FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
nedelja, 19. april 2026 ura: 18:49

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Strah pred zadušitvijo s hrano  (Prebrano 3491 krat)
nikKi
gost
« dne:: sobota, 13. november 2010 ura: 16:19 »

Živjo vsem,

že pred leti sem pisala o tem problemu. Leta nazaj sem se skoraj zadušila s hrano, od takrat naprej praktično ne jem več sproščeno. Vsak obrok je zame muka, zavedam se, kako pomembno je zaužiti vse pomembne snovi (sploh ker se z lakoto počutim še bolj anksiozna), vendar enostavno ne morem goltati normalno. V zadnjem pol letu se mi je problem še povečal; shujšala sem 10kg, bojim se, kako daleč bo to šlo. Najhuje je, ker vem, da to ni eden tistih simptomov, ko se ti ne more nič zgoditi, saj se ljudje dejansko zadušijo s hrano vsak dan. Včeraj sem se za nameček še dušila s tableto, prav v sapniku je pristala, dihati nisem mogla, potem sem jo nekako izkašljala. Ampak vprašanje, kaj če je ne bi? Kaj če bi bil to kos hrane? Kaj če...in če... Skratka to je moja nočna mora. Poleg tega sem cele dni na faxu in moram vmes kaj pojesti pred ljudmi (!!) kar je sploh groza, ker včasih delam čudne frise, da bi pogoltnila.

Obupno prosim, če kdo pozna KARKOLI v zvezi s tem, ali kogarkoli, ki bi to prestajal. Res ne vem več, kaj naj storim, to zame ni življenje, da ne morem niti dobiti prave energije preko hrane, kako naj se potem sploh borim s tesnobo. Vem, da mi je pri drugih simptomih pomagalo, da sem se prepričala, da se nič ne more zgoditi, tu pa res ne vem, kaj bi me lahko pomirilo.

rozicodam

Prijavljen
Lost
Administrator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 8.084

I'm not lost, just undiscovered.

« Odgovori #1 dne:: sobota, 13. november 2010 ura: 16:57 »

Pozdravljena !

Tule sem našel eno podobno temo na starem forumu http://www.nebojse.si/ForumArhiv/index.php/topic,2784.msg37262.html#msg37262
Vsekakor pa ti predlagam da poiščes pomoč psihoterapevta ki ti bo pomagal počasi premagati ta strah.
Iz lastnih izkušenj vem da vsak "strahec" postane počasi OGROMEN strah in to da si zaradi tega strahu
ze shujasala 10kg je zadosten razlog da poiščes pomoč.
Prijavljen

Štoparski vodnik po poteh anksioznosti in depresije www.nebojse.si
nikKi
gost
« Odgovori #2 dne:: sobota, 13. november 2010 ura: 21:14 »

Sicer hodim k psihiatru, pa mi samo reče, da se ne morem zadušiti. Mu bom še enkrat rekla. Hvala za povezavo. Malo me je pomirilo, da nisem edina  Embarrassed
Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 3.815

« Odgovori #3 dne:: sobota, 13. november 2010 ura: 22:18 »

Nikki, jaz bi poiskala še kakšno pomoč, ne samo psihiatra, ki ti itak ne posveti veliko časa in redko da kakšen nasvet, napotek za vnaprej. Psihoterapevt bi bil zate  rozicodam
Prijavljen
Onix
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 1.527

« Odgovori #4 dne:: torek, 16. november 2010 ura: 15:45 »

Nikki, to sm že slišal in če se ne motim se mi zdi, da ima prav ime ta motnja, da te je strah jesti, da se nebi zadušil... Tukej ti lahko povem, da je edina tvoja možnost, da se tega znebiš to, da se nehaš izogibati hrani in sprejmeš "tveganje", da se ti zatakne v grlu... V resnici je to, da bi se zadušila s hrano tako zelo majhna možnost, da imaš več šans, da te udari strela... Fora je samo v tem, da ti občutiš ob tej misli zadušitve s hrano veliko tesnobo in zato se ti zdi, kot da je nevarnost, da se to zgodi... Ampak vrjemi mi, to je samo nerealno prepričanje, ki pa se ga rešiš tako, da mu dokažeš nasprotno in začneš lepo ignorirat strah in ješ normalno takrat, ko začutiš lakoto...

Res ti želim, da boš premagala ta strah, vrjamem, da te spravlja ob živce, ampak zapomni si, to je samo nerealen strah, ker globoko v sebi sigurno veš, da je vse skupaj samo napihnjena vsiljiva misel in da ni nevarnosti, da bi se ti ob prehranjevanju kaj zgodilo...  rozicodam
Prijavljen
nikKi
gost
« Odgovori #5 dne:: torek, 16. november 2010 ura: 20:30 »

Hvala Onix. Nekako se prepričujem zadnje dni, da se to res ne more zgoditi, sploh, če jem zloo počasi in mini grižljaje. Pa nekako kar gre, samo potem vse skupaj ne pojem prav dosti, kmalu pa se vrat "utrudi", pa ne morem več jesti. Res si moram najti pomoč, zmeraj sem mislila, da bo sčasoma izzvenelo, ampak to pa kar pridno vztraja. Bom pa sporočila, kako bo zadeva potekala in če mi kaj pomaga, v primeru, da še kdo potrebuje te odgovore.

rozicodam
Prijavljen
Kerry4
gost
« Odgovori #6 dne:: nedelja, 03. julij 2011 ura: 16:52 »

Potrebujem pomoč!
Imam sina starega devet let. Zdrav, pameten, normalno razvit.. Pred parimi dnevi sem opazila da ne je tako kot ponavadi. Banano prežvekuje pol ure in pol jo pusti, ne je ničesar več kar vsebuje koščke. Pristali smo na pire krompirju, kakavu, čokolešniku v tekočem stanju in podobnim. Kaj se dogaja Huh??  Imam tri sinove..vsi zdravi.. do sedaj z nobenim nikakršnega problema. Kaj naj naredim ??
Lepo prosim za nasvet in se vnaprej zahvaljujem.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar