FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
nedelja, 19. april 2026 ura: 11:13

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: 1 2 [3] 4 5 6 ... 12   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: OKM ali GAM?  (Prebrano 51213 krat)
Onix
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 1.527

« Odgovori #40 dne:: sreda, 13. junij 2012 ura: 20:19 »

OKM pri vsakemu udari drugače in skozi čas se teme obsesij lahko spreminjajo. Ampak verjemi mi, OKM nikakor ne vodi v psihotična stanja. Sam mam zdej, ko sm v labi fazi večkrat na dan to v glavi, da se mi meša in občutek je zelo realen. Ampak kot je že rekla Slavka, če se ti meša, potem tega ne opaziš in misliš, da je s teboj vse OK...
Prijavljen
Fun
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 129

« Odgovori #41 dne:: sreda, 13. junij 2012 ura: 20:20 »

Zadnjič 1 teden preden sem obiskal zdravnika sem imel eno čudno noč. Sanjalo se mi je celo noč o OKM , kako vsem govorim da jo imam in kako so nekatere osebe proti moji volji ugotovile za mojo bolezen. Med vsakimi sanjami pa sem se zbudil s strahom kao kaj če nebom več ločil med sanjami in resnico ali nekaj v tem smislu. Je to tudi OKM? To me je tudi zelo zelo prestrašilo :S
Prijavljen
Fun
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #42 dne:: sreda, 13. junij 2012 ura: 20:21 »

Okej Onix ti zaupam. Hvala ti!
Prijavljen
Jagodka
Veteran
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 957

« Odgovori #43 dne:: sreda, 13. junij 2012 ura: 20:28 »

Zdaj pa sem ves ubogi na kolenih pred OKM Sad
 Mogoče si res bogi in na kolenih. Pa ni junak kdor nikoli ne pade, junak je kdor se pobere in gre naprej. Čeprav so včasih krvava kolena. Moje mnenje je, da ti terapija lahko veliko da. Nisi naredil napake, to je izkušnja, za katero si pogruntal, da se je ne splača ponavljati.
Postanejo pa težave veliko bolj obvladljive, ko jih sprejmeš.

Mogoče si vzameš še počitnic pri starih starših, malo zamnenjaš okolje, malo fizikališ....

To v tvoji glavi so le misli in kot sta ti povedala Slavka in Onix, niso resnične, zavedaš se jih.
Prijavljen

Jagodni sladoled: 175 g jagod, 2 žlici mlečnega prahu, 4 medu, 150 g jogurta, 150 ml smetane.
V mešalcu zmešamo jagode, mlečni prah in med. Dodamo še jogurt in stepeno smetano in zmrznemo. Dober tek
Fun
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #44 dne:: sreda, 13. junij 2012 ura: 21:21 »

Hvala Jagodka!

Le še to bi rad delil danes z vami.

Pri 15 ali 16 letih sem že obiskoval 1x zdravnika, takrat sem se zdravil prvo z zolofotm kasneje pa še mi je predpisal antipsihotike in sicer Ripolux ki vsebuje risperidon. Na zdravilu piše da zdravi šizofrenijo. Zdravnik mi takrat ni nikoli podal diagnoze le rekel je da sem tesnoben. Tudi zdaj mi ne poda diagnoze. Prvič ko sem prišel po vseh teh letih k njemu in mu rekel da menim da imam OKM mi je rekel da nisem odkril tople vode in da on že dolgo ve da sem nagnjen k obsesivnim mislim ampak da to ni motnja dokler ne čutim anksioznosti. Pri naslednjem obisku je že bilo jasno da je OKM in sem ga spet vprašal po diagnozi takrat pa je rekel da že itak preveč vem in da mi nebo nič več povedal ker si bom dodatno delal skrbi.

Zdaj pa sem spet padel v ta krog kaj če sem že pri 15 imel simptome šizofrenije, kaj če mi zdravnik noče izdati to da imam šizofrenijo ker imam OKM in bi to dvoje v kombinaciji me spravilo do konca in bi se mi čist zmešalo itd itd :S :S

Ampak verjetno res vse to kuha OKM in nimam šizofrenije,ker se mi zdaj ko sem vse skupaj napisal zdi smešno in malo sem si tudi oddahnil.

Onix hvala ti za pogovor, verjetno bom res rabil zdravila bom si jih naslednič prisrkbel.

Dragi člani foruma vas pa prosim da mi v hudih časih stojite ob strani ker se bojim da sam nebom preživel :S
Prijavljen
tiranozaver
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 372

« Odgovori #45 dne:: sreda, 13. junij 2012 ura: 21:43 »

Antipsihotike, med njimi tudi risperidon, se zadnje čase predpisuje kot uspavala oz. za lažje spanje, in to tudi ljudjem, ki niso niti pod razno psihotični. Kratko googlanje to potrdi. BTW, tebi ni treba googlati - ne piše nič groznega, ampak te bodo linki odvlekli v čudne, a nepovezane vode ...

Sicer pa, Fun, tvoje pisanje je nadpovprečno povezano in nima nobene lastnosti, ki bi nakazovala shizofrenijo. Se pa iz njega vidi OKM in povezana anksioznost, in to takorekoč iz Lune.
Prijavljen
Fun
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #46 dne:: sreda, 13. junij 2012 ura: 22:03 »

Hvala tiranozaver si me pomiril Smiley

Peklenska je ta OKM. Pri 15 sem imel drugačne strahove in sprašujem se kako je že iz tistega doktor vedel da gre za OKM. Takrat me je bilo praktično strah vsega. Najbolj pa kontakta z ljudmi kao kaj če nebom dovolj dober, če nebom imel nič za povedati, če se bom osramotil, če me nebodo marali, če me bodo pretepli itd.  Jaz pa nisem vedel kako odreagirat in sem mislil da je rešitev če si agresiven in se oni tebe bojijo. Na koncu sem ugotovil da je rešitev da se vseeno pogovarjam z njimi in da ni tako težko kot sem mislil in je vse skupaj minilo.

Zdaj ko berem še 1x ta post in strahove iz preteklosti me je presenetilo da je vzorec podoben temu sedaj le drug strah je bil v ospredju. Zanimivo na kaj vse se spravi OKM.
Prijavljen
Ventilator
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 856

« Odgovori #47 dne:: četrtek, 14. junij 2012 ura: 00:18 »

res ne skrbi, jaz sem mel zelo podobne težave pa je zdaj tisočkrat boljše Smiley samo vztrajen moraš bit pa preizkušat vse, kar ti lahko pomaga (in ima nek smisel, ne mislim nekih brezveznih alternativnih medicin). poglej za mojimi starimi temami oz. posti, saj skos isto pišem o tem, oz. boš itak na forumu dost našel.
Prijavljen
Pikicaaa
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 126

« Odgovori #48 dne:: četrtek, 14. junij 2012 ura: 02:43 »

Hej  Smiley
po 3/4 prebranih tvojih postih, sem se prepoznala v vseh. Sicer mogoče ne razmišlam tako intenzivno kot ti, ampak ja. kot bi brala sebe. poleg vseh drugih stvari, ki jih imam, so vseeno glavna stvar te misli. Tudi jaz sem bila neko dolgo obdobje preveč domaoz brez obveznosti (šola na pavzi, bolj malo dela, samo zabava in počivanje) in to je to. Človek zgleda ni narejen za "poležavanj" in ne pravijo zastonj da delo osvobaja Smiley Ljudje smo narejeni, da moremo biti stalno v nekem elementu, pa naj bo to delo, šola, hobiji, gospodinjstco, skrb za koga,...karkoli pač. Kaj vse so naši možgani oz misli sposobne. Čuda. Bolj ko razmišljamo, bolj nas meče iz ene enega vala na drugega in naprej,... če se ne ostavimo in prisluhnemo okolici in kaj se dogaja zunaj nas, lahko zaplavamo v širna morja. Zdej ali je to dobro ali ne, bi odkrili kaj novega ali ne, bi bili novi Eistaini ali ne,... bbbb kiselnasmeh Je že tako, da to za nas ni dobro in ni fletno. Še posebej, če so to misli, ki so skregane z vso logiko in vsem lepim. Zato se ustavi. Ko začneš razmišlajt, se zavedno ustavi. prekini razmišljanje. Včasih se te tišine kar malo vstrašiš, ampak je balzam za dušo.
O čemer razmišljamo, to smo, je nekje 1x pisalo. In je res. In če je,...raje misli o tem, da si mlad, pogumem in vesel fant, ki ima za postorit, za doživet in videt še veliko lepega in zanimivega.
Bodi močen in ne se pustit tistim mislim, ki ti krojijo in mešajo štrene! Zmoreš! rozicodam
...pozdrav do naslednjič pomezik
Prijavljen

(Dharma = Pikicaaa)
Fun
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #49 dne:: četrtek, 14. junij 2012 ura: 10:03 »

To noč sem kar fajn prespal Smiley

Hvala vsem ki ste mi pomagali, res ste me pomirili, da je bilo bolj znosno vse skupaj Smiley

Danes je nov dan, upam da bo bolje. Trudil se bom da bo Smiley. Trenutno me muči strah in vsiljivke vendar jih poskušam ignorirat. Nočem spet zabresti kot včeraj :S

Nekako ugotavljam da ko se prepustim tem vsiljivkam in se jim posvečam s tem da brskam po internetu o njih ali pa sam pri sebi razmišljam o njih postaja ta strah vedno močnejši in vse to se zgodi v dobrih nekaj urah. Če pa jih ignoriram pa se zamotim s čim pa te misli izgubljajo moč. Tako je bilo vsaj zadnjič ko sem zapadel v krizo, upam da bo ta recept tudi zdaj pomagal :/

Držte mi pesti da uspešno pridem čez ta dan Smiley

Še 1x hvala vsem res ste v veliko pomoč, brez vas bi se mi od strahu zmešalo!
Prijavljen
Slavka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4.159

« Odgovori #50 dne:: četrtek, 14. junij 2012 ura: 10:14 »

Fun  oki

Citiraj
Nekako ugotavljam da ko se prepustim tem vsiljivkam in se jim posvečam s tem da brskam po internetu o njih ali pa sam pri sebi razmišljam o njih postaja ta strah vedno močnejši in vse to se zgodi v dobrih nekaj urah.

Torej zdaj veš česa NE SMEŠ početi.  nehvala

Citiraj
Če pa jih ignoriram pa se zamotim s čim pa te misli izgubljajo moč.

... in tudi veš, kaj TI POMAGA  oki

Zdaj pa uporabi ta recept za vnaprej.

Citiraj
brez vas bi se mi od strahu zmešalo!

ne ne bi se ti...samo je pa vsekakor lažje, ko vidiš, da se tudi drugi ubadajo s podobnimi težavami in predvsem to, da se jih lahko premaga.  Smiley

Imej lep dan  rozicodam
Prijavljen

"Per aspera ad astra"
Iq_nima_nič_s_tem
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 516

« Odgovori #51 dne:: četrtek, 14. junij 2012 ura: 14:34 »

Veliko govora o posledicah in malo o vzrokih.
Kaj misliš, da povzroča obsesije?

Jaz poznam odgovor, ki velja za mene. Tudi jaz sem imel obsesije oz. obsesivne misli (med drugim). Bolj kot sem bil blizu svojim problematičnim vsebinam v nezavednem, hujše so bile. Kaj so torej bile te obsesije pri meni? Ja, uganili ste. Tudi obsesivne misli so pravzaprav lahko obrambni mehanizem pred nečim še hujšim. Ko tisto nekaj pritisne in hoče ven v zavest  postane vroče. Zavest nekako "pobegne" v manično ukvarjanje z določeno mislijo oz. mislimi. Vse to se seveda dogaja avtomatsko in zavestni človek (torej ti) ima kaj malo vpliva, včasih pa celo nič (boženedaj!).
Če je Nekaj tam spodaj torej moraš odkriti kaj tisto je. Če ne drugače, s psihoterapijo.

Kako je to izgledalo pri meni v praksi?
Na psihoterapiji sem spoznal določene zakonitosti delovanja psihe. Ko sem imel še dosti večje probleme kot jih imam sedaj, sem občasno neumorno "ruminiral" svojo psiho na tisoč in en način po prej omenjenih zakonitostih in iz tega nisem mogel ven do popolne izčrpanosti. Ščasoma sem ugotovil, da je nekaj odzadaj za temi prisilnimi mislimi. Potem sem delal dolgo na tej logiki vzroka in posledice in počasi odstiral prave zakonitosti in na koncu uvidel od česa sem bežal v obsesivnost in nasploh v slabe vedenjske vzorce in kar je bilo najhuje od vsega v...depresijo.

Poskusi tako: Kognitivno vedenjska psihoterapija v Živo! Torej s terapevtom enkrat tedensko.

Howk! Govoril sem! Zdaj pa sem pripravljen, da dobim po glavi!  Smiley
Prijavljen
Fun
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #52 dne:: četrtek, 14. junij 2012 ura: 15:43 »

Ja nevem z zdravnikom sva ugotovila da je vzrok za obsesivne misli strah pred odraščanjem in odgovrnjostjo.

Sicer pa imam OKM že od otroštva, spomnim se da sem imel kot otrok klasično obliko OKM zdaj pa le obsesivne misli. Letos je tudi prvič da so v tako močni obliki udarile ven.

Trenutno se spet slabo počutim. Omotičen sem nek ves in v pljučih me boli ali tišči. To je verjetno zaradi anksioznosti mar ne? Drugače pa se še kar upiram mislim Smiley
Prijavljen
Fun
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #53 dne:: četrtek, 14. junij 2012 ura: 16:12 »

mogoče mi prav ta strah pred šizofrenijo v bistvu predstavlja ta strah pred nekoristnostjo in nesposobnostjo se spoprijeti z odraslim življenjem.

Zdaj če bolj racionalno razmišljam o tem. Kdaj bi bil najbolj ne koristen za družbo in družino? Če bi postal invalid in bi morali starši skrbeti za mene in prav tega me je strah najbolj pri teh mojih obsesijah da bi na koncu končal nekje zaprt in odvisen od ostalih.

Verjetno sem na pravi poti da razrešim ta notranji nemir, samo trenutno res nemorem normalno funkcijonirat čist sem out :S joooj upam da bo čimprej bolje. Obsesijam se trenutno uspešno upiram so pa ti fizični simptomi prisotni :/ (vrtoglavica, izčrpanost, strah,bolečina v prsih). Upam da minejo čimprej in da bo bolje Sad kar na jok mi gre....eh....s čim si to zaslužimo? Cry
Prijavljen
Iq_nima_nič_s_tem
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #54 dne:: četrtek, 14. junij 2012 ura: 17:12 »

Ja nevem z zdravnikom sva ugotovila da je vzrok za obsesivne misli strah pred odraščanjem in odgovrnjostjo.

Aha! No vidiš! Zdaj je treba še ugotoviti zakaj pa strah pred odraščanjem? Zakaj sosed Jurček ne, ti pa ja? Ali ni to zanimivo vprašanje? Pa da ne boš padel v kakšne fatalne vode genomov. To kar se s tabo dogaja nima nič z dednimi usodami, ki so najlažji odgovor na vse tegobe, ki ga znajo sproducirati samo tisti, ki niso v življenju imeli resnih duševnih tegob.
S tvojimi geni je vse v najlepšem redu. Nobene dedne bolezni nimaš. Sem 100% prepričan. Seveda me bo zdaj kup forumovcev po kiblači udarilo češ: KAKO PA MOREŠ TAKO GOTOVO GOVORITI?? TO NI STATISTIČNO, ZNANSTVENO DOKAZANO...!!. Pusti jih na miru. Jaz ti povem, da je vse v redu z geni. Psihoterapija pa zna pomagati.
Prijavljen
Iq_nima_nič_s_tem
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #55 dne:: četrtek, 14. junij 2012 ura: 17:14 »

Nimaš šizofrenije in OKM je samo drug pojem za težave v nezavednem. Brožati boš moral. S pomočjo psihoterapevta pa bo šlo lažje.
Prijavljen
Onix
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.527

« Odgovori #56 dne:: četrtek, 14. junij 2012 ura: 17:27 »

Enako je Rebolj rekel meni... Da mam strah pred odraslostjo in da sem se zataknil nekje umes...
Prijavljen
Jagodka
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 957

« Odgovori #57 dne:: četrtek, 14. junij 2012 ura: 17:47 »

z zdravnikom sva ugotovila da je vzrok za obsesivne misli strah pred odraščanjem in odgovrnjostjo.

Zdaj je treba še ugotoviti zakaj pa strah pred odraščanjem?

Moje mnenje je malo drugačno od tvojega, Iq. Mislim, da mu ni potrebno poznati razloga, zakaj in kje je škripnilo, da se je pojavil strah, ki sproža simptome, ki so na nek način obrambni mehanizem, ki mu ne dovoli odrasti. Potrebno je do teh simptomov, ki se pojavljajo kot OKM, strah, tiščanje v prsih, omotica...razumsko zavzeti neko drugačno stališče. Tukaj nastopi tisto delo s psihoterapevtom in / ali samostojno. Simptom, če sodim po sebi, izgubi svojo moč, kadar se mu nasmejim, ga ignoriram, če ga ne jemljem kot del sebe, ampak mu zmanjšam moč s tem, ko ga postavim ven iz sebe, ko se odmaknem od njega... po izkušnjah takrat moje anksiozne misli in tudi kompulzije izginejo, ali vsaj izgubijo moč nad mano. Nekako tako, kot moraš psu pokazat, kdo je gospodar, se obnašam do kompulzivnega obnašanja.
Prijavljen

Jagodni sladoled: 175 g jagod, 2 žlici mlečnega prahu, 4 medu, 150 g jogurta, 150 ml smetane.
V mešalcu zmešamo jagode, mlečni prah in med. Dodamo še jogurt in stepeno smetano in zmrznemo. Dober tek
PETRAČKA
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 103

« Odgovori #58 dne:: četrtek, 14. junij 2012 ura: 17:55 »

Fun pozdravljen! Smiley

Lej, tudi jaz sem še ena srečkica z dg. OKM, pa še anksioznost za posladek.
In ravno ta obsesija, da se mi bo zmešalo, da imam shizofrenijo je bila najhujša.
Ker sem vse možno prebrala o tem, pa psihiater, pa terapevtka in še kdo so
menili da to ni res. Ampak moja obsesija je dobila še večje razsežnosti.
Te misli so bile tako prekleto resnične, da so me dobesedno hromile.
In ker poznam tudi ljudi z dg shizofrenija sem se jaz našla v vseh njihovih lastnostnih.
Čeprav nisem imela blodenj, prisluhov. Pa ravno te so značilne za akutno fazo(psihozo).

Ampak sem začela jemat zoloft, pa krepko sem se vzela v roke. Počela vse živo.
Joga, knjige, pozitivno mišljenje, afirmacije, dihanje, sprehodi, delo,....ma ni da ni.
Pa je intenziteta začela upadat. Pa tudi jaz sem začela verjet, da ne gre za shizofrenijo,
ampak da je to "samo" OKM. ok

Torej duševne  motnje ne preidejo v duševne bolezni. OKM in shizofrenija nimata skupnega
imenovalca.
Pogumno se spopadaj s težavo in si zaupaj.

Vse dobro ti želim in držim pesti zate, za vse nas. clap
Prijavljen
Fun
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #59 dne:: četrtek, 14. junij 2012 ura: 18:30 »

Hvala vsem!

Ja ta obsesija s šizofrenijo je res grozljiva. Tudi strah je precej visok, kaj takega še nisem doživljal. Celotno telo je nemirno pa kar zvija me od strahu :S. Ves čas sem kar v enem stanju kot če bi bil na pol buden. Misli mi švigajo neprestano na nič nisem skoncentriran tako da nevem točno kaj se dogaja okrog mene...misli me kar odnesejo. Zdaj me zaradi te koncentracije še bolj muči strah ker mi OKM govori da gubim razum in spomin(Ker se ne spomnim kdo je kaj rekel ali ker se nespomnim čist natančno kaj se je zgodilo pred 2 dnevoma kot sem se to ko sem bil čist priseben). V tem stanju sem verjetno zaradi spanca, ker je bolj slab in se več krat ponoči zbudim pa tudi če spim celo noč se zbudim nespočit.

Saj bi rad delal na tem da bi odrastel, bi se bil pripravljen soočiti s to nalogo, samo v tem stanju je res nemogoče. Če nebo šlo po naravni poti da se pomirim in začnem delati na sebi bo potrebno zdravilo.

Petračka, ko sem pri rosnih 15ih imel težave z OKM sem naredil prav tako kot ti - vzel sem se v roke. Bral sem knjige za samopomoč, začel sem delati na svoji samozavesti itd. Joga pa meditacija sta me vedno mikali samo nevem kje bi prišel do kakšne pametne knjige ali celo kluba kjer se skupinsko le to izvaja. Kupil sem si eno knjigo o meditaciji pa mi ni všeč ker je preveč duhovna (nisem veren).

Strahovi pa so neverjetni kaj vse ne doživljam. Ne morem verjeti da je to sploh možno iz normalnega stanja pasti v kaj tako grozljivega. Danes sem se naprimer peljal z motorjem in je ves čas za menoj vozil Jeep. V enem trenutku nisem bil pozoren na ogledalo ker sem moral zavirati zaradi pešča in ko sem pogledal spet v ogledalo je za menoj bil Clio. Bil sem ves iz sebe FAK HALUCINACIJE imam potem pa pogledam na desno in vidim Jeep na črpalki Cheesy smešno mi je zdaj to ampak takrat GROZA.

Malo na dolgo sem napisal vse skupaj...upam da si kdo vzeme čas pa prebere. Nemorem se vam dovolj zahvaliti ker mi res ta vaša pomoč veliko pomeni. Pomirja me dejstvo da obstajajo ljudje z podobnimi izkušnjami in kar še je bolj pomembno da obstajajo LJUDJE, KI SO DOBRI PO SRCU Smiley
Prijavljen
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 ... 12   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar