FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
sobota, 22. avgust 2026 ura: 06:48

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: 1 [2]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: nova v klubu....  (Prebrano 6665 krat)
YOLO
gost
« Odgovori #20 dne:: nedelja, 03. junij 2012 ura: 16:24 »

Joooj lunica še dobro da si ti tukaj, da me malo okregaš in spraviš na prave tire.

Včeraj sem se dobila s prijateljico, skozi pogovor sem ugotovila kje bi lahko tičal razlog mojega napada. In takoj ko sem začela razmišljati o tem so se vlile solze, mislim da že to veliko pove. Danes sem se soočila s to osebo, biušim. Nehala sva v začetku leta ker sva ugotovila da to ni več to. Konec se je vlekel skoraj en mesec na koncu pa se je vseeno kočalo malce grdo. Mislim da sem si takrat dala premalo časa da prebolim, sploh zaradi jeze, ki sem jo čutila do njega. Zakopala sem se v delo, žuranje in druge stvari, ki so mi zapolnile čas, mili o njemu pa sem se izogibala. Ves čas pa sem imela v mislih to da se bova še videla saj je imel še nekaj mojih stvari, jaz pa njegovih. Mogoče je to ves čas tlelo nekje v moji podzavesti. Cel dan sem prejokala ob spominih kako nama je bilo lepo, jeza je že izvenela. Popoldan sva se dobila. Povedala sem mu kaj se dogaja z mano. Kot vedno je biu razumevajoč, lahko sem se zjokala do onemoglosti. Povedala sem mu kaj me je prizadelo ob koncu, kako sem se počutila takrat. Vesela sem da nisem čutila potrebe po tem da bi bila spet skupaj, ampak le žalost za spomini ki jih imava. Mislim da si bou vzela čas za jok. Danes, jutri, še nekaj dni. Da si bom dovolila biti žalostna, da ne bom bežala od misli kaj vse sva doživela. Že sedaj se počutim bolje. Če ne drugega vsaj ne razmišlajm o anksi in napadih, saj so moje misli osredotočene na njega, na to kar je bilo. Imam občutek da sem naredila prvi korak k ponavni vzpostavitvi same sebe. In čeprav jokam kot dež je občutek dober  Grin
Prijavljen
lunica
gost
« Odgovori #21 dne:: nedelja, 03. junij 2012 ura: 18:25 »

No vidiš YOLO :)čestitam ti saj si nekaj odkrila pa čeprav ti na začetku ni bilo jasno zakaj in od kod?Smiley
vsa naša potlačena čustva so del anksioznosti vsak dan bo bolje ne pričakuj pa,da bo naenkrat vse v redu daj si čas oziroma svojemu telesu pa boš videla,da bo vse ok.Smiley
Moje kreganje pa je bolj tako saj veš kot vzpodbuda,da se ne smiliš preveč sama sebi:)neka zlata sredina je čisto ok.:)ko začutiš žalost si pusti žalovati,ko začutiš veselje bodi vesela,ko začutiš napad panike sprejmi to kot opomin,da tvoja duša potrebuje nekaj kar jo pomirja nekaj kar ji ne povzroča prevelikega stresa nekaj kar je lepo,da si ti danes in tukaj sedaj Smiley....
Prijavljen
Pikicaaa
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 126

« Odgovori #22 dne:: sobota, 16. junij 2012 ura: 22:11 »

Yolo super si, da si tako hitro zagrabila po vsem kar ti lahko pomaga, vkljućno s tem, da si dala tukaj vse vn v postu. Upam, da boš našla vse kar te zanima in boš dobila čimveč odgovorov na svoja vprašanja. Tudi jaz poznam kako zgleda panika in aksioznost, zato te razumem. Če si se odločila za zdrav življenski slog, naj bo to takšen, ki ti odgovarja in ga boš sprejela na dolgi oz doživljenski rok. Naj pa bo res zdrav ( brez pretiravanja) Smiley

Ker o tem veliko berem in slišim različne stvari me zanima ali uživanje kave lahko poslabša situacijo (sprašujem za zmerno uživanje kave-mogoče 2 beli kavi na dan)? kaj pa kajenje cigaret (sama namreč kadim tiste najlažje)? alkohol (v zmernih količinah seveda)?
Skrbi me ali bodo vsako najmanjše sekiranje in skrbi, ki so čist običajne lahko povzročile ponoven napad?kot sem že rekla nekih velikih skrbi nimam...
Kaj vse lahko še negativno vpliva na pojavljanje napadov?

Ja, kava lahko poslabša situacijo, prav tako cigareti in trava. Mogoče je kakšen srečneš ki mu katera izmed teh stvari ali vse, ne delajo težav, načeloma pa nič od tega ni dobro (mišljeno je za ljudi s podobnimi težavami kot mi tu). Kavica na dan za dobro jutro ali ob kosilu ni nek bav bav, živet skoraj da ne samo od kave pa je že kriza, se ti ne zdi?
Cigareti te tudi znajo dušit in ti tako poslabšajo stanje (spet od posameznika odvisno). Če ne drugega ni zdravo, kar že veš.
Trava pa.... jaz glede na tvoje stanje ti je ne priporočam več. Še posebej po vsem kar ti zdaj hodi po glavi in glede na razmišlajanje o vsem kar je bilo. (teorije o tem ali je trava res zdraval ali ne itd...bom preskočila  pomezik ) Lepo, da si tako odločna in pozitivna! Sigurno pa je nekaj moralo bit, da je do tega prišlo. Saj ni treba imeti kaosa v življenju da do tega pride. Lahko so že najmanjše stvari, ki se jih niti ne zavedamo oz gremo "mimo njih", one pa se nam vseeno zasidrajo nekam v podzavest. Ljudje itak že od rojstva črpamo vase vse kar vidimo, slišimo, preberemo, doživimo. Pa naj bo to doma, v šoli, v družbi, tv, internet ali kjerkoli že.

Nadaljuj tako kot si do sedaj! Si pridna in na dobri poti. Samo malo upočasni hitrost in tempo in si vzemi tudi dosti časa zase, za poležavanje in počitek.

Recimo ko si omenila tuš. Ponavadi oseba, ki doživi paniko, jo drugič doživi ravno na istem mestu. Zakaj? Ker se spomni tistega groznega dogodka in že vnaprej premleva situacijo za nazaj in kako bo sedaj, kaj če se mi spet to zgodi, kaj če to, kaj če tisto,...ti si reagirala dobro, ko si misli preosmerila drugam  oki. Predihaj se in odmisli strah, preosmeri misli kot si sedaj.

Edino pravilo je (ker to doživjaš prvič), da poskušaš pozabit na vso to grozo in da veš, da si Ok in da ti nič ne more bit. Poleg tega pa pridno hodi na terapijo Wink

Ena rožica za pogum!  rozicodam in upam, da boš stvar imela pod kontrolo. Lp
Prijavljen

(Dharma = Pikicaaa)
Maycha
Veteran
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 646

« Odgovori #23 dne:: nedelja, 17. junij 2012 ura: 11:25 »

YOLO, oglasi se kaj, kako si kaj???  rozicodam
Prijavljen
YOLO
gost
« Odgovori #24 dne:: četrtek, 02. avgust 2012 ura: 19:41 »

No pa sem nazaj...

Na žalost ne ker bi sama tako hotela, vendar zaradi situacije. Ne pravim da s tem forumom kaj ni v redu oz karkoli slabega, vendar sem se odločila da prekinem z branjem zgolj zato da preusmerim misli.

Da malo poročam. Ja stanje se je po prvem napadu zelo izboljšalo. Počasi sem dobivala moč in energijo. Terapije so mi zdelo pomagale zato jih še vedno obiskujem. Počasih začenjam opažati stvari k me nekje v notranjosti težijo in so tam že od otroštva. S terapevtko se o tem veliko pogovarjava in stvari mi postajajo jasne. V tem obdobju sem se počutila že zelo zelo dobro, bolje kot pred napadom. Začela sem obiskovati zumbo, imela več časa zase, poiskušala živeti čimbolj zdravo...
Kmalu pa je šlo ponouno na slabše, sicer počasi vendar se je očitno nekaj dogajalo (česar pa se zavedam šele danes). Začelo se je s težavi z želodcem, tiščanje, napenjanje, občutek obteženosti,... To se je pojavila en večer ko sem spila deci vina. Priznam da sem takrat ponovno malo zanemarila zdravo prehrano vendar sem po pojavu bolečin ponovno začela paziti. Stanje se bistveno ni izboljšalo. Pri zdravniku sem dobila tablete za kislino in nekaj časa je bilo ok. Po tem so se težave vrnile, zadnje 3 tedne sem imela konstantno občutek obteženosti, napetosti v želodcu, prebava mi je delala zelo čudno in pomagale niso nobene metode ki so ponavadi zalegle (donat, laneno seme, sadje, gibanje,...). Olje na ogenj so bile še težave z hormoni, namreč vzeti sem morala nujno kontracepcijo, kar je vse skupaj le še poslabšalo. Pojavila se mi je še vrtoglavice (sicer samo v ležečem položaju) in splošno slabo počutje. Zaradi tega sem morala opustiti rekreacijo saj enostavno nisem imela moči. Mislila sem da se bos tanje izboljšalo ko bom na morju s prijateljicami, sproščena. Vendar ni bilo bolje. Občutek mi je konstantno onemogočal da bi se popolnoma sprostila. Čeprav so mi vsi govorili da je vse le psihično, sem bila prepičana da je z mojim trebuhoom nekaj narobe. Kavo sem pila enkrat dnevno (pa še to instant), alkohola sem se izogibala saj name ni deloval dobro (po kozarcu vina sem se počutila zelo čudno), prehrana pa tudi ni bila tako slaba (čeprav idelana tudi ne).

V sredo sem se vrnila iz morja v soboto pa sem ponovno dobila panični napad. Situacija je bila dokaj "smešna" saj sem nekaj minut pred napadom vzela protibolečinske tablete ki vsebujejo kofein (zaradi zobobola namreč), pred tem sem pila kavo in ko se je napad začel sem bila 100% da je to povzročila prevelika doza kofeina. Bila sem prepričana da imam v sebi preveč kofeina in da se vse to dogaja zaradi tega. Simptomi so bili isti: razbijanje srca, težko dhanje, omotica,... Na srečo sem takoj poklicala prijateljico ki me je uspela vsaj malo umiriti. Čeprov sem se počutila grozno brez energije in utrujena sem bila dokaj mirna. Ker se stanje tekom popoldneva ni umirilo, ampak sem se vsako uro počutila slabše (bleda, brez energije prepričana da bom vsak čas padla skupaj, suha usta, v glavnem groza), sem se odločila da grem v dežurno ambulanto na meteljkovo. Vso situacijo je slabšalo dejstvo da sem bila sama v stanovanju in da  me je bilo grozno strah tega da se mi bo kaj zgodilo in za to ne bo vedel nihče (čeprav sem bila konstantno na zvezi s prijateljico). V glavnem poklicala sem taksi in gremo na metelkovo.
Na srečo sem naletela na ekstra prijazno zdravnico ki me je uzela zelo resno in bila zelo sočutna. Takoj mi je rekla da gre za panični napad. Prvi napad niso povzročile tablete, saj se ne asorbirajo tako hitro, so pa tablete oz kofein povzročili da se kasneje nisem mogla umiriti. Po napadu joka v ordinaciji in o tem kako me je strah da se nekaj dogaja z mano me je poslala na dva kroga okoli zdravstvenega doma. Ker sem oba kroga prejokala (ker sem se očitno zavedala da je res samo napad) sem nazaj prišla še bolj zabuhla in vznemirjena. Dobila sem inekcijo pomirjevala in odšla domou. Stanje se je umirilo, bila sem že ok (kolikor si takrat lahko ok).

V glavnem. Prva dni po napadu sem bila še kokr tok ok, zadna dva dni pa sem totalno hin. Brez energije, napeta, želodec spet nagaja, da o kondiciji ki sem jo že imela sploh ne govorim (utrudim s epo parih metrih hoje). V torek sem bila tudi pri terapevtki, ki me je zelo pomirila (rekla je da napad ni tako slaba situacija sam nama kaže da sem na pravi poti in da je treba še delati). Zelo mi pomaga dejstvo da je tudi sama dala čez nekaj napdou in še bolj razume mojo situacijo in lažje sprejemem če mi ona reče da je slabo počutje čisto normalno po napadu, kot pa nekdo ki tega ni doživel.

Najhuje je da se počutim kot da sem ponovno na začetku, da je bilo vse kar sem garala zaman. ponovno sem brez kondicije, popolnoma brez energije, komaj gledam čeprav spim 9 ur, pritisk v glavi, glavobol, nemir (čeprav se trudim biti sproščena). Rada bi se borila, rada bi šla ven na sprehod/tečt pa nimam moči (po sprehodu sem se počutila čisto izmučena), trebuh še vedno ne pojenja.

Tako da imam vprašanje za vas, saj mi vedno znate pomagati/svetovati.
Kaj panični napad predstavlja za telo?Zakaj sem po napadu tako izmučena?
Kako se vam uspe postavit na noge?Rada bi migala pa nimam moči, stalno imam občutek da bom padla skupaj. Trudim se jesti čimboljše vendar sploh ne vem več kaj je dobro in kaj ne.
Hočem se boriti s tem pa ne gre. Če bi se vsaj fizično počutila ok bi tudi psihično šlo na bolje.
Kaj vam pomaga po takem kolapsu?

Zanima me tudi ali ima še kdo podobne težave z želodcem? Drugi deli telesa so ok, ampak trebuh je res nadležen. Kaj lahko naredim glede tega, razen prehrane in tega da se sproščam? Ker se trudim biti sproščena in odmisliti vse skupaj in imam pozitivne misli pa vseeno že en mesec ni nič bolje. Ne gre za bolečine ampak za tiščanje, kot da imam kamen v trebuhu, kot da imam stalno napet trebuh.

Že vanprej vsem hvala za odgovore  Smiley

Prijavljen
YOLO
gost
« Odgovori #25 dne:: torek, 07. avgust 2012 ura: 23:28 »

Ja še vedno čakam da se najde kdo k bi mi znou svetovat pri prejšnih vprašanjih, mam pa spet neki novih na zalogi. Predvsem za forumašice.

Zanima me kako vsa ta anksioznost, panike, tesnoba in vse kar pride zdravn vpliva na menstruacijo in PMS oz vse kar je povezan s hormoni? A mate v času PMSja kakšne spremembe, da je huj k ponavad al ne? Kaj pa med menstruacijo? Opazte kakšne spremembe?

Že vnaprej hvala  Smiley
Prijavljen
chilispace
gost
« Odgovori #26 dne:: sreda, 08. avgust 2012 ura: 01:15 »

Hello Smiley

Bolecine oz tiscanje v zelodcu po moje nima veze s prehrano, ampak je to samo eden od simptomov tesnobe, ki se po dolocenem casu teh stanj zacnejo menjavati. Jaz sem tudi imel ' tezek ' zelodec nekaj tednov, in se vrsto ostalih simptomov.

Po napadu panike si izmucena ( to smo vsi ), ker gre za hud telesni napor, sploh, ce si na zacetku in se ne znas panike kontrolirat oz jo ustavit pravi cas..in se boris proti svojemu telesu - scasom se da to natrenirat, verjemi Smiley

Kar se tice miganja - izkoristi magari par minutk za kratek sprehod, ko se kdaj  pocutis malo bolje - pac reces si, da gres samo 1 krog okoli bloka oz hise..scasoma naredis 2 kroga, 3,..in si ze na daljsem sprehodu - jaz sem imel probleme, ker me je bilo strah, da me bo zagrabila panika dalec od doma..in me tudi je, ko sem takrat razmisljal o tem  Angry
      Telesna utrujenost je samo posledica stalnga tesnobnega stanja, razmisljanja o tem,..jaz sem rabil 1 leto, da sem prisel do spoznanja, da mi telesno ZARES ni nic ( pa imam vse izvide ze od zacetka b.p. ) - ko to ozavestis, potem lazje kontroliras tesnobne trenutke - pomaga, ce si naglas govoris, da ti ni nic, da si ok - pa probaj se izogibat ljudi, ki so negativni, ki imajo podobne izkusnje, ker potem avtomatsko razmisljas o tesnobi ( meni je to svetovala psihiatrinja in deluje ).
       Kar se tice kave, alkohola, cigaret, trave...vse nastete stvari povecujejo tesnobo, zato se jim probaj v celoti odpovedat - vsaj za doloceno obdobje - jaz sem z dnem, ko sem prvic dozivel napad panike cez noc nehal kadit in pit alkohol, scasoma sem se odpovedal tudi kavi - in je malo bolje. NA travo pa v teh stanjih niti pomislil ne bi, ker se mi zdi, da bi dozivel strasen napad panike oz tesnobe, pa sem bil reden vecleten uzivalec  Huh?

Pomemno vlogo pri vsem igra tudi cas - ne bodi neucakana ( jaz sem bil na zacetku, in je bilo samo se slabse ). Ce imas tezave s potlacenimi custvi, kar najbrz je ( tudi ) tvoj problem oz kar so vzroki teh tezav oz simptomov tesnob, je zelo pomembna ustrezna psihoterapija, ki te lahko ozdravi v celoti - ampak zato je spet potreben cas.  Pa se tole - fizicno pocutje izvira iz psihe in ne obratno, zato probaj cim manj razmisljat o tesnobi in tudi cim manj beri o teh stvareh - s tvojim telesom je pa itak vse ok, zato se poskusi obacsno prisilit in oditi na kasen sprehod, da prelisicis psiho - ko bos to premagala, si bos dokazala, da si telesno ok in posledicno se bos tudi bolje pocutila Smiley

KAr se pa tice vprasanj za forumasice...je pa to res za forumasice Smiley Sicer ne vem kako anksioznost vpliva na menstruacijo, vem pa kako PMS vpliva na nas Forumaše  Smiley

fajn bodi, keep your head up !
 rozicodam

Prijavljen
Maycha
Veteran
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 646

« Odgovori #27 dne:: sreda, 08. avgust 2012 ura: 11:17 »

Hey,

YOLO  rozicodam

Bom pa jaz odgovorila na vprašanja v zvezi s PMS Smiley
Zagotovo se v času pred menstruacijo tesnobnost poveča. Bolj smo razdražljivi, nemirni, nervozni, temu se pridruži še kakšen občutek napihnjenosti v trebuhu. Hormoni naredijo svoje Smiley

Tudi med menstruacijo je enako. Jaz pri sebi opažam, da sem pred menstruacijo sicer bolj razdražljiva, kot med njo, ampak vseeno sem v teh dneh precej slabotna, predvsem pa zelo zaspana. Že ljudje, ki nimajo težav z anksioznostjo, so v dneh menstruacije bolj razdražljivi, tudi depresivni in tesnobni, mi pa to zagotovo še močneje občutimo.  kiselnasmeh

Sicer pa ... menstruacija pač mora biti, takšen je naravni zakon in proces...zato moramo vzeti v zakup tudi neprijetnosti, ki jo spremljajo.  pomezik

Lepo bodi in hrabro naprej! Smiley

Prijavljen
Strani: 1 [2]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar