FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
petek, 16. januar 2026 ura: 04:11

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Hrup, zvok iz okolja - slabo počutje in nemoč  (Prebrano 2269 krat)
Rasto
gost
« dne:: ponedeljek, 20. februar 2012 ura: 21:26 »

Zvoki iz okolja, sosed nad mano, hrup na avtobusu, televizija in radio v sosednji sobi... mi zadnje dni vedno bolj najedajo moje počutje, samozavest in predvsem mir, koncentracijo. Zdravnica pravi, pred časom sem z njeno pomočjo in zdravili premagal depresijo, da imam "senzibilizirano slušno zaznavo". Postal sem netoleranten do sosedov, saj jih slišim na stopnišču, slišim premikaje po njihovem prostoru, glasbo, govorjeje... Na živce mi gredo ljudje, ki so preglasni, izogibam se množici, otrokom... Da ne govorim o zvokih kosilnic, žag v okolici. Mojih družinskih članov ne moti nič od tega. Sam pa nimam več moči v boju z hrupom; če ni tišine ne morem zaspati, brati knjige, delati ipd. Še več, vsak šum me prebudi in ob vsakem močnejše ropotu iz stanovanja npr. nad mano se stresem in "zavibriram" kot, če se česa vstrašim. Skratka, zanimajo me vaše izkušnje, saj bi se lahko iz njih kaj naučil (kako premagati hrup), si pomagal, kaj spremenil... To, da je potrebno zvok/hrup odmisliti ne deluje pri meni. Še čepki za ušesa pred spanjem ne dajo tišine...  Cheesy
Prijavljen
sivaMiš
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 8

« Odgovori #1 dne:: torek, 21. februar 2012 ura: 08:48 »

Pozdrav, glede čepkov bi tole omenila. Sem imela ene, ki niso pomagali kaj dosti in sem potem kupila čepke prav v lekarni, ki pa so bili boljši.
Za kakšne tišje hrupe prekrivat jaz zdaj veliko časa poslušam glasbo. Prej je nisem ker imam rada tišino. In pa kakni 'zvoki narave' bi mogoče lahko delovali pomirjujoče (petje ptic v gozdu ali dež), če ti to ugajala. Mogoče kakšne dihalne vaje za pomiritev.

Vem kako je, če te zmoti nek šum in ti potem grejo vsi zvokovi na živce. Upam, da najdeš kaj kar ti pomaga. happy
Prijavljen
white.rat
gost
« Odgovori #2 dne:: četrtek, 23. februar 2012 ura: 09:49 »

Oh ja, to je tudi moj dolgoletni problem. Je pa tole popolnoma isto kot pri meni;
če ni tišine ne morem zaspati, brati knjige, delati ipd. Še več, vsak šum me prebudi in ob vsakem močnejše ropotu iz stanovanja npr. nad mano se stresem in "zavibriram" kot, če se česa vstrašim.
Res to mi gre pa taaakoo na živce da se moram res držati tega da ne bom čisto preveč znorela, ker včasih nisem znala (?) brzdati te jeze in živčnosti, zdaj pa probam z bolj umirjenim glasom rečti da me moti in če lahko niso tok glasni - npr (pod mojo sobo je kuhinja + dnevna soba in se sliši vse... zapiranje oz. butanje predalov, ko nekdo je; ropot z priborom ob krožnik, govorjenje, itd  Shocked ), samo itak ni to nekaj da bi me ubogal ane tako da ja kot je sivaMiš povedala jaz ko se taki primeri pojavijo si dam musko čimbolj na glas  zardevam in čakam da mine ropot...zvečer pa če je potrebno si dam čepke...sem jih tudi jaz že dosti zamenjala potem sem pa ene super kupila v lekarni ki pa čisto vse zvoke zaustavi, sem bila res presenečena.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar