|
OCEAN
gost
|
 |
« dne:: četrtek, 26. februar 2009 ura: 13:22 » |
|
Živjo, nism zasledila da bi kdo imel panične napade samo, kadar je za volanom. Pri meni je namreč tako, da sicer normalno funkcioniram, vendar kadar pa je treba za volan, pa pride panični napad, tako da moram ustaviti avto in seveda poklicati nekoga da me pride iskat. Nič kaj prijetno. In zato sem obiskala psihiatra, ki mi je predpisal Fodiss in terapije. Od tega je sedaj 1 teden ins em prešla na celo tabletko 20, a razlike ne občutim. Sicer je res, da sedaj ne vozim, ker čakam da bi AD prijel-baje traja od 3-6 tednov in bom potem poskusila vozit, najprej v spremstvu, nato sama. A vseeno se počutim kot da nič ne bi jemala. Tudi stranskih učinkov nobenih. Ali je tukaj kdo, ki ima podoben "zaplet" in ali ima kakšen nasvet?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Arwen
|
 |
« Odgovori #1 dne:: četrtek, 26. februar 2009 ura: 13:26 » |
|
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
|
|
|
|
OCEAN
gost
|
 |
« Odgovori #2 dne:: petek, 27. februar 2009 ura: 09:28 » |
|
Resnično hvala!
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
dane
gost
|
 |
« Odgovori #3 dne:: sobota, 28. februar 2009 ura: 20:56 » |
|
Tudi jaz sem imela podobne težave,sedaj samo ponoči v nenaseljenih predelih,prej pa kjer koli in kadar koli.Čez dan sem se rešila tako,da sem si dala cilj do kje peljem.Sama sem se odločila,kdaj se bom usedla za volan in do kam se peljem.Prvi cilj je bil 1 km .Ker sem ga brez težav prepeljala sem si podaljšala cilj.Odločila sem se,če se bom zelo slabo počutila, predvsem prestrašeno,se bom ustavila pri prvi hiši in prosila za pomoč.V treh letih sem to storila samo enkrat in ljudje so se zelo dobro odzvali in bili takoj pripravljeni pomagat.Spominjam se da sem se enkrat na poti domov začela čudno počutit in sem si rekla peljem še 100 m do hiše,ki je pred mano.Ko sem bila blizu,sem ugotovila,da imam več možnosti.Lahko ustavim in prosim za pomoč.Lahko se peljem do naslednje hiše in prosim za pomoč.Lahko se peljem do naslednje hiše in se tam odločim kaj storim.....Medtem,ko sem to počela,sem prepeljala 10 km in prišla domov.Vse je v tvojih rokah in ti se odločaš,kdaj, do kje ,kako,.....Začni pa čeprav samo 100 m .
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
trzinka
|
 |
« Odgovori #4 dne:: sobota, 28. februar 2009 ura: 22:26 » |
|
AD ti še ni prijel in tudi jaz nisem imela nekih strašnih stranskih učinkov. Nekje pri četrtem tednu je pričelo delovati in je bilo lažje. Kar se vožnje tiče imam strah kot sopotnik. Sem pa doživela panični napad pred dvema letoma, ko sem jaz vozila. Bilo je hudo, vrtenje, slabost, mravljinci, pekoče bolečine. Bila sem na avtocesti in vozila sem celotno družino. Panika, nisem vedela kaj storiti, osredotočila sem sem na vožnjo in si govorila:"samo ne skupaj zlest, vzdrži!".Ko sem prišla do cilja sem se tresla kot šiba na vodi in tisti dan sem imela še trikrat panični napad, na srečo ne več v avtu. Takrat sploh nisem vedela, da je to panični napad in me je bilo še dodatno bolj strah, anxa zraven, seveda. No ja, preživela sem. Pravijo, da med paničnim napadom ne padeš skupaj, menda to drži, se pravi, da se ti med vožnjo ne bo nič zgodilo. Ustavi ali pa se skoncentriraj na samo vožnjo. Predlog, upam, da boš bolje, ko ti ADji primejo. Pozdrav, Trzinka 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
tekačica
Druge motnje
Aktiven član/ica
Odsotni
Prispevki: 162
|
 |
« Odgovori #5 dne:: sobota, 28. februar 2009 ura: 23:40 » |
|
Jaz sem bila tudi en strahec v avtu. Strah me je bilo avtoceste, vožnje po LJ, vožnje po neznanem kraju....S pomočjo AD-jev sem se tega strahu rešila.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Be you
|
|
|
|
OCEAN
gost
|
 |
« Odgovori #6 dne:: ponedeljek, 02. marec 2009 ura: 13:03 » |
|
trzinka hvala k si se javila. Močno upam, da moji napadi ne minejo zato, ker AD še ni prijel. Ker par dni nazaj sem poskusila svojo srečo in poskusila vozit, pa sem mogla ustavit. Sicer sedaj teče šele 11 dan odkar jemljem AD Fodiss in verjetno ni za pričakovati neke izboljšave tako kmalu. me pa veseli, da sem zvedla, da se da z AD resnično premagat tako fobijo, ker sem bila malo skeptična. Če je še kdo, ki ima podobno fobijo naj se prosim oglasi. Hvala!
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
bikica66
|
 |
« Odgovori #7 dne:: ponedeljek, 02. marec 2009 ura: 14:35 » |
|
Ocean tudi jaz sem imela težave z vožnjo,zato tudi kar nekaj mesecev nisem vozila.Zdaj mi vožnja ne dela več težav in sem začela vozit daljše ture - zadnjič sem peljala na morje  lp
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
OCEAN
gost
|
 |
« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 02. marec 2009 ura: 15:56 » |
|
bikica 66.....nič nisi omenila kako si se znebila te nadležne fobije? Ali si imela strah vozit samo kadar si sama vozila? Ker jaz namreč, kadar je kdo ob meni,vozim normalno. kadar pa bi mogla it sama kam, pa ne gre in ne gre. Sedaj čakam da bi Ad prijeli  in bom poskusila sama kam peljat, zaenkrat pa v spremstvu vozim.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Orhideja1
|
 |
« Odgovori #9 dne:: ponedeljek, 02. marec 2009 ura: 16:38 » |
|
Meni je to tudi znano. Sem imela sama tudi iste probleme. Najboljše, da čim večkrat voziš, pa bo počasi tudi strah mineval.
En šoferski pozdrav in srečno vožnjo.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Na svetu si da gledaš sonce, na svetu si da greš za soncem, na svetu si da sam si sonce, in da s sveta odganjaš sence.(Tone Pavček)
|
|
|
|
She_
|
 |
« Odgovori #10 dne:: ponedeljek, 02. marec 2009 ura: 17:31 » |
|
Začni pa čeprav samo 100 m .
 Res je, tko sem jaz začela. Najprej samo "en krog" okoli blokov, zdaj grem do ljubljane in nazaj. Po "starih" cestah je zdaj ok, samo še avtocesta me čaka. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
She is growing up. *Sebi verjamem in grem naprej.*
|
|
|
|
OCEAN
gost
|
 |
« Odgovori #11 dne:: torek, 03. marec 2009 ura: 16:01 » |
|
Vidim da nas je kar veliko :-(....ampak nič ne omenjate ali jemljete tudi AD ali se brez tega spopadate ?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
bikica66
|
 |
« Odgovori #12 dne:: torek, 03. marec 2009 ura: 16:56 » |
|
Ja jaz jemljem AD še vedno.Nekaj mesecev nikakor nisem mogla vozit,sploh pa ne sama.Potem pa sem postopoma začela - če ni bilo drugega je bila mama z menoj - ker sem imela v glavi - če se mi kaj zgodi je tudi ona dobra - čeprav nima izpita  lp
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Orhideja1
|
 |
« Odgovori #13 dne:: torek, 03. marec 2009 ura: 18:20 » |
|
Ne jemljem AD in nikoli jih nisem jemala.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Na svetu si da gledaš sonce, na svetu si da greš za soncem, na svetu si da sam si sonce, in da s sveta odganjaš sence.(Tone Pavček)
|
|
|
|
She_
|
 |
« Odgovori #14 dne:: sreda, 04. marec 2009 ura: 18:50 » |
|
Da se brez ADjev. IMHO
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
She is growing up. *Sebi verjamem in grem naprej.*
|
|
|
Tadeja40
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 44
|
 |
« Odgovori #15 dne:: nedelja, 22. marec 2009 ura: 17:19 » |
|
 Hay punce Sem nova tukaj gor imam podobne težave, ampak me je mož spravil v smeh.... Ko sem mu povedala, da imam strah v tunelu je rekel, da njemu se isto dogaja, jaz pa resno aaaajjjjjaaaaa on pa ja vsakega 18-tega v mesecu kadar je plača... Haha  lp,
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Sinica
gost
|
 |
« Odgovori #16 dne:: ponedeljek, 30. marec 2009 ura: 16:03 » |
|
Pozdravljeni, sem tudi frišna tukaj in imam podobne težave oz. bolj specifične, tj.strah pred parkiranjem. Res je da sem voznica začetnica, a najbolj grozno pri vožnji mi je parkiranje. Zdi se mi, da ne bom udela tiste luknje. In vsakokrat ko grem od doma, me skrbi, kako bom avto sparkirala. Pol mam pa drisko pa zelo nemirna sem in srce mi kar podivja. In ko se približujem parkingu me zagrabi prava panika. Pa si ponanavljam 'Pomiri se" pa globoko diham. To je res katastrofa. A ima še kdo kaj takega? Sicer v vožnji uživam, le to me muči. Enkrat se je treba ustavit, a ne?! Hm, lahko pa se furam okoli, dokler mi ne zmanjka bencina 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
dane
gost
|
 |
« Odgovori #17 dne:: ponedeljek, 30. marec 2009 ura: 19:54 » |
|
Sinica,parkiraj p o č a s i ,se nič ne mudi. Če bo kdo znoru, mu mirno z nasmehom potoži,da si še ta frišna.Med parkiranjem,če nisi sigurna izstopi,oceni situacijo in popravi manever,če je potrebno.Tudi večkrat,če je treba.Ne pusti se motiti,četudi bi ti kdo potrobil.Avto in čas so tvoji in samo ti imaš pravico z njimi raspolagati.In če se bo kdaj zgodilo,da koga dotakneš-obstajajo kupončki.Jeb..š pleh pomembna so življenja.Počasi bo strah minil.Vaja dela mojstra.Jaz imam že desetletja ispit pa je bočno parkiranje še vedno včasih težava.Nismo vsi za vse.Znam pa kaj drugega ,ko kdo drug ne obvlada.Srečno in hladnokrvno parkiranje ti želim.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Sinica
gost
|
 |
« Odgovori #18 dne:: torek, 31. marec 2009 ura: 20:23 » |
|
 hvala Dane. Bom trenirala. Če me bo pa huda panika grabila, pa bom šla z e l o p o č a s i ...  Ke r včasih bi se najraje sploh ne vsedla v avto zaradi parkiranja. Ma je treba. Tu sem kar trmasta. Se ravnam po reku 'Klin se s klinom zbija'. Sam da ne bom prej čist shujšala 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Mimoza
Novinec / novinka
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 41
|
 |
« Odgovori #19 dne:: petek, 24. april 2009 ura: 15:36 » |
|
Meni je strah pred vožnjo / parkiranjem tudi znan. Včasih je bilo tako hudo, da si nisem upala na ljubljansko obvoznico. Npr. iz Šiške do Rudnika, ni šans, lepo po centru, in to seveda takrat, ko ni gužve, se pravi v poznih večernih urah. Svašta. Samo sem enkrat šla v poznih nočnih urah na obvoznico in sem ugotovila, da je to pravzaprav večji žur od vožnje po mestnih cestah, ker se sam vključiš, pelješ in izključiš. Parkiranje me še malo matra, sploh če je prost samo kakšen bočen parkirni prostor, v box že znam.  Pri meni je z vajo večina strahu ful zbledela... malce ga še čutim,.. samo lahko se normalno odpeljem.. aja edino še tomačevski rondo pa še vedno sovražim 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|