FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
sreda, 10. junij 2026 ura: 00:00

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: 1 [2]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: SPROŽILCI DEPRESIJE  (Prebrano 7814 krat)
koklja
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.852

« Odgovori #20 dne:: sreda, 22. april 2009 ura: 06:20 »

Scorpio, za to pa govorimo o sprožilcih, ne pa o mamah in očetih, tetah in stricih  Smiley
Daj, vsaj enkrat nam poglej skozi prste in nam dovoli, da smo s svojimi problemi v sedanjosti.

Koky
Prijavljen
scorpion
gost
« Odgovori #21 dne:: sreda, 22. april 2009 ura: 06:59 »

Ja..saj sem res neusmiljen...

Fajn se je pa zavedat, da so ti problemi v sedanjosti odraz preteklosti.....Pravzaprav se v sedanjosti oglaša preteklost...

Če pred operacijo doživim strahoten paničen napad (kot sem ga jaz) ne morem reči, da je zdaj to moj problem, ki ga je treba rešiti..Sprožil se je le zadrževani plaz..

Imel sem 19 let ko se mi je zgodil ta napad...po injekciji za pomiritev pred operacijo...in sem mislil, da bom skočil skozi okno od nemira in stiske...potem se spomnim le še injekcije , ki so mi jo dali v roko na operacijski mizi in potem tema..

Ko sem čez nekaj dni odhajal iz bolnišnice sem začutil nek nejasen nemir in čuden občutek , ki ga je nemogoče opisati..mislil sem, da bo minilo..pa ni..in se je končalo  čez leto ali dve s popolnim zlomom..

Ko sem to pripovedoval Milaču in Škerljevi na PHP jih to ni zanimalo in so mi dali vedeti, da je to le dogodek , ki je sprožil zadevo...

Zdaj pa bom le bral....je zanimivo brati kaj vse ljudi vrže v nevrozo., ki pritajeno čaka...
Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.469

vsi smo orli

« Odgovori #22 dne:: sreda, 22. april 2009 ura: 07:08 »

kaj pa odgovor na moje vprašanje?
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
scorpion
gost
« Odgovori #23 dne:: sreda, 22. april 2009 ura: 07:24 »

Arwen...po moje..to ni nujno razlog za globoko depresijo...je pa gotovo to razlog za globoko žalost..

Zdrav odziv bi bila globoka žalost in daljše žalovanje....nezdrav pa padec v depresijo...

Žalost bi bila lahko huda, grozna, globoka...vendar bi človek kljub  temu lahko šel po določenem času naprej...in zaživel..

Soposobnost polnega čustvenega doživljanja je , po moje, znak zdravja...Nesposobnost pa znak motnje...Zdi se mi, da ljudje, ki padejo v depresijo ob ločitvah in izgubah, niso sposobni odžalovati...globoko in polno....

Zdravi smo lahko kljub temu, da smo globoko žalosti...in žalujemo...oz. Ravno zaradi tega dejstva, ker zmoremo globoko čustvovati smo zdravi...

to je le moje mnenje...

Sprožilec je le majhen kamenček, ki ga odmakneš in spodneseš celo strukturo.....je sicer lahko neka bolj travmatična izkušnja...ki pa sama po sebi ni usodna...če ni že bolne strukture..
« Zadnje urejanje: sreda, 22. april 2009 ura: 09:47 od scorpion » Prijavljen
scorpion
gost
« Odgovori #24 dne:: sreda, 22. april 2009 ura: 18:22 »

Sicer je pa pri meni šla pot v depresijo (nevrozo) postopoma....Prvega neprijetnega, čudnega nemira se spominjam ob vračanju z maturanstkega izleta...V avtobusu, brez kakršnegakoli stresa (bil sem objet s sošolko in sva malo dremala), kar naenkrat..

Naslednji prelom je bila operacija žrelnice, takrat je bila panika neznosna..in zadnji končni udarec pred dokončnim zlomom so bile študenstke vojaške vaje na Blokah, poleti 1978....

In potem je šlo še samo navzdol..v grozo in trplejnje..prišlo pa je počasi, zahrbtno..postopoma...Na začetku brez hudih pretresov....
Prijavljen
ribič
gost
« Odgovori #25 dne:: četrtek, 23. april 2009 ura: 20:53 »

Jaz nekak nisem glih pristaš teh "sprožilcev", mene je anksa udarla k strela z jasnega in vzroka ne iščem v preteklosti ampak sedanjosti. Če to ponazorim z jezom je to tko, da je nekdo prtisnu na sprožilc z dinamitom pred dvajsetimi leti, raznesl ga je pa zdej, ker se je spomnu da je nekoč miniru jez. Grin
Še najbolj pa mi je blizu teorija da je to bolezen delovanja možganov.
Prijavljen
Roza
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 115

« Odgovori #26 dne:: petek, 24. april 2009 ura: 14:23 »

Nizka sampodoba, ki sem jo prinesla od doma. Vedno sem se počutila manj vredna kot drugi,vedno sem se počutila najbolj neumna, nesprejeta...to se mi ponavlja že 12 let. Je kar težko živet s tem.
Prijavljen
Pain
gost
« Odgovori #27 dne:: sobota, 25. april 2009 ura: 18:10 »

Mene čudi, da ni opcije "pomanjkanje ljubezni".
Prijavljen
scorpion
gost
« Odgovori #28 dne:: sobota, 25. april 2009 ura: 19:31 »

To je, po moje, temeljni vzrok depresije.....in se nanaša na našo preteklost ne na sedajost...

Sprožilci so v sedajsoti, vzroki v preteklosti..
Prijavljen
She_
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 678

« Odgovori #29 dne:: sobota, 25. april 2009 ura: 22:23 »

Enkrat sem sedela v čakalnici pri splošnem zdravniku.
In mi je prijazna gospa povedala, da ima težko depresijo, jemala je veliko tablet.
(Da sem jaz iz podobne zgodbe, ji nisem razlagala. Ker se mi je zdelo, da si želi, da jo zgolj poslušam. )

Kot vzrok za težave, mi je naštela določene dogodke,
in rekla, da pa je pred tem živela navadno (povprečno, zdravo) življenje.

Ne vem, če je to res ali ne. Ampak na nek način sem ji zavidala.
Ker, jaz pri sebi nimam obdobja pred in po depresiji.
Kokr se lahko spomnim sebe za nazaj že celo življenje funkcioniram enako.
Že kot otrok se nisem znajdla v tem svetu in sem že zelo zgodaj pisala stvari, ki bi bile danes opredeljene kot depresivne.

Sploh nevem -  a drugi ste recimo prej živeli "normalno" življenje (kot ga živi večina ljudi) ?
In so šele potem prišle določene težave (a la depresija, anksioznost ipd.) ?
Poznate življenje brez teh težav ?

Ker jaz ga ne, se mi zdi. Pa ne, da bi imela tolk težko življenje, sploh ne. Samo, pomojem sem pač tak človek  kiselnasmeh
Prijavljen

She is growing up.
*Sebi verjamem in grem naprej.*
Pain
gost
« Odgovori #30 dne:: nedelja, 26. april 2009 ura: 00:47 »

To je, po moje, temeljni vzrok depresije.....in se nanaša na našo preteklost ne na sedajost...

Sprožilci so v sedajsoti, vzroki v preteklosti..

Saj drugih po mojem niti ni. Morda neuspehi ali pa preprosto dedni potencial.
Prijavljen
Roza
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 115

« Odgovori #31 dne:: sobota, 02. maj 2009 ura: 00:39 »

In mi je prijazna gospa povedala, da ima težko depresijo, jemala je veliko tablet.
(Da sem jaz iz podobne zgodbe, ji nisem razlagala. Ker se mi je zdelo, da si želi, da jo zgolj poslušam. )

Že kot otrok se nisem znajdla v tem svetu in sem že zelo zgodaj pisala stvari, ki bi bile danes opredeljene kot depresivne.

Sploh nevem -  a drugi ste recimo prej živeli "normalno" življenje (kot ga živi večina ljudi) ?

Ker jaz ga ne, se mi zdi. Pa ne, da bi imela tolk težko življenje, sploh ne. Samo, pomojem sem pač tak človek  kiselnasmeh
Jaz funkcioniram enako že od prb. svojega 15.leta starosti, s svojim življenjem pa nisem zadovoljna že od kar pomnim.Verjetno sem to prevzela od moje mame, ki tudi nikoli ni zadovoljna z ničemer.
Doma nikoli nisem smela izražat svojega mišljenja, ko smo imeli obiske doma sem morala vedno v svojo sobo. Tudi zdaj si pred drugimi ljudmi ne upam izražat svojega mišljenja, ker imamo tako nizko sampodobo, da si vedno mislim, da moje mnenje pač ni nič vredno.Tudi v šoli sem se bolj malo učila, ker imam tako mišljenje o sebi, da sem neumna, da se niti ne trudim učit, ker se mi vedno v glavi vrtijo misli o moji nesposobnosti tega, da si nekaj zapomnim.
Sploh nimam neke realne predstave o sebi. Fant je vedno govoril kako sem pridna, bla bla bla, ampak mi je danes rekel, da nič ne naredim in tako da niti pri osebi ki jo imam rada ne zaupam, ker govori enkrat eno, drugič drugo...nimam predstave o sebi.
Prijavljen
tinkibinki16
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 105

« Odgovori #32 dne:: nedelja, 03. maj 2009 ura: 13:55 »

Mene pa ne morete verjet. Mam dvojčke, pa nisem spala več kot 1,5 leta kot 2 uri skupaj. Pa verjemite, da mam komaj zdaj čas za internet, ker prej na to nisem niti pomislila. Kronično pomanjkanje časa:).Baje me je skurilo - kao izgorelost. Al pa "zapolznela" poporodna depresija. Ko sem prebolevala neko virozo (septembra) in ležala 2 tedna me je udarilo kot iz jasnega. Najbrž me je udarilo za vse nazaj ko sem se ulegla. Kdo ve? Sprožilec torej viroza Smiley
Človek se niti ne zave, da pozabi nase. Prej sem uživala pohajaško življenje,pol pa te otroci priklenejo na dom. Pa tudi če jih imaš najrajši na svetu, ti manjka čas zase.
Prijavljen
She_
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 678

« Odgovori #33 dne:: nedelja, 03. maj 2009 ura: 14:36 »

Jaz funkcioniram enako že od prb. svojega 15.leta starosti, s svojim življenjem pa nisem zadovoljna že od kar pomnim.Verjetno sem to prevzela od moje mame, ki tudi nikoli ni zadovoljna z ničemer.
Doma nikoli nisem smela izražat svojega mišljenja, ko smo imeli obiske doma sem morala vedno v svojo sobo. Tudi zdaj si pred drugimi ljudmi ne upam izražat svojega mišljenja, ker imamo tako nizko sampodobo, da si vedno mislim, da moje mnenje pač ni nič vredno.Tudi v šoli sem se bolj malo učila, ker imam tako mišljenje o sebi, da sem neumna, da se niti ne trudim učit, ker se mi vedno v glavi vrtijo misli o moji nesposobnosti tega, da si nekaj zapomnim.
Sploh nimam neke realne predstave o sebi. Fant je vedno govoril kako sem pridna, bla bla bla, ampak mi je danes rekel, da nič ne naredim in tako da niti pri osebi ki jo imam rada ne zaupam, ker govori enkrat eno, drugič drugo...nimam predstave o sebi.

Roza, hvala ti za tole pisanje. Ker se ful poistovetim s tem.
Tudi moja mama ni nikoli zadovoljna, tud js mam nizko samopodobo, pohvalam nekako ne verjamem.
Točno to - tud js sploh nimam predstave o sebi.
Zanimivo mi je, kako ljudje pri sebi takoj najdejo recimo 20 stvari v katerih so dobri. Če jih iščem jaz, jih težko najdem, če jih pa že, so to bolj stvari, ki se navezujejo na druge (recimo, da znam pomagat človeku) in ne nekaj, kar se navezuje izključno name. Tudi kakšne hobije naredim bolj na pol, se nekako nočem vključit res intenzivno v eno stvar (npr. fotografjo), ker se mi zdi, da ne bom dovolj dobra. Pa rajš prej odneham.

Všeč mi je, kar si napisala.
Oglasi se še kaj...
Prijavljen

She is growing up.
*Sebi verjamem in grem naprej.*
nedostopna!!
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 182

« Odgovori #34 dne:: sreda, 01. julij 2009 ura: 13:03 »

tut js mislim,d je vzrok depresije vec stvari... pri meni se je najprej zacelo z boleznijo,potem se pa od tega nadaljevalo v izgubo volje,energije,prijateljev.... in zdej je pr men vec vzrokov!
Prijavljen

I wanna disappear..but i can`t cuse my dog need me and I need him every day <3
Strani: 1 [2]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar