FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
četrtek, 30. april 2026 ura: 10:11

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Anksioza in vloga mame  (Prebrano 9042 krat)
Saralina
gost
« dne:: ponedeljek, 27. februar 2012 ura: 13:45 »

Sama se kdaj vprašam, da sem težko mama, pa gospodinja pa da skušam toliko vogalov skup držat. Meni je to velko breme. Včasih še zase težko skrbim. Rutina me moti, pa te in one cunje, pa skrb da imajo otroci za jest, cunje, red v bajti. Že zdelegirat mi je težko.... Kako se naj postavim na noge. V redo službo si ne upam it, ker vem da nisem sposobna držat se enega ritma, prevzet odgovornosti,... in tako poskušam na samostojni poti a gre za osnovo.

Je še kje kakšna mama, ki gre težko skozi vse to? ;(((
Prijavljen
MucaMaca
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 375

« Odgovori #1 dne:: ponedeljek, 27. februar 2012 ura: 13:49 »

Evo mene Grin Se sicer postavljam na noge, ampak rabno to, kar si rekla... včasih gre težko... in rabila bi službo, pa priznam, da me je je strah, ker ne vem, če bi zmogla še en stres, že eno obveznost, še ene pritiske. Ja, kakor si opisala.

Poleg tega se mi včasih zdi, da mame, ki smo gospodinja in doma, ne držimo samo 3 vogalov, ampak kar vse 4. In včasih so ti težki.
Prijavljen
julija30
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 253

« Odgovori #2 dne:: ponedeljek, 27. februar 2012 ura: 14:06 »

Jaz!!!!!!! evo me,rutina skoz ,že odkar so se otroc rodili,to se pravi 11 let,eno in isto,in še več del in opravil. Jaz imam to srečo?Huh? hm, da sem zaposlena v partnerjevem računovodstvu,oz. skrbim za čist in še več papirjev,... pa dom,pa otroc,pa en kup cunj,kuhanje,pranje,prčkanje po bajti ,pa vrt,pa tašča ,pa tast,oba invalidna  in mal tko no,od vedno ,pa te in one dejavnosti od otrok,pa... a še naštevam???Nimam časa sploh za sebe,dan ima premalo ur. Pa ko bi kam šla ,a-a ma kje  on itak sam dela skoz ,od jutra do večera,sama za vse . Samo za druge sem ustvarjena kot izgleda. In anksiozna po vrhu,začelo pa se je s paničnim sred ceste. In traja to anksioznos stanje  od nov. 2010. Bilo je že skor ok,zdej me spet daje. Sem omotična in čutim nerealnost,glava me tišči,.....  lahko več na zs če želiš!
Prijavljen
mamica1
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 232

« Odgovori #3 dne:: ponedeljek, 27. februar 2012 ura: 15:56 »

Še jaz se pridružim! Najprej zjutraj na hitr zrihtat sebe in otroka, v službo zamujam redno, potem tam rutina iz dneva v dan, hitr v vrtec po otroka, večkrat kuhat, pa cote vsepovsod. Popoldneve večinoma preživljama same s tamalo, moj pride zvečer domov, pa včasih spoh ne je, ker se mu ne da pogret. In ja, če mi kdo plača z veseljem ostanem doma za gospodinjo in bo vse urejeno. Tako pa deska s cunjami polna-še dobr da se ni zlomila, igrače vsepovsod, posoda tudi po 2 dni v pomivalnem. Jaz nisem služkinja, da bo vedno vse tipi topi. Mene ne moti, če pa koga, pa naj pospravi. Jaz pravim, da tiste mame, ki imajo vse u nulo pošlihtano, ne morejo popoldneve biti 100% posvečene otrokom.
Zelo težko grem skozi to, ko se trudiš in ubijaš po hiši, pa nihče niti ne vidi kaj šele, da bi kdo cenil. Saj se ne gre za čast in samohvalo ampak da bi malo čuvali, da bi ne bilo tega toliko-niti najmanj. Tako da mislim, da bi lahko kr klub ustanovile  sesmejem.
Punce grem domov-pospravljat- če veramete-ven z otrokom!!!
Prijavljen
mina
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.713

« Odgovori #4 dne:: ponedeljek, 27. februar 2012 ura: 19:34 »

Joj, kako (vam) je težko. A niso naše mame enako delale, v službi in doma? Pa imele poleg tega še vse oprano, zlikno pa pospravljeno.  clap
Sedaj pa nihče več nič ne utegne. Kaj je narobe?! Po mojem neorganiziranost in zgubljanje časa. Da ne govorim o tem, da nihče nič ne pospravi sproti. Ko je pa vse out of order....potem pa joj koliko je tega.
Pa bolj komot smo, pa visimo večkrat po nepotrebnem za računalnikom In če pomislim, dsa sedanji moški pomagajo veliko več kot tisti iz sredine prejšnjega stoletja.
Ne napadite me preveč. Premislite, kako bi zmogle. Svinčnik v roke in plan.
Prijavljen

If you are depressed, you are living in the past.
julija30
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 253

« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 27. februar 2012 ura: 19:44 »

Evo prvi napad! Ne sej se hecam !!! Moj dec na žalost nič ne pomaga torej sem res SAMA za vse!!!!Ga ni ! Cel dan okol !  Jes naše mame so delale enako ,sam je prišla po 8 urah domov in ona in oče tko da je en kuhal en pa pospravil kej .En nalogo z otrocmi ,en pa kej drugega. Jaz sem od 7 ure zjutraj   pa do večera  in v pisarni in doma,in v šoli in povsod . Ja  preveč imam vsega ,ne znam se organizirat več,ker je res vsega preveč. Tko smo si naredil,tko je,mal pa lahko pojamramo  ko nam je težko !
Prijavljen
MucaMaca
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: ponedeljek, 27. februar 2012 ura: 19:49 »

mina, ja, včasih je bilo vse drugače, ja... včasih so ženske do poroda delale na njivi, potem same rodile, pa delale naprej. mater smo današnje mame občutljive, ker ne delamo več tega. če bi crknile zraven, bi pač crknile, a ne.

če pa nam pri vsem tem dela težave to, da nas muči depresija ali anksioznost ali kaj podobnega, in nam to jemlje veliko energije, pa je to itak samo v naših glavah, stokanje in znak, da itak nimamo dovolj dela, če imamo čas razmišljat o tem, kar nas muči. sploh, če hočemo čas zase! saj ga ne rabimo. naše babice ga tudi niso imele.

(pa, če ti ne pospravljaš sproti, to ne pomeni, da jaz tega ne delam Tongue govori zase!)

Prijavljen
mamica1
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 232

« Odgovori #7 dne:: ponedeljek, 27. februar 2012 ura: 20:21 »

Ja Mina, tudi moja mami je hodila v službo, delala na kmetiji, zvečer pa likala in šivala, spala po 5 ur in jovo na novo. Kje smo pa otroci? Zase lahko rečem, da sem skakala z njo po njivi, plezala po drevju ipd. Sem preživela čas z njo, ampak nismo imeli vsega tega, kot imajo danes otroci, polno igrač in vsega, samo časa staršev ne.
Danes pa-govorim zase- raje ne pospravljam, samo da tisto malo časa popoldne preživim z otrokom. Doma redkokdaj po dolge ure visim na računalnikom, ker niti nimam volje, ga imam že v službi dovolj.
Veš Mina, časi so drugačni-živimo v neki naglici, samo v boju za preživetje.
Kdaj nazadnje si se pa ti v miru dol usedla, spila kavo v miru in si rekla-vse imam pospravljeno, otroci se igrajo po svoje, moža itak ni, zdaj je pa čas za 5 min miru. Ni govora, jaz ga nimam, ker tudi moža ni do večera doma in sem za vse sama.
Take pač smo in ja jamramo kako smo boge. Že če poveš nekomu, ki te razume je lažje in dobiš mal volje za pospravljat.
Prijavljen
Jagodka
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 957

« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 27. februar 2012 ura: 20:22 »

Premislite, kako bi zmogle. Svinčnik v roke in plan.
Tole je odličen nasvet.  clap
Meni je to predlagala terapevtka. Med orodjem (KVT) na portalu imate  luštkane tabelice, kjer si lahko vpišete, kaj je kakšen dan po urah in kaj je treba v tednu narediti. Otroke vozim na dejavnosti le, če je predaleč in ne zmorejo peš, v slabem vremenu npr. Tudi v mestu so se naučili čez cesto. Dogovorim se z drugimi mamami in pobere / pelje še našega. Smo pa eno dejavnost skenslali, ker ni šlo in je bila nekaj časa mula, zdaj je pa OK. Tudi otroci se morajo naučiti, da vse pač ne gre. V en liter ne moreš nalit litra in pol.
Razumem, o čem govorite dekleta, pri treh mulcih na dve leti, službo, možem na terenu sem mislila, da me pobere. Dejansko so bili seznami in tabele tisti, s katerimi sem se rešila. Navdihnila me je tudi ena knjižica "Super ženska je v tebi". Peljemo, s kakšnimi zapleti, ampak načeloma gre.

Naučila sem se pa tudi, da se svet ne bo podrl, če ni vse po predpisih. Pa mož se je vključil, ko sem ga nehala kritizirat, da nekaj ni dobro naredil. Če nekaj ne zlaga kot jaz...who cares, samo, da se pod nogami ne valja in da lahko malo nožice spočijem.

Prijavljen

Jagodni sladoled: 175 g jagod, 2 žlici mlečnega prahu, 4 medu, 150 g jogurta, 150 ml smetane.
V mešalcu zmešamo jagode, mlečni prah in med. Dodamo še jogurt in stepeno smetano in zmrznemo. Dober tek
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.815

« Odgovori #9 dne:: ponedeljek, 27. februar 2012 ura: 20:49 »

Ne moremo bit vse popolne mame in gospodinje, žene in ljubice, delavke in uslužbenke .....Mogoče pa preveč pričakujemo od sebe...
Ja, čas nas baše, tempo življenja in stresi....Včasih je bil človek cenjen, družina je imela neko vrednoto, skratka , vse je bilo drugače...
Naši starši in stari starši so trdno garali, še otroci so zraven pomagali. Se niso ukvarjali z vprašanji, kaj bo otrok jedel, kdaj bo šel lulat pa kakat, ali spi celo noč, ali je njihova vzgoja pravilna....je bilo treba zaslužit za kruh...
Danes je pa že vse zmešano, od delovnega časa, do otrokovega urnika in sama gonja za denarjem , uspehom, uveljavljanje v družbi....
Sama imam enega pubertetnika, druga pa je na pragu pubertete in moja starost je nekje na sredini življenja, ko naj bi dosegala vrhunec vsega, od uspeha, do življenjske moči in da bi se počutila še vedno privlačno, uspešno, tako doma kot povsod drugod.
Po cele dneve služba, vozi enega otroka tja na krožek, pa drugega na trening, pranje perila, posode, peljat psa ven, posesat, pospravit, peljat enega starša v bolnico pa drugega k zdravniku, biti razumevajoča in potrpežljiva, imeti nasmeh na ustih, pa še zvečer dat noge narazen, da bo ja popoln dan in smo popolne Tongue in se lahko nasmejemo, kako smo zadovoljne.......
Prijavljen
Saralina
gost
« Odgovori #10 dne:: ponedeljek, 27. februar 2012 ura: 23:30 »

Punce, hvala  clap  za vsako besedo- mi je kar malo odleglo... ko veš, da nisn sam s takšnim bremenom. Čeprav nikomur ne privoščimo, a je lažje, če se med seboj bodrimo.
  Žalostno, pa je, da se o tem ne moreš z velikimi pogovarjati. Kot je bilo navedeno, bi naj bile super-truper mame, kot mašine vsem na uslugu. Žal nimamo takih D. batarij, ki bi jih lahko enostavno zamenjale! sesmejem

Tudi sama sem prebrala Super ženska je v tebi- in končno našla nekaj zame. Brala med dopustom... bo treba ponovit! Wink

KVT obrazec bom prebrskala.... Hvala!

Ste vaša razmišljanja s kom delile? Ali okolica sprejema le, da imaš vse b.p. vrt, rožice, dom otroke multi pošlihtano. Sama sem občutila, da če izstopaš si smatran pod nesposobnega.... kar pa v sebi veš, da je res, da ne zmoreš tako dobro nečesa opravit.

Se morda dobivate na kakšnih skupinah. V našem kraju se občasno dobimo, a kaj ko debate prevečkrat so usmerjene v razne čvek teme. 

Prijavljen
Saralina
gost
« Odgovori #11 dne:: ponedeljek, 27. februar 2012 ura: 23:52 »

Zanima me, kako ste odkrile, da vam ta Anksa- Ančka .. diha za ovratnik? Imate kakšne tablete. Če bi jo sama prepoznala leta nazaj... bi morda uspela obdržat kakšno službo več- redno! ;((
Prijavljen
MucaMaca
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #12 dne:: torek, 28. februar 2012 ura: 10:58 »

Jaz nisem anksiozna, me je pa podrla depresija - ampak se ne dam, že stojim! Hehe! (No, AD so pomagali zardevam)

Sicer pa sem ugotovila nekaj drugega. Če si prisluhnem, si vzamem čas zase, za počitek, za sprostitev, za svoje dejavnosti, karkoli, sem tudi učinkovitejša. Prej sem lahko cel dan nekaj delala po stanovanju, pa pol toliko nisem naredila, ker je bilo "na silo", tudi, ko nikakor nisem mogla, sem se silila, in za vse rabila petkrat toliko časa, in desetkrat toliko energije. Zdaj si brez slabe vesti vzamem uro ali celo dve zase, ker vem, da bom potem spočita in sproščena mimogrede naredila nekaj, za kar bi sicer rabila pol dneva. Res pa je, da si jaz to pač lahko privoščim, ker nimam fiksnega urnika - ker sem doma, je vseeno, ali nekaj naredim dopoldne ali popoldne, včeraj ali jutri. Pa še bolje se počutim, ker mi delo ni več tako "odvratno", ker imam stvari narejene in ker ob vsem tem najdem mir zase. Zaenkrat je to moj recept. Počasi mi uspeva Smiley Urniki mi pa, priznam, nikoli niso dišali, čeprav vem, da so koristni. In tisto knjigo o superženski sem tudi imela doma, pa me ni pritegnila. Smo pač različni. Jaz sem našla drugo pot, ki mi bolj ustreza.
Prijavljen
Saralina
gost
« Odgovori #13 dne:: torek, 28. februar 2012 ura: 11:22 »

Aja Mina- nisi povedala koliko otrok imaš, kuhaš sama ali mama,.... ? Wink  Res, pa je da vsak vidi eno situacijo drugače!

Punce vam povem, v čem sem zmagala- sama nad sabo.

O moji Ančki... sem čisto slučajno in to celo mirno povedala mojemu možu. No, v bistvu sem mu samo podala knjigo Premagovanje Anksioznosti za telebane... poglavje, kjer opisujejo, kako prepoznati znake pri druž. članu. In jaz.... ulil se mi je plaz vročih solz.....  Vem,  sama sem kriva da o tem nisem prej. A še sama sebi nisem mogla dopovedat, da je to mene zadelo. 
 Odziv je bil presenetljiv za njegovo dojemanje takih reči.... res pa je da je že beseda tako čudna- da jo je komaj prebral Wink)

Ste o tem spregovorile s prijateljicami, so seznanjeni o teh rečeh. Na zunaj se nič ne vidi.. kaj te muči spet? ;((

Aja.. danes malo lažje diham!
Prijavljen
MucaMaca
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #14 dne:: torek, 28. februar 2012 ura: 11:34 »

Saralina, bravo! To je bil tvoj prvi korak, držim pesti za vse naslednje!

Breme je veliko lažje, če ga deliš. Pri meni doma sicer vedo, za kaj se gre, drugi pa malo ali nič - se pa izpovem na skupini, ljudem, ki sem jih spoznala tu. Taki s podobnimi izkušnjami lažje razumemo drug drugega. Poskusi se pridružiti kakšni skupini za samopomoč Smiley
Prijavljen
nevidna
gost
« Odgovori #15 dne:: torek, 28. februar 2012 ura: 12:54 »

... res je veliko lažje če imaš partnerja, ki mu lahko potožiš.  zaupaj pa se tistim, ki jim zaupaš in te bodo razumeli. Meni osebno veliko pomaga ta forum, čeprav večino samo berem  Embarrassed ... se pa v veliko zgodbah najdem.
Mislim, da ima večina mamic iste težave. Vzemi si čas zase, tako so rekle že pred mano in vse bo lažje. Ne obremenjuj se z čistočo in neredom ( na žalost počaka   kiselnasmeh ) ...

Prijavljen
MucaMaca
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #16 dne:: torek, 28. februar 2012 ura: 14:38 »

Poglejte si kdaj tale film Smiley (kliknite na sliko, je link na IMDB)

Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.815

« Odgovori #17 dne:: torek, 28. februar 2012 ura: 18:20 »

... res je veliko lažje če imaš partnerja, ki mu lahko potožiš. 

ja, drži...

Ne obremenjuj se z čistočo in neredom

Punce, jaz sem bila prava čistunka včasih....potem me je pa marsikaj izučilo...Bo že počakala posoda, pa umazani štumfi, pa prah.....Res si je treba vzet čas zase, če ne , pregorimo, saj smo že, zato pa smo na forumu....
Ja, pa vsekakor je potrebna organizacija, če vsak nekaj prime je tudi končano hitro...
Prijavljen
Slavka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4.159

« Odgovori #18 dne:: torek, 28. februar 2012 ura: 18:30 »

Citiraj
Punce, jaz sem bila prava čistunka včasih

pomisli ... in potem si se začela družiti z mano...  zvizgam
Prijavljen

"Per aspera ad astra"