Na starem forumu sem začela s prevajanjem z ene internetne strani, ki je meni osebno največ pomagala oz. me je izvlekla iz najhujšega.
http://www.anxieties.com/panic.php Naša Alexx je takrat tudi vse skupaj zbrala v Wordovo datoteko, milsim, da jo je tudi tukaj že nekajkrat objavila - notri je tudi nekaj drugih nasvetov in vaj.
Kakorkoli že, vse skupaj prenašam še na tale forum in upam, da bom tokrat bolj pridna in prevedla celoten sklop. Tole temo bom zaklenila, tako da bodo notri izključno prevodi, drugače se vse nekam izgubi in je treba brskati. Če ima kdo kljub temu na prevode ali njihovo vsebino kakšne pripombe, vprašanja itd.. lahko o tem odpre novo temo. Tole bi res rada pustila samo za prevode, da je bolj pregledno, če kdo želi kaj najti ali tiskati.
Torej, dragi in drage moje, tu so osnove:
I.DihanjeNaravno dihanje1.Počasi in narahlo vdihni normalno količino zraka. Vdihuj skozi nos in napolni samo spodnjo polovico pljuč. (Trebuh bi se moral dvigniti, zgornji del prsi pa ostati pri miru)
2.Sproščeno izdihni
3. Ponavljaj
Pomirjajoče dihanje1.Naredi dolg, počasen vdih skozi nos. Najprej počasi napolni spodnjo polovico pljuč (s prepono), potem pa še zgornjo.
2.Zadrži dih in preštej do 3.
3.Počasi izdihni skozi stisnjene ustnice, medtem pa sprosti mišice na obrazu, čeljusti, ramenih in trebuhu.
Pomirjajoče dihanje je treba vaditi vsaj desetkrat na dan, nekaj tednov. Lahko med odmori, ko na nekaj čakaš ali pa si malo napet/a.
Pomirjajoče štetje1.Udobno se namesti (raje sede).
2.Naredi počasen in dolg vdih in med izdihom zašepetaj "sproščen/a sem".
3.Zapri oči.
4.Naredi 10 naravnih vdihov. Vsak izdih štej, od 10 nazaj.
5.Med dihanjem začuti, če so kje v telesu mišice napete. Predstavljaj si, da se sproščajo.
6.Ko prideš do "ena", odpri oči.
Pomembno je, da se med dihanjem osredotočiš samo na štetje in ne na to kaj bo, ko nehaš šteti, ali ti gre dobro ali ne ipd. Če te med tem obhajajo negativne misli, jih poskusi spremeniti (glej spodaj).
In še najpomembneje:
II.Misli in odnos do panike 8 sprememb v pogledu na panikoPogoste misli spremeni v nove in koristne misli1.
"Nikomur ne morem povedati."____________________________
"Ni me sram."2.
"Panika je sovražnik/slaba/zla.".................................
"Česa se lahko naučim kot učenec panike?"3.
"Simptomom se hočem izogniti."_________
"S simptomi se hočem soočiti, ker bom s tem pridobil/a nove sposobnosti/spretnosti." 4.
"Moram se sprostiti zdaj.".................................
"Tukaj sem lahko anksiozna/en." 5."Moram ostati na "straži" za simptome."________________
"Ne bom se varoval/a pred anksioznostjo." 6."To je test."....................................... ......................."To je vaja."7.
"Prepričan/a moram biti (da ni nobenega tveganja)."____________
"Znam prenašati negotovost."8.
"To (razne tehnike sproščanja ipd.) mora delovati."............
."Nič ni narobe, če ne deluje."
Bolj kot se proti simptomom panike boriš, močneje jih čutiš. Bolj kot se izogibaš situacijam, ki sprožajo paniko, bolj ji dovoliš, da upravlja s tvojim življenjem. Bolj kot od panike bežiš, hitreje teče za teboj. Uporabljaj paradoks. Kliči simptome in jih poskusi zavestno in namerno povečati. Ostani kjer si in ne beži. Poskusi sprejeti strah tako, da si dopustiš, da ga čutiš, da s svojimi občutki plavaš, namesto, da se naprezaš. Ko začutiš prve simptome tesnobe/panike jim reci "DA" in ne "JOJ NE". Če npr. čutiš hiter utrip (vrtoglavico, »metuljčke« v trebuhu, potenje, tresenje…) si reci: "Hočem povišati svoj srčni utrip (ali katerikoli simptom, ki te muči) takoj zdaj". Zraven ne razmišljaj, da mora nujno delovati in to čim prej, ali kaj bo, če se simptom poveča. S takim razmišljanjem spet zapadeš v upiranje in borbi proti paniki in s tem svoj strah (in s tem paniko) samo še povečaš. Najprej vadi z manjšimi simptomi, ko ni še hudo. Panika za svoj obstoj NUJNO potrebuje tvoj upor in če ga ne nudiš, se panika nima s čim hraniti.