FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
sreda, 03. junij 2026 ura: 08:57

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Nveme sicer kam bi to spadalo...  (Prebrano 6883 krat)
Annglitters
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7

« dne:: sobota, 11. februar 2012 ura: 18:46 »

Ampak sm nova tukej pa nevem kam točno pisat ampak nevem kaj se dogaja z mano. vedno sm bla zloo pozitivna oseba, nikol nism bla žalostna več kot....pol ure? razn ob kašnih res dramatičnih trenutkih, k je nekdo umrl, pa še to se ni zgodil velikrat...skratka, vedno sm avtomatično preklopa na pozitivne misli, vedo sm mela neko stvar v glavi k mi je vlila pozitive, tut če se je kej ful groznega zgodil. zdej je pa lih obratno. eno sekundo bom čist vesela, drugo pa spet žalostna pa mi bo šlo na jok. zadnjič sm bla cel dan žalostna in sm sam jokala (jokam zelooooooo zelo redko). to se je začel rped kšnimi tremi tedni k sm kr naenrkat začela težko dihat. pa ne da bi se dušila, ampak nism mogla do konca zajet sape. po parih dneh je nehal, ampak pol sm si pa barvo za lase dala gor (že pred tem sm bla zlo živčna zarad tega, ker sm nekje brala o alergijah...barvala sm se pa tut že usaj 20krat hah) in sm tok živčna postala..vrtoglaciva, rahlo sm se tresla. zdej po enmu tednu še vedno ni znakov alergije, kar jih tut ne bo (vrjetn) ampak še vedno težko diham, razpoloženje mi niha, včasih se mi v glavi pojav tak težk občutek, vrtoglavica..tudi če pojem prej velik čokolade (tko da ni zarad pomankanja energije..), tudi slabost sm občutila zadnje dni. res nevem kaj bi to blo:S strah me je...tut velik sm šole prešpricala zarad tega  v zadnjih dveh,treh tednih. živčna postanem v šoli ali kjerkoli drugje, kjer nism doma oz v varnih rokah, npr pri mami ali očetu. strah me je da bom dobila napad in ne bom mogla dihat:S nočem tega res me je strah. HOČM nazaj v šolo, HOČM se zabavat!!! aja pa še to morm omenit; pojavi se mi tudi občutek v grlu, ko da bi mi zatekeu oz bi mela zelo trd vrat/grlo...??kaj je to??aja stara sm 16..PROSIM PREBERTE USE POZORNO PA MI POMAGAJTE :S! hvala! rozicodam zardevam
Prijavljen
krasendan
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 494

« Odgovori #1 dne:: nedelja, 12. februar 2012 ura: 12:39 »

Dobrodošla med nami!

Glede na tvoj opis dogajanja, bi te najprej vprašala ali si že govorila o tem s starši? Sploh s kom? Po opisu sodeč bi lahko šlo za anskioznost, se pravi strah brez kakega pravega vzroka. Vsekakor bi bilo dobro, da se posvetuješ tudi s svojim osebnim zdravnikom, za pregled ščitnice naprimer. Občutek v grlu bi lahko bil tudi od tega. Tako bi izključila vse fizične vzroke za svoje slabo počutje in razpoloženje. Če pa gre samo za psihične težave pa bi bilo dobro, da poiščeš s starši kakšbega terapevta.

Danes pa se le potolaži, sem prepričana da ni hujšega, le malo si v stiski! Piši nam še kaj se dogaja, prav?

Lp,
K
Prijavljen
Annglitters
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: nedelja, 12. februar 2012 ura: 17:27 »

ja sej sm že hotla me je zdravnica poslala dat kri zarad ščitnice pa se nism upala iz žile ker se mi vedno ful vrti heh pa boli me.sej bom šla enkrat ta tedn vrjetn...jutri grem v šolo sam sm kr mal živčna da bom mela spet težave z dihanjem pa vrtoglavico:S kakšn predlog kako naj se temu izgonem? zelo rada bi šla v šolo drgač.
Prijavljen
DANIAMMA
gost
« Odgovori #3 dne:: nedelja, 12. februar 2012 ura: 18:23 »

Annglitters dobrodošla  rozicodam . Najprej je potrebno ugotoviti kaj ti je...in pod prvo se vzemi v roke in pojdi dati kri,da izključijo ali pa potrdijo težava s ščitnico. Težko je nekaj odpravljati za kar se sploh še ne ve kaj je. Kot ti je povedal že  krasendan je potrebno najprej izključiti fizične vzroke...potem se gre pa dalje reševati. Mogoče ti bo pomagala iti v šolo misel,da se ti še nikoli ni nič zgodilo četudi se ti je vrtelo...dihati pa tudi ne nehaš kar tako (zadušila se ne boš,ne boj se)...ampak vsekakor se pogovori s starši...in obvezno pojdi dati kri (5 minut strahu Smiley  )...boš videla da boš potem bolj mirna ko boš vsaj vedela kaj in kako je...pa naj gre kdo s teboj...v dvoje je lažje premagati strah pred odvzemom krvi
Prijavljen
Annglitters
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: nedelja, 12. februar 2012 ura: 18:55 »

hvala vm:) sej zdej je že malo bolše k prejšne dni ampak vseen sm nervozna zarad ju3šnega dneva...:S upam da bom vredu prišla čez dan
Prijavljen
DAMa
Administrator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.839

« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 13. februar 2012 ura: 13:08 »

Hojla Annglitters, welcome, zelo dobre nasvete si že dobila. Poročaj, kako je šlo pri zdravniku in na pregledu krvi za ščitnico (no, sicer tudi traja, preden prideš na vrsto, tako da brez skrbi, ne bo jutri). Drugače pa na podlagi napisanega verjetno gre za čisto navadno anksioznost, zaradi katere te tudi skrbi vse možno, verjetno še kaj več, kot si napisala. Težko dihanje in vrtoglavice so izredno pogost simptom, pa se strinjam s tabo, da je kar strašno, ki misliš, da ne boš prišel do zraka. Verjetno je prej ravno obratno in imaš kisika več kot preveč - do tega pride pri hiperventilaciji. Ko smo zaskrbljeni, hitro in plitko dihamo, zato se nam kri napolni s kisikom, premalo pa imamo ogljikovega dioksida (ki se sprošča ob izdihu). Zato se nam zavrti v glavi, eni majo mravljinčke, občutek pa imaš glih kontra - kot da nisi dovolj zraka zajel, čeprav ga imaš "preveč" Smiley
To se da zelo enostavno odpravit, s pomočjo dihalnih vaj oz. tehnik dihalnega sproščanja. Veliko jih je opisanih na našem portalu, malo pobrskaj! Na kratko: udobno se usedeš, nasloniš glavo, telo sprostiš. Če ti pomaga, glej na uro - počasi vdihni, zadrži sekundo, nato pa izdihni. Vdih 5 sekund, izdih 10 sekund. Vedno mora biti izdih DALJŠI kot vdih. Pa poskušaj vaditi pet minut (4 vdihe na minuto, nato pa lahko tudi podaljšaš izdih!).
Več izdihanega zraka povrne normalno količino ogljikovega dioksida v kri, umiriš se, srček tolče bolj enakomerno. Glavna prednost te tehnike je, da jo lahko izvajaš prav kadarkoli in kjerkoli, ne da bi sploh kdo opazil. In se lepo pomiriš. Predlagam, da poskusiš sama, potem pa javi, kako je šlo, mi ti bomo pomagali!
Prijavljen

Pogum potrebujemo, da vstanemo in spregovorimo; prav tako pa ga potrebujemo, da sedemo in poslušamo.
Annglitters
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: petek, 17. februar 2012 ura: 20:57 »

sm našla tukej ene dihalne vaje k mi pomagajo Smiley zdej je že fuul bolš, sm bla v šoli ta teden. kdaj me prime med poukom ampak začnem mislt na kej druzga al pa naloge rešvat (usaj več delam zdej haha) ampak useen danes sm bla zmenjena za vn, pa povablena še k enim (tut umes je en k mi je všeč) in me je še vedno strah...nevem zakaj, ampak nervozna postanm zlo. res nvm kaj naj nrdim glede tega, res bi šla rada tja. npr drug teden. ampak strah me je da se mi bo iso zgodil kakor zadnjič k sm mela tak cmok v grlu pa tok me je tiščal da nism mogla glave pokonc skor držat in sm bla čist živčna...kako nej o odpravm??
Prijavljen
DAMa
Administrator
Expert
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: nedelja, 19. februar 2012 ura: 17:03 »

Ne bo se ti ponovilo - pa če se ti bo, kaj potem? Zdaj vidiš, da ni nič takega, preživela si, čeprav ti je bilo težko. Ti samo pojdi v družbo in se zabavaj, če se pa cmok pojavi, pa naj se pojavi. Takrat kaj popij, reci drugim, da te glava boli, če bo kdo vprašal, če je kaj narobe. Sicer pa se tega navzven ne vidi, samo ti veš, da se čudno počutiš. Glavno je, da se zaradi tega ne začneš odmikati, da ne lezeš sama vase in se izogibaš priložnostim za druženje. Tako si reci: kaj en cmok in tesnoba bosta mene ovirala, da ne bi živela svojega življenja? NE! Hvala lepa, ampak še zmeraj mi gre dobro, še zmeraj imam sanje, ideje, cilje, cmok bom pa premagala tako ali drugače.
Še tega se moraš vedno zavedat, da se da glede tesnobe MARSIKAJ ukrenit, ni samo ena vaja na voljo. Tudi če bi se nevemkako poslabšalo, so rešitve, ampak zakaj bi se, ko pa si že začela reševati problem?
Tako se zmenimo: napiši sama ali pa tukaj v post, česa te je zares strah - premisli o tem. Ni samo cmok v grlu, kaj se skriva za tem cmokom v grlu? Napiši, kaj bi bil najhujši možni scenarij, če bi se ti to zgodilo, ko greš ven. Poskusi. Potem bomo zapisali pa skupaj še en boljši scenarij, ki je bolj verjeten. Pa lahko se domislimo še kakšne "rešitve", kaj lahko narediš, če te res zagrabi in želiš "pobegnit". Napiši kar po alinejah, pa se bomo malo pogovarjali. Boš videla, da ti bo potem lažje. Kar pogumno.
Prijavljen

Pogum potrebujemo, da vstanemo in spregovorimo; prav tako pa ga potrebujemo, da sedemo in poslušamo.
Annglitters
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 27. februar 2012 ura: 16:18 »

se je ponovilo in to še močneje pa bol pogosto:S v petek sm bla na eni zabavi v klubu in sm bla že prej mal nervozna ker sm mela filing da se mi bo to zgodil (ker je blo s prevozom mau problema, pa ČE bi se mi to zgodilo, bi težko domou pršla) in sm bla čist panična, mravlinci, tresla sm se tok, stra me je blo, nism vedla kaj nej, tok močan občutk, sploh nemorm opisat. res nemorm opisat. isto se mi je danes na avtobusu zgodil. in sm šla čez rožnik, sm gor še enkrat doživela. in k me ta občutk 'napade' se ga težko otresem, težko se mu upiram vedno bol me je strah:S spet nism bla v šoli ker mi je na poti tja se to zgodil. nevem kaj nj nardim, dvakrat sm bla pr pshiatrinji in sve delale neko taktiko varnega kraja, ampak mi ne pomaga tolk....prosim pomagitee nočm tega več:S
Prijavljen
DAMa
Administrator
Expert
Odsotni Odsotni

« Odgovori #9 dne:: torek, 28. februar 2012 ura: 09:34 »

Hojla Annglitters,

panični napadi so zelo mučni, ampak se jih DA premagati - predvsem je najbolje, da te občutke karseda dobro spoznaš in razumeš, kaj se dogaja. Si si že kaj prebrala o panični motnji in paničnih napadih? Veš približno, kaj je reakcija "boj ali beg"? Lepo prosim, da se čimprej lotiš "raziskovanja" in si prebereš vsaj tele vsebine:
http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=38
Več kot razumeš in veš, kaj se dogaja, lažja bo pot premagovanja. Verjamem, da ti ena sama tehnika ne more ravno koristiti, treba jih je preizkusiti mnogo več, včasih pa pomagajo tudi zdravila.
Je pa najhujši strah, ko ne veš, kaj se dogaja in zakaj do tega pride. Tako da se čimprej pouči o panični motnji.
Meni je najbolj pomagalo na začetku da sem brala, brala brala vse, kar sem o tem našla. Potem sem videla, za kaj se gre. Ugotovila sem, da bolj, kot se "bojim" in se borim proti paničnemu napadu, slabše je - vsa sem bila pretresena in v krču pred naslednjim. Končno sem razumela, da ga moram pustit, naj pride, če mora. In sem ga. Vedela sem, kaj se takrat z mano dogaja, da ne bo nič hudega, da pride in gre. Je neprijetno, NI PA NEVARNO. Tako da se jih čez čas nisem več bala. In so postali veliko bolj redki. Važno pa je, da razumeš, kaj so panični napadi, brez tega se ne moreš z njimi soočati.
Prijavljen

Annglitters
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: sreda, 29. februar 2012 ura: 18:41 »

zdej sm dobila knjigo ANKSIOZNOST za telebane Smiley
Prijavljen
DAMa
Administrator
Expert
Odsotni Odsotni

« Odgovori #11 dne:: sreda, 29. februar 2012 ura: 21:41 »

Odlično!  oki Poglej, preštudiraj ... Boš videla, da ti bo mnogo stvari bolj jasnih - in manj strašnih! Smiley Karkoli vprašaj tukaj in poročaj, kako ti gre. Držimo pesti  wav
Prijavljen

Annglitters
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #12 dne:: sobota, 31. marec 2012 ura: 12:37 »

Imam zdravila Asentra, zdej skor en mesec, pa me zanima če lahko pokadim cigaret? zdej ga nism že 3 mesce pa bi res enga pokadila...a lahko poleg zdravil pokadim cigaret? in a kajenje lahko povzroča panični napad?
Prijavljen
Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 6.607

Dokler zaupaš vase, ni nobena pot pretežka.

« Odgovori #13 dne:: sobota, 31. marec 2012 ura: 14:03 »

Imam zdravila Asentra, zdej skor en mesec, pa me zanima če lahko pokadim cigaret? zdej ga nism že 3 mesce pa bi res enga pokadila...a lahko poleg zdravil pokadim cigaret? in a kajenje lahko povzroča panični napad?

Annglitters, a ni fajn, ko si že tri mesece brez  kadim, jaz bi nadaljevala, ker res se je težko odločit...,
drugače pa ne vem kako je s tem...vsak se različno odziva na nikotin...glede nato, se pri tebi
lahko že iz samega "strahu" sproži panični napad... oki

Prijavljen

KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
Suzy
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.154

« Odgovori #14 dne:: sobota, 31. marec 2012 ura: 15:26 »

Nekaj študij je pokazalo, da kajenje cigaret poveča nevarnost za pojav panične motnje pri mladih ljudeh. Čeprav mehanizem, kako kajenje povzroča panične napade, ni povsem jasen, predvidevajo, da je lahko povezava z dihanjem. Občutek dušenja zaradi kajenja, bi lahko bil razlog za povzročitev paničnega napada.

Ko si zaželiš prižgati cigareto, prični raje razmišljati o nečem drugem, prijetnem dnevu v naravi, dobri večerji ali lepih spominih. Manj kot boš razmišljala o kajenju, lažje boš osta brez cigarete.
Imej voljo in vztrajaj še naprej brez cigarete,...težko je prenehat!!
Drži se rozicodam
Prijavljen

No matter how dark the darkness, there’s always Light...
DAMa
Administrator
Expert
Odsotni Odsotni

« Odgovori #15 dne:: nedelja, 01. april 2012 ura: 11:12 »

Hehe, se strinjam z drugimi glede  kadim Tako daleč si prišla, bodi raje ponosna, pa nadaljuj s kilometrino. BRezvezna razvada, od katere nimaš nobene koristi, razen zelo kratkotrajnega učinka.
Če pa sprašuješ zaradi povezave cigaret in zdravil - mislim, da kajenje ne bi smelo vplivati na učinkovitost. seveda lahko vprašaš tudi svojo zdravnico. Vsekakor se je bolje izogibati vsemu, kar lahko povzroča odvisnost, da o alkoholu sploh ne govorim, še manj pa o marihuani, ki je sploh zelo znano povezana s povzročanjem paničnih napadov, depre in vsega mogočega ...
Prijavljen

Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar