FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
sreda, 29. april 2026 ura: 08:01

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Ponovna terapija ?  (Prebrano 6508 krat)
ijan
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 16

« dne:: sreda, 12. september 2012 ura: 14:49 »

Pozdravljeni sotrpini in sotrpinke,
nism ravno nov na tem forumu, res pa je, da sem bolj pasiven član tega foruma.

V glavnem rad bi malce opisal svojo izkušnjo in dobil čimveč nasvetov in vaših izkušenj glede uporabe AD-jev in premagovanje anksioznosti.

Pred malo več kot enim letom sem se zaradi paničnega napada in posledične hude anksioznosti odločil za zdravljenje z AD-ji. Zdravnica mi je postavila diagnozo anksiozna motnja in predpisala Cipramil. Prvi teden polovičko nato pa celo tableto. Moram reči, da je bil prvi teden peklenski (anksioznost in panika sta se zelo ojačali). Nisem mogel jest, spat, delat ... bil sem res na podnu. Nato pa v drugem tednu jemanja (prehod na celo tabletko) postopno izboljšanje. Moram reči, da se mi je počutje v približno enem mesecu skoraj  100% izboljšalo. In zopet sem začel zajemati življenje s polno žlico  sesmejem. Seveda so bili tu pa tam kašni trenutki, ko ni bilo vse OK, vendar to ni niti omembe vredno.

V začetku Julija sem končal terapijo s Cipramilom. No tu se pa začne moja nova težava. Pred kakšnim tednom, sepravi približno 3 mesece po končani terapiji, so se simptomi začeli počasi vračati. Trenutno se mi zdi da sem nekje na istem kot sem bil pred terapijo. Mene načeloma fiziološki simptomi (tresenje, razbijanje srca...) niti ne motijo. Glavno oviro mi predstavlja ta neutemeljen STRAH, ki zelo (negativno) vpliva na mojo koncetracijo pri delu in mi uničuje kvaliteto življenja.

Danes sem bil pri svoji osebni zdravnici, ki mi je predpisala novo terapijo s Cipramilom. Zdaj sem pa malce v dilemi. Cipramil  mi je enkrat že pomagal iz najhujšega in vem da mi bo, verjetno, še enkrat, ampak me je zelo zelo strah začetnih stranskih učinkov.

Na tem mestu naj še omenim, da v partnerkem odnosu nimam nikakršnih problemov. Moja boljša polovica mi vedno stoji ob strani in je zelo razumevajoča (sva v veselem pričakovanju). V službi (po poklicu sem uni.dipl. ing. računalništva in informatike) sem zelo uspešen. S sodelavci imam zelo dober odnos, tako da moram reči, da v službi nisem izpostavljen stresu.

Zato nemorem nikakor razumeti zakaj se mi to dogaja Huh??

Kakršnikoli nasveti, vaše izkušnje itd. so zelo zelo dobrodošli.
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 7.885

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #1 dne:: sreda, 12. september 2012 ura: 15:56 »

Začetnim stranskim učinkom se lahko v veliki meri izogneš če
uvajaš antidepresiv bolj postopoma.
Naprimer 1/8 tablete za začetek in tedensko višaš po četrt ...

Zdravila niso čudežna tabletka. Popravijo kemično neravnovesje v možganih,
ne odstranijo pa vzrokov ki te pripeljejo do anksioznosti. Zelo učinkovita je zato kombinacija medikamentoznega zdravljenja in psihoterapije.

Prirporočam ti da si poiščeš psihoterapijo (zdravljenje skozi pogovore, raziskovanje sebe)
Včasih tudi v navidezno pefekt lajfu ni vse tko perfekt kot mislimo.
So strahovi znotraj nas, so stiske, so globoki privzgojeni vzorci razmišljanja,
lahko se v telesu prebujajo stare travmatske izkušnje ki so ostale nepredelane.
Včasih nas iz ravnovesja vrže tudi pozitiven stres ... poroka, pričakovanje otroka ...
odgovoren položaj v službi  itd ...

Ena od pomembnih zadev pri spopadanju z anksioznostjo je tudi redno sproščanje.

rozicodam
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.216

« Odgovori #2 dne:: sreda, 12. september 2012 ura: 18:10 »

Ja vem kako ti je. Tudi sama sem bila v takšni situaciji. Moji nasveti glede začetka jemanja so telovadba, telovadba in telovadba. Pa CD s sproščanjem. Pa dolg tuš par krat na dan. Tako boš imel najmanj stranskih učinkov. Pri meni je delovalo. Telo je bilo izmučeno, da nisem vedela ali imam musklfiber ali so stranski učinki AD-ja.  sesmejem
Potem pa, tako kot pravi Aslan. Poskusi odkriti kaj je tisto kar pri tebi sproži strah ali druga močna čustva. Ta so lahko tudi pozitivna. Tudi preveč sreče spodnese tla pod nogami. Predvsem pa pomisli, da ti je že en krat uspelo in ti bo tudi sedaj. oki
« Zadnje urejanje: sreda, 12. september 2012 ura: 21:06 od alexx » Prijavljen

alexx Afro 
ijan
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: sreda, 12. september 2012 ura: 20:53 »

Aslan, alexx hvala za odgovor in nasvet.

Citiraj
Naprimer 1/8 tablete za začetek in tedensko višaš po četrt ...
Tudi sam sem razmišljal v tej smeri. Polovička je zame definitivno preveč za začetek. Kar se pa psihoterapije tiče se pa tudi zavedam, da bom moral nekaj v tej smeri storiti.

Moram pa povedati, da sem ta trenutek čisto OK. Ne razumem, da sem bil pred cca. 8 urami čisto na tleh v popolnem obupu. Pri tej svoji anksioznosti opažam, da se tekom dneva počasi stopnjuje, nato doseže svoj maksimum, nekaj časa vztraja, nato pa zelo hitro skoraj popolnoma izgine. Sicer ponavadi glih malo ostane, kar me niti ne moti (izgleda, da se mi je prag bolečine glede tega malce dvignil), je pa to problem, ker vsi vemo, da iz malega zraste veliko. Kar hočem povedati je to da, sem lahko cel dan čist OK, tako kot, da ti problemi v mojem življenju ne obstajajo, nato pa kar iz nenada BUMMM...
Zaradi tega sem v dilemi ali naj začnem z jemanje AD-ja.

Alexx, kar se pa tiče telovadbe, se pa tudi sam rad poženem do roba svojih zmožnosti. Ja muskul fiber  je v primerjavi s tem prav prijeten  sesmejem.

Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: četrtek, 13. september 2012 ura: 13:29 »

Kar hočem povedati je to da, sem lahko cel dan čist OK, tako kot, da ti problemi v mojem življenju ne obstajajo, nato pa kar iz nenada BUMMM...

Pogosto so tu zadaj nezavedne avtomatske misli ...
naši strahovi, skrbi ali pričakovanja ki jih "premlevamo" čist nezavedno.
Misel sproži čustvo ... in tega zaznamo v telesu ...
Npr. misel kako nečesu ne bomo kos (se je niti ne zavedamo) lahko sproži v telesu občutek tesnobe (tega pa zaznamo) in se pol čudimo odkod tesnoba.

Prav tako lahko simptomatiko izzovejo določene trenutne situacije "triggerji" ki prebudijo v nas
spomine na določene travmatske izkušnje ...

V terapiji se učimo prepoznavat take avtomatske misli,
učimo se sprejemati telesne občutke, prepoznavati čustva ...

rozicodam
Prijavljen

ijan
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: četrtek, 13. september 2012 ura: 18:19 »

Aslan, hvala za odgovor.

To kar si napisala glede avtomatskih misli in "trigerjev", moram reči, da se mi točno to dogaja. Zadnji teden, od kar sem padel v "krizo" se "samoanaliziram" (poskušam loviti dogodke in misli ki sprožijo anksioznost). Ampak fora je v tem, da te misli, dogodki sploh ni nujno da so stresni, travmatični oziroma na kakršenkoli način povezani z anksioznostjo. Moji možgani oz. jaz sam nekako vedno znova najdem, če je pa ni, pa ustvarim to povezavo. No do takega sklepa sem prišel, morda se pa motim???

Da si še malo olajšam dušo, moram povedati, da sem včeraj zvečer vzel 1/4 cipramila (tabletke so tako majhne da se je na manjši del enostavno ne da razdelit). Današnji dan je bil, glede počutja, za odtenek slabši (izvedel sem, da je, po hudi bolezni, umrl sodelavec in prijatelj Cry).

Imam pa še eno vprašanje glede jemanja AD-ja. Kdaj je bolje vzeti tableto, zvečer ali zjutraj (zaradi stranskih učinkov sprašujem. Verjetno je bolje le te malce prespati)??

P.s. še enkrat hvala Aslan za modre in tolažljive besede.
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: četrtek, 13. september 2012 ura: 18:37 »

Moje sožalje ob izgubi prijatelja Ijan.
Takšna novica pretrese vsakogar, sedaj ko si v slabši koži pa se te še toliko bolj dotakne.
Sprejmi žalost, solze ... čustva pustiti da so in ne pred njimi bežati ali jih zanikati.

V lekarni se dobi rezalnik za tablete, priročna in čist poceni zadevca.
Veliko lažje kot Olfa nož.

V samopomoč so ti lahko tudi simpatično pisane knjige za telebane.
Včasih pomaga ko smo v stiski in si malo preberemo in vidimo kam vse nas zanese naš um ;-)
- Premagovanje anksioznosti za telebane
- Depresija za telebane
- Kognitivno-vedenjska terapija za telebane
http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=754

Ponekod je napisano v navodilih kako priporočajo jemanje: zjutraj ali zvečer.
Moja izkušnja je zvečer, ker imajo tudi malo sedativni učinek in se lepo zazibaš v spanec.

Kadar padeš v samoanaliziranje in premlevanje se posluži tehnike Mindfulness.
Biti tukaj in zdaj ... polno in nepresojajoče prisoten v tem trenutku.
Zavedanje dihanja, občutkov na koži, predmetov okoli tebe ...

rozicodam
Prijavljen

ijan
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: četrtek, 13. september 2012 ura: 21:50 »

Aslan, hvala. Malce se ponavljam s tem svojim zahvaljevanjem, ampak drugače ne znam (moč navade).

Za danes bo to dovolj.

Lahko noč vsem.

Prijavljen
ijan
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: petek, 14. september 2012 ura: 09:18 »

Dobro jutro vsem skupaj.

Evo stranski učinki AD-ja, so spet nazaj (v vsej sviji veličini) Cry. Čez noč nisem spal skoraj nič. Po navodilih zdravnice sem si pomagal z lexaurini, vendar ni bilo željenega učinka. Ne morem verjeti, da so se stranski učinki pojavili tako hitro in po takšni mali dozi AD-ja (2x 1/4 cipramila). Se mi zdi da bi bilo vseeno če bi začel s predpisano 1/2 tablete na dan, ker slabše tako ali tako ne more biti, ali pa se morda motim??? Ker če primerjam intenziteto stranskih učinkov sedaj in ko sem prvič začel z terapijo, moram reči, da neke bistvene razlike ni.
Naj še povem, da se pri meni stranski učinki odražajo v obliki nenormalnega full potenciranega strahu in napetosti. Vsi pa se dobro zavedamo kako strah ohromi človeka.

Da nebom preveč jamral in dolgovesil, naj bo to zaenkrat dovolj.  Danes se bom verjetno še kar nekajkrat oglasil, do takrat pa bodite vsi  skupaj dobro.
Prijavljen
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.216

« Odgovori #9 dne:: petek, 14. september 2012 ura: 10:36 »

Ti mirne duše jamraj. Za to smo tukaj. Da poslušamo in morda pomagamo. Smiley
« Zadnje urejanje: petek, 14. september 2012 ura: 21:12 od alexx » Prijavljen

alexx Afro 
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: petek, 14. september 2012 ura: 11:11 »

Naj še povem, da se pri meni stranski učinki odražajo v obliki nenormalnega full potenciranega strahu in napetosti. Vsi pa se dobro zavedamo kako strah ohromi človeka.

Ker si 1x že uspel dat vse to skozi, potem zaupaj, da bo tudi tokrat ta najhujši del minil.
Res ni prijetno, vražje zoprno je prenašat ta strah, nemir ... ampak MINE .. prej ko slej mine.
Najhuje je takoj na začetku potem izzvenijo ti neprijetni stranski učinki.
Lahko si vzameš tudi dopust, čas zase ... da si odpočijeta duša in telo.

Ko se sestaviš na kukr tok dobro počutje pa le začni s psihoterapijo.
Počasi košček po košku razsikovat sebe, svoje strahove, svoje občutke ...
Spremembe znotraj nas se dogajajo postopoma ...
Prijavljen

ijan
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #11 dne:: petek, 14. september 2012 ura: 20:36 »

Jah, Aslan imaš prav. Tudi sam sem prišel do spoznanja, da teh težav sam in samo z uporabo zdravil, očitno ne bom mogel rešiti. Ampak, kot si rekla najprej se moram "nazaj sestavit".

Drugače pa moram povedati, da se je  po res teški noči in nič boljšem dopoldnevu, moje počutje precej izboljšalo. Trenutno sem čisto OK. Me pa malce skrbi prihajajoča noč. Pa tudi tableto bo treba počasi vzet  (upam, da ne bo tako hudo kot včeraj).

Alexx, hvala. Super je, če veš, da kdo posluša tvoje jamranje.
Prijavljen
NATIKA
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 40

« Odgovori #12 dne:: sobota, 15. september 2012 ura: 20:18 »

Ijan to je moja ze ne vem katera terapija ,poslušaj punce,ki so pisale ,veš jaz sem si z nerednim jemanjem -to mislim jedla sem se počutila boljše nehala...-za vsako ,ko se mi je ponovilo se mi je v se hujši oblikipotem zganjam paniko in sem cela nesrečna zaradi svojega počutja ...mene je bilo it sram v lekarno z receptom po cipralex ,kaj si bodo mislili ,ja danes pa imam kar imam ,sem brez apetita ,sem shujšala ...ni ,da ni ,ker sem tudi na začetku jemanja in je GROZNO!!!Zdaj me je pa spet sram in mi je neprijetno ,ko me vidijo ,ker sem tak shujšala kaj mi je ....in kaj naj zdaj rečem ne vem ...jezna sem sama na sebe ,ker sem bila nedisciplinirana do sama sebe in ,ker sem se sramovala ,ko sem si šla v lekarno po tablete!!!Ampak tole me je izučilo in ne preneham več sama od sebe ,sem poročena,mamica dvema čudovitima otrokoma ,ki jima zelim biti mamica ,biti takšna kot sem bila !!!
 lp natika
Prijavljen
Slavka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4.159

« Odgovori #13 dne:: sobota, 15. september 2012 ura: 20:59 »

Natika  rozicodam Na napakah se učimo in ti sedaj veš, da boš vztrajala z jemanje cipralexa, tudi takrat, ko se boš počutila bolje. In naj ti ne bo nerodno, kajti še veš ne, koliko ljudi jemlje antidepresive ali pa občasno pomirjevala.

Sicer pa, pomisli, tistega, ki gre vsak dan v gostilno in se napije, ni nič sram...pa čeprav bi ga bilo lahko.  kiselnasmeh

Ti želim, da prideš čimprej nazaj v svojo formo...  oki
Prijavljen

"Per aspera ad astra"
ijan
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #14 dne:: sobota, 15. september 2012 ura: 22:53 »

Natika,
tudi mene je bilo od  začetka sram it v lekarno po tablete.  Embarrassed  Sedaj se pa s tem ne obremenjujem kaj dosti, čeprav malce nelagodja še vedno ostaja (verjetno se še nisem popolnoma sprijaznil z vsem tem, kar se mi dogaja).
Drugače pa tole uvajanje AD-ja je res muka vseh muk. Tudi jaz po hitrem "postopku hujšam". Kljub temu, da se silim s hrano, enostavno noče "dol" (kakšna banana in topli sendvič na dan je že kar dosežek). Počutim se pa večino časa, mah saj ne vem če sploh obstaja beseda ali več njih, ki bi opisale to moje počutje. Pa saj sama veš kako je.

P.S. Natika hvala za zs.
Prijavljen
NATIKA
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 40

« Odgovori #15 dne:: nedelja, 16. september 2012 ura: 17:46 »

Zdravo !

Evo spet prebiram in berem in si samo zelim ,da čimpreje mine ,da bom spet nazaj stara jaz...Ijan sem ti včeraj napisala ,če prideš v klepetalnico ,ker sem izvedela kar nekaj dobrih stvari od masi in seveda moje zlate Toye,saj bo minilo tudi to še vedno je in bo tudi sedaj!!!

lepo bodite ,se beremo,

Natika
Prijavljen
ijan
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #16 dne:: nedelja, 16. september 2012 ura: 20:40 »

Natika, sorry sem sele sedaj videl sporočila (zs. sem včeraj zvečer slučajno videl ob prebiranju mail-ov). 
Čez vikend sem se poskušal zaposliti z delom zunaj hiše (trgatev...), Zato me ni bilo kaj dosti za računalnikom.

Kaj pa drugače, se "držiš"?? Upam, da ti je je kaj boljše, ker mene ti Ad-ji kar zdelujejo. Vendar se mi nekako uspe prebiti iz dneva v dan. Najhujše je zjutraj pa dopoldne, proti večeru se mi pa, ponavadi, uspe nekako sestaviti. 
Prijavljen
ijan
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #17 dne:: sreda, 19. september 2012 ura: 13:56 »

Pozdravljeni,
včeraj zvečer sem prvič vzel polovičko tablete Cipramil (do sedaj sem jemal 1/4). Moram reči, da se v primerjavi z vikendom počutim bistveno bolje. Ni še čisto Ok (recimo, da sem nekje na 60% do OK), se pa da vsaj NORMALNO živet. Sicer so simptomi še prisotni vendar so precej izveneli in me načeloma ne ovirajo, tako zelo kot so me par dni nazaj, pri vsakdanjih opravilih. Tudi apetit se mi počasi vrača.
Trenutno mi največji problem predstavlja "spomin " na dni ko je bilo res HUDO. Imam občutek, da so ti spomini kot sveža rana, ki se počasi celi. Ko je še sveža jo moraš pustit na miru, ker če praskaš po njej lahko začne nazaj boleti. Podobno je s spomini, bolj kot razmišljam kako je bilo hudo tiste dni, bolj podoživljam vse skupaj.

Ajde, fajn bodite, se beremo
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #18 dne:: sreda, 19. september 2012 ura: 14:05 »

Ijan prav fajn je prebrati da ti gre tko fajn.
Evo še malo pa si čez tahudi del ob uvajanju AD-ja.
Vsekakor pa si bogatejši za izkušnjo, takšni padci nam pogosto tudi prevrednotijo sistem kaj je res pomembno za nas in kaj ni.

Zapolni življenje s prijetnimi aktivnostmi, išči humor, razvedrilo .... uživaj dan!
 rozicodam
Prijavljen

ijan
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #19 dne:: petek, 21. september 2012 ura: 13:57 »

Pozdrav vsem skupaj,
da tema ne-bo preveč časa neaktivna bom na hitro nekaj dodal.
V glavnem mislim, da je za mano 9 dan (ponovnega) jemanja AD-ja. Sedaj sem vzel že 3 x polovičko tablete. Kot sem že napisal sem bil prejšne dneve kar OK.
Danes ponoči je blo malo krize, in sicer imel sem nočno moro (se ne spomnim za kaj se je šlo). Ko sem se prebudil pa je vse skupaj izgledalo kot nek panični napad. Ker sem bil kar precej utrujen, se nikakor nisem mogel čisto predramiti. Ves čas sem imel občutek da sem nekje med sanjami in budnostjo. V glavnem spal sem (mogoče) 2-3 ure. Nočnim dogodkom primerno je tudi današnje razpoloženje (v službi, med sestankom sem dejansko za kakšno minuto, naslanjajoč glavo na roko, zaspal ). Ko se v redu NASPIM bo (upam vsaj) vse precej boljše Smiley

ajde
Prijavljen
Strani: [1] 2   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar