Tynka
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 6
|
 |
« dne:: sreda, 27. marec 2013 ura: 12:12 » |
|
Spoštoani! Sem Tina in imam generalizirano anksiozno motnjo z znaki depresije. Imam pa eno vprašanje. Jem tablete Paroxat, in sem nenačrtovano zanosila. Vendar, ker hočeva s partnerjem otroka obdržati sem tablete opustila, vendar žal sem imela nato močne vrtoglavice in slabosti. Psihiater mi je rekel da če je res hudo naj vzamem polovičko tablete, drugače pa ne. Kaj pa vi menite??? Naj jemljem tablete ali ne???
Hvala za odgovor,
lep pozdrav Tina
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 7.893
Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.
|
 |
« Odgovori #1 dne:: sreda, 27. marec 2013 ura: 12:24 » |
|
Tynka ali si Paroxat opustila čez noč ali postopoma? Nenadna ukinitev zdravila namreč prinese "odtegnitvene simptome", ki pa v nekem času izzvenijo in niso znak, da ti brez zdravila ne moreš biti. So le reakcija telesa na nenadno ukinitev zdravila. Praviloma se namreč antidepresive opušča postopoma. Poiskusi te odtegnitvene občutke prebroditi z rednim sproščanjem, počitkom, več časa zase itd ... Slabost pa je lahko tudi (neprijeten) stranski učinek nosečnosti. Sploh v prvih 3 mesecih. Vse dobro ti želim 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
|
|
|
|
Slavka
|
 |
« Odgovori #2 dne:: sreda, 27. marec 2013 ura: 12:24 » |
|
Tina  , o doziranju oz. jemanju ADjev se je najbolje posvetovati z zdravnikom/psihiatrom oz. ginekologom. Vsekakor so te vrtoglavice, ki jih sedaj doživljaš, lahko tudi posledica nenadnega prenehanja jemanja Paroxata, slabost pa je lahko posledica nosečnosti. Predvsem v prvem tromesečju nosečnosti je lahko naše počutje precej "na psu", saj se dogajajo velike hormonske spremembe v našem telesu. Želim ti veliko dobrega počutja in srečno nosečnost... 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
"Per aspera ad astra"
|
|
|
Tynka
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #3 dne:: sreda, 27. marec 2013 ura: 15:08 » |
|
Ravno sem začela zmanjševati dozo...in sem bila ravno dva tedna na eni tableti ko sem zvedela, da sem noseča. Tudi ko sem opustila prvo tableto (iz 40 na 20 mg) so bile rahle vrtoglavice. In ko sem pa zvedela za nosečnost, sem pa vse opustila...nato pa sta se pričeli močna vrtoglavica in slabost. In vem skoraj da ni od nosečnosti, kajti če vzamem pol tablete mi je boljše. Vem pa, da je treba tablete postopoma ukinjat, saj sem jih že šest let nazaj, vendar se mi je po prvem porodu bolezen ponovila. Kot pa sem že omenila, sem se posvetovala s psihiatrom, ki pa je dejal, da če se res ne počutim vredu, naj raje vzamem 10 mg,..., vendar je mene vseeno strah.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
LostOneFuture
|
 |
« Odgovori #4 dne:: sreda, 27. marec 2013 ura: 15:24 » |
|
tynka, js ti lahko povem mojo izkušnjo. js sem AD v nosečnosti ukinila, sicer sem pol imela simptome, stanje se mi je pol poslabšalo, a sem z psihoterapijami in podporo premagala. moj psihiater je reku da do 6meseca 'ne' smem jemat, kaj drugi rečejo nevem, pri meni je bilo tako, kasneje le kadar res res res ne gre brez, sicer raje ne mi je rekel psihiater, da vplivi AD na plod niso dovolj raziskani, ni nujno da bo kej narobe z otrokom, ampak se ne ve točno, zato sem po posvetu z psihiatrom ukinila ad v celoti tekom nosečnosti. in sem se po 2mesecih, v 4mesecu nosečnosti vrnila da se ful slabo počutim, pa mi je rekel da naj zdržim ali pa me bo dal magar v bolnico hospitalizirat če bom mislila da ne morem več, da mi ADje pred 6mesecem ne dovoli, da naj zdržim, pol pa se je v 1mesecu in pol popravilo in sem zdržala brez do konca.
a si že vprašala psihiatra za mnenje kaj narediti? kako je bilo z AD pri prvi nosečnosti?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Tynka
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #5 dne:: sreda, 27. marec 2013 ura: 15:32 » |
|
Pri prvi nosečnosti jih nisem jemala, sem bila že 2 leti brez njim pred nosečnostjo. Psihiater mi je rekel, da bi bilo vredu da sem brez njih vsaj prvo trimesečje. Ampak da če je tako hudo, pa naj rajši vzamem pol tabletke, saj če se ti baje slabo počutiš spet ni vredu za plod. Prebrala sem ogromno forumov, vsega i svašta, vsak govori drugače...ena ženska je pisala, da jih je normalno jedla in da ni bilo nič narobe, celo enake tablete kot jih imam jaz...tud vsak psihiater drugače razmišlja...tak da na koncu tavaš v temi...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
LostOneFuture
|
 |
« Odgovori #6 dne:: sreda, 27. marec 2013 ura: 15:48 » |
|
res je, jaz sama se zelo bojim vpliva tablet, če ti nimaš s tem strahom tolk težav in ti daje materinski čut navodilo da je boljše da ko je nujno vzameš, jo raje vzami, js nisem upala, ker me je psihiater ful prestrašil da tvegam da bo moj otrok ko odraste imel težave s tesnobo, depresijo in prenajedanjem, kar me je tako pretreslo, da sem od nekje zbrala moči in se nekak pobrala, ni pa spet dobro da si toliko v stresu, js sem ful bila in tudi mislim da to ni bilo dobro za otroka. pol pa vedeti s čim boš naredu sebi in otroku boljše tako da delaj po občutku, sicer pa z minimalnimi količinami ne moreš tolk vplivat kot če si na polni veliki dozi, a ne?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Tynka
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #7 dne:: sreda, 27. marec 2013 ura: 16:12 » |
|
Tudi jaz imam strah....ampak z takšnim slabim počutjem pa tud ne moreš živet devet mesecev. No, ne vem res kaj je ok. Malo sem se tudi s prijatelji pogovarjala in so mi večinoma rekli, da naj to malo dozico rajši vzamem. Da garancije nikoli ni...
Drugače pa hvala za pomoč in mišljenja.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Lira
|
 |
« Odgovori #8 dne:: sreda, 27. marec 2013 ura: 16:46 » |
|
Psihiater mi je rekel da če je res hudo naj vzamem polovičko tablete, drugače pa ne. Kaj pa vi menite??? Naj jemljem tablete ali ne??? Jaz menim, da v prvih 12 tednih nosečnosti raje ne, če se da potrpet. Magari če ostaneš v postelji, dokler vrtoglavica ne mine. Če ne, pa je 10 mg tako majhna doza, da res ni treba pretirano skrbeti glede tega. Tudi pri maksimalnih dozah so možnosti, da bo z otrokom kaj narobe, še vseeno zelo majhne. V drugi polovici nosečnosti pa Paroxat menda ni več tako problematičen, tudi če ga boš morala jemati še naprej. Če mama po porodu (ali že prej) ponovno zboli, lahko to za otroka predstavlja bistveno večjo težavo kot samo zdravilo. Zato na vsak način ostani na zvezi s svojim psihiatrom in upoštevaj vse njegove nasvete. Pazi nase, drži se in vse dobro za naprej. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Tynka
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #9 dne:: sreda, 27. marec 2013 ura: 18:00 » |
|
Lira...se čisto strinjam s teboj. Hvala za mnenje in nasvet.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Maycha
|
 |
« Odgovori #10 dne:: petek, 29. marec 2013 ura: 11:31 » |
|
Pozdrav, Tynka, pomisleki v zvezi z nosečnostjo in sočasnim jemanjem ad Paroxata zadevajo tudi mene. Čeprav bo to zame aktualen problem morda šele čez nekaj let.  Vendarle pa se že zdaj sprašujem, kako bo s tem. Sama prav tako konzumiran Paroxat (polovičko tablete, torej 10 mg). Psihiatrinja mi je rekla, da ni problem, tudi če zanosim s to dozo, ampak načeloma bi mi takrat raje zamenjala omenjeni ad za ad Zoloft, ki je v nosečnosti še najblj varen od vseh ad-jev. Lahko to predlagaš svojemu psihiatru. Sicer sem tudi jaz že slišala mnenja mamic, ki so med nosečnostjo normalno jedle Paroxat in je z otrokom vse v redu. Vseeno pa še ni dovolj raziskav o vseh morebitnih vplivih Paroxata na plod, zato se ga vsaj v prvih treh mesecih nosečnosti odsvetuje uživati. Po treh mesecih nosečnosti pa ga baje lahko spet pričneš jesti, v kolikor je pač potrebno. Vem, kako je, ko prenehaš z jemanjem ad, občutki so res zelooo neprijetni in jaz osebno sem bila takrat samo za v posteljo.  Svetujem ti, da čimveč počivaš in še morda zdržiš kakšen teden brez zdravila. Če bo res pretežko pa se dogovori s psihiatrom, da ti predpiše raje ad Zoloft. To je moje mnenje. Želim ti, da bi nosečnost minila brez večjih težav, sicer pa svoje misli usmeri na tisto neizmerno srečo, ki jo boš občutila, ko bo tvoj novorojenček pridihal na svet.  Objem in drži se. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Tynka
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #11 dne:: torek, 02. april 2013 ura: 08:55 » |
|
Draga Maycha, Najprej najlepša hvala za izrečene pozitivne besede.  Moj psihiater je rekel, da je včasih predpisoval Zoloft, potem pa je prišel do nekih študij, in naj bi ta ad negativno vplival na plod in je prenehal predpisovati Zoloft. Tak da spet tavamo v temi.  Sem pa prebrala da Paroxat naj ne bi šel skozi posteljico od dojenčka...in da ni takšnega problema...čeprav je mene vseeno strah....tak da res tavam v temi.......aaaaaaaaa
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Kristy
|
 |
« Odgovori #12 dne:: torek, 02. april 2013 ura: 09:29 » |
|
Maycha,  ... lepo, si ena redkih, kot vidim, ki odgovorno razmišlja ... BRAVO !
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Life is like a box of chocolates...you never know what you're gonna get !
|
|
|
jelencek
Novinec / novinka
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 5
|
 |
« Odgovori #13 dne:: petek, 27. december 2013 ura: 23:57 » |
|
Zdravo
Kako se je pol izšlo -si zdržala brez zdravil, ali si jih jemala?
Lp
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
kar nas ne ubije, nas naredi mocnejse ...
|
|
|
|
Maycha
|
 |
« Odgovori #14 dne:: sobota, 28. december 2013 ura: 14:39 » |
|
Pozdrav vsem, ne vem, kam se je skrila ta tema, da vse do danes sploh nisem opazila odgovorov na moj zapis.  Kristy, hvala za pohvalo, si me res zelo lepo presenetila s tako lepim komplimentom.  Tynka, ja, pomisleki so vedno. Meni je psihiatrinja enkrat čisto tako med vrsticami rekla:"Ne sekirajte se, boma menjali Paroxat za Zoloft, ki nima vplivov v nosečnosti ... pa saj tudi s Paroxatom lahko zanosite." Ne vem, morda zato, ker res ne jem velike doze. Ampak vseeno, naredila bom vse, da bi vsaj prve tri mesece zdržala brez zdravil. Upam, da si ti že prešla te dileme in da je nosečnost potekala mirno in v prijetnem pričakovanju.  Vse dobro. Maycha
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|