mogla še celo leto, mučila me je trdovratna nespečnost ... Skratka, vse skupaj me je popolnoma izčrpalo in izmozgalo. Vsega je bilo preveč. Čedalje bolj sem se tudi izolirala. Zadnja 2-3 leta se je moje počutje samo še slabšalo in se ob koncu lanskega leta poglobilo v tako brezno depresije, da nisem mogla praktično nič več in bi najraje kar umrla. Takrat se mi je končno posvetilo, da nujno rabim pomoč.

Zdaj sem pa spet prav super. Ko se ozrem nazaj, preprosto ne razumem, zakaj sem tako dolgo odlašala z obiskom pri psihiatru. Očitno mi je depresija tako zameglila razum ... Očitno nisem med tistimi srečneži, ki so zboleli le enkrat in nikoli več ... Zdaj vem, da je ta predispozicija v meni in da bom morala paziti nase in ostati "na preži" vse življenje.

J, če imaš možnost, preberi knjigo 'Undoing Depression: What Therapy Doesn't Teach You and Medication Can't Give You' psihoterapevta Richarda O'Connorja, ki je ponavljajočo depresijo izkusil na lastni koži; poleg tega, da je samomor naredila njegova mama ...
Meni se zdi to super knjiga, ki daje poseben poudarek vprašanju, kako preprečiti ponovitve depresije. (Čeprav, včasih se jih kljub vsemu trudu preprosto ne da.) Svetuje pa, da ko ti je že malo bolje, uporabiš vsa možna antidepresivna sredstva: od redne rekreacije, hobijev, negovanja pristnih človeških stikov itd. do čuječnosti (mindfulness meditacije) ...

Drži se, vse dobro ti želim.  Smiley
Prijavljen
j
gost
« Odgovori #11 dne:: ponedeljek, 24. junij 2013 ura: 08:33 »

Hvala Lira

Hm, ja, vem da si zatiskamo oči ko nas tlači, ali pa se nam mora to dostikrad zgoditi da znamo opaziti simptome. Kot sem rekel tokrat ukrepam prej, kot da trmasto vztrajam in se potem toliko težje poberem.

Glede knjige bom pa tudi pogledal, hvala!
Prijavljen
zverca87
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #12 dne:: ponedeljek, 24. junij 2013 ura: 12:12 »

j, kot sem ti že napisala, ti kar lepo in redno jemlji AD. Tudi ko se ti bo zdelo, da si bolje, ko se boš počutil bolje, jih jemlji naprej. Nekateri pač doživljamo depresijo skozi vse življenje in najbolje je da AD jemljemo vse življenje. Kot sem že omenila, AD redno jemljem dobra 4 leta in sem kul. Imam obdobja, ko sem slabše ampak se ta obdobja ne morejo primerjati s tistimi, ki sem jih doživljala brez AD.

To da jočeš brez razloga, to je običajno za depresijo - vsaj pri meni je bilo tako.
Spomnim se obdobja, ko sem zjutraj vstala, sedla k oknu in jokala, jokala, jokala. In mislim da pojma nisem imela zakaj jočem. To se je dogajalo, ko sem imela 16 let.

Torej, kako se počutiš pa danes? Si vsaj malo olajšan, ker si se zaupal nam tu na forumu?
Odkar sodelujem jaz tu na tem forumu, mi je lažje. Povem kaj me muči in v veliko zadovoljstvo mi je da skušam pomagati tudi ostalim članom.
Prijavljen
j
gost
« Odgovori #13 dne:: ponedeljek, 24. junij 2013 ura: 15:38 »

Ja pritisk se mi je odvalil že ko sem se včeraj odločil kaj naredit in seveda, ko zapišeš nekam, kjer kdo razume. Saj ni neke pretirane groze, kot pa sem rekel - v tisto smer je šlo

B ok, sam kot vemo - rabi nekaj časa da prime Smiley

Komu pomagat, to seveda, u bistvu se kar počutiš odgovornega, če opaziš da koga kaj podobnega muči (ker še preveč dobro veš kako ji/mu je) - v realnosti (ne na forumih) sem se že dvakrat znašel v takšni situaciji ko je nekdo potreboval pomoč in sem priskočil ...

Hvala!
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar